To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

merula - 20 Wrzeœśnia 2007, 15:30

Nie dla chwały dziś walczymy, a dla zwycięstwa ;P:

A poważnie, to zgadywać nie chcę, a weryfikacji mogę dokonać w domu, choć wcale nie koniecznie.

edit : no i dam szansę innym, którzy może wiedzą na pewno, a zajrzą później

Tequilla - 20 Wrzeœśnia 2007, 15:32

Jak to mówią magister musi wiedzieć wszystko, doktor musi wiedziec gdzie szukać, a profesor musi wiedzieć gdzie jest doktor... czy jakoś tak :)

Więc skoro umiejętność szukania z papieru az tak człowieka nobilituje, to może jednak i to jakaś sztuka jest. Choć wiadomo z pamięci lepiej...

A na razie merula proszę mi tu owe podejrzenia wypisac. Jak bedzie źle to się zawsze można poprawić... :)

edit: no to jak nie to ja poczekam... :)

mawete - 20 Wrzeœśnia 2007, 15:32

merula: jak znasz to podaj odpowiedź - Tequila zweryfikuje :D
elam - 20 Wrzeœśnia 2007, 18:49

strzelam zupelnie bez guglania , sparawdzania i na oslep: czy to byl Romulus Wielki, ostatni cesarz Rzymu ?
Ziuta - 20 Wrzeœśnia 2007, 19:21

Stefan Banach.
mawete - 20 Wrzeœśnia 2007, 19:25

Ziuta: Ty wiesz, ale to było pytanie poza konkursem :D odpowiadamy na pytanie Tequillii :mrgreen: :bravo
Ziuta - 20 Wrzeœśnia 2007, 19:27

Oż żesz!
Urbaniuk - 20 Wrzeœśnia 2007, 19:42

Elam -> Romulus Augustulus, "Romulus Wielki" to sztuka Durenmatta, ale fajnie że ktoś jeszcze kojarzy coś przez teatr, a to chyba nie on bo zdaje się puszczono go wolno i żył sobie w dostatku i spokoju, ech pozazdrościć :(
Haletha - 20 Wrzeœśnia 2007, 19:46

Tequilla napisał/a
Ok. Proste będzie. Jeden raz się zdarzyło, ze rzymski cesarz dostał się do niewoli, gdzie spędził resztę zycia. Jaki to był cesarz i do jakiej niewoli się dostał?

Tylko raz? Chyba więcej ich się ożeniło;-)

elam - 20 Wrzeœśnia 2007, 19:57

tak, wlasnie przez Durenmatta skojarzylam - pamietam, w sztuce hodowal kury :)
Tequilla - 20 Wrzeœśnia 2007, 20:11

Oj ciekawe to wszystko... ( szczególnie Stefan Banach :) )

Haletha oj oj no z tej perspektywy to faktycznie dużo ich było... :D

elam - Romulus został zdetronizowany przez Odoakra, ale generalnie do niewoli się nie dostał. Resztę życia spędził na prywatnej posiadłości opływając w dostatki, bo Odoaker, a potem Teoderyk Wielki okazali się całkiem miłymi barbarzyńcami...

Kurcze myślałem, że to proste...

Czekam na merulę. coś czuję, że wie :) Ale wy też próbujcie dalej.

elam - 20 Wrzeœśnia 2007, 20:35

no dobra, ale chodzi ci o czesarza antycznego, czy juz nowej ery?
Tequilla - 20 Wrzeœśnia 2007, 20:50

antycznego. a więc nie cesarze bizantyjscy, ani żadni pseudocesarze frankońsko - niemiecko - francuscy. Made in Imperium Romanum :)
Agi - 20 Wrzeœśnia 2007, 22:08

Przekopałam się przez tom "Pocztu cesarzy rzymskich" Krawczuka i nie znalazłam takiego cesarza do 320 r. n. e.
Tequilla - 20 Wrzeœśnia 2007, 22:33

Agi a wszystkie kartki są? ;) Sprawdź jeszcze raz, ja też sprawdzę na wszelki wypadek.

edit: sprawdzałem w Gibbonie bo Krawczuka pod ręką nie mam, ale u Gibbona jest więc i pewnie i Krawczuka się znajdzie :)

Agi - 20 Wrzeœśnia 2007, 22:50

No jest :oops: Walerian I. Trafił do niewoli perskiej w bitwie pod Eddessą.
Tequilla - 20 Wrzeœśnia 2007, 22:56

:bravo :)

Agi zadajesz

edit: ale i tak mnie cholerka ciekawi co tam merula wiedziała i nie powiedziała... :)
( może się jeszcze przyzna?)

