Ludzie z tamtej strony świata - Andrzej Sapkowski
Kruk Siwy - 7 Grudnia 2009, 21:55
I liczne inteligentne i miło łechczące oczytanych żaluzje. I... a zresztą trza poczytać. A inne wymienione książki? Też czytać ale później, dużo później.
Fidel-F2 - 7 Grudnia 2009, 23:05
I krasnoludzki brydż.
Ozzborn - 8 Grudnia 2009, 09:23
Nie będę oryginalny - ASowego Wiedźmina po prostu trzeba znać. A że jest to lektura, zaiste smakowita (szczególnie właśnie opowiadania) to na pewno czas mu poświęcony nie będzie zmarnowany.
Słowik - 8 Grudnia 2009, 10:56
Toudisław napisał/a | Dowolna pozycja z UW boje ASa na głowę |
'Semantyczne nadużycie' to przy tym tekście małe piwo.
Toudisław - 8 Grudnia 2009, 12:58
Martva napisał/a | Się bym kłóciła, tak patrząc z perspektywy niedawnego czytacza Viriconium i Podziemi Veniss. |
Nie udanego czytania czy nie udanej książki ?
Martva - 8 Grudnia 2009, 13:00
Toudisław, oddychaj spokojnie i przeczytaj jeszcze raz co napisałam. A napisałam dokładnie to co chciałam.
Toudisław - 8 Grudnia 2009, 13:02
Martva napisał/a | Toudisław, oddychaj spokojnie i przeczytaj jeszcze raz co napisałam. A napisałam dokładnie to co chciałam. |
Ależ jestem spokojny tylko się pytam. Tzn chce wiedzieć co dokładnie miałaś na myśli
Martva - 8 Grudnia 2009, 13:06
To skąd Ci się 'nieudane' wzięło?
Miałam na myśli to że całkiem niedawno czytałam dwie książki z serii UW, znaczy byłam czytaczem, i moim prywatnym osobistym zdaniem wcale nie biją na głowę Wiedźmina. Nawet wręcz przeciwnie. Viriconium było jedną z bardziej męczących książek jakie zdarzyło mi się czytać, i wybacz ale 'bardziej męczące' nie oznacza dla mnie 'lepsze'.
Toudisław - 8 Grudnia 2009, 13:26
Martva napisał/a | To skąd Ci się 'nieudane' wzięło?
Miałam na myśli to że całkiem niedawno czytałam dwie książki z serii UW, znaczy byłam czytaczem, i moim prywatnym osobistym zdaniem wcale nie biją na głowę Wiedźmina. Nawet wręcz przeciwnie. Viriconium było jedną z bardziej męczących książek jakie zdarzyło mi się czytać, i wybacz ale 'bardziej męczące' nie oznacza dla mnie 'lepsze'. |
Ale pytanie jest proste. Książa jest słabsza od Wiedźmina ( Słabiej napisana, płytsza) Czy Tobie nie podeszła ? Bo ja Kaya nie lubię ale nie uważam że słabo pisze.
Martva - 8 Grudnia 2009, 15:10
IMHO jest słabiej napisana. Ma świat z potencjałem niewykorzystanym do końca, bohaterów których człowiek nie zdąży polubić, bo się opowiadanie kończy, a język jest tak zakręcony i napakowany barokowymi ozdóbkami ze nie wiadomo o co chodzi (cytowałam jedno zdanie w wątku dla tłumaczy, znajdź sobie i mi wytłumacz co się w nim dzieje, bo ja nie wiem).
Istnieje też mozliwość że to ja jestem głupia, płytka i nieobyta, ale w tym wypadku nie biorę jej pod uwagę. Wiedźmina pochłonęłam, Viriconium mnie zmęczyło. Jest jak karykaturalna porcyjka nouvelle cuisine przy solidnym obiedzie Ślicznie wygląda, ale rozczarowuje.
Hubert - 8 Grudnia 2009, 19:49
Martva napisał/a | Się bym kłóciła, tak patrząc z perspektywy niedawnego czytacza Viriconium i Podziemi Veniss. Zwłaszcza tego pierwszego. No ale ja lubię w książkach fabułę, a nie zawiłą narrację w której się można zgubić. Wiedźmin ma fabułę, i to bardzo smakowitą. |
I narrację ciekawą też, choć zostało to osiągnięte przy użyciu nie-popierdzielonych technik.
Toudisław, to straszne, że komuś podoba się plebejski wiedźmin czy - jak w moim wypadku PLO - a nie jakieś wysmakowane niszowe perełki, ale takie jest życie. Czasem można sobie odpuścić pytania a po co, a na co, a dlaczego - i wrzucić na luz.
Ja wiem, Ty ambitnie do literatury podchodzisz, ale czasem można fajne rzeczy wyciągnąć z takich właśnie bardziej rozrywkowych tekstów.
