To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Jacek Dukaj

Virgo C. - 17 Listopada 2009, 22:16

Nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale w najnowszym Przekroju artykuł o Dukaju.
Zgaga - 18 Listopada 2009, 08:17

Oooo... dzięki. Zaraz poPrzekrój sięgnę.

A poza tym....
Przeczytałam wczoraj po raz pierwszy Złotą Galerę, debiut Dukaja. Uffff.... Czasem bozia obdarza wielkim talentem. Wielki szacun.

savikol - 18 Listopada 2009, 08:24

Czytałem tekst z Przekroju. Artykuł, to przybliżenie sylwetki pisarza głównonurtowcom. Oswajanie i poznawanie fantasty. O jego osobie wypowiada się Orbit, Bagiński i ktoś tam jeszcze, podkreślona jest tajemniczość, skromność i wybitność dukajowej postaci. Wymienione są wszystkie jego osiągnięcia, porównywany jest do Lema i tak dalej. Tekst w tonie pochwalnym, z pewnością zaciekawi głównonurtowców, którzy o Autorze jeszcze nie słyszeli. Dla fantasty, w artykule nie ma nic nowego.
illianna - 18 Listopada 2009, 13:44

savikol, już słyszeli, przecież dostał nagrodę Kościelskich za LÓD, był ostatnio gościem na festiwalu konradowskim w Krakowie :D

http://www.koscielscy.pl/...ch,laureaci.htm

NasirWizz - 18 Listopada 2009, 14:27

Mam wszystkie jego książki przeczytane :) (oprócz Wrońca który czeka na stosowną chwilę)

Nie rozumiem dlaczego wszyscy porównują go do Lema... Każdy pisarz jest inny, chce być indywidualistą.

Bardzo wszystkim polecam Inne Pieśni i Lód ;-)

Dzięki za info, na pewno kupię przeKrój ;D

savikol - 18 Listopada 2009, 14:44

illianna napisał/a
savikol, już słyszeli, przecież dostał nagrodę Kościelskich za LÓD, był ostatnio gościem na festiwalu konradowskim w Krakowie :D

http://www.koscielscy.pl/...ch,laureaci.htm

Tak, tak! W artykule to osiągnięcie zostało podkreślone, wypowiada się nawet jakiś profesor z kapituły nagrody (czy ktoś taki, jakiś ważniak w każdym razie).
Porównania do Lema ograniczają się do wspomnienia o tym, że obaj pisali recenzje nieistniejących książek, dalej wyszczególnione są różnice między dwoma Mistrzami.
Z ciekawostek, jest coś o tłumaczeniu Lodu na inne języki i trudnościach z tym związanych. Właściwie, to nawet ciekawy artykuł.

Ziuta - 18 Listopada 2009, 14:57

savikol napisał/a
Z ciekawostek, jest coś o tłumaczeniu Lodu na inne języki

Na rosyjski chyba by nie było problemu :wink:

Rafał - 19 Listopada 2009, 08:23

Ziuta napisał/a
Na rosyjski chyba by nie było problemu
Przeciwpałożnie dorogij Ziuto Ziutowiczu, a jak rusycyzmy poprzekładasz, żeby wtrętami z obcego języka pozostały? Casus Mechanicznej. :wink:
NasirWizz - 19 Listopada 2009, 12:48

Artykuł w Przekroju nawet fajny, dowiedziałem się że Dukaj gra na giełdzie :bravo . Nie wiadomo czy mówi prawdę, ale wychodzi z tym na 0 ;) .
Dla zainteresowanych jest tam też rozdział z nowej książki Olgi Tokarczuk ;P: .

Zgaga - 19 Listopada 2009, 13:45

O właśnie - Tokarczuk.... Zapowiada się świetnie, ale to już chyba do innego tematu....
marcolphus - 23 Listopada 2009, 12:03

savikol napisał/a
Tekst w tonie pochwalnym, z pewnością zaciekawi głównonurtowców, którzy o Autorze jeszcze nie słyszeli.

Czyli coś dla mnie, choć raczej nie zaliczyłbym się do głównonurtowców ;-)
Twórczości Dukaja nie znam prawie w ogóle, czytałem tylko jego słynne, debiutanckie opowiadanie "Złota galera" i nie podobało mi się. Widziałem też fragmenty Lodu i też mi nie podeszło. Fragment Wrońca był niedawno w dodatku Kultura Dziennika Gazeta Prawna, ale nie czytałem.

Natomiast artykuł i postać Dukaja wydają mi się arcyciekawe. Gość ma świetne podejście do tego co robi i chylę przed nim czoła. Chyba znów spróbuję sięgnąć po coś z jego twórczości...

