Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Lowenna - 1 Czerwca 2014, 18:52
Przepraszam, kto mi powie, jakiego programu/portalu/whatever najlepiej użyć do spisania zasobów własnej biblioteczki?
Wieki temu zaczęłam w excelu - znudziło mi się w okolicy dwusetnej pozycji. Gdy otwarto buksi, zaczęłam tam. Jednak buksi padło zanim na dobre ruszyło. Szkoda
nureczka - 1 Czerwca 2014, 18:57
Kruk spisał już ponad 1000 książek. Jeszcze ze dwa tysiące mu zostały. Jak wróci z kuchni to go podpytam.
Kruk Siwy - 1 Czerwca 2014, 19:38
Nazywa się to BookDB, ale nie pomnę skąd to ściągnąłem. Dość wygodne narzędzie.
Lowenna - 1 Czerwca 2014, 19:45
Kruk Siwy, ale w tym programie wszystkie dane wprowadzam ręcznie, tak?
Kruk Siwy - 1 Czerwca 2014, 19:54
Ekhem. A można nożnie? Nie rozumiem pytania.
Lowenna - 1 Czerwca 2014, 19:58
Na większości portali związanych z książkami wystarczy wyszukać odpowiednie wydanie i kliknąć Uzupełnia się tylko dodatkowe informacje nam potrzebne
Kruk Siwy - 1 Czerwca 2014, 20:10
I wklikujesz dane, które nie zawsze są prawdziwe. Poza tym wymaga to dostępu do sieci. No i sprawa jeszcze jedna - ja każdą książkę biorę do ręki, kartkuję, oglądam. To ogromna satysfakcja i mnóstwo wspomnień. Katalogowanie to także zabawa, zasuszone płatki kwiatów i stare listy i zdjęcia.
Stanowcze "nie" klikaniu!
Edit. W wątku "Księgozbiory" mBiko, Adon i inni wymienają jakieś "klikające" programy.
Lowenna - 1 Czerwca 2014, 20:22
Dziękuję, Kruku Niestety, ja nie mam czego szukać po książkach, nic w nie nie wkładam...
Kruk Siwy - 1 Czerwca 2014, 21:15
Lo kwiatków nie wkładam, ale moja babcia i owszem. Kwiat sprzed siedemdziesięciu lat, wyobrażasz to sobie? Albo notatki ojca z roku 48,. Albo przedwojenna pieczęć biblioteki wojskowej... i tak dalej. To zapis historii, czyli coś co mnie bardzo zajmuje.
Klik!
Adon - 1 Czerwca 2014, 21:18
Ja używam Book Collectora. Podłączam komórkę kablem, skanuję nią kod kreskowy, a program sam robi resztę. Jeśli książek nie ma w bazie, to je dodaję do bazy ogólnej, tak im uzupełniłem sporo polskiej fantastyki, trochę kryminałów, powieści historycznych, rzeczy popularnonaukowych itp. Ale bazę mają naprawdę sporą więc niewiele miałabyś ręcznego uzupełniania. Ja w tej chwili mam w bazie blisko 2300 książek. Troszkę jeszcze zostało, ale to w sumie grosze.
nureczka - 1 Czerwca 2014, 21:34
Adon napisał/a | Ale bazę mają naprawdę sporą więc niewiele miałabyś ręcznego uzupełniania. |
No nie wiem, mamy książki jeszcze pod zaborami wydawane. Fakt, fantastyki wśród nich nie ma zbyt wiele
Adon - 1 Czerwca 2014, 21:38
A wiesz, że mi nawet parę takich staroci znalazło? Nie jest źle.
ketyow - 2 Czerwca 2014, 02:17
Ja zaczalem korzystac z Biblionetki ze wzgledu na najwieksza baze i lepsze to jednak niz reczne wbebnianie w Excela. Do tego widze oceny ksiazek, no i polecanki na podstawie swoich ocen. Fajna sprawa. Nie kazdemu przypada do gustu oprawa graficzna i sporo osob wybiera LC, ale akurat oprawa wkrotce bedzie odnowiona wraz z paroma funkcjami.
