Powrót z gwiazd - Forumowe zakłady na Mundial
NURS - 26 Czerwca 2010, 14:22
Viking - jest gol, rezerwowy nie może wejśc na boisko. Jego tam nie ma, nawet jak jest.
Easy - 26 Czerwca 2010, 14:44
A właśnie że nie. Gola nie ma. Dopóki piłka nie przekroczy całym obwodem linii bramkowej, dopóty gol nie może być uznany. I nie ważne, iż uniemożliwił strzelenie gola ktoś, kogo teoretycznie na boisku "nie ma".
W takiej sytuacji rezerwowy dostaje burą. I nie wiem - chyba jest karny. Pewien tego ostatniego nie jestem.
Last Viking - 26 Czerwca 2010, 14:48
Easy ma częściowo rację
Teraz tylko zdradzę, że gola nie ma, ale również nie ma karnego.
W takim razie co powinien podyktować sędzia?
Chal-Chenet - 26 Czerwca 2010, 14:48
Rzut sędziowski?
Easy - 26 Czerwca 2010, 15:03
Rzut wolny pośredni.
Chal-Chenet - 26 Czerwca 2010, 15:50
Dobry meczyk, trzeba przyznać, 1:0 prowadzi Urugwaj, ale i Korea ma swoje sytuacje. Chłopaki z obu drużyn trzymają dobry poziom. (Jestem za Urugwajem.)
Last Viking - 26 Czerwca 2010, 16:05
Chal-Chenet napisał/a | Rzut sędziowski? |
I to jest prawidłowa odpowiedź
Zawodnik rezerwowy w tej sytuacji traktowany jest jako nieprzewidziane zdarzenie losowe, czynnik natury jak np. trafienie piorunem, wtargnięcie na boisko krowy (kiedyś zdarzyło mi się na jakimś meczu juniorskim ) i nie można zastosować zasad dotyczących zawodnika, który uczestniczy w meczu. Sędzia nawet nie może dać temu rezerwowemu kartki, bowiem nie uczestniczy w grze. Pewne dostałby karę FIFA, ale już po meczu.
W takiej sytuacji sędzia może tylko podyktować rzut sędziowski.
Takie smaczki można znaleźć na kursach sędziowskich
NURS - 26 Czerwca 2010, 16:06
Last Viking napisał/a | Easy ma częściowo rację
Teraz tylko zdradzę, że gola nie ma, ale również nie ma karnego.
W takim razie co powinien podyktować sędzia? |
W takim razie to nie ma sensu. Gra powinna mieć zasady. A co to za gra, jak każdy może wbiec na boisko i zrobić co zechce?
Last Viking - 26 Czerwca 2010, 16:10
NURS napisał/a | W takim razie to nie ma sensu. Gra powinna mieć zasady |
A teraz podstaw za tego zawodnika rezerwowego krowę lub inne zwierzę, które zablokowało lecącą do bramki piłkę.
Jak wytłumaczysz zwierzęciu, że musi przestrzegać zasad?
Wiem, piłkarz to nie zwierze, ale tak go trzeba w tym wypadku potraktować
Chal-Chenet - 26 Czerwca 2010, 16:37
Ale kasta!!!
Kai - 26 Czerwca 2010, 16:56
Mmmm i nawet mój wynik się trafił Nareszcie nie w pracy, mogę pooglądać
Chal-Chenet - 26 Czerwca 2010, 17:00
Bardzo dobry mecz, dla obu zespołów za walkę i ambicję.
terebka - 26 Czerwca 2010, 17:09
Bodajże w teleekspresie pokazywali taki trick z widmowym obrońcą, tyle, że wbiegł kibic i wykopał piłkę. Było to gdzieś w Ameryce południowej ładnych parę lat temu. Zabawna sytuacja.
Urugwaj. A w ćwierćfinale Socer Yankes albo ostatnia nadzieja Czarnego Lądu. I też obstawię Urugwaj.
NURS - 26 Czerwca 2010, 17:15
Last Viking napisał/a | NURS napisał/a | W takim razie to nie ma sensu. Gra powinna mieć zasady |
A teraz podstaw za tego zawodnika rezerwowego krowę lub inne zwierzę, które zablokowało lecącą do bramki piłkę.
Jak wytłumaczysz zwierzęciu, że musi przestrzegać zasad?
Wiem, piłkarz to nie zwierze, ale tak go trzeba w tym wypadku potraktować |
nie musze nic tłumaczyć, jej tam nie ma. Proste i uczciwsze, niż to rozwiązanie, które proponują przepisy. Poza tym, opisałeś działanie intencyjne. Zwierze weszłoby bezmyślnie, zawodnik robi to z pełną świadomością czynu. IMO, jeszcze rozsądniej byłoby w takim przypadku uznać zwycięstwo drużyny przeciwnej (coś w stylu walkowera) za nieuczciwość.
Edit: 2-1, wreszcie trafiłem wynik.
terebka - 26 Czerwca 2010, 17:27
Karanie drużyny za wybryk zawodnika nie biorącego udziału w grze byłoby uczciwsze, NURS?
