Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
ketyow - 3 Lutego 2014, 09:50
Może dobrze, że zwróciłeś uwagę na to chłodzenie. Wziąłem je z polecanek PurePC, a że jest wiatrak 140 i ma świetne opinie zostawiłem. Tylko jeśli weźmiesz NOXa zamiast SilentiumPC to może się pojawić problem z zamknięciem obudowy. Silentium ma oba boki obudowy takie wypukłe jak tu i daje się zamknąć:
http://forum.benchmark.pl...ho-black-white/
Ale ten tańszy NOX ma ten bok płaski i z kratką wentylacyjną http://hi-cosy.nazwa.pl/s...F1EB768AD.JPEG, a droższe NOXy są z szybą i wypukłością, ale trochę inną - różnie może to być. Więc można pomyśleć nad nieco mniejszym chłodzeniem. Ja osobiście kiedy kupowałem swoje, miałem mniejszą obudowę, więc mam chłodzenie z innym obiegiem powietrza - powietrze z procesora wieje na płytę główną:
http://pclab.pl/art44739-30.html
ale ma 14 cm, a nie 16, więc spokojnie wchodzi do obudowy i mimo zaburzania cyrkulacji chłodzi bardzo dobrze. Zresztą jak patrzę w ten test, to wychodzi że jednak sporo lepiej niż starszy brat tego Thermalrighta, więc może to nadal nie jest zły wybór?
http://pclab.pl/art44739-71.html
W każdym razie idealnie dobrany cooler to najpier dobranie obudowy, a potem jeszcze parę godzin czytania
Co do karty, to oczywiście WiFi nie ma na pokładzie, byłem zamulony już wczoraj i jakoś mi się wydało, że pytasz o zwykłą sieciówkę kablową. Szukanie innej mobo z wifi na 99% drożej wyjdzie, szczególnie że wifi na mobo jest raczej rzadkie, jak i 8 portów sata jest dość rzadkie. Możesz się porozglądać, ale wątpię, że to da efekt. Ja mam zwykłą kartę wifi na PCIE.
Miałem mysz Microsoftu z numerkiem 4000, działała dobrze, przywykłem nawet, że jest mała, ale po dwóch latach zaczęła odłazić guma z rolki, po instalacji Win7 okazało się, że rolka szaleje, bo nie ma sterów do Win7 dla tej myszy (a do 3000 i 3500 chyba są - paranoja u nich). U mojej dziewczyny na siódemce natomiast nie szalała i w necie wyczytałem, że na losowych komputerach z 7 działa, a na losowych nie. W każdym razie dziewczyna jeszcze poużywała z pół roku a przedwczoraj ten odbiorniczek USB się spalił - jakieś zwarcie w nim jest i po pięciu sekundach wsadzenia do USB okropnie parzy - grzeje się jak wariat. Całe szczęście, że nie usmażył przy okazji USB na płycie głównej. Ale bateria trzymała 5-8 miesięcy w myszce. Jedna. Te niższe modele (3000, 3500) nie są tak dobrze wykonane natomiast - nie ma kauczukowego obicia itp.
ketyow - 4 Lutego 2014, 08:48
W kwestii Kama Cross to jest już druga edycja tego chłodzenia. Zmienili wentylator na nieco wydajniejszy (max. 1500 obrotów zamiast 1300), ale i głośniejszy nawet na min. obrotach.
Stary
Air Flow:
27,2 ~ 69,93 CFM = 46 ~ 119 m³/h
Noise Level:
9.6 ~ 24.7 dBA
Nowy
wydajność wentylatora: 37,37 - 97,18 CFM
głośność wentylatora: 13 – 30,7 dBA
Dodam tylko, że choć producent podaje 500 obrotów, u mnie kiedy procesor jest obciążany tylko internetem itp., więc 90% czasu chodzi na 350 obrotów, co osiągnąłem Speedfanem. No i nie namawiam jakoś usilnie na to chłodzenie, radzę poczytać generalnie po necie co jest jeszcze popularne i względnie tanie. Zawsze można też wziąć szerszą obudowę, tylko z kieszenią HDD jest trudniej.
Starscreem - 7 Lutego 2014, 12:02
A polecicie jakiś dobry czytnik e-booków? Albo odradzicie jakiś kiepski?
Myślałam o Kindel'u, bo jedyna osoba posiadająca własny czytnik, jaką znam, właśnie ten poleca. Ale ja nawet nie wiem, na co zwrócić uwagę...
