To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

merula - 26 Stycznia 2014, 18:11

aleosochozi?
Lynx - 26 Stycznia 2014, 20:49

W nocy, na zakazie zatrzymywania stał sobie samochód ciężarowy, czyniąc się całkowicie niewidocznym, poprzez produkcję takiej ilości spalin, że wyglądało to jak ściana mgły. Jadący tą drogą drugi samochód, pomimo niewielkiej prędkości ( 30km/h ) i próby wyhamowania niestety walnął tamtego w tył, tracąc przy tym przedni zderzak i szkła reflektorów. Pomimo sygnałow dźwiękowych i świetlnych kierowca ciężarówki szybciorem odjechał z miejsca zdarzenia. Czy warto się szarpać?

Kierowca osobówki ma 2 niezależnych świadków i numery rejestracyjne ciężarówki.

Agi - 26 Stycznia 2014, 20:57

Lynx, zawsze można spróbować, chociaż widzę efekt jak te spaliny - szaroczarny.
gorat - 26 Stycznia 2014, 22:11

Jak można odnaleźć rozsądnie kosztującą płytę główną mającą więcej jak 6x SATA? To chyba jedyny wymóg sprzętowy obecnie - takiego choćby procesora nie wybrałem, po prostu siedzę i kwiczę, gdyż ostatnio rankingi sprawdzałem przy 686 ;)

Zastanawiając się nad procem - z którego rankingu warto skorzystać? I co jest bardziej opłacalne, bo wstępne typy to dwurdzeniowy za 400 PLN i czterordzeniowy za 800 PLN, tak skołowaciałem że chwilę mi zajmie ponowne znalezienie modeli :P:

Czy powinienem się przejmować jakimiś wiatraczkami czy innymi drobiazgami do procesora?

Zasilacz pewnie podobnie - ma zasilić tą hordę wewnątrz, mieć odpowiednią moc i coś jeszcze...?

RAM i nagrywarkę DVD się pewnie pod kolor dobiera, bo różnicy w parametrach nie widzę.

Obudowa ma mieć 6 x 3.5'' oraz kieszeń zewnętrzną na HDD. Po prawdzie nie wiem, po co prawie każda ma 4x wnękę 5.25''... :| Dla pewności - czy ta obudowa spełniałaby kryteria? Nie jestem pewien, czy wnęka zewnętrzna 3.5'' to to samo co kieszeń http://www.morele.net/obu...-czarna-504856/ Swoją drogą wygląda na to, że ma osobną wnękę na SDD? :omg:
Dotarło do mnie, że nie potrzebuję chłodzenia, tylko wyciszenia, bo bateria HDD wszystko zrobi za wiatraczki. Jak to sprawdzić?

O monitor już pytałem, więc po odświeżeniu wrócę później.

Adon - 26 Stycznia 2014, 22:33

Do czego Ci ten komputer? Będziesz renderował 3D, kompresował x264, coś innego w tym guście? Wtedy więcej rdzeni w procku się przyda i można konfigurować w tą stronę? Jeśli komp do zadań biurowych, albo do gier, to wydatek na rdzenie to zbędny wydatek (w większości wypadków bo są wyjątki). Doprecyzuj do czego komp i ile chcesz na niego wydać i zaraz coś dobierzemy.
ketyow - 27 Stycznia 2014, 10:05

Do zadań biurowych można sobie zostawić dwa jajka, ale do gier? Raz, że wyeliminuje to karty nVidii, bo tam sterowniki są po prostu pisane pod 4 rdzenie i jak jest mniej, to zamula kartę, a dwa że w dobie zgodności architektury konsol z pecetami, należy się spodziewać, że już większość nowych gier powinna radzić sobie z wykorzystaniem większej liczby rdzeni.

Co do obudowy, to zeby wygodnie sobie radzić z dyskami wypadałoby mieć je na wysuwanie z boku. Do tego w rozsądnej cenie polecam SilentiumPC Gladius M40 a do tego dokupić koszyk na jeszcze trzy dyski
http://obudowy.info/produ...tegoria_id=488&

Albo od razu dorzucić kasę i kupić NOXa (ten Gladius to budżetowy klon tego Noxa).
http://allegro.pl/nox-coo...3921214140.html
Filmik w aukcji mówi wszystko o obudowie. W Gladiusie nie ma oświetlenia, kolorowej blachy i tego wyjmowanego koszyka na HDD w standardzie.

