Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Agi - 23 Października 2007, 21:03
Fidel-F2 pomyliłeś z noktowizją
Alatar - 23 Października 2007, 21:05
Użytek z widzenia różnicy temperatur?
elam - 23 Października 2007, 21:06
a polega na tym, ze obserwuje sie promieniowanie cieplne...
Agi - 23 Października 2007, 21:06
Tak Alatar, a jak myślisz, do czego to służy?
Edit: elam, też oczywiście ma rację
elam - 23 Października 2007, 21:13
mozna okreslic temperature danej osoby / rzeczy. zbadac z satelity np gdzie jest pozar, okreslic temperature / pogode; znalezc zywych pod gruzami, obserwowac ruch w nocy (jak noktowizja Fidela) ...
mnooostwo rzeczy mozna...
hjeniu - 23 Października 2007, 21:14
... zastrzelić kogoś przez ścianę z Baretta
Fidel-F2 - 23 Października 2007, 21:14
Agi55, niczego nie pomyliłem, pojecie noktowizji i termowizji wiąże sie z wykorzystaniem podczerwieni
w przypadku termowizji pewnie chodzi o określanie temperatury ale wydawalo mi sie, że to detal
Alatar - 23 Października 2007, 21:20
Już zostało napisane. :p Mogę dodać, że jeszcze np. przy naprowadzaniu pocisków.
Agi - 23 Października 2007, 21:31
Fidel-F2, to nie jest detal. Owszem zarówno termowizja, jak i noktowizja wykorzystują promieniowanie w paśmie podczerwieni, ale przy pomocy noktowizora nie znajdziesz zwłok ukrytych w ziemi, ani topielca, a przy pomocy kamery termowizyjnej owszem.
Fidel-F2 - 23 Października 2007, 22:20
Agi55, ale ja w swojej odpowiedzi nie wspominałem o noktowizorach
powiedziałem jedynie że termowizja służy do podgladania w ciemnościach
w związku z tym
czy przy pomocy kamery termowizyjnej nie mozna podgladać w ciemnościach?
zreszta pogooglałem i noktowizja nie opiera sie na podczerwieni ale polega na wzmacnianiu szczątkowego światła odbitego
tu się myliłem
Agi - 23 Października 2007, 22:47
Masz rację, to ja sobie dopowiedziałam
podglądanie w ciemnościach = noktowizja
działanie termowizji polega na wykorzystaniu promieniowania cieplnego przez ciało, które może być ukryte np. pod ziemią, czy pod wodą (poszukiwanie topielców).
Ja przede wszystkim pytałam na czym polega metoda termowizji.
Agi55 napisał/a | Na czym polega i do czego służy metoda termowizji ? |
Na to pytanie jako pierwszy udzielił odpowiedzi Alatar, mam nadzieję, że nie poczujesz się skrzywdzony.
Fidel-F2 - 23 Października 2007, 22:53
jakoś dam radę, duży chłopiec jestem
Agi - 23 Października 2007, 22:56
Dzięki
Alatar zadajesz!
Alatar - 23 Października 2007, 23:04
Jak nazywają na dwie główne na gruncie polskim hipotezy dotyczące etnogenezy Słowian (skąd się tutaj wzięli) i co zakładają owe hipotezy?
Fidel-F2 - 23 Października 2007, 23:06
skąd się wzieli to nie wiem ale słowianie zakładali zwykle wsie i miasteczka
Alatar - 23 Października 2007, 23:08
To chyba troszkę później były wsie i miasteczka.
Fidel-F2 - 23 Października 2007, 23:11
no to niech będa sioła
moge zadawać?
Alatar - 24 Października 2007, 08:13
Hola! Nie ze mną te Bruhnery, numer.
Tequilla - 24 Października 2007, 08:30
Strzele se troche.
Raz, jako potomkowie zyjących tu w starozytności Sarmatów, dwa jako przybysze z Azji, jakaś postscytyjska mać.
Coś trafiłem?
mistique - 24 Października 2007, 09:53
Allochtoniczny że napłynęli w V - VI wieku i autochtoniczny, że byli tu już długo wcześniej.
Rafał - 24 Października 2007, 10:00
Alatar napisał/a | Jak nazywają na dwie główne na gruncie polskim hipotezy dotyczące etnogenezy Słowian (skąd się tutaj wzięli) i co zakładają owe hipotezy? |
Nie żebym się czepiał, ale za cholere nie rozumiem pytania. "Jak nazywają na dwie" - czemu na dwie? Czy chodzi o oficjalną nazwę dwóch hipotez? Bo jest jak napisał Tequilla
dalambert - 24 Października 2007, 10:20
mistique napisał/a | Allochtoniczny że napłynęli w V - VI wieku i autochtoniczny, że byli tu już długo wcześniej |
Ależ to pięknie brzmi, prawie jak kto tak piękie gra : to ja, to ja , to ja, a rzecz się sprowadza do:
My tu panie dziejaszku siedzim od świata stworzenia, a nawet dzień wcześniej hu, ha!!!
