To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - 10 kwietnia 2010 - Katyń

mad - 6 Czerwca 2010, 20:39

Śmieszny wątek się zrobił - niestety na podstawie tragicznego wydarzenia. Wygląda na to, że ocena wypadku jest bardziej funkcją poglądów politycznych niż realnego rozeznania się w temacie. Nikt z nas nie ma go w stopniu wystarczającym, aby stawiać teorie - ale to tylko drobny szczegół.

Ja nie mam swojego zdania, bo go mieć nie mogę, bo się na tym kompletnie nie znam. Stenogramy skopiowałem sobie i przeczytałem, ale one mi - laikowi - niewiele mówią. W sytuacji, gdzie decydują metry i ułamki sekund, zapis, którego podstawę stanowią nierozpoznane wypowiedzi, nie wyjaśnia wszystkiego. Gdyby wyjaśniał, to mądrzejsi od nas już by to wykazali.

Parę dni temu czytałem o opinii zaprezentowanej w rosyjskiej prasie - tam fachowcy optują za winą obu stron: pilotów i obsługi naziemnej.

Tym niemniej temat jest tyleż druzgocący, co fascynujący.

Matrim - 7 Czerwca 2010, 22:20

Mocna wypowiedź przeciw publikowaniu nagrań ze skrzynek

Dosadna, obrazowa i może się przedrze przez medialną agitację. I może nie upublicznią tych nagrań.

Godzilla - 7 Czerwca 2010, 22:33

Rodziny to już się muszą fajnie czuć po publikacji stenogramów.

Kolejny ciekawy wątek:
http://www.zw.com.pl/arty...ra_z_Rosji.html

Matrim - 7 Czerwca 2010, 22:38

Godzilla, dobre tylko to, że stenogramy to wyprane z emocji literki. A w nagraniach emocji jest na pewno aż za dużo.

Co do nawigatora - ciekawe ilu jeszcze rzeczy się dowiemy w najbliższym czasie :(

Godzilla - 7 Czerwca 2010, 22:45

Ale serio, oni naprawdę chcą opublikować te nagrania, czy to kaczka dziennikarska? Ktoś na głowę upadł i ciężko się potłukł? Przecież to nie do pomyślenia.
Matrim - 7 Czerwca 2010, 22:49

Nie wiem. Mam nadzieję, że nie. Może ta wypowiedź to takie uprzedzenie jakiegoś "genialnego" pomysłu. Oby.
Godzilla - 7 Czerwca 2010, 22:52

Niech do kompletu dadzą zdjęcia z sekcji zwłok :evil:

Kryminał normalnie.

NURS - 8 Czerwca 2010, 11:18

dalambert napisał/a
Dzis TeleExpres -
Rzecznik Rzadu pan Graś - aresztowano 3 funkcjonariuszy OMON którzy za pomocą kart kredytowych zabranych ze zwłok A. Przewoźnika podebrali z jego konta 6000 zł. Siedzą w areszcie czekając na wyrok.
Pięć minut potem jako z ostatniej chwili ;
Strona ruska nikogo nie aresztowano i nasi milicjanci w areszcie nie siedzą.
Komu tu wierzyć :?:
;P:

no i co? komu wierzysz teraz? :twisted:

RD - 8 Czerwca 2010, 12:12

A pisałem, że powinien Graś się wstrzymać. Dla Rosjan istnieje zasadnicza rożnica między oskarżeniem o kradzież zwyklych żołnierzy a funkcjonariuszy OMONu. Oni tę formację, wredną zresztą i wyjątkowo skur...syńską, traktują jak świętość jakowąś.
Pewnie, można teraz kombinować, że omonowcy ukradli, a wrabia się w to jakichś sołdatów, lecz z informacją jednakowoż zaczekać trochę należało, ewentualnie podać, że coś podobnego miało miejsce, ale trwają ustalenia. W tak delikatnej sprawie trzeba zachowywać się bardzo ostrożnie, a nie jak słoń w składzie porcelany. Najpierw Klich mieszał pracując w komisji, teraz dał ognia rzecznik... Żal na to patrzeć.

mBiko - 8 Czerwca 2010, 17:06

Upublicznienie nagrań moim zdaniem jest niedopuszczalne. Już publikacja stenogramów wydawała mi się przesadą, ale jestem wstanie zrozumieć, że część społeczeństwa wywierała presję w tej sprawie.

Nagraniom nie, nie i jeszcze raz nie.