Co do specyfikacji kompa to jak Adon wspomniał - do czego on ma być i do jakiej kwoty? Dyski już masz, tak?

Co do wyciszenia to niestety, przy takiej liczbie dysków wiele nie osiągniesz. W wymienionych obudowach dyski są na gumkach, które amortyzują drgania i tyle.

hrabek - 27 Stycznia 2014, 10:26

Lynx napisał/a
Czy warto się szarpać?

Lynx, problem w tym, że wina będzie kierowcy osobówki. Kierowca ciężarówki może dostać mandat za stanie na zakazie, być może za ponad normatywną emisję spalin (może nawet dowód mu zabiorą), ale nie przypiszą mu winy za kolizję, więc osobówkę trzeba będzie naprawić własnym kosztem albo z AC, jeśli na samochód było wykupione. Bo zakładam, że pytanie sprowadzało się do tego.

mesiash - 27 Stycznia 2014, 11:11

hrabek, to samo chciałem napisać, ale na szczęście doszedłem do końca strony :)
Starscreem - 27 Stycznia 2014, 11:28

Korzysta lub korzystał ktoś z komputera chłodzonego wodą? Bo zastanawiamy z mężczyzną mym się nad zakupem stacjonarki, ale bardzo chcę, żeby była cichutka (delikatnie mówiąc, jestem na punkcie hałasu przewrażliwiona). Czy chłodzenie wodą rzeczywiście jest takie ciche?
W internetach wyczytaliśmy, że chłodzenie cieczą generuje ok. 32 dB, a zwykłe do 50 dB (zgroza!). Ale czy to rzeczywiście tak wygląda (w sumie - "brzmi")? Lipa byłoby wydać 1000zł na coś, co nie działa jak powinno... Szczególnie jakby się potem miało okazać, że można było podobny efekt uzyskać z tradycyjnym wentylatorem.
Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Rafał - 27 Stycznia 2014, 11:50

Starscreem napisał/a
chłodzenie cieczą generuje ok. 32 dB, a zwykłe do 50 dB (zgroza!)
Mam miernik hałasu. 30-35 dB jest nieosiągalne. Jak wszystko powyłączać i nie oddychać, to przy zamkniętych szczelnie drzwiach i oknach poziom dźwięku wynosi min.47 dB. Raz udało się pomierzyć 45 dB. 50dB to jest dość cicho.
Starscreem - 27 Stycznia 2014, 12:06

Czyli nie ma dla mnie ratunku.
Tak myślałam, że szachrają... Raz, że tak relatywnie choćby w porównaniu do głośności rozmowy to się wydawało jednak jakoś za mało, a dwa, że za piękne, żeby mogło być prawdziwe...
Chyba sobie poliuretanowe korki zainstaluję na stałe w uszach :(

Krzemol - 27 Stycznia 2014, 12:07

Starscreem, a nie lepiej pomyśleć nad pasywnym chłodzeniem, no chyba że grafika to jakiś potwór. Ja mam w domu skrzynie w której część sprzętu ma chłodzenie pasywne , tylko procek ma wiatrak. Komputerek raczej do zadań biurowo/domowych.
Starscreem - 27 Stycznia 2014, 12:12

Krzemol, to raczej coś mocniejszego ma być. Do gierek tego mojego łobuza, więc i grafika porządna i procesor... Mi to by wystarczył tablet, ale to nie dla mnie ma być machina.
ketyow - 27 Stycznia 2014, 16:34

Starscreem, zasadnicze pytanie, to czy w czasie grania też ma być bardzo cicho? Jak tak to może jest i sens jakiegoś chłodzenia wodnego używać, ale np. komputer mojej dziewczyny jest w stanie spoczynku głośniejszy od mojego w czasie grania - oba na powietrzu. A mnie to kosztowało ok. 230 zł (nie licząc dobrze wentylowanej obudowy). W czasie kiedy nie gram w moim komputerze słyszę jedynie dyski twarde. Grunt to duże wiatraki - na procesorze mam 140 mm, a na grafikę wsadziłem 120 mm - na plastikowe opaski zaciskowe ;P: No i sterowanie wiatrakami (SpeedFan) - u mnie nigdy się one nie kręcą szybciej niż faktycznie muszą.
Lynx - 27 Stycznia 2014, 16:41

