Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Gustaw G.Garuga - 14 Sierpnia 2007, 21:33
PiS walczy o serca i umysły Polaków! Ci nowi ministrowie całkiem znośni, aż człek żałuje, że PiS nie zdobył wtedy większości w Sejmie ...
Gustaw G.Garuga - 16 Sierpnia 2007, 10:46
No czy nasze władze mają choć trochę rozumu?! Wczoraj Kaczor palnął mowę, jak to 'możemy być dumni z naszej historii', i 'chociaż wiele w niej było złego, to te dobre rzeczy pozwalają nam domagać się należnego miejsca w europejskiej rodzinie' (cytaty z pamięci), a dziś Fotyga o Niemczech, "naszym historycznym wrogu" rzecze, iż "Kiedy jest się większym i bardziej potężnym, trzeba być sto razy bardziej wrażliwym niż mniejszy sąsiad i nigdy go nie upokarzać". Miał być koniec z rzekomą dyplomacją na kolanach a jest co - kompleksy wyłażą z polskich władz jak sprężyny ze starego materaca!
Kruk Siwy - 16 Sierpnia 2007, 12:40
Ale Leopardy wczoraj pomacałem - wyobraźcie sobie - prawdziwe! I prezymier też identyczny jak w TV. Nie macałem bom się brzydził letko. Prezymier jechał sobie w odkrytym aucie ale jego ochrona w hummerze. Bardzo dobrze chroniona ochrona...
Ludziska się nie zachowali, gwizdali jak nasz Pismen jechał. Pewnie pejsaci i cykliści się zakradli. A hippisow widzaiłem na własne oczy!
Gustaw G.Garuga - 16 Sierpnia 2007, 12:44
To te niemieckie Leopardy, co je dostaliśmy za złotówkę od "naszego historycznego wroga". A nad wszystkim śmigały ponoć MIGi od tego drugiego wroga, co to z tym pierwszym się przeciwko nam zmawia
Kruk Siwy - 16 Sierpnia 2007, 12:47
Migów nie było... ale i F16 nie doleciały. Leciały Su i Mi24 - robią wrażenie...
Na pociechę były Rosomaki nasze czyli fińskie...
hjeniu - 16 Sierpnia 2007, 13:15
Z tymi MiG-ami to jest tak, że dostawaliśmy je i ze wschodu, z zachodu i południa. Na zdjęciach na onecie były i MiG-i i F-16 Fotomontaż?
GAndrel - 16 Sierpnia 2007, 13:24
Tur - polska odpowiedź na Hummera - jak myślicie znawcy. Polska armia kupi to coś w większej ilości?
Gustaw G.Garuga - 16 Sierpnia 2007, 13:44
Na TOK FM Kutz ostro jedzie po defiladzie.
Tur z nazwy bardzo mi się podoba. Zresztą zawsze zastanawiało mnie, czemu czołgu Twardy nie nazwano Hardy - świetne słowo, po polsku i angielsku znaczy w sumie to samo...
hjeniu - 16 Sierpnia 2007, 14:00
GAndrel, pismakom jak zwykle wszystko się po... porównywanie tego Tura z HMMWV to idiotyzm. Tego typu pojazdy to odrębna kategoria wozów wymyślona przez Afrykanerów - tańszy zamiennik transportera opancerzonego. A Hummer to masowo klepana terenówka - w tysiącu i jednej wersji, z których kilka jest przypadkiem opancerzonych. Polska armia obstalowała sobie kilkaset Rosomaków więc pewnie na nic takiego się nie szarpnie, na zamówienia zagraniczne też nie ma za bardzo co liczyć bo konkurencja na rynku jest spora - praktycznie każdy kraj który ma jakiś przemysł zbrojeniowy klepie coś takiego. Więc ten Tur to tak sobie a muzom
GAndrel - 16 Sierpnia 2007, 14:22
Nie wiem dlaczego piszesz, że porównywanie Tura z HMMWV to idiotyzm. Jakoś polscy wojskowi ciągle narzekają na brak w Iraku i Afganistanie dobrze opancerzonych HMMWV czy innych Honnekerów. Niby dlaczego Tura tam nie wysłać?
hjeniu - 16 Sierpnia 2007, 14:58
Polscy wojskowi woleli by pewnie więcej Rosomaków, a i kilka Twardych by nie zaszkodziły (Włosi używali czołgów w podobnych akcjach w Somalii i bardzo je sobie chwalili). Porównywanie Tura i HMMWV to idiotyzm bo Tur jest specjalistycznym wozem zbudowanym z myślą o patrolach a HMMWV to wielozadaniowa terenówka - odpowiednik naszego Honkera czy Land Rovera. To raczej uzupełnienie Hummerów na patrolach a nie zastępstwo. I w takiej roli używają podobnych pojazdów wszyscy.
