Ludzie z tamtej strony świata - Jacek Dukaj
Virgo C. - 17 Listopada 2009, 22:16
Nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale w najnowszym Przekroju artykuł o Dukaju.
Zgaga - 18 Listopada 2009, 08:17
Oooo... dzięki. Zaraz poPrzekrój sięgnę.
A poza tym....
Przeczytałam wczoraj po raz pierwszy Złotą Galerę, debiut Dukaja. Uffff.... Czasem bozia obdarza wielkim talentem. Wielki szacun.
savikol - 18 Listopada 2009, 08:24
Czytałem tekst z Przekroju. Artykuł, to przybliżenie sylwetki pisarza głównonurtowcom. Oswajanie i poznawanie fantasty. O jego osobie wypowiada się Orbit, Bagiński i ktoś tam jeszcze, podkreślona jest tajemniczość, skromność i wybitność dukajowej postaci. Wymienione są wszystkie jego osiągnięcia, porównywany jest do Lema i tak dalej. Tekst w tonie pochwalnym, z pewnością zaciekawi głównonurtowców, którzy o Autorze jeszcze nie słyszeli. Dla fantasty, w artykule nie ma nic nowego.
illianna - 18 Listopada 2009, 13:44
savikol, już słyszeli, przecież dostał nagrodę Kościelskich za LÓD, był ostatnio gościem na festiwalu konradowskim w Krakowie
http://www.koscielscy.pl/...ch,laureaci.htm
NasirWizz - 18 Listopada 2009, 14:27
Mam wszystkie jego książki przeczytane (oprócz Wrońca który czeka na stosowną chwilę)
Nie rozumiem dlaczego wszyscy porównują go do Lema... Każdy pisarz jest inny, chce być indywidualistą.
Bardzo wszystkim polecam Inne Pieśni i Lód ;-)
Dzięki za info, na pewno kupię przeKrój ;D
savikol - 18 Listopada 2009, 14:44
Tak, tak! W artykule to osiągnięcie zostało podkreślone, wypowiada się nawet jakiś profesor z kapituły nagrody (czy ktoś taki, jakiś ważniak w każdym razie).
Porównania do Lema ograniczają się do wspomnienia o tym, że obaj pisali recenzje nieistniejących książek, dalej wyszczególnione są różnice między dwoma Mistrzami.
Z ciekawostek, jest coś o tłumaczeniu Lodu na inne języki i trudnościach z tym związanych. Właściwie, to nawet ciekawy artykuł.
Ziuta - 18 Listopada 2009, 14:57
savikol napisał/a | Z ciekawostek, jest coś o tłumaczeniu Lodu na inne języki |
Na rosyjski chyba by nie było problemu
Rafał - 19 Listopada 2009, 08:23
Ziuta napisał/a | Na rosyjski chyba by nie było problemu | Przeciwpałożnie dorogij Ziuto Ziutowiczu, a jak rusycyzmy poprzekładasz, żeby wtrętami z obcego języka pozostały? Casus Mechanicznej.
NasirWizz - 19 Listopada 2009, 12:48
Artykuł w Przekroju nawet fajny, dowiedziałem się że Dukaj gra na giełdzie . Nie wiadomo czy mówi prawdę, ale wychodzi z tym na 0 .
Dla zainteresowanych jest tam też rozdział z nowej książki Olgi Tokarczuk .
Zgaga - 19 Listopada 2009, 13:45
O właśnie - Tokarczuk.... Zapowiada się świetnie, ale to już chyba do innego tematu....
marcolphus - 23 Listopada 2009, 12:03
savikol napisał/a | Tekst w tonie pochwalnym, z pewnością zaciekawi głównonurtowców, którzy o Autorze jeszcze nie słyszeli. |
Czyli coś dla mnie, choć raczej nie zaliczyłbym się do głównonurtowców
Twórczości Dukaja nie znam prawie w ogóle, czytałem tylko jego słynne, debiutanckie opowiadanie "Złota galera" i nie podobało mi się. Widziałem też fragmenty Lodu i też mi nie podeszło. Fragment Wrońca był niedawno w dodatku Kultura Dziennika Gazeta Prawna, ale nie czytałem.
Natomiast artykuł i postać Dukaja wydają mi się arcyciekawe. Gość ma świetne podejście do tego co robi i chylę przed nim czoła. Chyba znów spróbuję sięgnąć po coś z jego twórczości...
