To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Pako - 3 Grudnia 2013, 19:22

ketyow napisał/a
Zresztą, za Ciebie nie muszę raczej
Si, myślę, że ogarnę ;)

Jeśli ktoś ma doświadczenia z peirwszej ręki (może w pracy jakiegoś cuda używa ktoś?) to za info bedę dźwięczny :)

Rafał - 4 Grudnia 2013, 08:46

Pako, w domu słucham głównie radia internetowego, ale z DENON AVR 1713. Chodzi jak ta lala (chociaż musiałem jeszcze dokupić ustrojstwo przerabiające WiFi na LAN). Ponad 16 tysięcy stacji łapie i ma je sensownie pokatalogowane, oczywiście można sobie ulubione wrzucić do "ulubionych" i jednym przyciskiem pilota przełączać. Problem, że nie jest to małe radyjko na baterie, a dość duży grzmot, do którego trzeba jeszcze podpiąć głośniki. Ale od kiedy to mam, tradycyjnego radia słucham tylko w samochodzie.

O, a tutaj radyjko internetowe na bateryjki.

gorbash - 4 Grudnia 2013, 09:09

Potrzebuję amplitunera (w funkcji odtwarzacza muzyki i kina domowego) wraz z głośnikami.
Chodzi o to że chciałbym wpiąć do tego telewizor, natomiast na wejściu chciałbym móc podłączyć bluraya, konsole, itd...
Urządzenie musi wspierać DLNA (chcę słuchać muzyki i oglądać filmy przez sieć). Dodatkowo chcę na tym słuchać muzyki z płyt. Musi również odtwarzać filmy/muzykę z USB. Musi być możliwość wyłączenia tylnych głośników (jeszcze nie wiem czy będę chciał z nich korzystać).
Całość powinna kosztować mniej niż 2k PLN.
Nie mam fetyszu "złotych" kabli ani potrzeby czucia się jak w operze kiedy słucham muzyki w moim salonie.
Czy jesteście coś w stanie polecić zanim pójde do MediaMarkt/Saturna, okażę słabość zadając lamerskie pytania, co prawdopodobnie sprawi że pożrą moją dusze lub co gorsza wcisną mi jakiś szit?
Przychylam się raczej do bieda-modeli znanych i uznanych firm.

hrabek - 4 Grudnia 2013, 09:23

Denon AVR X-1000, może nawet znajdziesz X-2000 w zakładanej cenie.
Harman Kardon AVR-170 też kosztuje poniżej 2k PLN i też spełnia wszystkie twoje wymagania.
W zasadzie tylko USB musiałbyś dodatkowo sprawdzić. Na pewno wyższy model Harmana ma wejście USB, bo sam mam taki, nie przypatrywałem się dokładnie niższym modelom.

Obejrzyj też Pioneery. Tu nie wesprę się konkretnym modelem, ale w piśmie Audio swego czasu bardzo chwalili, a i cenowo były bardzo przystępne.
Tu masz listę pioneerów: http://www.pioneer.pl/pl/...5/overview.html
Można sobie zawęzić wybór, a później porównujesz modele i sprawdzasz ceny w internecie.

Rafał - 4 Grudnia 2013, 09:23

gorbash, ale tego jest masa. Za dużo. Wybierz sobie coś z allegro ograniczając opcje i weź co się spodoba oku. Nie czytaj za dużo for, bo tylko zgłupieć można. Z każdego sprzętu będziesz zadowolony. Zestaw głośnikowy bierz taki, aby kolumny miały głośniki z dużymi średnicami, to i sub będzie nie taki konieczny, albo na później - co pozwoli ci się domknąć w 2k. Ja rok temu wybrałem Denona AVR 1713 + Voice Kraft 7830 i nie żałuję. Cenowo trochę przekroczyło te 2k, ale teraz może coś staniało.
gorbash - 4 Grudnia 2013, 13:50

Dzięki Panowie - jest od czego zacząć.
konopia - 4 Grudnia 2013, 15:20

gorbash, ile m2 ma pokój?
Nie pchał bym się w zestawy wielokanałowe jeśli nie ma się co do tego przekonania.

Pako - 4 Grudnia 2013, 17:07

Rafał napisał/a
Pako, w domu słucham głównie radia internetowego, ale z DENON AVR 1713. Chodzi jak ta lala (chociaż musiałem jeszcze dokupić ustrojstwo przerabiające WiFi na LAN). Ponad 16 tysięcy stacji łapie i ma je sensownie pokatalogowane, oczywiście można sobie ulubione wrzucić do ulubionych i jednym przyciskiem pilota przełączać. Problem, że nie jest to małe radyjko na baterie, a dość duży grzmot, do którego trzeba jeszcze podpiąć głośniki. Ale od kiedy to mam, tradycyjnego radia słucham tylko w samochodzie.