Szukam raczej czegoś prostego i funkcjonalnego, bez specjalnych bajerów. Chciałabym tylko, żeby się dało z ęternetów korzystać również.
nureczka - 7 Lutego 2014, 12:16
Ja mam Onyx Boox (wypasiony i drogi), moje dziecię ma Onyx Boox (z okrojonymi funkcjami ergo znacznie tańszy) i jesteśmy zadowoleni.
Do Kindla zniechęciło nas zbytnie przywiązanie do konkretnej firmy.
Starscreem - 7 Lutego 2014, 12:34
Już sobie patrzę, co to takiego. Cena niestety jest istotna.
A czytniki są w przewadze kolorowe, czy czarno-białe? Bo Kindel właśnie jest czarno-biały i nie wiem, czy to jakiś wyjątek, czy reguła. Kolega mówi, że dobrze się czyta w słabym świetle, oczy się nie męczą (w domyśle chyba właśnie dzięki temu brakowi kolorów) i długo baterie trzymają - jemu wytrzymały około miesiąca, ale nie umiem powiedzieć, jak intensywnie użytkuje czytnik.
Martva - 7 Lutego 2014, 12:37
Czarno-białe, oczy się nie męczą przez brak podświetlenia, nie jak w laptopach których monitory świecą. Też mam Onyxa, jestem zadowolona, chociaż wydaje mi się że jest droższy od Kindla, za to otwiera wszystko. Przyznaję że nie korzystam na nim z internetu, dwa razy próbowałam ale przy mega wolnej sieci i dałam sobie spokój.
nureczka - 7 Lutego 2014, 12:56
Mój wypasiony model ma podświetlanie (ale nie świeci ekran, tylko dodatkowa lampeczka), dzięki temu można czytać w każdych warunkach, chociaż oczywiście kosztem szybszego zużycia baterii (oczywiście można podświetlenie wyłączyć).
Sieć mam, ale używam tylko do ściągania zakupionych książek/czasopism. Bateria trzyma długo.
Onyx jest droższy od Kindla, co jest oczywiste. W przypadku Kindle'a producent związuje cię z sobą, więc odbije sobie na innych produktach. Przynajmniej teoretycznie.
Zaleta Onyxa - czyta wszystko z marszu.
Starscreem - 7 Lutego 2014, 13:03
Znalazłam model 60 (A60). Tylko nie widzę, czy ma gniazdo na SIM. Więc pewnie nie ma. Szkoda, bo mam darmowy internet z Aero2. Ale może i lepiej - będzie kolejny powód, żeby nabyć wreszcie router Wi-Fi, bo mam już serdecznie dość kabli sieciowych
Namówiłyście mnie
E/ tylko trochę mały wyświetlacz 6 cali...
Rafał - 7 Lutego 2014, 13:26
Nie wiem o co chodzi z tymi pretensjami do kindla, mam od choinki właśnie Kindle Peperwhite 2.0, żre wszystko co mu Calibre podsyła (no, wszystko co próbowałem wchodzi, wciąga pliki tekstowe, pedeefy, jakieś egzotyki i robi mobi ) , raz tylko musiałem zedytować jakiś plik worda bo miał jakieś dziwaczne ustawienia i blokady (ale to córka coś sobie do szkoły naściągała). Może problem w braku Calibre?
A czytniczek fajniutki
Fidel-F2 - 7 Lutego 2014, 13:45
Starscreem, czytniki są wyłącznie czarno-białe. Nie ma innych. Rafał napisał/a | Kindle Peperwhite 2.0 | Nie ma lepszego
nureczka - 7 Lutego 2014, 13:53
Rafał, ależ nikt nie ma pretensji. Po prostu Onyx łyka wszystko bez etapu przejściowego Calibre. Problem sprowadza się do pytania, czy chcesz zapłacić za takie udogodnienie, czy wolisz sobie przez Calibre przepuszczać.
Nikt nikogo nie zmusza ani nie zniechęca. Padło pytanie o inne czytniki i tyle.
Mi się w Kindlu nie podoba właśnie łączność sieciowa z producentem. Permanentna inwigilacja (stąd w moim czytniku sieć używana jest raz na rok, albo i rzadziej) - ale to pewnie starcza skłonność do teorii spiskowych.
Starscreem - 7 Lutego 2014, 13:55
Fidel-F2, jak przeglądałam co mają w sklepach RTV/AGD, to widziałam kilka zdjęć czytników z kolorowymi wyświetlaczami. Ale może to tylko taki 'chłyt matetindody'
Fidel-F2 - 7 Lutego 2014, 13:57
Nie ma czytników z kolorowymi wyświetlaczami. To jakieś karłowate tablety są.
nureczka - 7 Lutego 2014, 14:15
Fidel-F2, nieprawda jakoby.
