Mechaniczna pomarańcza [film] - Hobbit
jewgienij - 6 Maj 2013, 15:54
Nienawidzę złej muzyki.
Zakładam, że kompozytor wziął mnóstwo kasy za pracę. Poszedł - nie wiem, czy dobrowolnie , czy na polecenie wytwórni - w banał narzucający się każdemu dziecku Czyli ciężkie smyczki w niskim rejestrze - przede wszystkim altówki i wiolonczele, popłuczyny po późnoromantycznych symfoniach, tyle że bez harmonicznych niespodzianek. A do tego muzyka folkowa, popfolkowa, słodka i miła sercu, cepelia brytyjska za dwadzieścia pensów. Zero własnej inwencji, zero pomysłu. Szkoda, że nie poprosili Kilara np
jewgienij - 6 Maj 2013, 16:05
Dowód na PANIE JANIE, NIECH PAN WSTANIE jako części symfonii, temat przeniesiony do tonacji molowej
http://www.youtube.com/watch?v=U5A5tFyXQio
Dunadan - 6 Maj 2013, 20:17
jewgienij, 2/3 muzyki z Hobbita to muzyka z WP... ta nie była zła ale... no brakowało świeżości i to bardzo.
Matrim - 6 Maj 2013, 21:10
jewgienij napisał/a | Ta pieśń krasnoludów to też banał, miły dla ucha, jak każda melodia irlandzka, ale w karykaturalnym kontekście całego filmu patetyczna jak Rota, tyle że śmieszna, bo śpiewana przez krasnoludki. |
Ej, no teraz to się wyżywasz Hobbit przecież piosenkami i wierszami stoi. Tam ciągle dili dili i łojdiridy. Że patetyczna? Nie powiedziałbym. Raczej smutna i tęskna, więc bardziej pod "Rozmaryn" podpada, niż Rotę.
jewgienij napisał/a | Dowód na PANIE JANIE, NIECH PAN WSTANIE jako części symfonii, temat przeniesiony do tonacji molowej |
Czadowa wersja!
Dunadan - 7 Maj 2013, 08:11
Matrim, patetyczna nieco jest. Pieśń krasnoludów była dla mnie piękna... a ich piosenka do zmywania była fajna i wesoła. Tu nei widze problemu. Ale serio, 2/3 muzyki w hobbicie to remiksu muzyki z WP :-/ i to kiepsko ułożone. Rozumiem że powstały pewne motywy które przynoszą nam coś na myśl - motyw orków, motyw elfów itd. Ale motyw Nazguli w scenie z krasnoludami? pomieszanie z poplątaniem...
Matrim - 7 Maj 2013, 21:36
Dunadan, patetyczna tak jak i ta, której się w podstawówce uczyłem:
Cytat | Po pod turnie, po pod lasy...
Kaj na hali som juhasy...
Hej, bendom psasać łowce,
bendom zyć juhasy,
bendom zyć juhasy...
HEJ !!! |
Też o górach, też o tęsknocie, i też o łowieck... No, o halach Niech będzie, że odrobinę patosu ma. Ale nie śpiewają, że nie będzie Smaug im dmuchał w twarz, ni dzieci im spopielał.
Dunadan napisał/a | Ale motyw Nazguli w scenie z krasnoludami? pomieszanie z poplątaniem... |
Tak, sam w tym wątku na to narzekałem i jak dla mnie to jest największy minus całego filmu. Dysonans, którego zwalczyć nie mogę, bo muzyka w trylogii genialną jest.
Dunadan - 7 Maj 2013, 22:11
Matrim napisał/a | bo muzyka w trylogii genialną jest. |
Jest, ale nie jako odgrzewany koklet...
jewgienij - 9 Maj 2013, 07:52
Problem z tym filmem jest dla mnie taki, że wszystko tam - również muzyka - przefajnowane, co tworzy niejednolitą stylistycznie produkcję, która ma się "wszystkim spodobać", bawić, wzruszać, tumanić i przestraszać. To takie na zimno wykalkulowane, przez jakiś speców nie od kina, lecz marketingu, jak nowy zestaw w MCDonaldzie.