O, a tutaj radyjko internetowe na bateryjki.

Podziękował.
Konkretnie jak wygląda to katalogowanie stacji? Sam je jakoś znajduje, te internetowe? Trzeba coś wprowadzać, żeby znalazł?

gorbash - 4 Grudnia 2013, 18:01

konopia, nie wiem dokładnie, na oko z 25 - 30 tyle że mam skosy (poddasze).
ketyow - 4 Grudnia 2013, 18:09

konopia napisał/a

Nie pchał bym się w zestawy wielokanałowe jeśli nie ma się co do tego przekonania.

Ja dla odmiany przeciwnie powiem: pchałbym się w zestawy wielokanałowe, nawet kosztem zmniejszenia mocy pojedynczej kolumny (wiadomo, że będzie drożej). To co osiągnąłem na sprzęcie 5.1 do komputera przeszło moje najśmielsze oczekiwania, dźwięk przestrzenny w niektórych filmach powala i naprawdę zwiększa wartość audiowizualną fimu. Na 2.0 traci się mnóstwo smaczków i przyjemności.

konopia - 4 Grudnia 2013, 19:08

ketyow, mam zestaw 5.1, jak i mam stereo, wiem, że do filmów dużo lepiej 5.1.
ale:

gorbash,
25-30m2, to będzie ponad 60m3 - (skosy) to daje mnóstwo powietrza które trzeba poruszyć, by wytworzyć odpowiednie ciśnienie akustyczne, które da przyjemność z oglądania filmów.

Byle czym tego nie nagłośnisz, w zapotrzebowaniu na moc/sprawność wchodzisz w sprzęt (lub odpowiadający mu parametrami) z naklejką/certyfikatem THX Select2
Cytat
(THX Select2 Plus components are ideally suited for a room where the screen-to-seat viewing distance is approximately 3 to 4 meters, and the room size is approximately 56 cubic meters.
.
- używam tego wyłącznie jako podstawy do dalszych wywodów, jak już wspominałem nie wszyscy producenci bawią się w certyfikaty, np. yamaha się nie bawi, a jej amplitunery z serii średniej i wyższych można brać w ciemno.

IMO przy takiej kwocie i wielkości pokoju nie ma co się pchać w kino domowe, bo nie da rady zakupić sprzętu (nowego) który sprosta temu zadaniu.

ketyow - 4 Grudnia 2013, 20:03

konopia, wiesz, jakby nie patrzeć: biorę to, na co mnie stać. Ja mimo wszystko wolałbym 5.1 - u siebie po prostu głośniki mam blisko rozstawione, bo salon mam pewnie z 80m2.
Luc du Lac - 4 Grudnia 2013, 20:46

hmmm jakieś pół roku temu postanowiłem postawić w pokoju jakieś kino domowe które polaczyloby cały sprzęt i dało dobrą muzykę. trafiłem na promocję denona avr 1312 z głośnikami 5.1. nie żałuję. extra sprzęt - a duży pokój mam mały (20m)
efekty , przestrzeń dźwięku - rewelacją

konopia - 5 Grudnia 2013, 10:06

Więcej używam stereo niż 5.1 (odrębne zestawy mam) bo zdaje się, że jestem ten, no meloman (czy jak mu tam, temu co to lubi różnego metalu posłuchać ).

A kino najczęściej oglądam w słuchawkach na głowie, akurat mój amplituner ma specjalny algorytm do robienie dźwięku przestrzennego na zwykłych słuchawkach stereofonicznych. Fachowo mówią na to dolby headpones (yamaha nazywa to silent cinema).
I myślę, że taka opcja też jest warta rozpatrzenia, stereo do muzyki i słuchawki do filmów, szczególnie jeśli nie ma miejsca na rozmieszczenie tych wszystkich kolumn od kina domowego. Plusy są takie, ze jest całkowita izolacja od otocznia no i nikt nie musi słuchać po raz nasty "you shall not pass" czy innego "Bring back life form. Priority One. All other priorities rescinded." :omg:

Rafał - 5 Grudnia 2013, 10:37

Pako napisał/a
Konkretnie jak wygląda to katalogowanie stacji? Sam je jakoś znajduje, te internetowe? Trzeba coś wprowadzać, żeby znalazł?
Jest wyszukiwarka po nazwie stacji (np. wpisujesz rock, albo punk i dostajesz listę do wyboru), jest też katalog krajami. Nie pamiętam czy gatunkami też jest katalogowane, ale chyba nie. Budujesz własny katalog "favorites" dodając do niego wybrane stacje i potem wygodnie przełączasz po nich pilotem dokładnie jak przy zmianie kanałów TV.
Pako - 6 Grudnia 2013, 21:15

Jeny, ja to ostatnio mam pytań...