Czytnik jest wtedy, kiedy mamy e-papier. Zobacz sobie Ectaco jetBook Color z ekranem E-Ink Triton albo Kyobo z ekranem Mirasol.
Inna sprawa, że nie mam pojęcia jaka jest jakość kolorowego e-papieru.
Fidel-F2 - 7 Lutego 2014, 14:24
a to przepraszam, nie wiedziałem, jakaś nowość, ale osobiście unikałbym bo pewnie technologia niedopracowana, poczekałbym do wersji 3.0
no i imho finansowo gra nie warta świeczki
nureczka - 7 Lutego 2014, 14:29
A tu się z Tobą raczej zgadzam. "Raczej", bo znam te cuda głównie z literatury, więc trudno mi oceniać jak toto działa.
ketyow - 7 Lutego 2014, 17:18
Jakbym teraz kupował nowy czytnik to byłby to Kindle Paperwhite 2. A w kwestii internetu to trzeba sobie uzmysłowić, że ekran jest na tyle powolny, że jest to katorga i przydaje się raczej w wyjątkowych sytuacjach, kiedy neta potrzebujemy, a nie ma innego dojścia (tylko, że wtedy sprawdza się tylko Keyboard 3G, bo przecież jak pilnie potrzeba neta, to znaczy, że wifi nie mamy pod ręką). Kupowanie routera wifi, żeby korzystać z neta na czytniku... no cóż, szybko Ci się odechce Do korzystania z neta o niebo wygodniejszą rzeczą jest smartfon, do aero np. z dual sim. Kolory to natomiast dopiero przyszłość, w obecnej formie jest jeszcze nędza.
Luc du Lac - 7 Lutego 2014, 20:00
potwierdzam - internet całkowicie zbędny. smartfon 100x wy
godniejszy
o problemem nie jest ekran, tylko nawigacja
nureczka - 7 Lutego 2014, 21:07
Osobiście widzę jedno zastosowanie internetu - jeśli prenumerujesz czasopismo, możesz sobie ściągnąć w dowolnej chwili bez przerzucania przez komp. Podobnie jest z zakupem książek (impulsowym). Przydaje się na wakacjach, gdy ktoś bierze tylko czytnik, a nie targa ze sobą notebooka.
Innych zastosowań nie widzę.
ketyow - 7 Lutego 2014, 21:26
W kwestii czasopism to w Kindle da się chyba ten proces zautomatyzować tak, że przy połączeniu WiFi sam ściąga nowy numer, ale nie wiem jak to wygląda, bo nie korzystam, trzeba by poczytać na świecie czytników.
nureczka - 7 Lutego 2014, 22:11
Kumpel ma Kindla i widziałam, że ściąga "ręcznie". Ale może to kwestia konfiguracji. Nie wiem.
ketyow - 7 Lutego 2014, 22:19
Większość księgarni oferuje wysyłkę prosto na Kindle przez adres mailowy Amazona, chyba tak to działa. Ja tez ściągam ręcznie, ale ja po prostu i tak wszystko trzymam w kopiach na dysku i nie od razu czytam, wiec mi nie potrzebne na Kindle po zakupie.
Słowik - 8 Lutego 2014, 10:57
Działa to tak, że wszystko, co wyślesz na swój email na @kindle.com ściąga się automatycznie na czytnik po uruchomieniu na nim WiFi. Trzeba jednak zarejestrować na swoim koncie na Amazonie adres, z którego wysyła się pliki na kindla.
gorat - 8 Lutego 2014, 18:04
ketyow, dzięki. Scythe Grand Kama Cross 2 (ale nazwa) przejdzie, bo naprawdę nie wiem, jak podważyć wybór Jest w sklepach (jedynki nie widzę), w zalinkowanym teście jest cichszy, nie chłodzi gorzej (a grzać jak wariat nie zamierzam, mam nadzieję), więc czego niby miałbym szukać? Jedno mnie tylko martwi: jak taki kolos nie ułamuje płyty???
NOX wygrywa - przeszukałem Allegro i twierdzi ono, że w zbliżonej cenie są jeszcze trzy obudowy, wszystkie z przełącznikiem i gniazdami u góry, z czego jedna rozrzucona po sklepach (Gladius linkowany przez ketyowa), a dwie pozostałe oprócz durnego ustawienia stacji (dysk w pionie - co to, symbol falliczny?) są... brzydsze
Uznałem, że Logitech K270 jest sensownym wyborem na klawiaturę - mniej kabli, nadal dobre układ i cena. Dzięki za sugestię. Mysz odnalazłem u siebie mało używaną, więc nowej nie potrzebuję.