Godzilla - 8 Czerwca 2010, 18:17

Pożyjemy, zobaczymy. Na razie nic więcej na ten temat nie czytałam, więc może to tylko czyjeś przewrażliwienie. Ktoś, kto chciałby upublicznienia tych nagrań, chyba żyje z nosem w telewizorze i nie odróżnia żywych ludzi od Niewolnicy Izaury. Przykra przypadłość umysłowa. Mam nadzieję że nasze władze jeszcze (jeszcze!) tak nisko nie upadły, żeby schlebiać takiemu debilizmowi.
NURS - 8 Czerwca 2010, 18:20

Godzillo mówisz o społeczeństwie, które w milionach sztuk oglądało Big Brothera. Dla tych ludzi takie rzeczy to pożywka. I dlatego rządzący im to dadzą. Ja bym tego nie upubliczniał, bo i tak nie utnie to spekulacji i każdy bedzie tam słyszał, co zechce.
mad - 8 Czerwca 2010, 19:24

Może jestem naiwny, ale ciągle nie wierzę, by nagranie zostało upublicznione. Może po prostu będzie nieoficjalny wyciek a potem pseudośledztwo, ale oficjalne upublicznienie? Minister czy jakiś inny koleś wychodzi i puszcza dziennikarzom nagrania albo rozsyła kopie do redakcji czasopism, portali itp? Po prostu wierzyć mi się nie chce.

Dopiero wtedy zaczęłoby się "rozszyfrowywanie" nie odczytanych dotąd fragmentów.

Proszę mi wybaczyć, może to nie na miejscu, ale odnośnie powyższej myśli skojarzenie mam takie (chyba każdy miłośnik metalu widział ten żart):

http://www.youtube.com/watch?v=GEeH9cVbu1E

ketyow - 8 Czerwca 2010, 23:14

mad, nie musiałem otwierać linka, żeby mieć pewność co tam będzie ;P:
NURS - 10 Czerwca 2010, 08:09

Z ciekawości spojrzałem, jak widzi to tata R.

http://www.naszdziennik.p...=po&id=po02.txt

Zauważcie jaki jest tytuł tego tekstu.

piotr michalik - 10 Czerwca 2010, 08:15

A ja się głowę jak moje opowiadania tytułować. Ten to ma talent do przyciągania wzroku czytelnika. Myśl szybka i treściwa. Tylko gdzie na okładce książki potem zmieścić nazwisko Autora, albo nie daj Panie ilustrację okładkową?
dalambert - 10 Czerwca 2010, 08:21

A szanowni znaleźli w tym artykule jakieś kłamstwa, czy nieprawdy?
czy tylko z obowiązku moralnego, niepokoju i głębi swej prawości niesłychanej się troskają :?:

piotr michalik - 10 Czerwca 2010, 08:26

Ja tam się polityką nie zajmuje. Oceniłem tytuł z pozycji czytelnika literackiego. Rydza śmigłego problem, co tam on ponapisywał. Być może jest to literatura faktu, ale prędzej fantastyka. Ale to chyba jakiś mało uznany autor, bo go Fabryka Słów nie wydaje :)
NURS - 10 Czerwca 2010, 08:28

A ty znalazłeś jakiś związek między treścią tytułów a sporą częścią wyliczonych punktów?

Tytuł:
Kalendarium zaniedbań rządu Donalda Tuska
w sprawie katastrofy polskiej delegacji na uroczystości
70. rocznicy mordu na polskich oficerach w Katyniu

Treść:
3 lutego 2010 r. - Dmitrij Pieskow, rzecznik szefa rosyjskiego rządu, informuje, że Władimir Putin, premier Rosji, zaprosił Donalda Tuska, premiera Polski, do odwiedzenia, w ramach uroczystości rocznicowych, Katynia, "gdzie w końcu lat 30. w rezultacie politycznych represji zginęła duża liczba radzieckich obywateli, w 1940 roku zostali rozstrzelani polscy oficerowie, a później przez nazistowskich okupantów - liczni żołnierze Armii Czerwonej".

4 lutego - prezydent Lech Kaczyński informuje, że wybiera się na kwietniowe uroczystości rocznicowe do Katynia jako najwyższy przedstawiciel RP. Wyraża zadowolenie, że premier Tusk też będzie w nich uczestniczył. - Mam nadzieję, że wizę dostanę - mówi Kaczyński.

Pomijam już fakt, że umieszczanie w tym kontekście wydarzeń sprzed lat jest bardziej, niż tylko kuriozalnym zabiegiem.

dalambert - 10 Czerwca 2010, 08:33

NURS napisał/a
Władimir Grinin, ambasador Federacji Rosyjskiej w Polsce, twierdzi, że do kierowanej przez niego placówki nie wpłynęło żadne pismo z kancelarii Lecha Kaczyńskiego w sprawie wyjazdu polskiego prezydenta do Katynia. Rząd RP nie reaguje na prowokacyjną wypowiedź rosyjskiego urzędnika.

A Kancelaria to aby wcześniej nie zawiadomiła MSZ !
to takie ustrojstwo w rzadzie Tuska odwysyłania radeczka na zagraniczne wycieczki ;P:
łgarstwa Pana Grinina zostały wtedy dokladnie odkryte- chodziło o zrobienie dwu wizyt i sprzegnięcie Pana tuska z Putinem co się zresztą udało nad podziw.
NURS napisał/a
Pomijam już fakt, że umieszczanie w tym kontekście wydarzeń sprzed lat jest bardziej, niż tylko kuriozalnym zabiegiem.