Zostało mi powiedziane, że bez bryli na nosie wyglądam też niezgorzej to i pomyślałem, że możnaby spróbować soczewicy. Albo soczewek. Albo obu (niekoniecznie naraz).
Jak tam wasze doświadczenia z tym? Nosicie na stałe? Czy w domu jednak powrót do okularów? Jednodniowe? Czy jakieś dłużej trzymające (miesięczne, roczne)? Jak z uciążliwością użytkowania, dbanai itp? Praca przy komputerze w soczewkach?

Ot, takie ogóły, nikt w rodzinie ani ze znajomych nie używa, ale tu się na pewno ktoś znajdzie.

Senkju

merula - 6 Grudnia 2013, 22:27

Pako, mam z soczewkami kontakt od wielu lat. okresami nosiłam nieomal stale, ostatnio incydentalnie, bo okazało sie wrażliwa jestem jak francuski piesek i moje oczy na wiele nie pozwalają. nosiłam miesięczne, parę lat temu przerzuciłam sie jednodniowe - przy nieregularnym noszeniu rozwiązanie idealne, dla wrażliwego oka też. a poza tym - nie musisz się martwić płynami i czyszczeniem, idziesz/jedziesz gdzieś, bierzesz kilka opakowań, a nie ciągniesz cały majdan. zgubisz/uszkodzisz jedną, nie żal. a kosztowo różnica nie jest powalająca.

a - i jak już się na poważnie przymierzysz, to weź pod uwagę w jakich warunkach mniej sprzyjających będziesz częściej, żeby się przymierzyć do bardziej uwodnionych, albo bardziej przepuszczalnych. jak masz tendencję do wysychania oka i dużo przed ekranem siedzisz, to ja bym osobiście stawiała bardzo na te wyżej uwodnione.

Martva - 9 Grudnia 2013, 10:28

Jak chcesz zobaczyć czy lubisz i dajesz radę, to zacznij od jednodniowych. Na początku liceum wkładałam soczewki (miesięczne) zaraz po wstaniu i zdejmowałam tuż przed snem (nienawidziłam moich okularów, zwłaszcza że rodzice dali się namówić na fotochromy i wyglądałam jakbym miała brązowe sińce wokół oczu), teraz noszę od czasu do czasu, głównie jak chcę zrobić efekt wow. I jednodniowe, można zdjąć i wyrzucić, nie trzeba się cackać z myciem. Teraz myślę o kolorowych, ale je by jednak trzeba było czyścić, co mnie nieco odstręcza.
Nie mogę nosić kontaktów tak codziennie zamiast okularów, bo wtedy zaczynam zauważać mój astygmatyzm (leciutki) - widzę płaski monitor jako lekko wklęsły i strasznie mnie to wkurza :)

Różnie bywa, są ludzie którzy nie są w stanie dotknąć oka więc soczewki odpadają. Aha, ja czuję dym z papierosów oczami w soczewkach jeszcze zanim dotrze mi do nosa.

Fidel-F2 - 9 Grudnia 2013, 12:27

Martva napisał/a
Teraz myślę o kolorowych,
moja siostra nosi kolorowe, efekt piorunujący
Martva - 9 Grudnia 2013, 17:31

Miałam na razie morskie które umarły po dwóch wyjściach i niebieskie które były zbyt jaskrawe. Teraz sobie myślę o fioletowych. Ale zobaczę jeszcze
Pako - 9 Grudnia 2013, 18:22

Optyk mnie trochę naprostował, mowiąc że z plusami i cylindrami to ciężko o soczewki dobre i nie będę miał łatwo ich zakładać bo z palcem blisko oka mi się będzie rozmazywało. No i z cylindrami soczewki droższe.

Dobra strona jest taka, że chyba w końcu zapamiętam że jestem dalekowidz. Po mojemu jestem nie-widz, bo i z bliska i z daleka bez okularów nie poczytam zazwyczaj za bardzo, no ale fajnie jest mieć jednak definicję.

Zobaczymy co dalej, jednodniowe byłby fajne czasami, na jakieś imprezy wyjścia czy wyjazdy. No ale muszę jeszcze jakiegoś innego optyka dorwać co mi powie :)

Lynx - 15 Grudnia 2013, 19:32

Pako, okulistę i optyka.
gorat - 15 Grudnia 2013, 22:27

Rozglądam się teraz po monitorach:

http://www.morele.net/mon...d-3yppg-412374/

Na co monitorowi USB?

