Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
merula - 20 Września 2007, 15:30
Nie dla chwały dziś walczymy, a dla zwycięstwa
A poważnie, to zgadywać nie chcę, a weryfikacji mogę dokonać w domu, choć wcale nie koniecznie.
edit : no i dam szansę innym, którzy może wiedzą na pewno, a zajrzą później
Tequilla - 20 Września 2007, 15:32
Jak to mówią magister musi wiedzieć wszystko, doktor musi wiedziec gdzie szukać, a profesor musi wiedzieć gdzie jest doktor... czy jakoś tak
Więc skoro umiejętność szukania z papieru az tak człowieka nobilituje, to może jednak i to jakaś sztuka jest. Choć wiadomo z pamięci lepiej...
A na razie merula proszę mi tu owe podejrzenia wypisac. Jak bedzie źle to się zawsze można poprawić...
edit: no to jak nie to ja poczekam...
mawete - 20 Września 2007, 15:32
merula: jak znasz to podaj odpowiedź - Tequila zweryfikuje
elam - 20 Września 2007, 18:49
strzelam zupelnie bez guglania , sparawdzania i na oslep: czy to byl Romulus Wielki, ostatni cesarz Rzymu ?
Ziuta - 20 Września 2007, 19:21
Stefan Banach.
mawete - 20 Września 2007, 19:25
Ziuta: Ty wiesz, ale to było pytanie poza konkursem odpowiadamy na pytanie Tequillii
Ziuta - 20 Września 2007, 19:27
Oż żesz!
Urbaniuk - 20 Września 2007, 19:42
Elam -> Romulus Augustulus, "Romulus Wielki" to sztuka Durenmatta, ale fajnie że ktoś jeszcze kojarzy coś przez teatr, a to chyba nie on bo zdaje się puszczono go wolno i żył sobie w dostatku i spokoju, ech pozazdrościć
Haletha - 20 Września 2007, 19:46
Tequilla napisał/a | Ok. Proste będzie. Jeden raz się zdarzyło, ze rzymski cesarz dostał się do niewoli, gdzie spędził resztę zycia. Jaki to był cesarz i do jakiej niewoli się dostał? |
Tylko raz? Chyba więcej ich się ożeniło;-)
elam - 20 Września 2007, 19:57
tak, wlasnie przez Durenmatta skojarzylam - pamietam, w sztuce hodowal kury
Tequilla - 20 Września 2007, 20:11
Oj ciekawe to wszystko... ( szczególnie Stefan Banach )
Haletha oj oj no z tej perspektywy to faktycznie dużo ich było...
elam - Romulus został zdetronizowany przez Odoakra, ale generalnie do niewoli się nie dostał. Resztę życia spędził na prywatnej posiadłości opływając w dostatki, bo Odoaker, a potem Teoderyk Wielki okazali się całkiem miłymi barbarzyńcami...
Kurcze myślałem, że to proste...
Czekam na merulę. coś czuję, że wie Ale wy też próbujcie dalej.
elam - 20 Września 2007, 20:35
no dobra, ale chodzi ci o czesarza antycznego, czy juz nowej ery?
Tequilla - 20 Września 2007, 20:50
antycznego. a więc nie cesarze bizantyjscy, ani żadni pseudocesarze frankońsko - niemiecko - francuscy. Made in Imperium Romanum
Agi - 20 Września 2007, 22:08
Przekopałam się przez tom "Pocztu cesarzy rzymskich" Krawczuka i nie znalazłam takiego cesarza do 320 r. n. e.
Tequilla - 20 Września 2007, 22:33
Agi a wszystkie kartki są? Sprawdź jeszcze raz, ja też sprawdzę na wszelki wypadek.
edit: sprawdzałem w Gibbonie bo Krawczuka pod ręką nie mam, ale u Gibbona jest więc i pewnie i Krawczuka się znajdzie
Agi - 20 Września 2007, 22:50
No jest Walerian I. Trafił do niewoli perskiej w bitwie pod Eddessą.
Tequilla - 20 Września 2007, 22:56
Agi zadajesz
edit: ale i tak mnie cholerka ciekawi co tam merula wiedziała i nie powiedziała...
( może się jeszcze przyzna?)
Agi - 21 Września 2007, 09:54
No to prościutkie
Co było przyczyną śmierci cesarza Klaudiusza?
Tequilla - 21 Września 2007, 09:56
Klaudiusz najpewniej został otruty przez Agrypinę, która chciała, żeby jej syn Neron objął tron, nie zas syn Klaudiusza Brytanik. Czy chodzi ci może o bardziej oficjalna przyczynę?
Haletha - 21 Września 2007, 10:21
A bezpośrednio otruł go jego lekarz, który pomagając cesarzowi w puszczeniu pawia:) włożył mu do gardła piórko zanurzone w truciznie.
Chyba że chodzi o jakiegoś innego Klaudiusza;)
merula - 21 Września 2007, 10:43
Tequilla, błąkało mi się jakies W. i musiałam sprawdzić konkrety. Ale dzień mi się skończył około 23, a wtedy było już po ptakach.
Tequilla - 21 Września 2007, 10:44
A widzisz trzeba było od razu mówic i się nie wstydzić..
merula - 21 Września 2007, 10:48
Może
Agi - 21 Września 2007, 16:59
Tequilla, Haletha, obie odpowiedzi są poprawne, Haletha, dała dokładniejszą, ale Tequilla, był pierwszy.
Znaczy, Tequilla, zadaje.
Tequilla - 21 Września 2007, 18:55
Ja to mam szczęście...
To odejdę trochę od tematów starożytno- matematyczno-piłkarskich ( jakoś moje ulubione )
Ok. Proiste będzie.
Pluton dziewiąta planeta-nieplaneta wzięła swoją nazwę od rzymskiego Boga świata podziemnego. Z nazwą Pluton wiąże się jednakże imię i nazwisko pewnego człeka. Kim był tenże człek?
Haletha - 21 Września 2007, 20:33
Walt Disney. Wymyślił psa o imieniu Pluto:-P
Dobra, już spadam, to nie ten konkurs.
Tequilla - 22 Września 2007, 16:49
Haletha napisał/a | Walt Disney. Wymyślił psa o imieniu Pluto:-P
Dobra, już spadam, to nie ten konkurs. |
A sprawdziłem na wiki, bo pewny nie byłem i się okazało, że pies Pluto powstał kilka miesięcy po odkryciu planety i zawdzięcza jej swoją nazwę.
Niemniej z odpowiedzią na pytanie Walt Disney wiele wspólnego nie ma
Kruk Siwy - 22 Września 2007, 16:54
Z nazwą Pluton wiąże się imię i nazwisko miliona ludzi.
Czy chodzi ci o Percivala Lovella który teoretycznie przewidział istnienie Plutona, czy o Cylde Tombaugha, który go faktycznie odkrył?
Czy może o aktora Plucińskiego?
Hm?
Tequilla - 22 Września 2007, 17:22
PLuton - PL - Percivall Lovell - na jego cześć Tombaugh nazwał planetę tak, a nie inaczej.
Kruku twoja kolejka.
Kruk Siwy - 22 Września 2007, 17:27
Generał Bem miał poważne problemy z powrotem (pośmiertnym) do Polski.
Dlaczego?
|
|
|