Podziękowała.
Krzemol - 27 Stycznia 2014, 18:00

Starscreem, przy chłodzeniu wodą trzeba pamiętać, że obieg wody trzeba zapewnić , znaczy się pompka a to oznacza hałas, nie wspominając o chłodnicy zewnętrzej która też często jest chłodzona powietrzem :) . Raczej chłodzenie wodne nie jest robione z myślą o hałasie tylko o wydajności, overclokerzy bardzo to lubią. Dobre wiatraki o dużej średnicy, wolnoobrotowe z regulacją, dobry radiator miedziany z "heatpajpami" i komputer potrafi być naprawdę cichutki
gorat - 28 Stycznia 2014, 00:12

Adon: ładnie sprowadzasz na ziemię :P: Powinienem wyjaśnić, dlaczego tak mało wymagań.

Komp ma być przede wszystkim magazynem - pięć HDD już gotowych, dołożę SDD. Jeden rdzeń proca ( ;) ) powinien być mocny, bo czasem potrafią mnie aplikacje jednowątkowe przymulić obecnie i nie wiem, jak dużo luzu im potrzeba - poza tym naprawdę nic poważnego, odtwarzanie filmów i czasem zabawa konwersją - jak często i długo to nie wiem, dotychczas było trudno się przekonać. Gier brak, a jak mnie coś weźmie to i tak zacznę od kilkuletnich, żeby szoku nie było. Dlatego grafika może być nawet zintegrowana. System Win7Pro.

Kryteriów cenowych nie podam - ma spełniać wymagania (=istnieje cena minimalna niestety, której nie znam) i tyle. Tylko procesor daje duży rozrzut, przy obudowie, monitorze i SSD są wahania, cen zasilaczy nie sprawdzałem, reszta według wstępnego rozpoznania na sztywno (DDR3 2x4GB = 300 PLN, DVD-RW = 65 PLN itd.) chyba że o czymś nie wiem/nie pamiętam (ostatnio składany komputer: dziesięć lat temu, od tego czasu tylko laptop i wszelkiego rodzaju nośniki danych).

ketyow: dajesz czadu, cud miód :omg: :omg: :omg: Po bliższym przyjrzeniu tylko kratka i zestaw przycisków z góry zazgrzytały, bo nie powstrzymam kota przed włażeniem. Chyba że kolce przeciwgołębne zamontuję, o ironio.

ketyow - 28 Stycznia 2014, 09:41

Obudowę łatwo mi było polecić, bo nie tak dawno sobie kupowałem i miałem podobne wymagania do Twoich. Marudziłeś, że tylko jedno USB 3.0, ale masz kieszeń na HDD i myślę, że to wynagradza brak, szczególnie że masz w bonusie sterowanie prędkością wiatraków (na low są niesłyszalne/zagłuszone moimi na razie trzema dyskami). W każdym razie przede wszystkim przy zakupie kierowałem się jak najniższą ceną. Można kombinować dalej choć raczej podnosząc już cenę. BTW. Naucz kota, że wejście na komputer = dostać w łeb, u mnie skutkuje :twisted:

Nad zestawem pomyślę trochę później, natomiast w kwestii procesora od razu mówię, że jak się ma dysk SSD, to procesor zaczyna być ogranicznikiem prędkości działania komputera. Mój stacjonarny z SSD i Phenomem II 4x4,2 GHz przy lapku mojej dziewczyny (i7 bez SSD) to demon szybkości, ale mój laptop (i7 i SSD) to z kolei demon szybkości przy tym stacjonarnym (w grach nie widzę może różnicy, ale cały system od uruchamiania po szybkość przeglądarki internetowej muli w stosunku do laptopa). Warto mieć bardzo mocny choć jeden rdzeń i tu niestety dwurdzeniówki raczej nie spełnią się najlepiej. Dlatego ja inwestowałbym w tego i5. Szczególnie, że odpada koszt gfx.

Starscreem - 28 Stycznia 2014, 12:35

ketyow, Krzemol, dzięki za pomoc. Bardzo się przyda.
Chyba faktycznie szkoda kasy na chłodzenie wodą. Ten planowany komputer to nie będzie chyba aż taka rakieta, żeby tradycyjne wiatraczki nie dały rady i miały znaczny wpływ na wydajność sprzętu (szczególnie że mój facet to żaden progamer :P ). A skoro głośność wentylatorów da się ogarnąć (i jest porównywalna lub tylko nieznacznie głośniejsza od instalacji wodnej), to nie ma sensu przepłacać.

