Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
gorbash - 9 Sierpnia 2008, 12:17
Myślę że pasowałoby mi coś morskiego lub lotniczego, może być lekko zbeletryzowane.
Byłbym wdzięczny za tytuł lub dwa od których mógłbym zacząć, ew potem pomyśleć co dalej.
NURS - 9 Sierpnia 2008, 12:30
Alistair MacLean HMS Ulisses. IMO rzecz którą powinien przeczytać każdy, kto czytal Das Boot.
Stormbringer - 9 Sierpnia 2008, 12:38
Z lotniczych i mniej zbeletryzowanych ciekawe są "Zapomniane dywizjony" Zamoyskiego. Trochę trudno dostępne (kiedyś do zdobycia w taniej ksiażce), ale trafiają się na Allegro.
ilcattivo13 - 9 Sierpnia 2008, 12:44
jeśli morskie i/lub lotnicze, to Jerzy Pertek i Janusz Piekałkiewicz - klasyka polska
Agi - 9 Sierpnia 2008, 13:21
"Znaczy kapitan" - Karol Olgierd Borchardt
Opowoeść o Mamercie Stankiewiczu, gorąco polecam
gorbash - 9 Sierpnia 2008, 16:01
Pięknie dziękuje. Zaczynam poszukiwania.
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2008, 19:23
Na stanowiska startowe - Dan Gallery (morsko-lotnicze wspomnienia, z humorem)
Burza nad Pacyfikiem - Flisowski (opracowanie konfliktu Japonia-USA, czyta się rewelacyjnie, spora cegła)
Paragraf 22 - Heller
Moja droga do Scapa Flow - Prien (wspomnienia z niezłej wyprawy)
ogólnie poszukaj książek z seri 'z kotwiczką' i 'ze śmigiełkiem' wydawnictwa Finna, są to wspomnienia żołnierzy (zwykle dowódców mniejszych czy większych jednostek z czasów II wś.)
Clay Blair - opracowania wojny podwodnej - cegły
ORP Garland - Damski - historia zbeletryzowana owego okrętu
PQ-16 musi dojść, na kursie Bismarck, ORP 'Orzeł' zaginął - Biskupski
Od Mers El-Kebir do Tulonu - Perepeczko - historia floty Francuskiej w II wś
Coronel i falklandy - Perepeczko - historia eskadry admirała von Spee, co prawda I wś ale warto przeczytać, dobrze napisane
Seria kieszonkowych książeczek autorstw głównia Pertka i Flisowskiego - wybrane morskie fragmenty historii IIwś za grosze sporo tego na allegro
na razie chyba Ci wystarczy, coś sobie wybierzesz
Szara opończa - 11 Sierpnia 2008, 08:22
ja tak po prosbie a propos Kossakowskiej "nowej"
przelecialem przez spis tresci pobieznie i chyba nowosci to tam zadnych nie ma???
mBiko - 11 Sierpnia 2008, 19:34
Na pewno "Gringo" w A.D. XII t.2 i "Beznogi tancerz" w "Obrońcach Królestwa". Reszty nie pamiętam.
gorat - 11 Sierpnia 2008, 20:39
"Beznogi tancerz" to raczej Fenix?
mBiko - 11 Sierpnia 2008, 20:49
Możliwe, że tak goracie, ale mam właśnie przed sobą egzemplarz "Obrońców" i jak najbardziej również w tym zbiorze został opublikowany.
gorat - 11 Sierpnia 2008, 21:03
Patrzę na pierwszą publikację. Jak widać, opowiadanko jest mocno chodliwe
mBiko - 11 Sierpnia 2008, 21:14
Jeśli na pierwszą, to prawie na pewno Fenix. A swoją drogą to jednak sztuka to samo danie sprzedać trzy razy.
Szara opończa - 12 Sierpnia 2008, 08:01
No nie wiem czy to taka sztuka
takapolityka zaczyna mnie strasznie irytowac- podobnie ma sie sytuacja z wypychaczem zwierzat Grzedowicza i naprawde nie wiem czy warto kupic cala ksiazke dla kilku nowych opowiadan
wrobilem sie juz tak z Czarna Szabla Komudy i z Pilipiukiem ktoryms
Bardzo mi to nie odpowiada... co innego zebrac w jeden zbior opowiadania publikowane w roznych czy nawet tym samym magazynie RAZ. ale publikowac je po kilka razy w tym samym wydawnictwie w antologiach i zbiorach autorskich to juz nie tylko lekka przesada
Obroncy Kossakowskiej byli w Runie, ale beznogi tancerz np jako wstep do siewcy wiatru fabryka przeciez puszczala..
wrrrr.... chyba skoncze z opowiadaniami, drazni mnie ta zabawa..
mBiko - 12 Sierpnia 2008, 08:30
Właśnie chodzi mi o to, że trzeba mieć niezły tupet, żeby to samo opowiadanie sprzedać cztery razy ( zapomniałem o wstępie do "Siewcy").
