To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Zadomowienie - powitania na forum - Avatary.

Tomcich - 31 Lipca 2007, 19:05

A bardziej komiksowa czcionka to jaka? Znasz nazwę, bo nie chce mi się szukać na chybił-trafił. Mogę popróbować na przyszłość. :D

Na razie to chodzi mi o to, żeby dymki były wyraźnie czytelne.

Adashi - 31 Lipca 2007, 19:06

Comic Sans MS :wink: Rudy Kocurze :mrgreen: i :bravo za nowy avik.
Ixolite - 31 Lipca 2007, 19:10

Tomcich, jak będę miał chwilę, to ci powiem. Z Windowsowego standartu to Comic Sans jako Adashi rzekł. Ale są ładniejsze. Ale teraz nie mam czasu sprawdzić jakie. :P
Tomcich - 31 Lipca 2007, 20:21

Proszę bardzo, z napisem w wersji Comic Sans. 8)

Z tym, że z tą czcionką wzrósł mi rozmiar pliku i nie mieści się jako awatar. :? Nie przypuszczałem, że typ czcionki może powodować takie różnice. :roll:

agnieszka_ask - 31 Lipca 2007, 20:37

nowa czcionka wygląda fajnie kiedy jest pogrubiona, normalna jest jakaś taka... mało ciekawa
Ixolite - 31 Lipca 2007, 20:54

Kompresować trzeba umić :P

Tomcich - 31 Lipca 2007, 21:04

O fajnie, w czym to się tak kompresuje. Mam zawsze problem z rozmiarem pliku. :roll:
Agi - 31 Lipca 2007, 21:18

ja też i różne dziwne manewry uskuteczniam, żeby osiągnąć właściwy rozmiar.
Ixolite - 31 Lipca 2007, 21:23

A w czym te obrazki robisz?

Zasadniczo najlepiej przy kompresji spisuje się Photoshop i Image Ready, masz kontrolę aż do poziomu ręcznego wyboru palety kolorów, ale i GIMP ma pare przydatnych funkcji. W sumie ma jedną przydatną funkcję, przynajmniej dla animowanego GIFa ;)

GIMP wersja 2.2.13 -> Filters -> Animation -> Optimize (Difference) lub Optimize (for GIF)

Co prawda to pomaga tylko kiedy animowany jest mały fragment, a nie cały obrazek, ale tak zoptymalizowany w GIMPie twój awatarek zmniejszył objętość do 10KB

Tomcich - 31 Lipca 2007, 21:25

Nie znam GIMPa :? Trzeba się będzie bliżej zapoznać. :roll:

EDIT: No i obróbka tylko części animowanej gifa daje odpowiedź czemu w IrfanView dzieją się z tym gifem cuda. :shock:

Ixolite - 31 Lipca 2007, 21:31

OK, do GIMPa jeszcze jedną opcję odkryłem właśnie:

Najpierw należy przekonwertować paletę kolorów do RGB (jeśli nie jest w RGB)

Image -> Mode -> RGB

Następnie należy przekonwertwać paletę kolorów do Indexed Colour

Image -> Mode -> Indexed

Pojawi się menu konwersji gdzie można wybrać paletę kolorów, rozmycie, przezroczystość i kilka innych.

Po zmianie liczby kolorów z 256 na 128 i zastosowaniu optymalizacji animacji, w GIMPie udało mi się osiągnąć plik 8KB, taki jak w Image Ready :mrgreen:

EDIT: jakoś nigdy InfranView nie używałem ;)
Właściwie to powinienem ci podziękować, bo tak to bym nie wiedział nadal jak się w GIMPie optymalizuje GIFy :D

Adashi - 31 Lipca 2007, 22:49

Fajnie, wszyscy się czegoś przydatnego nauczyli :)
mBiko - 3 Sierpnia 2007, 20:32

Upolowałem to cuda w zeszły weekend. Teraz pasuję do Modliszki :lol: .
Tomcich - 3 Sierpnia 2007, 22:58

mBiko - piękny okaz Tygrzyka paskowanego. :bravo I kto teraz może mówić, że pająki są brzydkie. Mam nadzieję, że mu krzywdy nie zrobiłeś, bo w Polsce objęty jest ścisłą ochroną. (Choć coraz ich więcej się pojawia w różnych środowiskach).
mBiko - 4 Sierpnia 2007, 14:28

Tomcich czuję się urażony Twoją sugestią, jak bym mógł coś zrobić takiej ślicznotce.
Trafiłem na całą kolonię (7-8 sieci na ok. 0,5 m2) i przez cały ranek na zmianę z żoną je podglądaliśmy.