Teraz mamy laptopa, którego kupiłam 2,5 roku temu za 1300zł. Jak włączam przeglądarkę, to odpala się w środku mały odkurzacz... A wloty i wyloty powietrza projektowała chyba baba z ZUSu w przypływie fascynacji feng shui :|
Z kolei w pracy siedzę w towarzystwie ostro eksploatowanego wielkiego ksero. Także w sumie to wychodzi mi 16h dziennie w nieustannym hałasie - zaczynam być naprawdę chora na tym punkcie, więc takie pierdoły są dla mnie ważne.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

ketyow - 28 Stycznia 2014, 13:42

Polecam kupić dużego (140 mm) klocka na procesor, do tego niestandardowy radiator na grafikę (dlatego przed zakupem porozglądać się co do czego pasuje), na który da radę założyć wiatrak 120 lub 140 mm - u mnie się nie dało przykręcić, ale od czego są plastikowe opaski. Ponadto z rzeczy, które się olewa, a czynią cuda - pierwsza rzecz: komputer pod stół/biurko, nie na blacie (ja boleję nad tym, że u mnie to niemożliwe, bo nie miałbym gdzie postawić mojej wielkiej drukarki). Druga rzecz to zainstalować sobie i okiełznać SpeedFana. U mnie w standardzie wiatrak na procu miał 700 obrotów jak nic procesor nie robił. Teraz jest 360 a temperatury nadal są bardzo dobre. Wiatrak założony na kartę graficzną można wpiąć na gniazdko w płycie głównej, bo nie zawsze sobie Speedfan radzi z regulacją obrotów na gfx - a może wcale. Nawet przy pełnym obciążeniu w czasie grania wiatrak kręci mi się teraz na 65% a nie na 100% prędkości - duuuużo ciszej jest, a temperatura nadal w normie, więc po co mi te 100%? Przy zakupie dysków twardych warto rozejrzeć się za tymi cichymi: WD Green, WD Red (?). Ja stary dysk 200 GB wywaliłem z kompa, bo był głośniejszy niż dwa pozostałe razem - a pierwsza chwila po zakupie Greena była dla mnie szokiem. Aczkolwiek teraz jak nie słyszę nic innego też wydaje się głośny. System na SSD, więc jest szybko, a dyski magazynowe na filmy, muzykę czy nawet gry mogą być dość wolne jeśli chodzi o wydajność, bo i tak różnica nie jest zbyt odczuwalna.

Aha, nie wiem jak jest z oprogramowaniem do tego w intelach, bo procesory generalnie same sobie obniżają taktowanie i napięcia, ale ja mam jeszcze starego trupa, którego na dodatek podkręcam. Programikiem k10stat (chyba tylko dla AMD niestety) tworzę charakterystykę pracy procesora - jak jest nisko użytkowany, np. w internecie, to się robi underclocking, zegar cofa się do 1,6 GHz, napięcie obniża o prawie pół wolta, procek prawie nie wydziela ciepła, pobiera dużo mniej energii i wiatrak też się nie musi szybko kręcić. Jak włączam grę, albo czymś procka obciążam, to automat wrzuca mi go na wyższy bieg i podkręca wedle ustalonych stopni aż do tych 4,2 GHz. Dynamiczne przydzielanie mocy, coś pięknego.

ketyow - 28 Stycznia 2014, 14:43

gorat

Można szukać dalej mobo tańszego na 8x SATA III, ale w ofercie esc.pl chyba nic tańszego nie ma. Można zainwestować w droższy zasilacz, ale chyba nie ma potrzeby - ten ma 6 złącz zasilania dla SATA, ale taniej wyjdzie użyć przejściówki Molex->SATA niż szukać zasilacza z ośmioma wtyczkami. Chyba, że zależy Ci na bardzo cichym zasilaczu (ale przy tylu dyskach?), to trzeba trochę $ dołożyć. Można też kupić wersję 550W za 30 zł taniej. Co do obudowy, to jak wspomniałem, w przypadku tej trzeba dokupić za 30 zł koszyk. Albo wziąć NOXa. Albo szukać dalej coś pod swoim kątem, tak czy siak - wyjdzie drożej. SSD dobrałem pod kątem tego, że ma starsze pamięci, w 25 nm co wróży im dłuższą żywotność niż w nowych konstrukcjach. Poza tym to kopia dysku, którego sam używam.

