To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe

dzejes - 10 Stycznia 2006, 18:39

Cytat

Wyzwanie, przed którym stoimy, w gruncie rzeczy sprowadza się do jednego problemu : jak doprowadzić do wspólnego wystąpienia przeciwko adynatosom wszystkich kratistosów Ziemi i to nie pod twoim przywództwem, lecz z ich własnej inicjatywy.

gorat - 10 Stycznia 2006, 18:45

Jacek Dukaj "Inne pieśni".
Trzeba było tyle charakterystycznych słów nie podawać ;)

dzejes - 10 Stycznia 2006, 18:55

Ależ specjalnie podaję. Jak ostatnio nie podałem, to za uszy musiałem odpowiedź wyciągać.

PS> Zadawaj, oczywiście.

gorat - 10 Stycznia 2006, 19:28

Proszę:

"Lecz stało się coś strasznego. Nie umiałem zrozumieć tego, co mówią drzewa, one same, jakby związane przysięgą milczenia, nie potrafiły albo nie chciały mi tego wyjaśnić. Dość, że Matki Leśnych Gór zerwały pokój. Wojska wdarły się w głąb Ziemi Os. Żyło wtedy wielu wojowników zrodzonych na Rodzicielce z obu Kręgów."

gorat - 11 Stycznia 2006, 21:59

O, nieźle. doba minęła i nikt nie zauważył :/
Dać wam szansę?
Autor polski, fantasy... słowiańska(?).
Dobra. Powiem jeszcze, że z 1994 -_-

dzejes - 11 Stycznia 2006, 22:03

"Krew i kamień" T. Kołodziejczaka?
gorat - 11 Stycznia 2006, 22:19

A odpowiedź prosta była :x
:bravo

gorat - 12 Stycznia 2006, 18:40

DZEEEJEEES!!!
dzejes - 12 Stycznia 2006, 19:40

Cytat

- Nie przestraszysz mnie, młody człowieku - warknął -Może i jesteś utalentowany, ale same magiczne talenty nie wystarczą. Są inne cechy niezbędne wielkiemu magowi. Na przykład zdolności administracyjne, mądrość albo...
C. opuścił laskę.
- Zasady Sztuki odnoszą się do wszystkich magów, prawda? - zapytał.

Streider - 12 Stycznia 2006, 22:48

Nie mam pojęcia, która część, ale strzelam: Gordon R. Dickson "Smok i jerzy".
dofo - 13 Stycznia 2006, 00:12

Terry Pratchett - Czarodzicielstwo?
dzejes - 13 Stycznia 2006, 11:34

dofo napisał/a
Terry Pratchett - Czarodzicielstwo? Obrazek

Prawda. Tylko skąd ten cwany usmieszek? podglądałeś jak spisywałem z książki? :wink:

dofo - 14 Stycznia 2006, 00:48

A jakim, ze to cudem nie dostalem powiadomienia o odpowiedzi. Enylej - pomysl na cytat mam, ale to rano, bo teraz ledwo w klawisze trafiam ;)
dzejes napisał/a
Tylko skąd ten cwany usmieszek?

A bo zem mimo wszystko nie byl pewien swej odpowedzi. Ciesze sie, ze dobrze pamietalem, bo nie rozpoznanie cytatu TP to bylby dla mnie powod zeby dobrowolnie dac sie
(z dedykacja dla Margot :mrgreen: )

Skoro sie jednak udalo...

dofo - 14 Stycznia 2006, 13:11

Jest jeszcze jedna dziwna sprawa. Zaczynam czytac te ksiazke od poczatku i widze, ze tam, na wstepie - to juz nie sa slowa A.! To moj wstep, przeze mnie napisany! Jak to mozliwe? Czyzby to nie A. dawal mi sygnal z przeszlosci, lecz... ja sam - sobie? Ale w takim razie ten moj rekopis... i ja takze... musialbym znalezc sie w cy!
Słowik - 14 Stycznia 2006, 13:36

Cylinder van Troffa
J.A. Zajdel

dofo - 14 Stycznia 2006, 17:22

Brawo. Zadajesz?
Słowik - 14 Stycznia 2006, 17:44

A. ma na dłoniach rękawiczki izolujące. Ostrożnie podnosi ramię kobiety, odciąga je od gorącej belki. Nie odczuwa żadnego oporu ani sztywności. Ramię nic nie waży. A. rozwiera dłoń i ramię opada na ziemię.
Wybacz, siostro, przeprasza kobietę w myślach.