Tomcich - 4 Sierpnia 2007, 14:49

Wybacz mBiko, ale nie każdy ma odpowiedni stosunek do pająków. :? Cieszy mnie, że ktoś lubi je oglądać zamiast uciekać z krzykiem. :D
elam - 4 Sierpnia 2007, 15:23

na przyklad ja - nie tyle uciekam z krzykiem, co krzycze, zeby przyszedl ktos z ciezkim butem .... :twisted:
Tomcich - 4 Sierpnia 2007, 15:28

Zabiłabyś tego pięknego pajączka :?: Jest całkowicie nieszkodliwy. U mnie w domu też kiedyś bywały takie rzeczy, ale nauczyłem towarzystwo i gdy zaplącze się jakaś pajączek to wołają mnie, a ja mu robię eksmisję z mieszkania na zewnątrz. 8)
Anonymous - 4 Sierpnia 2007, 15:30

A takiego podejścia nie rozumiem. :roll: Jak pająk siedzi gdzies w domu, to tak, czasem zabija go mój małżonek, choć w swoim czasie, nakłoniona za pomoca perswazji, odniosłam moralne zwycięstwo, wyrzucając pająka przez okno za pomoca gazety, zamiast utopic go w wannie. Teraz staram się tego trzymać. A już zupełnie nie do pojęcia są dla mnie reakcja takie, jak podczas zasłyszanej ostatnio przeze mnie rozmowy:

- Jejku, na cmentarzu widziałem taaaakiego ogromnego pająka!
- I dlaczego go nie zabiłeś?

:roll:

EDIT: Post odnosił się do wypowiedzi elam, ale się Tomcich wciął. :)

elam - 4 Sierpnia 2007, 15:37

nie ja pierwsza znienawidzilam pajaki, to one zaczely :twisted:
prowadzimy wojne otwarta - one mnie gryza, ja je zgniatam.

nie mam nic do kosarzy i innych pajeczakow, zeby nie bylo. lubie weze, szanuje dzdzownice, i nie przeszkadzaja mi specjalnie mrowki, o ile nie maja skrzydel...

ale nie wiem, jak mozna lubic karaluchy , pijawki i pajaki ...
ROBACTWO

Anonymous - 4 Sierpnia 2007, 15:42

Lubić to może nie, ale w życiu nie ugryzł mnie żaden pająk, to i mścic się nie mam powodu. A on wtedy tak patrzył błagalnie tym swoim sześciorgiem oczu, że nie mogłam się oprzeć i wyrzuciłam go za okno. ;P:

Jedyne organizmy, jakie tępię bezlitośnie, to komary, mole, bakterie chorobotwórcze i dzieci w szkole. :wink:

Tomcich - 4 Sierpnia 2007, 15:45

Akurat kosarze też mają jad i mogą ugryźć. :twisted: Ja po prostu nie mam sumienia zabić takiego stworzenia. 8) Jest w sumie bezbronne i nic mi złego nie robi, wystarczy przenieść go w inne miejsce i można zgodnie koegzystować. :)
elam - 4 Sierpnia 2007, 15:49

kosarze?? a ja cale zycie zylam w przekonaniu, ze kosarze sa wegeterianami ....

no dobra, to kosarze tez bede mordowac.

a co! :twisted: :mrgreen: :twisted:

Tomcich - 4 Sierpnia 2007, 16:57

A potem usiądziesz na kamieniu nad jeziorem i westchniesz:
Cytat
Wybaczcie nam. Bo nie wiedzieliśmy, co czynimy...
;P: :wink:
elam - 4 Sierpnia 2007, 18:23

dokladnie :D :bravo :bravo :bravo

nie, pajaki nie wzbudza u mnie wyrzutow sumienia. to one zaczely - jak wspomnialam, niewinne dziecie w kolysce podstepnie gryzac i liczne bolesne slady zostawiajac...
nie przekonasz mnie, ze pajak to istota godna wspolczucia... :twisted:

mBiko - 4 Sierpnia 2007, 18:37

elam przypominam, że nasz gatunek też jest raczej mięsożerny.

Miria, Tomcich popieram :bravo .

Też nie przepadam za robalami, ale potrafię docenić ich niepowtarzalność i wyjątkowość pomimo ich szkarady. A może dzięki niej? Poza tym obserwując je funduje sobie coś w rodzaju sesji terapeutycznej wobec moich fobii. Zabijam, i to raczej odruchowo, tylko te, które mnie gryzą.

Tomcich - 5 Sierpnia 2007, 23:21

No cóż. John Lock się widać odnalazł, więc czas na zmianę. Jeżeli ktoś zna Garfielda, ten z pewnością wie kogo on naśladuje. :wink:
red91 - 9 Sierpnia 2007, 11:14

U mnie "sir Roland pod Mroczną Wieżą stanął " :wink:
hijo - 9 Sierpnia 2007, 23:07

no to się zmieniam :)
agnieszka_ask - 9 Sierpnia 2007, 23:11

no ślicznie się zmieniłeś 8)

Partner forum