Prze *** przetargu przez klicha NIE ma związku z bezpieczeństwem lotów Vipów.
To po cholere wynajęli od Lotu te brazylijskie cudo którym Tusk wczoraj do Brukseli leciał :?:

NURS - 10 Czerwca 2010, 08:45

Jezu. Chodziło o zrobienie dwóch wizyt? Putin ci o tym powiedział, jak się ostatnio z nim pod mostem widziałeś? :-)
Raczej chodziło o to, ze ruskie nie życzyły sobie Kaczyńskiego i zaprosiły Tuska, żeby mu było łyso, ale zaraz, tak, przeciez to tylko jeden z pierwszych etapów spisku. Teraz widzę to dokładnie. Więc jednak zaplanowali zabicie elity narodu.
Kurcze, napisz co łykasz, tez chcę mieć takie wizje. :twisted:

dalambert - 10 Czerwca 2010, 08:51

NURS, jak slepy jesteś na rzeczywistośc to nic nie poradze. Tak chodziło o zrobienie dwu wizyt i o promowanie POwskiego zbiżenia z ruskimi wladzami/ nie z Rosją/ i to się Po katastrofie udało.
NURS, a co do spisku to Jako Najwybitniejszy Znawca Wydarzen 11.09. i Wieszcz Amerykankiej Winy Za Wszystko powinieneś choć dopuścić możliwość co ruskie nie durnie i tyż spiski mają ;P: ,

Agi - 10 Czerwca 2010, 08:57

dalambert, ruskim ten spisek do chrzanu tarcia był potrzebny.
Kruk Siwy - 10 Czerwca 2010, 09:03

Wczorajsza złota myśl ze Star Treka: spiski mają to do siebie że o nich nie wiemy. Te, o których wiemy nie istnieją.

dalambert, koniecznie CHCE żeby katastrofa była efektem spisku. Tragicznie zmarli staną się Poległymi za Honor i Ojczyznę.

dalambert - 10 Czerwca 2010, 09:04

Agi, nie do tarcie chrzanu, jeno myśmy się wpatrywali jak Putin tuli Tuska, a porozumienia gazowe z Ukrainą leciały, a zgoda Janukowycza na faktycznie wieczne stacjonowanie ruskiej floty na Krymie przeszla , i jeszcze parę ciekawostek.
naród Rosyjski nam współczul, Olbrychski bełkotał w TVN akty strzeliste, a rure w Bałtyk wtykać zaczęli.
Wszyskie polskie rusofile aż piały ze wzruszenia Jakie to ruskie mile...
Jeno sprawa się rypla bo ciekawe rzeczy wychodzić zaczeł a to zlodziejsstwo na miejscu katastrofy, a to rola ruskich kontrolerów lotu .
Jak narazie Wda dostal 300 000 dolcow od ruskich , i ciekawe czy Muzeum Przyjaźni Rusko-Polskiej za te kasę w Krakowie zechce stawiać?

Piech - 10 Czerwca 2010, 09:05

Dość istotne jest to, że:

27 stycznia 2010 r. Kancelaria Prezydenta wysyła pisma do MSZ i ambasadora Rosji o planowanych obchodach rocznicy katyńskiej z udziałem Prezydenta RP.

Tydzień później, 3 lutego, Władimir Putin zaprasza Donalda Tuska na osobną uroczystość organizowaną przez Rosjan i Premier zaproszenie przyjmuje.

Kruk Siwy - 10 Czerwca 2010, 09:12

dalambert napisał/a
wychodzić zaczeł a to zlodziejsstwo na miejscu katastrofy, a to rola ruskich kontrolerów lotu .
co ma piernik do wiatraka? dalambert, już nie pamiętasz co się działo w Lesie Kabackim po katastrofie? Te dziesiątki hien to pewnie ruskie na spadochronach zrzucili?

A kontrolerzy? W Szwajcarii była słynna sprawa gdy kontroler się pomylił i zderzył samolot pełen dzieci (ruskich) z transportowcem. Ilości zabitych nie pamiętam, jednakowoż pamiętam że jakoś Rosjanie nie mówili o kapitalistycznym spisku.

Matrim - 10 Czerwca 2010, 09:13

dalambert napisał/a
a to zlodziejsstwo na miejscu katastrofy

To Putin karty kazał ukraść, żeby rozbić polską gospodarkę mikrotransakcjami? ;)

dalambert - 10 Czerwca 2010, 09:15

Matrim, a to jakieś prewatne bandziorki były czy WOJSKO RUSKIE ?
a jeno Ci wpadli co kart użyli, zdaje sie , ze zgodnie z tratycją chwalebną ,armi czerwonej zegarki i portfele tyż pokradli.

Adanedhel - 10 Czerwca 2010, 09:15

Podoba mi się ta teoria spiskowa. Ruskie postanowili sobie zestrzelić Kaczyńskiego. Akurat nad Katyniem. Żeby każdy dowiedział się, co to Katyń. Putin musiał pijany być, gdy wydawał rozkazy :twisted:
Piech napisał/a
Dość istotne jest

Bo?

Partner forum