Poza tym to wątek o Sapkowskim, jak mi się zdaje, a tę ucztę wyobraźni można gdzie indziej skonsumować
Toudisław - 8 Grudnia 2009, 19:59
Sosnechristo, Chyba masz jakieś kompleksy bo ja nic o plebejskości nie napisałem. Sosnechristo napisał/a | Czasem można sobie odpuścić pytania a po co, a na co, a dlaczego - i wrzucić na luz. |
Ale To chyba jest Forum dyskusyjne nie ? I ja jestem bardzo spokojny
Viriconium Akurat mi nie podeszło. Ale jeżyka bym się nie czepiał w tym przypadku. Ogólnie nie rozumiem Sapko-Mani. Ale to już moje osobiste spaczone gusta
Hubert - 8 Grudnia 2009, 20:20
Cytat | Sosnechristo, Chyba masz jakieś kompleksy bo ja nic o plebejskości nie napisałem. |
A pojęcie ironii (może nawet autoironii) znasz?
Martva - 8 Grudnia 2009, 20:50
Toudisław napisał/a | Ale jeżyka bym się nie czepiał w tym przypadku. |
Ja też nie, można się nieźle pokłuć.
Toudisław napisał/a | Ogólnie nie rozumiem Sapko-Mani. |
A ja nie rozumiem viriconiumanii. A większość opinii wygląda mniej więcej tak: 'och, ach, czytałem miesiąc i połowy nie zrozumiałem, ale co za wspaniała książka!'
Fidel-F2 - 8 Grudnia 2009, 21:20
Martva napisał/a | A większość opinii wygląda mniej więcej tak: 'och, ach, czytałem miesiąc i połowy nie zrozumiałem, ale co za wspaniała książka!' | Martva, nie kumasz, to się nazywa 'delektowanie lekturą'. Mistrzowie nie przekraczają jednej, dwóch stron dziennie.
Hubert - 8 Grudnia 2009, 21:48
Fidel-F2,
Fidel-F2 - 8 Grudnia 2009, 21:50
no co? idź na ZB, tam Ci wytłumaczą
Hubert - 8 Grudnia 2009, 21:51
Dziękuję, już byłem.
Co oni mi tam tłumaczyli...
Toudisław - 8 Grudnia 2009, 22:02
Fidel-F2 napisał/a | artva, nie kumasz, to się nazywa 'delektowanie lekturą'. Mistrzowie nie przekraczają jednej, dwóch stron dziennie. |
Fidel ty nigdy nie masz żadnych Argumentów. Tak bo tak
Fidel-F2 napisał/a | no co? idź na ZB, tam Ci wytłumaczą |
Tak jest Akurat bardzo wielu zwolenników ASa
Fidel-F2 - 8 Grudnia 2009, 22:05
Toudi, o czym Ty do mnie rozmawiasz?
Hubert - 8 Grudnia 2009, 22:07
Toudi, http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia
dalambert - 8 Grudnia 2009, 22:09
Słowik napisał/a | Dowolna pozycja z UW |
Co to jest UW ?
Uniwersytet Warszawski
Toudisław - 8 Grudnia 2009, 22:11
Sosnechristo, http://www.dobre-maniery.com/
dalambert napisał/a | Co to jest UW ? |
Uczta Wyobraźni
Fidel-F2 napisał/a | Toudi, o czym Ty do mnie rozmawiasz? |
O tobie i o tym że Anaboriks ma 100 % w ocenia twojej osoby
----
Co do ASa to żmiji nie dokończyłem jak dla mnie tragedia ewidentnie pisania na rosyjski rynek
dalambert - 8 Grudnia 2009, 22:13
Toudisław napisał/a | Uczta Wyobraźni | a kto to gotuje ?
Toudisław - 8 Grudnia 2009, 22:17
dalambert napisał/a | a kto to gotuje ? |
Szef Kuchni poleca.
http://www.uw.zaginiona-biblioteka.pl/
Hubert - 8 Grudnia 2009, 22:18
Szanowny Toudisławie, uznaję Twą ripostę za par excellance niegodną dżentelmena. Jak śmiesz mniemać, czcigodny dyskutancie, że nie potrafię ułożyć sztućców na stole, tudzież że spożywam zupę widelcem? Z całym szacunkiem i poważaniem.
Kruk Siwy - 8 Grudnia 2009, 22:21
Może cię widział jak szamasz łapamy qurę i czytasz przy tym Sapkowskiego? To pierwsze to tylko biczowanie, to drugie rozwałka pod płotem.
Fidel-F2 - 8 Grudnia 2009, 22:23
Toudisław, Anaboriks (?) ma 100% w ocenia mojej osoby? Co to ocenia? I co znaczy mieć w niej 100%?
Toudisław, masz choć odrobinę poczucia humoru? Wyskakujesz z nadętą opinią bez cienia argumentu, Martva odpowiada z sensem a gdy idziesz w zaparte, żartuje sobie z Ciebie. Ja podchwytuję żart, bo przecież nie ma argumentów z którymi można by dyskutować. Potem pośmialiśmy się jeszcze z Sosną. Miło i przyjemnie. A ty z obrazami Matejki wyskakujesz ni stąd ni zowąd dbając w szczególności o formę wypowiedzi.
Wyuzuj człeku.
Agi - 8 Grudnia 2009, 22:24
Panowie, proszę o spokój i nie napadanie na innych.
Hubert - 8 Grudnia 2009, 22:26
Kruk Siwy napisał/a | Może cię widział jak szamasz łapamy qurę i czytasz przy tym Sapkowskiego? |
Przecież Ci zapłaciłem! Te zdjęcia miały zniknąć! Czy już zawsze będę płacił za błędy młodości?
|
|
|