Można przyoszczędzić na procesorze, dużo. Ja bym tego nie robił, ale ja to ja, lubię jak wszystko jest szybko. Można wziąć i5 bez "K" - będzie za 800 zł z zablokowanym mnożnikiem. Nie podkręcisz go już jednak w tak banalny sposób, więc pozbywasz się dodatkowej wydajności. Ewentualnie i5-4440 za 679 zł. Ma 3.1 GHz.

nureczka - 30 Stycznia 2014, 15:14

Poszukuję bezpłatnego oprogramowania ułatwiającego rysowanie prostych bryły, np.
czegoś takiego
Wiem, że to się składa jedynie z prostych kresek, ale jakieś straszne kulfony mi wychodzą. Ołówkiem na papierze wychodzi mi bezbłędnie, a w komputerze jakoś tak, hmmmm...

Rafał - 30 Stycznia 2014, 15:16

nureczka, całkowicie darmowy, również w zastosowaniach komercyjnych: http://www.dobreprogramy....dows,20332.html
nureczka - 30 Stycznia 2014, 15:40

Rafał, ogromne dzięki!
gorat - 2 Lutego 2014, 20:55

ketyow, dzięki :bravo Ciężko od razu przetrawić ;)

Procesor: po tym
http://www.cpubenchmark.net/singleThread.html
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?id=1921
nawet nie chce mi się zastanawiać dłużej - skoro nie da się tanio lepiej... O grafice niżej.

Płyta główna: komentarz na morele "Rewelka płyta pod i5 4670k. Polecam". Rozśmieszył mnie. Wymagania spełnione, nie wiem, jak znaleźć coś lepszego, więc ten model jest OK.

RAM: dlaczego Goodram? Się pierwszy nawinał, czy też nie odczytuję tych oznaczeń? Widzę jedynie mnogość DDR3 1600MHz w tej samej cenie, zostaje tylko dobór koloru ;)

SSD:
http://www.ssdreview.com/...gb-25-inch-103/
http://www.ssdreview.com/...0/throuput.html
Nie wiem, czy warto brać dysk w podobnej cenie i... dwa razy wolniejszy. Może test jest tendencyjny, gdyż różnica bardzo znacząca.

Obudowa: nadal mam wątpliwości - musiałbym coś na stałe na górze mieć, gdyż dotychczasowe doświadczenia raczej nie pokazują kociej chęci współpracy w kwestii ograniczeń. Z drugiej strony, jaką inną obudowę mógłbym niby wziąć? Z tych dwóch wolę NOXa, różnica niewielka, a jakość wykonania tutaj akurat się liczy.
Gdzie jest stacja dokująca? Nie mogę na zdjęciach znaleźć.
Link dla przypomnienia: http://allegro.pl/nox-coo...3921214140.html

Zasilacz: mi mówiono kiedyś, że mocniejszy zasilacz to więcej zużytego prądu przez niego samego, a u mnie poza dość oszczędnymi dyskami chyba nie będzie czemu ten prąd ciągnąć. Dlaczego więc ten model?

Chłodzenie: nawet nie wiem, czy na pewno jest potrzebne, więc proszę mnie uświadomić :P

Napęd: chętny jestem na nagrywarkę BR, ale przy tej cenie już lepiej odłożyć na później... Ten jest OK, w razie braku najwyżej podobny chwycę, bo pewnie i tak róźnicy nie zrobi ;) Także w trwałości sprzętu (chyba przy małym użyciu też zarastają kurzem, bo wyrażnie widzę spadek możliwości odczytu z czasem...).

Grafika: chętnie bym porównał Intel HD 4600 z ATI Mobility Radeon HD 3400, ale dla drugiego nie jestem w stanie znaleźć pomiarów... Skoro jednak w testach 4600 daje jako-tako radę z dwuletnimi grami, to i tak mam zapas przy planowanych zastosowaniach :mrgreen:
http://www.notebookcheck....00.86106.0.html

Sieć: osobna karta do WiFi jest potrzebna, czy wystarczy inna płyta główna?

Monitor: zaraz obejrzę polecone wcześniej modele.

