To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Rafał - 29 Stycznia 2009, 14:07

No i niech ktoś nauczy tego usera z korzystania z funkcji "edytuj" :wink:

He, he, berek :mrgreen:

gorat - 29 Stycznia 2009, 14:26

A poszedł! Ci, którzy mogliby podać rozwiązanie, mogli już po przeczytaniu poprzedniego posta nie zaglądać, no :evil:

Edit: kolejna rzecz - co jakiś czas wali mi po uszach jakiś kląskołomot, z którym nie miałem do czynienia przed Operą. Oj, ciężko będzie ją skonfigurować, by działała... :?

Lynx - 29 Stycznia 2009, 14:59

gorat, marudzisz, to nawet taka techniczna idiotka jak ja umie cuś na operze znaleźć... Nie mówiąc o takim mądrym "samcu" jak Ty :twisted:
gorat - 29 Stycznia 2009, 15:33

To mi podpowiedz, co to za hałasy. I nie mów, że sobie jakiegoś upiora z łańcuchami (zamiast trojana :roll: ) zainstalowałem.
Lynx - 29 Stycznia 2009, 15:39

U mnie jest cicho... kląskomłot kojarzy mi się z gg
mawete - 30 Stycznia 2009, 00:40

gorat: używam opery jako podstawowej przeglądarki - nigdy nie miałem objawów które opisujesz
ihan - 31 Stycznia 2009, 22:19

Czy ktoś wie jaka jest odpowiedzialność za obrażanie osoby dorosłej przez smarkacza na fotoblogu i jak się za to zabrać?
Rafał - 1 Lutego 2009, 01:10

Z tego co się orientuję to tylko pozew cywilny wchodzi w grę, nie jest to ścigane urzędowo.
gorbash - 4 Lutego 2009, 17:11

Wieści w sprawie mojego monitora z zeszłego tygodnia.
Dziś kurier przytargał, właśnie instaluje, nie było absolutnie żadnych problemów.
Na allegro wczoraj te monitory chodziły po 1450pln także cieszy mnie oszczędność tysiaka na fajnym monitorze, a jednocześnie żal bierze że nie zamówiłem np pięciu sztuk.

hrabek - 5 Lutego 2009, 09:44

No wlasnie... I nie powiedziales innym forumowiczom. Agnieszka_ask tez kiedys natrafila na taka akcje i powiedziala, ale tamten sklep mial lepsze zabezpieczenia :)
gorbash - 5 Lutego 2009, 09:53

Mogę się tylko tłumaczyć że dowiedziałem się (dostałem linka) godzinę przed zniknięciem oferty...
hrabek - 5 Lutego 2009, 09:56

Spoko, zartuje. Ale swoja droga nie bylby to wcale glupi pomysl. Mozna by nieco przyoszczedzic :)
Studnia - 5 Lutego 2009, 15:52

hrabek napisał/a
Mozna by nieco przyoszczedzic :)

Ewentualnie nieźle zarobić...

gorbash - 5 Lutego 2009, 16:21

Kurier u mnie w robocie się żalił że tylko monitory wozi - rekordzista podobno dziesięć dostał.
gorbash - 7 Lutego 2009, 14:59

Zna ktos jakis fajny darmowy programik do sciagania z rapidshare'a? Tylko taki zeby nie trzeba bylo miec kont Premium i innych takich...
Jaden Kast - 7 Lutego 2009, 15:38

Z tego co wiem to niestety nie ma obecnie żadnego programu do obejścia limitów na Rapidzie.
Adon - 7 Lutego 2009, 15:56

Omijać limit czasu nie, ale ułatwiać życie tak. Jeśli masz x plików do ściągnięcia, a nie chcesz pilnować czasu, uzyj jDownloadera. Jeśli masz dynamiczne IP, program potrafi rozłączać i wznawiać połączenie, żeby szybciej ściagnąć pliki.
gorbash - 7 Lutego 2009, 16:09

Dzięki Adon. Chyba o coś takiego mi chodziło - właśnie testuję.
hrabek - 9 Lutego 2009, 10:05

Daj znac, jak dziala, tez jestem ciekaw.
gorbash - 9 Lutego 2009, 10:22

hrabek, jestem bardzo zadowolony. Prosta sprawa - dodajesz sobie linki ( w grupach) i odpalasz "start". Tyle Twojej roboty. Aplikacja sama łączy się z serwerem, czeka na bilet, potem zaczyna ściągać pierwszy plik. Kiedy skończy czeka 15 minut (brak konta premium...), i bierze się za następny. Prosty flow ale skuteczny. Widziałem dodatkowo, że jeśli masz dynamiczne IP, potrafi się rozłączyć i połączyć jeszcze raz żeby dostać nowe - tego nie wypróbowałem bo mam kilka routerów po drodze do świata.
Wkurza mnie tylko "przechwytywanie linków" - kiedy nacisnę Ctrl+C na linkach (chyba tylko rapidshare'owych) aktywuje aplikacje i wkleja te linki w odpowiednie miejsce. Może i przydatne, ale mnie wkurza - jeszcze nie znalazłem jak to wyłączyć.
Po przejrzeniu menu wspiera sporo opcji hostingowych (nie tylko rapidshare.com) i konta premium do których ma sporo dodatkowych opcji, których nie miałem okazji wypróbować.
Generalnie - mnie się podoba.