Lowenna - 2 Czerwca 2014, 06:51
Kruku , cieszę się, że posiadasz taką tradycję i książki służą kolejnym pokoleniom. "Na szczęście" mnie to nie grozi...
hrabek - 9 Czerwca 2014, 11:01
Orientuje się ktoś może czy da się oglądać na jakimkolwiek Smart TV telewizję na żywo przez internet? Wiem, że można poinstalować różne iple czy playery (dawniej tvn player), które dają darmowy dostęp do mnóstwa filmów, seriali i programów, ale czy da się w jakimkolwiek zakresie (kilka podstawowych kanałów, chociaż oczywiście im więcej tym lepiej) oglądać telewizję na żywo, np. TVP1 czy TVN?
Może być w jakiejś płatnej opcji (czyli aplikacja od jakiegoś dostawcy i wykupiony dostęp)?
Agi - 9 Czerwca 2014, 11:33
Mam telewizję w internecie. Pakiet obejmuje wszystkie kanały cyfrowej telewizji naziemnej.
Driver to instalował, gdy wrócę z pracy podam ci nazwę programu i szczegóły techniczne.
Rafał - 9 Czerwca 2014, 11:55
hrabek, syn się chwalił, że ogląda jakieś livy ze strun, łącznie z HBO, na 99% to piraty, podpytać o szczegóły?
hrabek - 9 Czerwca 2014, 12:22
Generalnie efekt końcowy jaki chcę osiągnąć to możliwość oglądania telewizji za pomocą samego telewizora i ewentualnie internetu, ale bez udziału komputera pomiędzy. Próbowałem postawić antenę pokojową, ale efekt jest tragiczny, generalnie nie jestem w stanie osiągnąć dobrego sygnału na żadnym programie, więc się poddałem. Mam w tej chwili NC+ z multiroomem, ale to kosztuje kupę kasy i szukam alternatywy. Nie musi to być pakiet ze wszystkimi kanałami premium, ale jeśli ktoś coś takiego robił, to chętnie się dowiem. Piraty czy nie, nie ma dla mnie znaczenia, o ile da się to odpalić bezpośrednio na TV.
Agi: dzięki. Czekam na info.
Rafał: tak jak napisałem wyżej. Wydaje mi się, że mówisz o telewizji na komputerze. Mi zależy na tym, żeby komputera nie trzeba było do tego zaprzęgać, jeśli tak masz to rozwiązane to spoko, jeśli z komputerem, to w takim razie to nie to o co mi chodzi. Ale i tak dzięki za zainteresowanie.
EDIT. Jest taka strona weeb.tv, na której płaci się abonament i można oglądać praktycznie wszystko. Szczerze mówiąc wygląda mi na nielegalną, w dodatku interfejs i informacje zawarte na stronie są przedpotopowe, ale gdyby istniała aplikacja do Smart TV tej bądź innej, podobnej strony, z której można treści streamować, to dokładnie o to mi chodzi.
Agi - 9 Czerwca 2014, 20:07
hrabek, okazuje się, że to jest modem do cyfrowej tv naziemnej z usb. Na dachu mamy ogólną antenę, której używamy również do radia, bo tu sygnał kiepski.
hrabek - 10 Czerwca 2014, 09:57
No właśnie, a ja takiej anteny nie mam. Podłączyłem odbiornik do świata, ściągnąłem aplikację player.pl, TVP VOD i bajki VOD. Generalnie jest w czym wybierać, szczególnie dla dzieciaków, chociaż szału nie ma. Nie miałem więcej czasu, więc nie buszowałem więcej po aplikacjach samsunga, dzisiaj kolejna runda, a nuż się uda trafić coś ciekawego.
figurant - 10 Czerwca 2014, 10:07
A próbowałeś Netii? Musiałem tacie bezprzewodowy internet instalować aby mógł telewizje u siebie w sypialni oglądać.
hrabek - 10 Czerwca 2014, 10:15
A coś więcej napiszesz? Wszedłem na ich stronę, ale nie idzie nic znaleźć konkretnego jak to u nich działa.
figurant - 10 Czerwca 2014, 10:40
Pójdę do rodziców i się rozejrzę. Teraz nie za bardzo pamiętam, na każdym telewizorze mają inne rozwiązanie.
hrabek - 10 Czerwca 2014, 10:48
Zapytaj o szczegóły i oczywiście o koszty. Dzięki z góry.