Montaż procesora na płycie: nigdy tego nie robiłem i nie zamierzam ryzykować. Nie wiem jednak, jak zamówić usługę :P: szczególnie jeśli składniki byłyby kupowane w różnych sklepach... a wożenie pudeł nie brzmi wykonalnie.

Mysz i klawiatura: jakieś budżetowe kupię, ale polecanki chętnie sprawdzę - jeśli można w użytkowaniu zyskać (na klawiaturze szczególnie), to czemu nie.

Dodatki: kable SATA III, MOLEX->SATA, coś jeszcze? Śrubki, podkładki?

ketyow - 2 Lutego 2014, 22:12

gorat napisał/a
ketyow, dzięki :bravo Ciężko od razu przetrawić ;)

RAM: dlaczego Goodram? Się pierwszy nawinał, czy też nie odczytuję tych oznaczeń? Widzę jedynie mnogość DDR3 1600MHz w tej samej cenie, zostaje tylko dobór koloru ;)

Ram to wsio rybka praktycznie, byle 1600 i CL9. Ja bym kupił Goodramy 1866 w ogóle, tylko nie wiem czy są dwie wersje 1,65V i 1,5V czy to tylko pomyłka, bo spotkałem się z tymi dwoma wartościami. Jak 1,65V to bym nie brał. Jak 1,5V to darmowym kosztem dostajesz 266 MHz, aczkolwiek różnica wydajności komputera tak czy siak marginalna, więc śmiało może być 1600. Goodram to wsparcie rodzimego rynku i tyle.

gorat napisał/a

SSD:
http://www.ssdreview.com/...gb-25-inch-103/
http://www.ssdreview.com/...0/throuput.html
Nie wiem, czy warto brać dysk w podobnej cenie i... dwa razy wolniejszy. Może test jest tendencyjny, gdyż różnica bardzo znacząca.

Niestety Kingston jest oparty na kontrolerze Sandforce co wiąże się z wielkim ryzykiem: dysk może od razu w ogóle nie działać, może go czasami nie wykrywać w biosie, może system łapać kilkuminutowe freezy i te dyski mają wysoki współczynnik zwrotu na gwarancję, bo potrafią paść nagle. Ja miałem Intela z kontrolerem Sandforce i znikał w biosie lub łapał freezy, a kumpel miał z tym kontrolerem OCZ-ta, który w ciągu dwóch lat był wymieniany na nowy trzykrotnie, a jeszcze jeden kumpel ma Corsaira, który również znika w biosie i potrafi się pojawić dopiero przy dwudziestym włączaniu. Znam za to jedną osobę, która ma taki sam dysk Corsaira i żadnych problemów, ale czy chcesz się zdawać na łut szczęścia?

Ponadto, na szczęście, benchmarki nie są do końca miarodajne w codziennym użytkowaniu, bo mój dysk jest ciut wolniejszy od Plextora i laptop ze wszystkimi programami w tle włącza mi się na nim 17 sekund. Dla odmiany stacjonarka koło 35 sekund - i to taki sam dysk, puściejszy system, a wszystko za sprawą procesora. Możesz kupić Kingstona i cieszyć się nim długi czas, a możesz zostać człowiekiem, który będzie tę firmę potem wyklinał do końca świata :wink:

gorat napisał/a

Obudowa: nadal mam wątpliwości - musiałbym coś na stałe na górze mieć, gdyż dotychczasowe doświadczenia raczej nie pokazują kociej chęci współpracy w kwestii ograniczeń. Z drugiej strony, jaką inną obudowę mógłbym niby wziąć? Z tych dwóch wolę NOXa, różnica niewielka, a jakość wykonania tutaj akurat się liczy.
Gdzie jest stacja dokująca? Nie mogę na zdjęciach znaleźć.
Link dla przypomnienia: http://allegro.pl/nox-coo...3921214140.html

Możesz szukać dalej, ja podsunąłem coś co najtańszym kosztem po prostu spełni główne wymogi. Stacja dokująca jest na dachu obudowy - po prostu jest tam port sata z gumową zaślepką i dysk się wsuwa w taką "otwartą" kieszeń - bardzo wygodne rozwiązanie. Widać na filmiku, choć mogli lepiej to pokazać.

gorat napisał/a

Zasilacz: mi mówiono kiedyś, że mocniejszy zasilacz to więcej zużytego prądu przez niego samego, a u mnie poza dość oszczędnymi dyskami chyba nie będzie czemu ten prąd ciągnąć. Dlaczego więc ten model?