Moim zdaniem w wypadkach takich zbiorów powinna być wyraźna informacja o tym, że jest to reedycja, oraz o miejscu wcześniejszych publikacji.
czlowiekbezoczu - 12 Sierpnia 2008, 09:51
Witam. Mam kurcze taki kłopot. Fragmentami mam przebłyski takiej dawno czytanej książki lub opowiadania. Mniej więcej chodziło o to że żyje sobie spokojnie jakaś populacja (Na początku wygląda że to ludzie). Potem gdzieś w trakcie opowiadania wpadają olbrzymi!!! ziemianie w skafandrach i coś im zabierają czy raczej ściągają haracz co jakiś czas. Też jest wspomniane że gdzieś żyją wspaniałe dobre istoty które ci źli ziemianie torturują aby zbierać ich łzy w celach chyba? handlowych. Co dalej nie pamiętam a nie chcę mieszać.
Czy ktoś może pamięta coś takiego bo spokoju mi to nie daje. Guglowałem ale nic.
Pozdrawiam
Agi - 12 Sierpnia 2008, 10:26
czlowiekbezoczu, byłoby miło, gdybyś zajrzał (sic!) do wątku powitalnego: "Biją" lub "Karczma pod Zdechłym Smokiem" i przedstawił się nam.
mBiko - 12 Sierpnia 2008, 19:53
Wracając do ad remu:
Nowością w "Żarnach niebios" jest tylko opowiadanie tytułowe. "Gringo" tak jak pisałem wcześniej w A.D.XII, a pozostałe w "Obrońcach Królestwa" z 2003 roku.
ED.
człowiekbezoczu, kojarzy mi się opowiadanie Jamesa Tiptree Jr. "My, którzy wykradliśmy "Sen"", ale czy słusznie...
Witchma - 12 Sierpnia 2008, 21:05
mBiko napisał/a | Gringo tak jak pisałem wcześniej w A.D.XII, a pozostałe w Obrońcach Królestwa z 2003 roku. |
Dobrze wiedzieć, prawie to kupiłam
Szara opończa - 13 Sierpnia 2008, 11:32
Dzieki za infor, na pewno nie kupie:)
to moze jeszcze jak wyglada sytuacja z wypychaczem zwierzat i piwo wisze:)
Kruk Siwy - 13 Sierpnia 2008, 11:33
mBiko, słusznie.
Szara opończa, Wypychacz to też towar drugiej świeżości, ale część opowiadań była drukowana wyłącznie w prasie (Fakt) i jest mało znana.
Ech post pod postem. Agi - wybacz!
skleiłam
mBiko - 13 Sierpnia 2008, 20:53
Szara opończa to co mogę zweryfikować w "Wypychaczu":
Zegarmistrz i łowca motyli - Tempus fugit t.1
Buran wieje z tamtej strony - Wizje alternatywne 5
Pocałunek Loisetty - Małodobry
Farwell Blues - Niech żyje Polska. Hurra! t.1
Weekend w spestreku - PL+50
Wilcza zamieć - Deszcze niespokojne.
Pozostałe to są chyba te drukowane w "Fakcie".
Ziuta - 18 Sierpnia 2008, 20:08
Mam pytanie. Planuję się zabrać za cykl Kirsta 08/15, tylko nie wiem, od czego zacząć. Jak ida poszczególne tomy?
mBiko - 18 Sierpnia 2008, 20:33
Ziuta a tutaj kolejność nie jest poprawna?
Ziuta - 19 Sierpnia 2008, 09:06
Właśnie tom "w partii" trochę mi burzył ogląd. Zawsze wydawało mi się, że to się zaczyna od koszar. Wezmę z biblioteki trzy części naraz i zaobaczę
dzejes - 20 Sierpnia 2008, 21:17
"Wodnikowe wzgorze"
"Dom obiecany"
"Sprawiedliwość owiec"
...
Chcę więcej. Ktoś ma jakiś pomysł?
Martva - 21 Sierpnia 2008, 08:24
Pieśń Łowcy?
Las Duncton?
dzejes - 21 Sierpnia 2008, 22:00
Pieśń Łowcy zanabyłem (razem z kartonem innych książek - niech żyje Allegro).
Saga o krecikach - chyba jeszcze nie jestem na to gotowy
Dzięki za namiary.
Chal-Chenet - 18 Października 2008, 11:03
Czy ktoś czytał może "Terror" Dana Simmonsa? Przymierzam się do wizyty w Empiku dzisiaj, a ta książka zwróciła moją uwagę. Czytałem bardzo wychwalające recenzje, ale przyda się jeszcze jakaś opinia. Warto?
Witchma - 18 Października 2008, 11:27
Chal, mogę Ci tylko powiedzieć, że głosy czytelnicze różnorakie "Terror" chwalą, sama się przymierzam, ale wymyśliłam sobie czytać to w oryginale, a ciężko zdobyć...
|
|
|