Ponadto czy dobry monitor przynajmniej 21 cali to przynajmniej 500 złotych? Może nawet gorzej: przynajmniej sporo więcej? Czy warto sprawdzać parametry monitora w ogóle?

hrabek - 16 Grudnia 2013, 07:57

gorat, USB w monitorze ma służyć jako HUB USB. Podpinasz do kompa, a później pendrive'a możesz wpiąć do monitora, zamiast schylać się do komputera stacjonarnego. Kiedyś w DELLach było to fajnie rozwiązane i USB monitorowe było łatwo dostępne, więc się sprawdzało. Bo np. w takich HP z reguły USB jest umieszczone z tyłu obudowy, więc bez wstawania i zaglądania za monitor i tak nie trafisz.

Natomiast jeśli chodzi o monitor, to np. HP Pavilion 23xi jest bardzo fajny:
http://www8.hp.com/pl/pl/...8#!tab=features

Szukać należy oczywiście tylko tych z matrycą IPS, bądź IPS+.

ketyow - 17 Grudnia 2013, 10:08

Zależy co będzie robił, niektórym graczom może IPS przeszkadzać, choć teraz robią już raczej szybkie matryce. W moim kilkuletnim Benq na IPS grać ani oglądać filmów się nie da - szybki ruch obiektu powoduje, że powstaje przy nim cień, tyle że nie ciemniejszy, a jaśniejszy od otoczenia. W grach to wygląda jak jakiś artefakt karty graficznej. Przy szybkim ruchem całym ekranem mam taki centymetrowy cień przy wszystkim co kontrastuje do ogólnego tła otoczenia. A czas reakcji to niby 8 ms. Koszmar. Kumpel ma kilkuletniego Della na IPS, który w recenzjach był wynoszony pod niebiosa, a z czasem doznał takiej degradacji obrazu, że biały jest jasnoszary, a czarny ciemnoszary (szary ma dużą domieszkę granatowego w sumie). Obraz jest okropny. Mam też paroletniego LG na matrycy TN i recenzje miał średnie, ale to że ma obraz średni, to przy graniu niespecjalnie widać, a degradacja też jest praktycznie żadna, więc jest teraz dużo lepszy od Della. Dlatego tak: warto naczytać się mnóstwo opinii, obejrzeć sobie w jakimś Mediaczu, podpiąć własnego lapka i potestować. Obecnie IPSy zrobiły spory krok do przodu i do grania pewnie bym się nie obawiał, a TN unikał. Choć być może od IPS wolałbym raczej coś na VA.

W CDA kiedyś pisali miłe słowa o LG IPS237. Ale w końcu zbrakło mi kasy i wymianę monitora mam nadal w planach na przyszłość, to rozeznania nie zrobiłem.

gorat - 17 Grudnia 2013, 11:12

Dzięki za zwrócenie uwagi na kwestię. Monitor na pewno będzie do filmów, a jeśli chodzi o gry... Może się znowu pojawić defrag, a w nim są bardzo szybkie ruchy. Dobrzy gracze robią półobroty w czasie zbliżonym do tych ośmiu milisekund, więc faktycznie kiepsko to mogłoby wyglądać na monitorze post wyżej opisanym :P:
thomas2411 - 17 Grudnia 2013, 20:21

Zamówiłem do laptopa mamy (stary Acer Aspire 3690 BL50) dysk SSD. Z tego co czytam XP średnio sobie z tym radzi, tzn mało wydajny, z czasem zwolni, bo brakuje mu TRIM, źle partycjonuje itp. Czy myślicie, ze Windows 7 pójdzie bez problemów na nim? Programik do oceniania z Microsoftu pokazuje tlyko problem ze sterownikiem karty sieciowej.

Intel® Celeron® M processor 420 (1 MB L2 cache, 1.6 GHz, 533 MHz FSB)
Mobile Intel® 945GML Express chipset
2GB DDR2 533 MHz (soDIMM)

Lowenna - 17 Grudnia 2013, 21:18

Help!
Mam udostępnione na pewnej dziwnej, zahasłowanej stronie z programu unijnego filmiki w wykładami. Czy istnieje jakiś sposób by ściągnąć rzeczone sobie na dysk? Jeżeli tak, czy dobra dusza może wytłumaczyć blondynce, jak to zrobić?

thomas2411 - 17 Grudnia 2013, 21:24

Pewnie tak, tylko trudno tak w ciemno zaradzić, bo nie wiemy jakie filmy są wrzucone, jaki format, jaka metoda itp.
gorat - 17 Grudnia 2013, 21:30

DownloadHelper dla FireFoxa został tak zrobiony, by właśnie objąć jak najwięcej sytuacji. (Inna rzecz, że u mnie od długiego czasu wykrywa filmy, ale nie umożliwia ich zapisania... :( nie reaguje na wybór pliku do zapisania, konkretniej. Menu się rozwija, ustawienia działają, widzę, co jest na stronie - i koniec. Nie wiem, dlaczego, w sieci nie mogę znaleźć relacji wskazujących na podobny problem, względnie jak go rozwiązać.)

Partner forum