hrabek - 9 Lutego 2009, 10:48

no to super, sprawdze dzisiaj w domu, bo tez mi sie zdarza sciagac, a czekanie przy kompie i odswiezanie, az minie czas mnie dobija.
gorat - 9 Lutego 2009, 11:33

Ma ktoś pojęcie, dlaczego nagrywarka DVD 16x płyty 16x odbiera jako 8x, do tego cały ciąg płyt ostatnio został wypalony, ale nie nagrany - przy weryfikacji mam tylko dłuuugą listę komunikatów "Nie można odczytać pliku docelowego.". I tych plików rzeczywiście nie ma (raz nawet sektor początkowy się nie załapał).
Pako - 9 Lutego 2009, 11:37

jDownloader jest dobry.
ale jest średnio dobrze napisany, ma sporo niedopatrzeń. I ma tendencję do zawieszania się w momencie jakichś problemów z połączeniem na przykład. Nie często, ale jednak na tyle, żę wkurza. Trzeba też jednak czasem spojrzeć, bo nie wiedzieć czemu niekiedy po ściągnięciu pliku po prostu nie rozpoczyna następnego tylko stoi w miejscu. Nie wiem czemu, może to wina rapida - na pewno dzieje się tak gdy rapid nie pozwala na ściąganie darmowym userom bo im łącze się zapchało. Czy w innych wypadkach - nie wiem.
No i przy każdym starcie automatycznie aktualizacje z rapida ciągnąc chce... Bóg wie po co, skoro i bez nich śmiga dobrze, a ich dociągnięcie nie poprawia błędów. Chyba tlyko po to, zęby autorowi nabić pkt na rapidzie ;) Nie narzekam - przynajmniej da się to wywalić z listy i jest spokój ;)

Czarny - 9 Lutego 2009, 11:42

gorat napisał/a
Ma ktoś pojęcie, dlaczego nagrywarka DVD 16x płyty 16x odbiera jako 8x, do tego cały ciąg płyt ostatnio został wypalony, ale nie nagrany - przy weryfikacji mam tylko dłuuugą listę komunikatów Nie można odczytać pliku docelowego.. I tych plików rzeczywiście nie ma (raz nawet sektor początkowy się nie załapał).

Zobacz może we właściwościach napędu jaką ma ustawioną prędkość zapisu: automat czy konkretną wartość.

hrabek - 9 Lutego 2009, 12:16

Moze plyty sa trefne? Albo nagrywarka stara, a plyty jakies nowe i firmware nagrywarki nie potrafi poprawnie ich rozpoznac?
gorat - 9 Lutego 2009, 12:31

hrabek: wiesz co, po tym, co mi Czarny napisał (a takiej opcji nie znalazłem), zacząłem googlować i mam ściągnięty firmware. W kilku wersjach :P: Te płyty już używałem - poza "Power area calibration error", któremu zapobiegało nagrywanie "na chłodno" (bezpośrednio po starcie), źle nie było.

Znalazłem też wskazówki, jak czyścić laser... ma to sens? Gwarancja dawno przeminęła z wiatrem ;)

Ziemniak - 9 Lutego 2009, 12:39

Czyszczenie lasera ma sens, najlepiej alkoholem izopropylowym ale można na 'chuch' :mrgreen: Nachuchaj na soczewkę tak żeby dobrze zaparowała i przetrzyj delikatnie patyczkiem kosmetycznym, powinno wystarczyć. Soczewka powinna być błyszcząca o lekko tęczowej opalizacji.
hrabek - 9 Lutego 2009, 12:41

gorat: czarnemu chodzilo chyba o wybor predkosci nagrywania w programie do nagrywania. Ale moglo tez chodzic o tryb przesylu danych. We wlasciwosciach napedu w managerze urzadzen powinien byc ustawiony tryb Ultra DMA. Jesli nie ma UDMA, a jest PIO, to zmien, bo to mocno spowalnia nagrywarke. Natomiast samo to ustawienie nie wiem, czy bezposrednio wplywa na to, czy program do nagrywania zmniejsza dostepne predkosci nagrywania. Bo cos mi sie wydaje, ze program oczywiscie probowalby nagrac z maksymalna predkoscia przy ustawieniu PIO, tylko by mu to szlo duzo wolniej.

Z czyszczeniem lasera mozesz sprobowac, raczej nie zaszkodzi, chociaz nie sadze tez, zeby pomoglo.

Jak juz zaktualizowales firmware i uzywasz tych plyt co wczesniej, to troche koncza mi sie pomysly.

Ale problem jest w programie do nagrywania, ktory nie ma opcji x16, tylko najszybciej ile mozesz ustawic to x8, dobrze rozumiem?

gorat - 9 Lutego 2009, 12:55

hrabek napisał/a
We wlasciwosciach napedu w managerze urzadzen powinien byc ustawiony tryb Ultra DMA. Jesli nie ma UDMA, a jest PIO, to zmien, bo to mocno spowalnia nagrywarke.
Gdzie to ma być, od managera poczynając? Inne programy (obecnie CDBurner XP): Alcohol?
Czarny - 9 Lutego 2009, 13:06

Z prędkością zapisu to trzeba podejść tak nieco dziwnie. To nie jest w menedżerze, ale jest taka zakładka jak się ogląda właściwości konkretnej płyty już do zapisu (bądź zapisanej) - mówię tu o XP. W zakładce "Nagrywanie" - jest Najszybciej albo konkretna wartość

Partner forum