GAndrel - 16 Sierpnia 2007, 16:37
OK, nie dyskutuję dalej na temat na którym się nie znam.
hjeniu - 16 Sierpnia 2007, 18:07
Eee tam, będziesz się przejmował, w Polsce wszyscy dyskutują na tematy o których nie mają najmniejszego pojęcia
Gustaw G.Garuga - 16 Sierpnia 2007, 18:18
Agi55 napisał/a | Adam Szejnfeld jest logicznym człowiekiem z doświadczeniem samorządowym. Przez dwie kadencje był burmistrzem. Zna się na gospodarce. Od czasu do czasu można go zobaczyć w TVN24. Z tym, że on będzie startował z naszego okręgu (Piła i okolice) |
Po dzisiejszym wywiadzie w TOK FM dorzucam Szejnfelda do swojej listy sensownych ludzi w PO. Mam nadzieję, że skoro kampania wyborcza ruszyła, to w mediach więcej teraz będzie takich polityków. PiS niech z kolei podkręci ekspozycję Kurskiego, Karskiego, Suskiego, Gosiewskiego i Kuchcińskiego. Wybór będzie 'oczywisty'
GAndrel - 16 Sierpnia 2007, 18:23
Zapomniałeś o Kamińskiem i Bielanie. I Putrze. I o obu Kaczyńskich.
Agi - 16 Sierpnia 2007, 18:23
Gustaw G.Garuga, dziękuję w imieniu Adama, przekażę mu, jeśli pozwolisz, przy okazji Twoją opinię.
Gustaw G.Garuga - 16 Sierpnia 2007, 19:55
Agi55, przy okazji powiedz mu, żeby Platforma stała się rzeczywiście Obywatelska, a nie wodzowska, tzn. żeby w mediach widać było, że składa się z wielu ludzi aktywnych i mających coś do powiedzenia, a nie tylko z dwóch-trzech zmęczonych i męczących twarzy
GAndrel, nie zapomniałem, o, nie, takiego szczęścia jeszcze nie dostąpiłem... Po prostu szkoda mi już było pikseli
Rafał - 23 Sierpnia 2007, 13:56
Cytat | Nowy minister edukacji Ryszard Legutko zaczyna urzędowanie od rozporządzenia o liście lektur. Na nowej nie będzie m.in. trylogii Tolkiena „Władca Pierścieni”, |
Legutko pokonał Saurona
Piech - 23 Sierpnia 2007, 16:23
Cytat | Kwaśniewski: PO-LiD to naturalna koalicja
Były prezydent zapowiedział, że w przyszłym rządzie, po wyborach, które mają odbyć się 21 października, ugrupowanie Lewica i Demokraci byłoby gotowe dołączyć do Platformy Obywatelskiej. Jego zdaniem, taka koalicja byłaby politycznie naturalna. (PAP) |
PO znalazła się w ciekawej sytuacji. Ciekawe co na to jej wyborcy. Trzeba przy tym pamiętać jak do tej sytuacji doszło. Przypomnijmy wieczór wyborczy po ostatnich wyborach parlamentarnych. Zaraz po ogłoszeniu wyników Bronisław Komorowski (PO) powiedział: "Niech sobie teraz PiS robi koalicję z Lepperem".
