Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
konopia - 11 Lutego 2014, 11:17
Moto G, baterii było ponad 50% podłączyłem do laptopa i momentalnie zrobiło się z tego 0%, *beep* mnie ten telefon, to już nie pierwszy raz bateria robi takie cuda, raz zeszła sama z siebie w środku nocy, jak telefon "spał".
mam zrzut ekrany z wczorajszego zajścia, może potem zamieszczę.
Pytanie właściwe:
Jak przerzucać pliki (mp3) bezpośredni z Moto G na laptpa i z powrotem, bez kabla (boję się) podpinać pot tym zżarciu baterii i bez korzystania z chmury,
zresztą ta darmowa chmura to już mi przepadła, bo tylko miesiąc był na uruchomienie tego czy jakoś tak.
Można to jakoś po wifi?
Telefon używam do rozmów, sms, jako modem (nie mam chwilowo innego netu), odtwarzacz muzyczny (moich plików) i przeglądarkę netu. Nie mam zamiaru zapisywać się do żadnych google + czy innych usług. wszędzie teraz tylko konta, hasła itp. Jak będę znów miał normalny net to telefon dostanie córka a jak przesiądę się na coś normalnego.
hrabek - 11 Lutego 2014, 11:44
Odnośnie Motoroli, którą kupił Google, to w zasadzie całym komentarzem kondycji tej firmy powinno być to, że Google co prawda jest właścicielem Motoroli (zresztą chyba właśnie sprzedali ją Lenovo), ale flagowy telefon Google Nexus robił mu najpierw Samsung, a teraz LG.
mesiash - 11 Lutego 2014, 11:52
konopia, istniała taka aplikacja, dzięki której możesz udostępnić zawartość swojej karty pamięci przez wifi, ale u mnie ona bardzo kiepsko działała dla plików >0.5MB, pomimo że kładłem telefon obok routera, ale może coś się zmieniło i działa teraz lepiej? Nazywała się wireless file transfer, ale z tego co widzę to nie jest ta pierwsza sugerowana "wifi file transfer" przez google.
gorbash - 11 Lutego 2014, 11:55
Toto ma Androida? Jak tak to polecam AirDroid - po WiFi podłączasz się do telefonu z przeglądarki na kompie. Ja właśnie wykorzystuję do wrzucania mp3.
ketyow - 11 Lutego 2014, 12:17
konopia, rozładuj baterię całkiem do zera, aż telefon przestanie się włączać a potem naładuj do pełna i wskaźnik powinno skalibrować. I bedzie dobrze. Natomiast ja bezkablowo pliki przerzucam Total Commanderem z wtyczka LAN. Telefon loguje się na kompa jako konto np. gościa.
A gdzie tel kupiłeś? Amazon czy Tesco? Jak Amazon to twój problem to nic nowego. Oni chyba sprzedają zwrócone telefony. Jakiej ładowarki używasz? Jak ładowarka podczas ładowania uruchamia włączony telefon to zmieniłbym na inną, nie wszystkie działają jak należy.
konopia - 11 Lutego 2014, 15:29
Tak na amazonie, IMO przyszedł nowy, plomby, folie itp... zero śladów użytkowania.
Dzielenie plików -> dzięki za pomysły
, popróbuję coś potem,
tyle, że ja nie mam żadnego dodatkowego routera czy modemu, mam tylko laptopa z wbudowaną karta wifi i moto G.
Net na laptopie ma poprzez "tethering", używam telefonu jako modemu wifi.
Specjalnie brałem abonament, który pozwala na takie zabawy, bo te wszystkie dongle usb kosztują dużo drożej i umowy są dłuższe. Dlatego też osobno kupiłem telefon, który to umożliwi by nie wiązać się na rok czy dwa, mam umowę miesięczną, automatycznie odnawialną, przestane potrzebować to wypowiem bez dodatkowych kosztów.
Wypowiedziałem umowę na "światłowód", miałem się przeprowadzać ale się popieprzyło a kolejnej brać nie będę, nie wiem czy w nowym miejscu też jest ten "światłowód" dostępny, jak i nie wiem gdzie i kiedy się przeprowadzę.