A więc i Rozmaryn ( jak trafnie ujął Matrim) Krasnoludów, tęskny jako pieśń stepowa, scena z naczyniami - wprost z filmów animowanych typu Szczur kucharzem, sielskie -angielskie obrazki z O czym szumią wierzby, patos wyzwoleńczy jak z Walecznego Serca. Ale krasnoludy to jednocześnie Galowie z Asterixa, więc patos staje się karykaturą. O tych glutach w podziemiu nie wspomnę, kojarzą mi się z reklamami WC środków i zarazkami mieszkającymi w kiblu, to pewnie z jakiś gier komputerowych, ale się nie znam. Wystarczyło polać wc pickerem i królestwo by runęło Rozpada się to na pojedyncze elementy, a książka była jednorodna, trzymał ją styl, pewna filozofia, klimat.
Ale żeby nie było w czambuł, hobbit bardziej mi się podobał niż ci z drużyny pierścienia.
ivaine - 12 Maj 2013, 10:52
jewgienij, pisz więcej takich recenzji . Mogliśmy jednak "Hobbita" razem obejrzeć, bo sama w takim razie nie dam rady
Homer - 12 Czerwca 2013, 11:38
Smakowicie.
"Desolation of Smaug" trailer
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
fealoce - 12 Czerwca 2013, 16:41
Radagast wrócił? No mam nadzieję, że z jeżykiem...
Matrim - 12 Czerwca 2013, 20:03
Yyyy... Yyyy... Ale brzydki ten Smaug
I czy tylko mi się wydaje, czy średnia skoków/wyskoków/przeskoków i uskoków gwałtowanie wzrosła?
Farin - 12 Czerwca 2013, 20:17
No wiadomo, kto się pojawił na scenie. Dodatkowo w dwóch płciach.
Znany wszystkim i lubiany przez wszystkich facetów inaczej - LELOLAS!
A żeby se raz strzelił miedzy pośladki tą strzałę
Lowenna - 12 Czerwca 2013, 20:19
Masz coś go Lelolasa?
Kruk Siwy - 12 Czerwca 2013, 20:59
Mówicie o Pchle Szachrajce słynnej z deskorolki i wesołych podskoków na mumakilach?
Luc du Lac - 12 Czerwca 2013, 22:08
paszcza Smauga nie wygląda na tym trailerze za dobrze...
a elfy wyglądają wyjątkowo pedalsko (zwłaszcza Thranduill)
Fidel-F2 - 12 Czerwca 2013, 22:12
Przecież od zawsze wiadomo, że wszystkie elfy to pedały.
Taselchof - 13 Czerwca 2013, 18:13
Swoją drogą strasznie rasistowski to film, ani jednego drowa.
Homer - 13 Czerwca 2013, 21:20
Dziwisz się? Wszystkie w Thorze 2.
Homer - 5 Listopada 2013, 19:16
To jest zwiastun...
http://www.youtube.com/watch?v=lfflhfn1W-o
Matrim - 5 Listopada 2013, 19:42
No!
To jeszcze żeby muzyka się odbiła i zapowiada się, że będzie lepiej niż w pierwszej części.
fealoce - 5 Listopada 2013, 20:36
Czy mi się wydaje, czy widziałam Radagasta?
dalambert - 5 Listopada 2013, 21:29
fealoce, Jest w krótkim ujęciu stoi obok Gandalfa w ruskiej kłapciatej uszance. jak to Radagast
fealoce - 6 Listopada 2013, 06:25
dalambercie, to było pytanie retoryczne
Zwiastun fajny, ale po tym, jak zobaczyłam Radagasta zaczynam się bać...
Matrim - 2 Grudnia 2013, 20:30
Smaug lata nad Nową Zelandią!!!
Ładny
Rodion - 2 Grudnia 2013, 20:57
niezły
fealoce - 11 Grudnia 2013, 17:51
No dobra, tego chyba nie słyszeliście....
Fidel-F2 - 11 Grudnia 2013, 19:35
fealoce, bój się buka, gmerałem chwilę w pamięci i nie znalazłem niczego co przebiłoby tę dawkę kiczu
fealoce - 11 Grudnia 2013, 19:59
Starałam się!
Ziuta - 11 Grudnia 2013, 20:29
A widziałeś to? Zdolna ta załoga USS Enterprise.
|
|
|