Słowik - 15 Stycznia 2006, 09:57

Hmm...wiem, że w weekend nie ma nas tutaj zbyt dużo, ale może drugi kawałek w takim razie.

Cytat
A koncentruje się, zawęża pole postrzegania do tego pomieszczenia. Biurko, krzesła, monitory wideo, wszystko wydaje nie zmienione, lecz złowieszcze, naładowane ukrytą energią. A. przez chwilę umacnia swą animę i sensorium, którym będzie postrzegała rzeczywistość - upewnia się po kolei, że każdy zmysł dostarcza właściwego odczucia - a potem jej anima wznosi się w górę, ku rogom transmisyjnym i na zewnątrz, w przestrzeń.

dofo - 15 Stycznia 2006, 12:46

Jeszcze nie wiem, ale juz mi sie podoba ;)
Słowik - 15 Stycznia 2006, 17:25

Ok, wrzucam trzeci fragment, baardzo znaczący, choć jak nie czytałeś, to może niewiele pomóc...no chyba, że ktoś tutaj jeszcze zajrzy :)

Cytat
- Czy wiesz jak w szkole uczą latać ? Przeciągają cię przez długie procedury wywołania duchowego ciała i zaopatrywania go w zmysły. Wiele godzin poświęcasz na to, by wyposażyć we wzrok, smak itd. Potem ostrożnie stąpasz, idziesz przez drzwi, na dół po schodach, na ulicę. Musisz za to zapłacić fortunę w postaci plazmy, ale taki jest tryb studiów.

gorat - 15 Stycznia 2006, 20:08

Jedyne, z czym mi się to kojarzy, to "Krótki lot motyla bojowego", ale ta plazma nie pasuje do techniki wojskowej :lol:
bogow - 15 Stycznia 2006, 20:58

"Metropolita" W.J. Williamsa...
Słowik - 15 Stycznia 2006, 21:02

:bravo bogow
zadajesz

bogow - 15 Stycznia 2006, 21:16

Myślę, że cytat nie jest specjalnie trudny :)
Cytat
Moja wioska nosi nazwę Jespodar. Słowo to według Skrybów i Uczonych pochodzi ze starego języka gotarza i oznacza Tych Którzy Przywierają do Ściany. Przypuszczam, że to chodzi o nas. Nasza wioska, która właściwie jest dużym skupiskiem osad z wieloma tysiącami mieszkańców, leży bliżej Ściany niż inne, właściwie u jej podnóża. Z centrum Jespodar można pójść drogą, która doprowadzi pod samą Ścianę. Jeśli chce się odbyć wielką podróż wzdłuż podnóża Ściany, trzeba przejść wiele - może setki - wiosek. Jednak żadna z nich, z wyjątkiem Jespodar, nie graniczy ze Ścianą. Tak przynajmniej twierdzą nasi Uczeni.

Argael - 15 Stycznia 2006, 22:09

Robert Silverberg - Królestwo Ściany
Ziemniak - 15 Stycznia 2006, 22:18

Robert Silverberg "Królestwa Ściany" :?:
bogow - 16 Stycznia 2006, 09:22

Ziemniak zadajesz :) Za większą precyzję...
mawete - 16 Stycznia 2006, 09:24

hmmm... a zawsze wydawało mi się że pierwsza prawidłowa odpowiedź się liczy... :shock:
Czarny - 16 Stycznia 2006, 09:32

No pierwsza nie dokońca jest prawidłowa (być może to tylko literówka). Zresztą zadający wie lepiej :twisted:
mawete - 16 Stycznia 2006, 09:35

I niech mu świeci pierwszy maja.. :mrgreen:

Partner forum