NURS - 26 Czerwca 2010, 17:42
karanie drużyny, za przewinienie jej zawodnika nie biorącego udziału w grze, trebeka. Na dodatek wypaczającego celowo wynik gry? Please.
dalambert - 26 Czerwca 2010, 17:46
NURS napisał/a | t: 2-1, wreszcie trafiłem wynik. |
terebka - 26 Czerwca 2010, 18:03
Uznanie bramki byłoby najlogiczniejszym i najsprawiedliwszym rozwiązaniem. To nawet nie kara, lecz naturalny bieg zdarzeń. Tego zawodnika nie powinno tam być. Ale karanie? Walkower? Litości, NURS.
RD - 26 Czerwca 2010, 18:07
A ja się zgadzam z NURSem - w takiej sytuacji kara powinna być maksymalnie odstraszająca.
Last Viking - 26 Czerwca 2010, 18:12
Jest to sytuacja hipotetyczna i nie wiem czy się kiedykolwiek zdarzyła, chociaż zdaje się, że była podobna sprawa ale właśnie z wtargnieciem zwierzęcia.
Niestety, przepisy w tym względzie są nieubłagane, nie można uznać bramki bo jej de facto nie było (piłka nie przekroczyła całym obwodem lini bramkowej).
Równie dobrze mógłby tą piłkę wybić porządkowy, kibic, który akurtat wtargnął na murawę w dogodnej chwili, żeby ocalić swoją drużynę przed stratą bramki.
W takim układzie faktycznie możliwe byłoby przerwanie meczu i nałożenie walkowera za nienależyte zabezpieczenie obiektu.
Sądzę jednak, że w praktyce skończyłoby się tylko (a może aż?) na wysokiej karze finansowej.
Jak znajdę jeszcze jakieś ciekawostki z kursów sędziowskich to nieomieszkam ich zamieścić
Nitj'sefni - 26 Czerwca 2010, 20:50
rybieudka napisał/a | URUGWAJ - Korea 2-1 |
Fidel-F2 napisał/a | Urugwaj - Korea Południowa 2:1 |
Gustaw G.Garuga napisał/a | Uruguay v South Korea 2-1 |
Kai napisał/a | Urugwaj - Korea Południowa 2:1 |
Matrim napisał/a | Urugwaj - Korea Południowa 2:1 |
NURS napisał/a | Urugwaj - Korea Południowa 2:1 |
mBiko napisał/a | URU-KOR 2:1 |
Chal-Chenet napisał/a | Urugwaj - Korea Południowa 2:1 |
Czy wyście się zmówili A może na forum działa jakiś Fryzjer, o którym nic nie wiem?
Nitj'sefni - 26 Czerwca 2010, 20:51
A tak na serio, to bardzo ciekawie zaczęła się ta faza pucharowa. Pierwszy mecz rewelacyjny, a i ten obecnie trwający jest emocjonujący.
Kai - 26 Czerwca 2010, 21:21
Wow, oba wyniki trafiłam To teraz Ghana może wygrać, pozwalam im
dalambert - 26 Czerwca 2010, 21:31
Zaraz to dogrywka sie nie liczy ?
Fidel-F2 - 26 Czerwca 2010, 21:37
ano nie
Kai - 26 Czerwca 2010, 22:04
jak się typuje remis, to w zasadzie powinno się zaznaczyć też typowanego zwycięzcę.
Chal-Chenet - 26 Czerwca 2010, 22:06
Jak ktoś chce, to proszę bardzo, ale nie będzie to miało wpływu na punktację.
Co do meczu, szkoda usańców, teraz się obawiam, że sędziowie przepchną smoluszków do półfinału.
Za chwilę tabela będzie.
NURS - 26 Czerwca 2010, 22:08
Urugwaj - Korea Południowa 2:1
Stany Zjednoczone - Ghana 1:1
Trafiłem dwa mecze. Jestem boski jak... jak... jak ja, bo nic innego nie wpada mi do głowy!
Chal-Chenet - 26 Czerwca 2010, 22:14
Forumowa Tabela Typerów po pierwszych meczach 1/8 finału:
1. Chal – 41 pkt
2. Last Viking – 39 pkt
mad – 39 pkt
4. Kai – 36 pkt
Matrim – 36 pkt
6. dalambert – 35 pkt
7. Sandman – 34 pkt
8. Fidel-F2 – 31 pkt
Manowar – 31 pkt
NURS – 31 pkt
11. mBiko – 30 pkt
Taselchof – 30 pkt
13. Tequilla – 28 pkt
Ziemniak – 28 pkt
15. Nitj’sefni – 26 pkt
terebka – 26 pkt
17. andre – 23 pkt
18. Adanedhel – 13 pkt
ketyow – 13 pkt
20. rybieudka – 10 pkt
21. GGG – 4 pkt
(W razie zauważenia błędu, poproszę o pw.)
I zapraszam do typowania wyników jutrzejszych meczów 1/8 finału, czyli potyczek Niemców z Anglikami i Argentyny z Meksykiem.
Chal-Chenet - 26 Czerwca 2010, 22:15
NURS napisał/a | Jestem boski jak... jak... jak ja |
A także jak ja i Kai.
|
|
|