To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - "Zagubieni" - "Lost".

Ariah - 1 Kwietnia 2007, 10:08

Qjn pvryęgn avr zbtłl tnqnć b manyrmvfxnpu, ob onłl fvę b fjbwr qvnzrapvxv -- zhfvryv ol mn qhżb głhznpmlć. Fłnor jlgłhznpmravr, nyr mnjfmr...

J fhzvr qjvr qrarejhwąpr cbfgnpv mbfgnłl -- j qboerw jvremr -- hśzvrepbar j cnfxhqal fcbfóo. V avxg mn avzv avr cłnpmr.

Anjvnfrz zójvąp, Fnjlre wnxb ryrzrag xbzvpmal frevnyh qrarejhwr zavr avrcemrpvęgavr. Nyr jvqnć glyxb qb grtb fvę anqnwr. Qboemr, żr cbwnjvł fvę gnghś Ybpxn, pmlyv cenjqmvjl Cna Fnjlre... V Wnzrf Sbeq oęqmvr zótł cemrwść qebtę bqxhcvravn (mnovp? avr mnovć?) n cbgrz fnz mtvaąć obungrefxb... (mn pb gemlznz xpvhxv bq cbpmągxh grtb frmbah.)

NURS - 1 Kwietnia 2007, 10:10

Czy ktoś gdzieś robi jakiś spis powiązań pomiędzy bohaterami?
Ariah - 1 Kwietnia 2007, 11:05

Pełno tego na forach, ale taki naprawdę wypieszczony był kiedyś na stronie głównej ABC.
Martva - 15 Kwietnia 2007, 19:39

Obejrzałam 16, ożesz :)
Ariah - 16 Kwietnia 2007, 08:54

Fakt, ładna 'wolta' na koniec 16 -- choć i tak byłam pewna, że tak właśnie jest.

Nie należy wierzyć blondynkom, od co :wink:

Z ciekawostek: 4 seria Lost rusza w US dopiero w styczniu 2008 i leci bez przerwy do końca. Myślę, że po takim numerze widzowie nie powrócą w komplecie, obojętnie jak zaskakujący będzie koniec 3 sezonu...

I serial zakończy się na sezonie 4. To chyba najlepsze wyjście...

Słowik - 16 Kwietnia 2007, 09:06

No ja miałem trudności z wdrożeniem się do 3 sezonu po standardowej przerwie. Teraz zapomnę wszystko jak nic.
Ariah - 16 Kwietnia 2007, 10:02

Nie wiem czemu stacja zarzuciła porządek wprowadzony w pierwszej i drugiej serii: trzy / cztery odcinki, przerwa (powtórki) i tak dalej... Owszem, powtórki były męczące, i trzeba było w kalendarzu zapisywać kiedy rusza nowy odcinek, ale był kontakt z serialem w całym sezonie...

A tak -- no cóż, eksperymenty eksperymentami, ale szkoda trochę, że tak głupio zaprzepaszczą całkiem dobry pomysł na serial... Ratingi pójdą na łeb, na szyję, scenariusze nie sprostają podbudowanej długim czekaniem publiczności (cokolwiek nie wymyślą scenarzyści i tak będzie nie dość dobre by zadowolić publikę) i stacja ABC zamknie projekt...

Oby skończyli z sensem.

NURS - 16 Kwietnia 2007, 13:50

Syndrom Matrixa. dobry pomysł, ale z gatunku figur niemożliwych.
W każdym razie ostatnie odcinki zaspoilerowały wystarczająco, żeby wiedzieć (pamiętając o stopie z 6-ma palcami :-) .

hrabek - 17 Kwietnia 2007, 08:51

Mnie zastanawia jak zamierzaja wybrnac z tego, ze grupa naukowa majaca opracowac lekarstwo na raka na wyspie przeistacza sie w zlych "onych", uzbrojonych, zabezpieczonych smiertelnymi polami silowymi, do tego wszyscy bezszelestnie sie poruszaja, walcza wrecz itd.