Monotir: hrabek polecił http://www8.hp.com/pl/pl/...8#!tab=features - trochę za duży na teraz, choć cena i tak nie zabija. Moją uwagę zwrócił http://www.morele.net/mon...-ah-ips-568592/ - podobne parametry do poleconego, odpowiednie rozmiar i cena (poważnie, trochę mnie przeraża cena całości Monitor przynajmniej łatwiej zmienić niż taki procesor czy płytę główną). Szukać dalej?
Zasilacz: polecony nie jest dostępny w sprzedaży (te sklepy, które sprawdzałem), ciut słabszy też, dopiero ten: http://www.agito.pl/zasil...221-861347.html (inny link http://www.morele.net/zas...-spc088-584919/ ). Szukać innego?
SSD: dorwałem się wreszcie do ocen Plextora - są lepsze, niż się spodziewałem, więc dysk może być. Tylko czy przy NOXie potrzebuję czegoś do montażu, jakichś szyn, adapterów?
Molex -> SATA: brać rozgałęźnik czy 1:1 wystarczy? Moment. Wpadło mi w oko kompromisowo http://www.morele.net/del...m-60102-351705/
Starscreem - 8 Lutego 2014, 18:13
O internecie myślałam dlatego, że czasem trafiam na słowa, których nie rozumiem, albo są fragmenty tekstu w obcym języku... Wtedy bym sobie chętnie zajrzała w przestworza sieci.
Smartfona nie posiadam, bo to szataństwo jest! Tam są gry - gry to straszny pożeracz czasu... wiem, bo czasem się dobiorę do smartfona mojego mężczyzny
Może kiedyś tablet kupię, to uzupełnię lukę w swojej piramidzie potrzeb A póki co będę sobie musiała poradzić jakoś.
Onyx już zamówiony. Jak nie spełni moich niewygórowanych w sumie wymagań (bo z kilku złudzeń zostałam właśnie wyleczona ), to sprzedam i kupię Kindla (Kindela?).
Dziękuję za pomoc i rozwianie kilku wątpliwości
joe_cool - 8 Lutego 2014, 18:50
W Kindlu jest zainstalowany słownik angielsko-angielski, podczas czytania można sobie wygodnie sprawdzić znaczenie słowa. Bardzo użyteczna funkcja. Przy okazji zakupu drugiego Kindla dla Taty, dostaliśmy również w gratisie słowniki niemiecki, hiszpański, francuski i jeszcze jakiś.
gorbash - 8 Lutego 2014, 19:25
Co do Calibre i Kindle'a - używałem ale przestałem jak odkryłem że mogę wysłać książkę właściwie w dowolnym formacie na swojego maila na amazonie (xxx@free.kindle.com zdaje się) i za chwilę przez WiFi książka zostaje mi wrzucona na urządzenie.
Można też wysłać na xxx@kindle.com i dostarczą przez 3G ale trzeba jakieś grosze za tę usługę płacić.
Martva - 8 Lutego 2014, 20:35
W Onyxie też mam słownik i strasznie mnie wkurza, bo jest chyba angielsko-angielski i jak czasem przez przypadek kliknę na jakieś słowo, to on głupieje. To chyba jedyna jego poważna wada jaką widzę.
gorat - 8 Lutego 2014, 20:52
Zauważyłem ten model:
http://www.morele.net/zas...0s-xxb9-379507/
9 x SATA, ale co to jest PCI-E?
Wczytałem się w test schładzaczy, chyba rozumiem więcej.
ketyow - 9 Lutego 2014, 13:34
Chodzi Ci o wtyczki PCI-E? To są dodatkowe wtyczki do zasilania mocniejszych kart graficznych. W jednym miejscu piszą, że ma 5 lat gwarancji, a w drugim że opcja przedłużenia gwary do 5 lat - musiałbyś dopytać, 5 lat to byłoby na duży plus. Ogólnie wygląda ok, wada to brak brak wsparcia Haswell dla stanów energetycznych C6/C7 - ale czy ja wiem czy to takie potrzebne - nie wiem ile prądu oszczędzi faktycznie? Nie umiem określić, musiałbyś trochę o tym poczytać. Jeśli zasilacz jest niekompatybilny to chyba można te stany po prostu wyłączyć w biosie. No i nie jest modularny, tzn. że nie użyte kable będą się plątać po obudowie, bo się nie da odczepić. W razie czego to 550W oczywiście spokojnie Ci wystarczy.
Co do monitorów to mogę tylko napisać, że w teście CD Action jakiś czas temu bardzo dobrze ocenili modele LG IPS237 i AOC i2757Fm z większych. Ale od siebie nic konkretnego polecić nie mogę.
|
|
|