My tu z wędrówkamu ludów kolejnymi przybyli i innych napieprzyli, państwo wspaniałe stworzyli i nawet sarmatów oswoili hu, ha, ha..!!!
Tequilla - 24 Października 2007, 11:50
Hehe ale w rzeczywistości ile jest nas w nas?
Poznałem kiedyś, w Albionie jeszcze będąc jednego Polaka , z jakiegoś narodowego czegośtam, który jak każdy "porządny" Polak był antysemitą. Zapytałem go wobec tego jaką ma gwarancję, że cztery, pięć, szesć pokoleń temu nie zaplątał mu się w rodzinę jakiś Zyd. Odparł, że zna dzieje swego rodu aż do XVI wieku ( smieję się, gdyz ogólnie niespełna rozumu był, więc w historyjkę jego raczej też nie uwierzyłem).
Większość z nas zna szczurów, praszczurow, ewentualnie prapraszczurów, ale 5,6,7 i dalej pokoleń wstecz? Tyle ludów się przewinęło przez te ziemie, że czystych Słowian ze świecą szukać.
Chociaż, jak komuś by przeszkadzała myśl, że może nie jest czystym Polakiem, zawsze może zrobić badania genetyczne. Albo się umyć
Kruk Siwy - 24 Października 2007, 11:52
A jak chce uzyskać coś dużego i czystego to może umyć słonia.
elam - 24 Października 2007, 12:58
ja na przyklad wiem, ze moj prapradziedek przywedrowal z Wegier albo ze Slowacji; urode z tatuskiem tez mamy taka, ze czasami wyzywa nas od Hunow - a my jego od Atylli...
Tequilla - 24 Października 2007, 15:04
Nazwisko Kilian to zniemczona wersja irlandzkiego imienia Cilian - więc jakies celtyckie korzenie mam:) Ojca pytałem, ale on nic nie wie, wygląda na to, że ten przodek dawniej niż trzy pokolenia temu przywędrował do Polszy...
Tutaj to trochę offtop, ale przy okazji może warto by założyć nowy wątek dotyczący przodków, pochodzenia itp. Ciekawym waszych historii rodzinnych i tego, jak daleko sięga wasza pamięć rodowa...
Alatar - 24 Października 2007, 15:13
Niech będzie mistique.
Precyzując, allochtoniści zakładają napływ ludności (pra)słowiańskiej ze wschodu (środkowe naddnieprze, obszar kultury kijowskiej, Azja?). Natomiast autochtoniści twierdzą, ze Słowianie są na ziemiach polskich są od zawsze (wcześniej w postaci Prasłowian), przejmowali tylko wzorce kulturowe z zewnątrz na kształt mody, czym tłumaczy się występowanie kultur archeologicznych (np.: kultura łużycka). Spór zwolenników tych dwóch głównych hipotez (bo są też hipotezy mieszane, inne) występuje na gruncie polskim i przybiera(ł) często wymiar kłótni pozanaukowej. Wywodzi się zresztą z chyba od początku skażonej polityką, ideologią, nacjonalizmem dyskusji nad etnogenezą Słowian (panslawizm, pangermanizm itp.)
Rafał, błąd mój, powinno być: Jak nazywają się dwie...
dalambert - 24 Października 2007, 15:56
Alatar napisał/a | Wywodzi się zresztą z chyba od początku skażonej polityką, ideologią, nacjonalizmem dyskusji nad etnogenezą Słowian (panslawizm, pangermanizm itp.) |
I nie tylko Mocium Panie, oświecenie i rewolta francuska wywalili w cholerę zasadę iż wladza monarchy od Boga pochodzi i z tej to racji wszelkie feudalne zalażności powstają, więc lojalność najpierw była wobec Władcy, a potem dopiero ziemi, czy narodu /podanymi jednego Władcy różne narody bywały - czasem nawet zgodnie/.
Jak już się nasycili wolnością od króla to zauważli, że nie ma podstaw prawnych dlavzego na danej ziemi siedzą, no i krzyknęli MY TU OD ZAWASZE. Tak zaczęło się XIX wieczne udawadnienie pra,pra.. kolajnych ziem , a to praśłowiańskie, a to pra germańskie, a to pragallijskie i tak poleciało, aż do Adolfa H. i innych łachów szemranych...
Czyli /nieco z innej beczki, ale tylko nieco/najpierw Darwin, potem Nitzche, a na końcu logicznego wnioskowania niejaki Rosenberg i ustawy norymberskie,,
cóż jak ewolucja to ewolucja..he, he,
mistique - 24 Października 2007, 17:41
To ja mam zadać?
Thorowi ukradziono młot. Warunkiem jego odzyskania było oddanie złodziejowi Frei za żonę, Thor przebrał się więc za nią i udał się na wesele. Jakie jego zachowania wzbudziły podejrzliwość pana młodego i jak zostały wytłumaczone?
Gwynhwar - 24 Października 2007, 18:31
Nie chodziło przypadkiem o to, że jadł stosunkowo więcej niż na niewiastę przystało?
edyta: I coś z oczami było, że są za duże, czy za jasne. Loki to potem tłumaczył o.o
|
|
|