Agi - 21 Wrzeœśnia 2007, 09:54

No to prościutkie

Co było przyczyną śmierci cesarza Klaudiusza?

Tequilla - 21 Wrzeœśnia 2007, 09:56

Klaudiusz najpewniej został otruty przez Agrypinę, która chciała, żeby jej syn Neron objął tron, nie zas syn Klaudiusza Brytanik. Czy chodzi ci może o bardziej oficjalna przyczynę?
Haletha - 21 Wrzeœśnia 2007, 10:21

A bezpośrednio otruł go jego lekarz, który pomagając cesarzowi w puszczeniu pawia:) włożył mu do gardła piórko zanurzone w truciznie.
Chyba że chodzi o jakiegoś innego Klaudiusza;)

merula - 21 Wrzeœśnia 2007, 10:43

Tequilla, błąkało mi się jakies W. i musiałam sprawdzić konkrety. Ale dzień mi się skończył około 23, a wtedy było już po ptakach. :mrgreen:
Tequilla - 21 Wrzeœśnia 2007, 10:44

A widzisz trzeba było od razu mówic i się nie wstydzić.. ;)
merula - 21 Wrzeœśnia 2007, 10:48

Może :wink:
Agi - 21 Wrzeœśnia 2007, 16:59

Tequilla, Haletha, obie odpowiedzi są poprawne, Haletha, dała dokładniejszą, ale Tequilla, był pierwszy. :bravo
Znaczy, Tequilla, zadaje.

Tequilla - 21 Wrzeœśnia 2007, 18:55

Ja to mam szczęście... :)
To odejdę trochę od tematów starożytno- matematyczno-piłkarskich ( jakoś moje ulubione :) )

Ok. Proiste będzie.

Pluton dziewiąta planeta-nieplaneta wzięła swoją nazwę od rzymskiego Boga świata podziemnego. Z nazwą Pluton wiąże się jednakże imię i nazwisko pewnego człeka. Kim był tenże człek?

Haletha - 21 Wrzeœśnia 2007, 20:33

Walt Disney. Wymyślił psa o imieniu Pluto:-P

Dobra, już spadam, to nie ten konkurs.

Tequilla - 22 Wrzeœśnia 2007, 16:49

Haletha napisał/a
Walt Disney. Wymyślił psa o imieniu Pluto:-P

Dobra, już spadam, to nie ten konkurs.

A sprawdziłem na wiki, bo pewny nie byłem i się okazało, że pies Pluto powstał kilka miesięcy po odkryciu planety i zawdzięcza jej swoją nazwę.

Niemniej z odpowiedzią na pytanie Walt Disney wiele wspólnego nie ma :)

Kruk Siwy - 22 Wrzeœśnia 2007, 16:54

Z nazwą Pluton wiąże się imię i nazwisko miliona ludzi.
Czy chodzi ci o Percivala Lovella który teoretycznie przewidział istnienie Plutona, czy o Cylde Tombaugha, który go faktycznie odkrył?
Czy może o aktora Plucińskiego?
Hm?

Tequilla - 22 Wrzeœśnia 2007, 17:22

PLuton - PL - Percivall Lovell - na jego cześć Tombaugh nazwał planetę tak, a nie inaczej.

:bravo

Kruku twoja kolejka.

Kruk Siwy - 22 Wrzeœśnia 2007, 17:27

Generał Bem miał poważne problemy z powrotem (pośmiertnym) do Polski.
Dlaczego?

Partner forum