Ciekawi mnie tez na ile sezonow scenarzysci maja rozpisana akcje, bo np. nxpwn mr fgemlxnjxnzv v yrxvrz to wyrazne nawiazanie do tego, co sie dzialo w sezonie 2.

I jeszcze jedno: fgenfmavr jxhemlyb zavr jcebjnqmravr abjlpu obungrebj v vpu hfzvrepravr. Avr jlcbjvnqnyrz fvr jpmrfavrw, ob zlfynyrz, mr cbavrjnm fn glyxb fcnenyvmbjnav, gb cbtemrovn vpu mljprz, nyr jlwqn fcbq mvrzv. Nyr jltynqn an gb, mr wrqanx avr jlwqn. W zasadzie zmarnowano caly jeden odcinek. Znowu cierpliwosc w stosunku do serialu mi sie konczy.

NURS - 17 Kwietnia 2007, 11:11

Defetyzujesz count, seriale mają to do siebie, że służa uciesze gawiedzi, i trzeba je wypychać takimi treściami. normalny film ma do 2 godzin, tutaj masz już prawie 50 godzin projekcji. nie da się fizycznie trzymac napięcia przez tak długi czas na takim samym poziomie.
Problem w tym, czy historia jest spójna, na ile ludzie lubia bohaterów, żeby obserwowac ich nawet w mało znaczących sytuacjach, i cieszyc sie z kolejnego kontaktu z nimi.
To nadal jeden z najlepszych seriali, choć i ja przestalem mieć ostre ssanie na kolejne odcinki, to jednak z przyjemnościa obserwuję dalsze losy bohaterów. Bo ich zwyczajnie lubię, i nie ciskam telewizora w kąt, jak jest pusty przebieg w którymś odcinku.

hrabek - 17 Kwietnia 2007, 11:35

Ale mi nie o to chodzi, ze akcja ma mnie trzymac w napieciu. Wkurza mnie, ze usmiercaja bohaterow, ktorych wprowadzili 3 odcinki wczesniej. To ja juz naprawde wole chyba odcinki, w ktorych Hurley uruchamia trupy volkswagenow.

Poza tym moze i mialbys racje, gdyby nie... Prison Break. On ma dwa sezony i wciaz trzyma w napieciu. Wiec jak sie chce to mozna. Lost mial problem z tempem akcji juz w polowie pierwszego sezonu. Ja wiem, ze roznica w Prison Break wynika z innej budowy fabuly, sama ucieczka i poscig jest z natury rzeczy dynamiczny i powoduje presje czasowa, na wyspie teoretycznie czegos takiego nie ma, ale i tak roznica w jakosci poszczegolnych odcinkow jest znaczna.

Poza tym przez 12 sezonow ogladalem Ostry Dyzur, ogladam takze Kochane klopoty. To seriale z dramaturgia (a ten drugi nawet i nie), ale bez napiecia. A oglada sie swietnie (chociaz Ostry Dyzur zarzucilem w polowie 13 sezonu, bo jak juz zjedli swoj wlasny ogon do konca, to nic nie zostalo).

EDIT: I naprawde jestem bardzo ciekaw co zmienilo zwyklych jajoglowych w biegajacych z karabinami zadnych krwi i wladzy tajemniczych bandziorow.

To nie jest tak, ze serial musi miec napiecie. Ale chodzi mi o jakas wewnetrzna spojnosc i logike. A w Loscie zaczyna tego brakowac.

NURS - 17 Kwietnia 2007, 11:40

Count, nie wszystko mozna porównywać, ER to w sumie obyczaj, tasiemiec. Prison jest z kolei filmem akcji w którym faktycznie wiele sie dzieje, ale z logika to juz bym akcji nie godzil :-) Ale ja z przyjemnoscia to ogladałem, bo to niezła jazda i wreszcie bohaterowi super duper plany nie wychodzą.
Lost przez pierwsze dwa sezony też sie pod tym względem trzymał, aczkolwiek tamta historia nie wymaga utrzymywania tempa akcji, tu bardziej chodzi o tajemnice, która w PB odgrywa trzecioplanowa role, tak naprawde dodano ja na siłę, żeby miec kontynuacje.