Toudisław - 7 Grudnia 2009, 18:40

http://www.wydawnictwolit..._roz.php?ID=496
http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://www.youtube.com/wa...feature=related

nie wiem czy ktoś tu to dawał

Zgaga - 8 Grudnia 2009, 16:51

nabardziej zaintrygowało mnie to:
KAZIK śpiewa piosenki z „Wrońca”
To jakoś na cd dostępne będzie?

dzejes - 8 Grudnia 2009, 16:57

Otwierasz Youtube.
Wpiszujesz w wyszukiwarkę "Kazik wroniec".
Słuchasz.
Wracasz na fourm gorąco mi dziękując za pomoc.

Zgaga - 8 Grudnia 2009, 16:58

To wiem....
Ale ja chcę trwale mieć :!: :!: :!:

Kruk Siwy - 8 Grudnia 2009, 16:59

Ściągnąć na dysk? Hm?
dzejes - 8 Grudnia 2009, 17:00

Dodajesz punkt 3a - Używasz http://keepvid.com./
EDIT:
Oraz 3b - wypalasz na CD.

Gotowe.

Zgaga - 8 Grudnia 2009, 17:10

OK. Spróbujemy zastosować....
Na razie odsłuchuję....
I Piosenka Milipantów mnie oczarowała - to nam w duszy gra :wink:

Mateusz - 8 Grudnia 2009, 23:16

Ewentualnie ściągasz i wykorzystujesz program o niezwykle dziwnej nazwie: Free YouTube to mp3 Converter ;)
gorat - 14 Grudnia 2009, 09:23

Newsweek czyta Zgagę i załączył Kazikowego "Wrońca" na płycie - nawet z bonusem w postaci Peszka.

Mam pierwszy?! :P:

gorat - 14 Grudnia 2009, 18:43

I chyba jedyny... UWAGA - na płycie oprócz Kazika jest też audiobook z "Wrońcem"! :shock:

Edit: po pierwszym szoku doczytałem, że "Wrońca" są tylko fragmenty, a jedna ze ścieżek to wywiad.

Easy - 12 Stycznia 2010, 22:38

http://www.polityka.pl/pa...r-pazinski.read

Pfff! I znowu Dukaj na Lodzie.

A już myślałem, że skoro Dukaj napisał książkę gdzie jest i Stan Wojenny, i sam SW nie jest oceniany negatywnie, nie dostaje się ani Jaruzelowi ani nikomu, to może łaskawcy z Polityki tym razem ulegną...

No ale wiadomo, powieści o ciężkim losie narodu wybranego mają pierwszeństwo.

illianna - 13 Stycznia 2010, 12:08

Przeczytałam Wrońca i jak kiedyś w nieokreślonej przyszłości będę mieć dzieci albo dzieci znajomych się napatoczą, to im chętnie pożyczę, ale na mnie specjalnego wrażenia książka nie wywarła, poza może kilkoma ciekawymi neologizmami. :| Zaznaczam że jestem dukajofilką ;P:
dzejes - 13 Stycznia 2010, 12:25

Easy napisał/a

A już myślałem, że skoro Dukaj napisał książkę gdzie jest i Stan Wojenny, i sam SW nie jest oceniany negatywnie, nie dostaje się ani Jaruzelowi ani nikomu, to może łaskawcy z Polityki tym razem ulegną...

Niestety Światowy Sanhedryn Masonów Wielkiej Loży Północy zadecydował tak, jak zadecydował ;P:

Ziuta - 13 Stycznia 2010, 12:40

dzejes, ty się nie śmiej, wpasować się w gusta wysokiej komisji nie jest tak łatwo. :)
Witchma - 13 Stycznia 2010, 20:00

To wszystko przez to, że nie jest czarnym gejem wyznania mojżeszowego, który miał trudne dzieciństwo z powodu matki alkoholiczki... :roll:
Easy - 13 Stycznia 2010, 22:20

Witchma napisał/a
To wszystko przez to, że nie jest czarnym gejem wyznania mojżeszowego, który miał trudne dzieciństwo z powodu matki alkoholiczki... :roll:

Tkaczyszynowi-Dyckiemu starczyło, że miał jakieś tam homoseksualne wątki w biografii i matkę alkoholiczkę - i proszę - dostał NIKE.

Agi - 13 Stycznia 2010, 22:26

Easy, to co napisałeś jest paskudne. Czytałeś tę książkę?
Easy - 13 Stycznia 2010, 22:55

Agi napisał/a
Easy, to co napisałeś jest paskudne. Czytałeś tę książkę?

Którą? Dyckiego?

Agi - 14 Stycznia 2010, 06:24

Tak, Dyckiego. Twierdzisz, że dostał nagrodę z powodów pozaliterackich, przy tym formułujesz to bardzo nieelegancko, więc pytam czy znasz książkę, czy tak sobie radośnie oczerniasz jej autora?

Partner forum