Rafał - 10 Czerwca 2014, 11:34
hrabek, mam TV i neta z Netii, za 80 zł jest teoretyczny net 50 Mb (w porywach 25-30) i całkiem sensowny pakiet TV. Dostajesz modem-router wifi w ramach którego masz bezpłatny dostęp do wszystkich sieci wifi klientów Netii jak Polska długa i szeroka (router tworzy tak jakby dwie oddzielne sieci wifi). W ramach tych 80 zł masz 35 zł na wybór pakietów tematycznych TV. Mam podstawowy z ok.30-toma kanałami popularnymi plus "wiedza-odkrycia" plus dwa bajkowe. Możesz sobie żonglować pakietami, plus, że jest spory wybór i pakiety po kilka programów po parę złotych. W ramach usługi masz przystawkę do TV robiącą za smart TV plus VODy plus tuby itd. Przystawka posiada też wejście antenowe.
hrabek - 10 Czerwca 2014, 13:12
Widzisz, tylko to znowu kolejna infrastruktura, kolejny pan, który musi mi dziurę w mieszkaniu wywiercić, żeby wejść ze swoim kabelkiem. No ale pomijając.
Przystawka generalnie spoko, ale czy da się mieć dwie przystawki do dwóch telewizorów, żeby nie utrzymywać dwóch konkurencyjnych telewizji? I jeśli byłyby dwie takie przystawki, to jak byłyby połączone ze sobą? I jak w ogóle przystawka jest połączona z routerem?
figurant - 10 Czerwca 2014, 13:22
Wszystko opisał Ci Rafał, tylko że moi rodzice płacą więcej.
Cytat | kolejny pan, który musi mi dziurę w mieszkaniu wywiercić, żeby wejść ze swoim kabelkiem. |
router jest podłączony do gniazdka telefonicznego, dlatego czasem nie trzeba nic wiercić.
hrabek napisał/a | I jak w ogóle przystawka jest połączona z routerem? |
Bezprzewodowo
ketyow - 16 Czerwca 2014, 12:09
Jak wwioze na teren UE o 50 ml wiecej alkoholu i cztery paczki fajek niz pozwalaja to ile akcyzy mi kaza placic? i gdzie to sie placi, na lotnisku czy jak? Mam nadzieje ze nie skontroluja ale wole wiedziec co mnie czeka jesli jednak. No i po drodze chyba mam Turcje - jej limity tez sie licza jesli lce z bagazem do UE? Dwa razy zaplace, tu i tu? Na Kindlu nie dam rady tego wygooglac, moze ktos pomoze. Moze lepiej za wczasu oddac komus te fajki i flaszke. Durne przepisy zepsuly m pamiatki.
ketyow - 16 Czerwca 2014, 12:31
Hm, jakby co to jednak 200 ml nadmiaru alkoholu powyzej 22%.
ketyow - 18 Czerwca 2014, 13:35
Czy w Wawie na lotnisku Szopena są może skrytki bagażowe na kod a nie na kluczyk? Chodzi o to ze zostawiłbym tam cześć bagażu a potem ktoś by to odebrał, bo oczywiście LOT to problemy i jest limit bagażu na 23 kg a przecież nie wyrzucę 5 kg bagażu. Z kolei dopłata to 240 zł wiec może jednak taniej byłoby wyrzucać. Jestem w Osace na lotnisku, za godzinę z kwadransem wchodzę na samolot do Dubaju, tam na lot do Wawy i tam na lot do Gdańska. Pozdrowienia
|
|
|