Siedze sobie po "ciemku" (bez pełnowartościowego netu) prawie jak człowiek pierwotny.
Czytałem gdzieś, że google kupiło Motorlole i sprzedało ze stratą tylko po to by położyć łapę na patentach. A sprzedało dlatego, że samsung i reszta nie byli zachwyceni tym, że google samo może produkować sprzęt. Gogle ma dostarczać soft i usługi, sprzęt ma robić kto inny, w przeciwnym razie inni mogli by porzucić androida.
Jest to zupełnie inne podejście do tematu niż w przypadku "gryzionego japka" gdzie niby jedna firma dostarcza wszystko co niby ma same zalety, poza ceną.
No to teraz czekam, aż bateria będzie pusta, dzięki.
Zamieszczam zrzut z tego jak to było, ładowarkę mam HTC - 1A, nie włącza telefonu.
ketyow - 11 Lutego 2014, 21:53
To ładowarka git. Ten problem jest częsty, może Google nie skalibrowało czujników jak należy, ja kalibrowałem sam w/w metodą i u mnie ten spadek nie wystąpił. Poza tym to nie świadczy o faktycznym spadku, na tym jednym procencie telefon potem normalnie może działać i parę dni. Jakby jednak potem nadal się utrzymywał, to wymień w Amazonie. Użytkownicy z Amazona mieli ten problem i narzekali tez niektórzy na bad piksele. Tesco dostało jakąś lepszą partię telefonów chyba. Ogólnie telefon za tę cenę jest świetny - ja płaciłem 650 zł za 16 GB. Jest szybki file system i TRIM - nie zacznie mulić z czasem. Kumpel z galaxy s3 z zazdrością patrzy na prędkość działania.
Co do WiFi to do przerzucania chyba starczy postawić ad hoc na lapku. W necie znajdziesz opisy jak skonfigurować wtyczkę do TC, mi było łatwiej zrobić sieć z telefonem niż między komputerami. Potrzebne jest tylko na kompie konto z hasłem, bez hasła chyba nie autoryzuje. Mi się na admina nie chce logować hasłem to zrobiłem dodatkowego użytkownika dla telefonu po prostu.
Aha, telefon obsługuje też USB otg, więc odpowiednim kablem można podłączyć pendrive. Tylko kopiować można tylko z USB na tel, ale i na to jest wtyczka, choć już jakieś grosze kosztuje i wtedy można kopiować także z tel na USB.
Godzilla - 11 Lutego 2014, 22:22
Wysiadł mi ostatni walkman, na którym mogłam słuchać kaset. I co ja zrobię z nagraniami
Iwan - 11 Lutego 2014, 23:27
Godzilla, http://allegro.pl/konwert...3879908578.html a potem to już tylko jakaś mp3, ale ja laik jestem, fachowcy coś doradzą
Fidel-F2 - 11 Lutego 2014, 23:58
Od kilku dni mam problem z wejściem na niektóre strony. Przeglądarka ich nie odnajduje. Taki stan trwa przez jakiś czas /czasem dłużej czasem krótko/ po czym strona 'odnajduje się'. Wydaje się jakby problem występował losowo, jedne strony się włączają, inne nie a po chwili to się może pozmieniać. Dotyczy to również stron co do których poprawnego działania raczej nie ma wątpliwości.
np
Cytat | Ups! Przeglądarka Google Chrome nie znalazła strony gielda.onet.pl
Uzyskaj dostęp do kopii strony gielda.onet.pl/kghm-polska-miedz-sa,18648,101,2,77,profile-wykresy w pamięci podręcznej
|
Jakiś koncept wtfigo? Jakaś kuracja?
thinspoon - 12 Lutego 2014, 00:39
Przeskanowałeś kompa pod kątem pasożytów?
Fidel-F2 - 12 Lutego 2014, 07:40
niekoniecznie, jest antywir na stałe
Witchma - 12 Lutego 2014, 08:18
Fidel-F2, mam podobny problem, ale z Firefoxem
Fidel-F2 - 12 Lutego 2014, 08:22
a dzisiaj już wszystko gra
gorbash - 12 Lutego 2014, 08:40
Mnie pomaga z reguły wyczyszczenie cache'u i innych pozostałości.