Toudisław - 7 Grudnia 2009, 18:40
http://www.wydawnictwolit..._roz.php?ID=496
http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://www.youtube.com/wa...feature=related
nie wiem czy ktoś tu to dawał
Zgaga - 8 Grudnia 2009, 16:51
nabardziej zaintrygowało mnie to:
KAZIK śpiewa piosenki z „Wrońca”
To jakoś na cd dostępne będzie?
dzejes - 8 Grudnia 2009, 16:57
Otwierasz Youtube.
Wpiszujesz w wyszukiwarkę "Kazik wroniec".
Słuchasz.
Wracasz na fourm gorąco mi dziękując za pomoc.
Zgaga - 8 Grudnia 2009, 16:58
To wiem....
Ale ja chcę trwale mieć
Kruk Siwy - 8 Grudnia 2009, 16:59
Ściągnąć na dysk? Hm?
dzejes - 8 Grudnia 2009, 17:00
Dodajesz punkt 3a - Używasz http://keepvid.com./
EDIT:
Oraz 3b - wypalasz na CD.
Gotowe.
Zgaga - 8 Grudnia 2009, 17:10
OK. Spróbujemy zastosować....
Na razie odsłuchuję....
I Piosenka Milipantów mnie oczarowała - to nam w duszy gra
Mateusz - 8 Grudnia 2009, 23:16
Ewentualnie ściągasz i wykorzystujesz program o niezwykle dziwnej nazwie: Free YouTube to mp3 Converter ;)
gorat - 14 Grudnia 2009, 09:23
Newsweek czyta Zgagę i załączył Kazikowego "Wrońca" na płycie - nawet z bonusem w postaci Peszka.
Mam pierwszy?!
gorat - 14 Grudnia 2009, 18:43
I chyba jedyny... UWAGA - na płycie oprócz Kazika jest też audiobook z "Wrońcem"!
Edit: po pierwszym szoku doczytałem, że "Wrońca" są tylko fragmenty, a jedna ze ścieżek to wywiad.
Easy - 12 Stycznia 2010, 22:38
http://www.polityka.pl/pa...r-pazinski.read
Pfff! I znowu Dukaj na Lodzie.
A już myślałem, że skoro Dukaj napisał książkę gdzie jest i Stan Wojenny, i sam SW nie jest oceniany negatywnie, nie dostaje się ani Jaruzelowi ani nikomu, to może łaskawcy z Polityki tym razem ulegną...
No ale wiadomo, powieści o ciężkim losie narodu wybranego mają pierwszeństwo.
illianna - 13 Stycznia 2010, 12:08
Przeczytałam Wrońca i jak kiedyś w nieokreślonej przyszłości będę mieć dzieci albo dzieci znajomych się napatoczą, to im chętnie pożyczę, ale na mnie specjalnego wrażenia książka nie wywarła, poza może kilkoma ciekawymi neologizmami. Zaznaczam że jestem dukajofilką
dzejes - 13 Stycznia 2010, 12:25
Easy napisał/a |
A już myślałem, że skoro Dukaj napisał książkę gdzie jest i Stan Wojenny, i sam SW nie jest oceniany negatywnie, nie dostaje się ani Jaruzelowi ani nikomu, to może łaskawcy z Polityki tym razem ulegną...
|
Niestety Światowy Sanhedryn Masonów Wielkiej Loży Północy zadecydował tak, jak zadecydował
Ziuta - 13 Stycznia 2010, 12:40
dzejes, ty się nie śmiej, wpasować się w gusta wysokiej komisji nie jest tak łatwo.
Witchma - 13 Stycznia 2010, 20:00
To wszystko przez to, że nie jest czarnym gejem wyznania mojżeszowego, który miał trudne dzieciństwo z powodu matki alkoholiczki...
Easy - 13 Stycznia 2010, 22:20
Witchma napisał/a | To wszystko przez to, że nie jest czarnym gejem wyznania mojżeszowego, który miał trudne dzieciństwo z powodu matki alkoholiczki... |
Tkaczyszynowi-Dyckiemu starczyło, że miał jakieś tam homoseksualne wątki w biografii i matkę alkoholiczkę - i proszę - dostał NIKE.
Agi - 13 Stycznia 2010, 22:26
Easy, to co napisałeś jest paskudne. Czytałeś tę książkę?
Easy - 13 Stycznia 2010, 22:55
Agi napisał/a | Easy, to co napisałeś jest paskudne. Czytałeś tę książkę? |
Którą? Dyckiego?
Agi - 14 Stycznia 2010, 06:24
Tak, Dyckiego. Twierdzisz, że dostał nagrodę z powodów pozaliterackich, przy tym formułujesz to bardzo nieelegancko, więc pytam czy znasz książkę, czy tak sobie radośnie oczerniasz jej autora?
|
|
|