Ariah - 17 Kwietnia 2007, 11:41

Być może zagadka naukowców zostanie rozwiązana jeszcze w tym sezonie. Podobno odcinek 3.20 ma się koncentrować na początkach Dharmy...

Podobno.

Mam tylko nadzieję, ze nie wpakują do tego kosmitów... Anomalie czasowe jeszcze przełknę, ale nie kosmitów... :wink:

NURS - 17 Kwietnia 2007, 11:46

IMO lost civilization.
Zauważ, że wszystko ostatnio idzie w tym kierunku - informacje mamy o tajemniczej organizacji, która bada jakis fenomen - własnie wyspę. Wyspa jest w jakis sposób odizolowana od swiata. Sa na niej artefakty (dymiący cieć, pudełko wyrzucające ojców-wyrodków, itp, itd.), ma wpływ na ludzi - kobiety zachodzą jak autobusy na zakrętach, kulawi biegaja, psy ręce przynoszą...).
Teraz tylko musi się wyjaśnic wzajemne powiązanie pasażerów.

Ariah - 17 Kwietnia 2007, 11:49

Wyjdzie na to, że wszyscy 'dobrzy' mają "gen pradawnych"... A cała reszta załapała się przypadkiem. Ach, gen objawia się 6 palcem...

(Nawiasem mówiąc, nie ma pudełka. To była metafora...)

hrabek - 17 Kwietnia 2007, 11:53

Nursie, chodzi mi o wewnetrzna logike serialu, nie o ogolnorozsadkowa logike. Sam pisales, ze w sytuacji, jak co 10 minut ktos ich widzi i daje znac policji, to w 20 minut powinni ich wszystkich zlapac. Ale mimo to serial jakos trzyma sie kupy. Chociaz zakonczenie drugiego sezonu jest kompletnie bez sensu bo na logike w 15 minut by sie wytlumaczyli z sytuacji, a tymczasem jeden sie daje zlapac, a reszta ucieka, niby dlaczego? No ale niewazne.

A tu wprowadzaja bohaterow, zeby ich zaraz zabic. Zastanawialem sie ostatnio, kto z grupy bohaterow jest z drugiego obozu (wprowadzonego w drugim sezonie), wyszlo mi, ze nikt. Wszyscy zgineli (Ana Lucia, Eko, maz tej Murzynki gdzies sie zgubil, itd., chociaz mam wielkie dziury w pamieci i zaraz moge byc naprostowany w tym wzgledzie). Niby akcja sie posunela do przodu, ale po co w takim razie byli ci bohaterowie? Mozna bylo spokojnie ciagnac akcje bez nich. I o tym mowie.

NURS - 17 Kwietnia 2007, 11:59

Akcja, count, wciąz trwa, może sie pojawią w odpowiednim momencie. Zauważ, że to sa wydarzenia kilku dni, tamte postacie nie są potrzebne do niczego w tym momencie. Choc mogłyby sie przewijac w drugim planie, dla porzadku.
I sam widzisz, nielogicznosci w PB są niewazne, bo cie wciagnęło :-)

A co do pudelka, to listuje tylko tematy naprowadzające na takie rozwiązanie.

hrabek - 17 Kwietnia 2007, 12:03

Nie, nie sa niewazne, zakonczenie PB mnie wkurzylo na maksa, ale tych elementow wkurzajacych jest zdecydowanie mniej.

Lost wkurza mnie, ze serial z tajemnica w zasadzie w glownej osi tak sie rozmywa. Bo bedzie tak jak mowi Ariah - ratingi spadna do poziomu, w ktorym stacja serial utnie, a my zostaniemy zrobieni w trabe, bo sie w koncu nie dowiemy o co chodzilo.

NURS - 17 Kwietnia 2007, 12:09

to niewykluczone, aczkolwiek kilka osób zawisnie za jaja, jesli do tego dojdzie :-)
IMO rozwodnienie jest spowodowane wielka popularnościa. historie trzeba bylo rozdąć do kilku sezonów.