Fidel-F2 - 12 Lutego 2014, 08:48
gorbash napisał/a | wyczyszczenie cache'u | i już wszystko wiem
gorbash - 12 Lutego 2014, 08:58
Jest taki programik CCleaner (http://www.piriform.com/ccleaner) który ogólnie sprząta pozostałości na Windowsie - ja używam od czasu do czasu.
Trzeba tylko uważać bo jeśli pojedziesz z domyślnymi opcjami to stracisz historię przeglądania, itd (oczywiście zależy czy to dla Ciebie jest problem).
Magnis - 12 Lutego 2014, 09:38
Witchma napisał/a | Fidel-F2, mam podobny problem, ale z Firefoxem |
Zobacz czy masz Firefoxa 27 i czy nie trzeba czasami zaktualizować jakieś wtyczki. Też miałem problem gdy nie miałem najnowszej wersji przeglądarki lub jakaś wtyczka była starsza, ale po aktualizacji problemy znikały .
Witchma - 12 Lutego 2014, 09:41
Nie będę się aktualizować, bo dla wersji 27 nie ma mojego ulubionego motywu
Fidel-F2 - 12 Lutego 2014, 14:02
Jeśli zostałem wezwany przez sąd - Stawiennictwo obowiązkowe - w odległym mieście ~250km to czy należy mi się jakaś kasa i w czy w jakiś sposób muszę koszty udokumentować?
Nie chodzi mi o domyślanie się i zgadywanie a pewne informacje.
mesiash - 12 Lutego 2014, 14:19
Cytat | Zwrot wydatków następuje na wniosek świadka, który musi być złożony albo ustnie do protokołu albo pisemnie niezwłocznie, nie później niż w ciągu trzech dni po rozprawie.
Trzeba pytać w sądzie.
Należności przyznaje i ustala referendarz sądowy. Są one wypłacane niezwłocznie, a jeżeli nie jest to możliwe wypłata następuje w drodze przelewu bankowego lub przekazu pocztowego. Roszczenie o wypłatę należności przedawnia się z upływem lat trzech. Na postanowienie odmawiające przyznania należności związanych ze stawiennictwem na wezwanie sądu przysługuje zażalenie.
Jeśli chodzi o bilety to jest 2 klasa (nie jakieś business class) PKP.
Samochodem też można
USTAWA
z dnia 31 sierpnia 2012 r.
o zmianie ustawy – Kodeks postępowania karnego oraz niektórych innych ustaw1)
Art. 1. W ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks postępowania karnego (Dz. U. Nr 89, poz. 555, z późn. zm.2))
po art. 618 dodaje się art. 618a–618l w brzmieniu:
„Art. 618a. § 1. Świadkowi przysługuje zwrot kosztów podróży – z miejsca jego zamieszkania do miejsca wykonywania
czynności postępowania na wezwanie sądu lub organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze
– w wysokości rzeczywiście poniesionych racjonalnych i celowych kosztów przejazdu własnym samochodem lub
innym odpowiednim środkiem transportu.
§ 2. Górną granicę należności, o których mowa w § 1, stanowi wysokość kosztów przysługujących pracownikowi
zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na
obszarze kraju.
§ 3. Według tych samych zasad świadkowi przysługuje zwrot kosztów noclegu oraz utrzymania w miejscu
wykonywania czynności postępowania.
§ 4. Wysokość kosztów, o których mowa w § 1 i 3, świadek powinien należycie wykazać.
Art. 618b. § 1. Świadkowi przysługuje zwrot zarobku lub dochodu utraconego z powodu stawiennictwa na
wezwanie sądu lub organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze.
§ 2. Wynagrodzenie za utracony zarobek lub dochód za każdy dzień udziału w czynnościach postępowania
przyznaje się świadkowi w wysokości jego przeciętnego dziennego zarobku lub dochodu. W przypadku świadka
pozostającego w stosunku pracy przeciętny dzienny utracony zarobek oblicza się według zasad obowiązujących
przy ustalaniu należnego pracownikowi ekwiwalentu pieniężnego za urlop.