Adashi - 24 Sierpnia 2007, 01:03
Piech, a ja jestem skłonny dać kredyt zaufania takiej wymarzonej koalicji socjaldemokratów z liberałami, oczywiście wszystko się rozbije o to, że politycy każdej opcji są w gruncie rzeczy tacy sami, ale...
mawete - 24 Sierpnia 2007, 08:19
Ja i tak na kmuchów głosuję, a potem niech sami myślą jak się ustawić
Gustaw G.Garuga - 24 Sierpnia 2007, 08:28
Piechu, porównywanie LiDu do Samoobrony to lekkie przegięcie...
ihan - 24 Sierpnia 2007, 09:35
Ach jak mi się podobają billboardy Pis-u, bo po "Zasady zobowiązują" aż prosi się ciąg dalszy: "dlatego podaje się do dymisji".
I dawno nic mi nie dostarczyło tyle radości, co ostatnie "co z tą Polską", gdzie PiS (ustami swego przedstawiciela) twierdził, że dla walki z korupcją zdecydowali się na zerwanie koalicji, nawet zdając sobie sprawę, że to może być polityczne samobójstwo. No, Polacy-wyborcy, jeśli tych kryształowych ludzi, co zasady stawiają ponad wszystko, nie wybierzecie, wstydźcie się. Jeśli nie wybierzecie, będzie wiadomo, że zawarliście przymierze obrony przestępców.
Martva - 24 Sierpnia 2007, 10:23
mawete napisał/a | Ja i tak na kmuchów głosuję, a potem niech sami myślą jak się ustawić |
Ja też, tylko mam nadzieję że kogoś sensownego wystawią. Miller coś przebąkiwał o kandydowaniu, a IMHO to niekoniecznie dobry pomysł.
Myślałam o głosowaniu na Partię Kobiet, ale ona powstała z hukiem i rozmachem, a teraz jakoś tak przycichła...
Gustaw G.Garuga - 24 Sierpnia 2007, 10:31
Jeśli LiD dopuści, żeby ludzie tacy jak Miller kandydowali, to ja przerzucę się na PO. W LiDzie jest dość ludzi, żeby nie było potrzeby wyciągania najgorszych szumowin po SLD.
ihan - 24 Sierpnia 2007, 10:40
Co do Partii Kobiet, niestety z przykrością muszę przyznać, że statystycznie więcej jest głupich kobiet niż mężczyzn. A taka Partia Kobiet jaka mnie by odpowiadała, i na którą byłabym gotowa zagłosować, w Polsce nie miałaby najmniejszych szans. Bo jeśli chcemy równouprawnienia, to ze wszystkimi konsekwencjami, także tymi mniej przyjemnymi, z obowiązkami i odpowiedzialnością, a nie tylko tam gdzie nam wygodnie.
Nie wiem w tym momencie na kogo będę głosować, choć faktem jest, że rzeczywiście raczej ku LiDowi się skłaniam. Co do PO, z mojego rejonu pewnie będzie kandydował Grad, a na niego z kolei najmniejszej ochoty głosować nie mam. I pewnie nie tylko ja. Co do programów pisałam wcześniej, albo nie istnieją (lub są trzymane w głębokiej konspiracji przed wyborcami) albo nie powalają mnie na kolana (lub odrzucają jak PiS i LPR), więc niestety będę zmuszona do wyborów personalnych.
Piech - 24 Sierpnia 2007, 10:42
Gustaw G.Garuga napisał/a | Piechu, porównywanie LiDu do Samoobrony to lekkie przegięcie... |
No tak. W końcu SLD to partia z 60-letnią tradycją.
Gustaw G.Garuga - 24 Sierpnia 2007, 11:06
Riposta, że hej, LiD słania się na nogach, pokonany celnym strzałem, pada w kałużę czerwieni, na placu boju zostaje tylko świeżutki i czyściutki jak niemowlę PiS, partia ludzi prawych i sprawiedliwych.
ihan - 24 Sierpnia 2007, 11:19
GGG, masz całkowitą rację. Samotny jeździec już nadciąga. Swoją drogą w takim tempie wykrywania korupcji we własnym rządzie, wśród swoich ludzi (bo przecież nie podrzuconych, przez tych złych 60-letnich staruchów, jak zauważył Piech) szkoda, że nie dane jest im pozostać przy władzy jeszcze jakiś czas. Bo widok premiera K., wyciągającego haki na siebie samego wynagrodziłby wszystkie miesiące poczucia zażenowania i wstydu za własny kraj.
Martva - 24 Sierpnia 2007, 11:55
Kto to jest jeźdźca, na litość boską?
|
|
|