Ariah - 17 Kwietnia 2007, 12:15

Jeśli zakończą przed planowanym terminem, być może uraczą nas filmem kinowym.

Wzorem 'Serenity'.

Bellatrix - 23 Kwietnia 2007, 21:33

Kurcze, jakos mniej-wiecej staraja sie trzymac logike w serialu itd., ale niech mi ktos wyjasni: qynpmrtb, fxnaqvanq fcbelpu jlzvnebj cbgjbe (wnx fvr hsbezbjny cemrq Rxb gb zvny gnx m 6z an bxb) avr jcnqy j bqpvaxh 16 an gb, mr cemrm cbyr fvybjr zbman cemrwfp TBEN (gnx wnx gb hpmlavyn ac. cner bqpvaxbj jpmrfavrw Xngr)?

grr.

Ariah - 24 Kwietnia 2007, 07:51

Moja teoryjka:

Cebqhprapv gjvreqmą, żr cbgjóe vagryvtrapwą avr temrfml v avrxbavrpmavr zbżr bqeljnć fvr bq mvrzv...

N wn gnz jbyę zlśyrć, żr mjlpmnwavr qmvnłn fmgnzcbjb, jrqłht hgneglpu mnfnq: an jcebfg v fvłą.

Qynpmrtb, a.c. avr jqmvren fvę j tęfgjval caąpml, tqmvr yhqmvr hcnepvr fvr cemrq avz pubjnwą?

Christof - 24 Kwietnia 2007, 12:16

Po ostatnich odcinkach to nie wiem co poza Ewandżeliną jeszcze trzyma mnie przy oglądaniu tego serialu...
hrabek - 24 Kwietnia 2007, 12:18

No mnie znowu trafia, ale juz niewiele do konca sezonu zostalo, wiec sie wymecze. Pozniej stwierdze, ze dalej nie ogladam, ale pochodze po forach i do wrzesnia znowu sie nakrece i bede dalej lykal ;)
Słowik - 24 Kwietnia 2007, 12:21

Hehe, jakiego września :D
4 sezon startuje w styczniu 2008, wg Ariah.

hrabek - 24 Kwietnia 2007, 12:25

Aaa... bo przeniesli na styczen, zapomnialem, w stylu 24. Do tej pory zaczynali we wrzesniu, czy wczesnego pazdziernika.

No to do stycznia jeszcze bardziej sie nakrece...

Kirasz - 3 Maj 2007, 15:11

Lucia podobno zabili bo poszla do wiezienia za spowodowanie wypadku...nie jestem pewien tak cos mi sie obilo o uszy.

19 odcinek naprawde dobry, jednak niewiele wyjasnia...w sumie znow jakies nowe tajemnice, wiec w sumie standard, ale sie dobrze bawilem.

Martva - 5 Maj 2007, 17:35

Hmmm, 6 palców? Dlaczego mi się wydaje, że były 4?
Obejrzałam 17, 18 i 19, mrau :) Wydłubałam w tym czasie 2 pary kolczyków i raz prawie zgniotłam sobie palec szczypcami :D
A wstrętna strona do kodowania mi nie chodzi i nie widzę co tu knujecie, buuuu :(

NURS - 5 Maj 2007, 17:54

co znaczy nie chodzi. przeklejasz tekst do okienka, wybierasz opcje - koduj, dekoduj i czytasz-kodujesz.
a tu jest inne miejsce do kodowania:
http://www.rot13.com/index.php

An zbwr bxb gb gnghś bżlwr, fxbeb ehfxv bżlł...

Martva - 5 Maj 2007, 18:05

Noooo... normalnie, mówiło że nie ma takiej strony, albo że jest błąd, czy coś w ten deseń.
Dzięki za linka :)
Straszne rzeczy sie dzieją, ciekawe ile z nich się wyjaśni... właśnie siedzę na gronie.pl i sprawdzam, co ludzie wyczaili :)

Partner forum