§ 3. Górną granicę należności, o których mowa w § 2, stanowi równowartość 4,6% kwoty bazowej dla osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, której wysokość, ustaloną według odrębnych zasad, określa ustawa budżetowa. W przypadku gdy ogłoszenie ustawy budżetowej nastąpi po dniu 1 stycznia roku, którego dotyczy ustawa budżetowa, podstawę obliczenia należności za okres od 1 stycznia do dnia ogłoszenia ustawy budżetowej stanowi kwota bazowa w wysokości obowiązującej w grudniu roku poprzedniego.
§ 4. Utratę zarobku lub dochodu, o których mowa w § 1, oraz ich wysokość świadek powinien należycie wykazać.
Art. 618c. § 1. Prawo do żądania należności przewidzianych w art. 618a i art. 618b służy osobie wezwanej w charakterze świadka, jeżeli się stawiła, choćby nie została przesłuchana.
§ 2. W przypadku gdy osoba uprawniona do otrzymania należności przewidzianych w art. 618a i art. 618b
zostanie wezwana w charakterze świadka w kilku sprawach na ten sam dzień, przyznaje się jej te należności tylko raz.
§ 3. Świadkowi, który zgłosił się bez wezwania sądu lub organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze, należności przewidziane w art. 618a i art. 618b mogą być przyznane tylko wtedy, gdy został przesłuchany.
Art. 618d. Przepisy art. 618a–618c stosuje się odpowiednio do osoby towarzyszącej świadkowi, jeżeli świadek nie mógł stawić się na wezwanie sądu lub organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze bez opieki tej osoby.
Art. 618e. Przepisów art. 618a–618c nie stosuje się do świadka zatrudnionego w organie władzy publicznej, jeżeli powołany został do zeznawania w związku z tym zatrudnieniem. W tym przypadku świadkowi służy prawo do należności na zasadach określonych w przepisach regulujących wysokość i warunki ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu |
od siebie dodam, że nie ma znaczenia czy stawiennictwo obowiązkowe czy nie, tak przynajmniej mówią internety
Magnis - 12 Lutego 2014, 14:19
Witchma napisał/a | Nie będę się aktualizować, bo dla wersji 27 nie ma mojego ulubionego motywu |
Aż się boję zapytać jakiego .
Witchma - 12 Lutego 2014, 14:22
Red Cats (blue flavor)
ketyow - 12 Lutego 2014, 14:57
Przez co za darmo rozmawiać przez internet na Androidzie? Jakiś Skype czy co?
hrabek - 12 Lutego 2014, 15:06
jest skype.
ketyow - 12 Lutego 2014, 15:12
Tzn. wiem że ogólnie jest, ale pewnie jest sporo innych aplikacji - ktoś może używał i może wyrazić zdanie np. na temat jakości rozmów etc.? Ja do chwili obecnej nie korzystałem kompletnie z niczego, więc nie wiem czy Skype jest dobry, czy tylko popularny.
nureczka - 12 Lutego 2014, 15:18
Co do Skypa, sporo z niego korzytstałam. Moje doświadczenie jest takie, że jeśli rozmawiają dwie osoby jest ok, natomiast jakość pada dramatycznie wraz z każdą kolejną dołączoną osobą.
konopia - 12 Lutego 2014, 15:49
Skype na moto g działa bardzo dobrze, i to na necie z sieci komórkowej.
używam go też do zwykłych rozmów telefonicznych, dzwonię przez skype do Polski
(zasilam konto skype i dzwonię) robię tak od lat.
Jest taniej niż w inny sposób, nie mam stacjonarnego by bawić się w jakieś karty zdrapki, jaajhy itp.
Wydaje mi się, że mnóstwo negatywnych opinii o skype na androidzie bezpośrednio wiąże się z jakością połączania netowego i z wydajnością urządzeń.
nureczka - 12 Lutego 2014, 16:24
konopia napisał/a | Wydaje mi się, że mnóstwo negatywnych opinii o skype na androidzie bezpośrednio wiąże się z jakością połączania netowego i z wydajnością urządzeń. |
Przychylam się do tej diagnozy.
ketyow - 12 Lutego 2014, 18:19
Ok, dzięki za pomoc.
|
|
|