Bzdura, komp zużywa ile potrzebuje, a nie ile daje zasilacz, a pobór wampiryczny jest nieznaczny i raczej zależy od tego jak drogi jest zasilacz, a nie ile ma mocy, ale wszystkie porządne tanie zasilacze mają sprawność nieco powyżej 80% i dodatkowe waty może się nigdy nie przydadzą, a może jednak kiedyś wsadzisz dwie superszybkie karty graficzne do grania w Skyrima z setką modów na fajne azjatki i wtedy te dodatkowe waty będą jak znalazł :wink:

gorat napisał/a

Chłodzenie: nawet nie wiem, czy na pewno jest potrzebne, więc proszę mnie uświadomić :P

Nie wiem jak grzeje się Intel w standardzie i jak ciche jest stockowe chłodzenie (o ile dołączają do niego - nie patrzyłem nawet), ale duże dokupione zapewni Cię o tym, że procesora nie usłyszysz i jedynym dźwiękiem w obudowie pozostaną Twoje dyski twarde. Możesz poszukać po forach jaki jest komfort pracy, może i zwykłe chłodzonko jest ciche - moje od AMD przy obciążeniu przypominało suszarkę do włosów. Odpaloną koło startującego samolotu. Dodatkowe pozwoli Ci też wyciągnąć bez problemu dodatkowe gigaherce z procka - a to dość proste jeśli kupisz proc z odblokowanym mnożnikiem.

gorat napisał/a

Napęd: chętny jestem na nagrywarkę BR, ale przy tej cenie już lepiej odłożyć na później... Ten jest OK, w razie braku najwyżej podobny chwycę, bo pewnie i tak róźnicy nie zrobi ;) Także w trwałości sprzętu (chyba przy małym użyciu też zarastają kurzem, bo wyrażnie widzę spadek możliwości odczytu z czasem...).

No co do napędu to ja zawsze brałem LG i żaden mi się nie popsuł. Co do BR to mogę powiedzieć, że osobiście też wolałbym odłożyć ten zakup na później, niż na przykład zaoszczędzić na procku, żeby ten BR dokupić.

gorat napisał/a

Grafika: chętnie bym porównał Intel HD 4600 z ATI Mobility Radeon HD 3400, ale dla drugiego nie jestem w stanie znaleźć pomiarów... Skoro jednak w testach 4600 daje jako-tako radę z dwuletnimi grami, to i tak mam zapas przy planowanych zastosowaniach :mrgreen:
http://www.notebookcheck....00.86106.0.html

Różnica będzie ogromna na korzyść Intela. Radeon ma na medium w Crysisie 9 FPS, Intel 50. http://www.notebookcheck....50.46166.0.html

gorat napisał/a

Sieć: osobna karta do WiFi jest potrzebna, czy wystarczy inna płyta główna?

Jak nie budujesz wielkiej sieci LAN to zintegrowana.

gorat napisał/a

Monitor: zaraz obejrzę polecone wcześniej modele.

Montaż procesora na płycie: nigdy tego nie robiłem i nie zamierzam ryzykować. Nie wiem jednak, jak zamówić usługę :P: szczególnie jeśli składniki byłyby kupowane w różnych sklepach... a wożenie pudeł nie brzmi wykonalnie.

Mysz i klawiatura: jakieś budżetowe kupię, ale polecanki chętnie sprawdzę - jeśli można w użytkowaniu zyskać (na klawiaturze szczególnie), to czemu nie.

Dodatki: kable SATA III, MOLEX->SATA, coś jeszcze? Śrubki, podkładki?

Monitory - czytaj testy w necie, ja na razie wypadłem z obiegu. Jak jest z montażem - no nie wiem, ja zawsze sam to robię. Komponenty raczej musiałyby pochodzić z jednego sklepu w takim wypadku, na dodatek czasem przywalają Ci nawet plombę i wtedy sobie nawet kompa sam nie odkurzysz. Jeszcze gorzej, że bałbym się transportu kompa z kilogramowym chłodzeniem na procu - samochód dostawczy podskoczy i pół płyty urwie ;P: Ja bym zamówił komponenty, zabrał do jakiegoś sklepu/seriwsu komputerowego i poprosił o złożenie - pewnie z 50 zł do stówy pójdzie. Albo kogoś znajomego poproś. Ludzie w takich sytuacjach na ogół kupują wszystko w miejscowym sklepie. Musiałbyś tylko popatrzeć za dobrze zaopatrzonym. I możesz się liczyć z przepłacaniem jednak.

Żadne dodatki do głowy mi ponadto nie przychodzą, chyba tylko kabelków potrzebujesz jak wspomniałeś.

Mysz mam Logitecha Anywhere MX (są dwie wersje - błyszcząca i matowa, warto patrzeć na to jakbyś też chciał taką akurat), jestem zadowolony, działa na wszystkim, ale połyka baterie - co mies-półtora dwa paluszki alkaliczne. Klawiatura też Logitecha, K270 http://static.bootic.com/...yboard-k270.jpg jest bardzo dobra, bateria od prawie roku nie zmieniana, a kupiłem bo razem z myszką działają na tylko jednym odbiorniku USB - dobre do lapka też.

gorat - 2 Lutego 2014, 23:55

ketyow napisał/a
Bzdura, komp zużywa ile potrzebuje, a nie ile daje zasilacz, a pobór wampiryczny jest nieznaczny i raczej zależy od tego jak drogi jest zasilacz, a nie ile ma mocy, ale wszystkie porządne tanie dyski mają sprawność nieco powyżej 80% i dodatkowe waty może się nigdy nie przydadzą, a może jednak kiedyś wsadzisz dwie superszybkie karty graficzne do grania w Skyrima z setką modów na fajne azjatki i wtedy te dodatkowe waty będą jak znalazł :wink:
OK ;)
ketyow napisał/a

Nie wiem jak grzeje się Intel w standardzie i jak ciche jest stockowe chłodzenie (o ile dołączają do niego - nie patrzyłem nawet), ale duże dokupione zapewni Cię o tym, że procesora nie usłyszysz i jedynym dźwiękiem w obudowie pozostaną Twoje dyski twarde. Możesz poszukać po forach jaki jest komfort pracy, może i zwykłe chłodzonko jest ciche - moje od AMD przy obciążeniu przypominało suszarkę do włosów. Odpaloną koło startującego samolotu. Dodatkowe pozwoli Ci też wyciągnąć bez problemu dodatkowe gigaherce z procka - a to dość proste jeśli kupisz proc z odblokowanym mnożnikiem.

Dzięki za sugestię - poszukałem: "Niestety mocno się grzeje więc przy zakupie zalecam kupić oddzielne chłodzenie CPU." oraz "Załączony "schładzacz" to tylko odważnik do opakowania" wyrażnie potwierdzają opinię. Proszę tylko o wyjaśnienie, dlaczego ten - co wyróżnia Thermalright?
ketyow napisał/a

Jak nie budujesz wielkiej sieci LAN to zintegrowana.
Zintegrowanej przecież nie ma w tej MB.

ketyow napisał/a

Mysz mam Logitecha Anywhere MX (są dwie wersje - błyszcząca i matowa, warto patrzeć na to jakbyś też chciał taką akurat), jestem zadowolony, działa na wszystkim, ale połyka baterie - co mies-półtora dwa paluszki alkaliczne. Klawiatura też Logitecha, K270 http://static.bootic.com/...yboard-k270.jpg jest bardzo dobra, bateria od prawie roku nie zmieniana, a kupiłem bo razem z myszką działają na tylko jednym odbiorniku USB - dobre do lapka też.
Bezprzewodowa? Dobry pomysł, tylko czemu w rozsądnej cenie są tylko jakieś wielce artystyczne kurduple? :lol:
m_m - 3 Lutego 2014, 00:02

Się wtrącę jako użytkownik, a nie znawca tematu.
Od kilku lat używam bezprzewodowych klawiatur i myszy Microsoftu, naprawdę solidne peryferia robią, baterie wystarczają na baaaaardzo długo. Pierwszy zestaw posłużył mi 4 lata, mysz działa nadal ale siadła klawa, chyba się po prostu zużyła.
Kupiłem następny, prawie taki sam, jestem zadowolony.

gorat - 3 Lutego 2014, 00:14

Dopowiedz jeszcze, o którym modelu mówisz.
m_m - 3 Lutego 2014, 00:20

Wireless Desktop 3000

Partner forum