To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Laboratorium - Q & A.

Ziemniak - 4 Stycznia 2009, 21:52

Mam problem z Neverwinter Nights 2. Wykłada mi się gdy próbuję wejść do Warowni na Rozstajach. Wchodziłem tam już, ale inną postacią i nie było problemów a teraz na etapie aktualizacji obszarów gra po prostu się zamyka. Fragment errorloga:
Kod
Error occurred at 1/4/2009 13:30:10.
E:\Gry\NwN2\nwn2main.exe, run by Piotrek.
E:\Gry\NwN2\nwn2main.exe caused a Stack Overflow exception in module MSVCR80.dll at 001b:78150d42.

System Info:
2 processor(s), type 586.
1 % Memory Load.
2047 MBytes physical memory.
961 MBytes available memory.
2048 MBytes total virtual memory.
1316 MBytes available virtual memory
3939 MBytes total page file.
2975 MBytes available page file

Application debug messages:
Version: 1.10 (1115) (Final) Aug 28 2007 - 13:46:38
Application Stage: Moving Player 0 to Area 1657
SEF Cache: SEF Manager had 9 cache hits and 13 cache misses *
Command Line: nwn2main.exe

Ma ktoś jakieś pomysły?

Pako - 4 Stycznia 2009, 22:31

Zanczy ten error log ogólnie nic nie mówi, poza tym, że zmniejszyłbym u ciebie wielkość pliku stronicowania. Działania gry nie poprawi, ale darmo miejsce zajmuje a jest kompletnie nieużywany, przy tak dużej ilości RAMu.

Co jest przyczyną błedu? Pewnie w grze, coś robi nie tak, jakieś rekurencyjne wywołanie pojawia się tak dużo razy, że brakło pamięci na zapamiętywanie co było wywołane, żeby móc wrócić. Co z tym zrobić? Bladego pojecia nie mam, przyczyn może być mnóstwo, od błędu w samej grze, poprzez zryty save, aż po błąd gdzieś w systemie jakiś niewinny, cudem jakoś się objawiający :P

Szukałeś po oficjalnym forum albo forach fanowskich? Jeśłi nie ma odpowiedzi, tam warto zadać to pytanie, twórcy gry powinni mieć jakiś pomysł ;)

E:
jest opcja taka, że możesz wywalić caly MS Runtime (to jego częśćią jest plik msvcr80.dll) i zainstalować ten z płyty z nwn2.
Ale i tak na 95% problem jest z grą, oficjalne forum powinno pomóc, albo patch jakiś.

Ziemniak - 4 Stycznia 2009, 22:54

Patcha do maski zdrajcy nie ma, a msvcr80.dll nie jest częścią NET Framework 2 przypadkiem? Po forach szukałem, ale *beep* blada, jedyna podobna porada nie zadziałała.
Pako - 4 Stycznia 2009, 22:59

Hmm, wątpię, żęby .NET miał cokolwiek wspólnego z nwn2, to jest zwykły runetime, czyli paczka dllek, z funkcjami, które są potrzebne do uruchomienia execa (Microsoft Visual C Runtime). Tak poza tym to wiele więcej nie wiem, faktycznie może warto na oficjalnym forum rzucić pytaniem, może koderzy odpowiedzą.
Albo chociaż stack trace by się przydał ;)

Ziemniak - 4 Stycznia 2009, 23:08

Mogę ci tylko służyć zrzutem rejestrów i stosu jak ci to cokolwiek powie ;P:
Pako - 4 Stycznia 2009, 23:12

Prawdopodobnie nie powie kompletnie nic :P
Ogólnie coś jest spieprzone i trzeba kombinować co. Widać, że błędy z tym plikiem dll są dosyć częste (po wpisaniu jego nazwy w google sporo wyników jest narzekań ;) ). Jedyna rozsądna rada na jaką mnie stać? Reinstal runtime libraries (google zna linka do tego na pewno, a jak nie to 99% na www.msdn.com będzie ;) ), ewentualny reinstal giery. A potem może reinstal runetime libraries na te, dostarczone z nwn2.
Nic innego do głowy mi nie przychodzi.

Godzilla - 5 Stycznia 2009, 00:01

Może przepis spod tego adresu http://nwn2forums.bioware...orum=121&sp=150 okaże się przydatny. Opis objawów jest bardzo podobny. W jednym przypadku sposób zadziałał ale u wielu innych nie.

ra66it

Ziemniak - 5 Stycznia 2009, 07:15

Dobra, poradziłem sobie. Kluczem była ilość postaci. W Mace Zdrajcy członkowie drużyny domyślnie uaktywniają chowańców, przez co ilość członków drużyny wzrosła do dziewięciu! Po odwiedzeniu Dzbana zostawiłem wszystkich członków drużyny i bez problemów wszedłem do lokacji :mrgreen:
gorat - 14 Stycznia 2009, 22:24

Właśnie przyszła jakaś aktualizacja do FF. Krótko: co to, k***a, jest? Historii przeglądanych stron nie mogę [domyślnie] przeszukiwać poprzez pasek adresu :evil: A tak ładnie porządkowało według częstości odwiedzin :( Proszę o sugestie, jak to można poprawić. Piszę z IE...
Ziemniak - 14 Stycznia 2009, 22:35

Jaką masz wersję firefoxa. ostatnio nie było żadnych aktualizacji, teraz sprawdzałem i nic nie znalazł. Może aktualizowałeś jakiś dodatek.
gorat - 14 Stycznia 2009, 22:42

3.0.5
Dodatki: .NET i Veoh (reagowanie na linki veoh://... głównie, bodajże). Tyle.

Ziemniak - 14 Stycznia 2009, 22:54

Jedyne co mi przychodzi do głowy - po prostu wykasowała się historia. Sprawdź jeszcze czy w opcje>Zaawansowane>ogólne>dostępność masz zaptaszkowane 'Rozpocznij wyszukiwanie ....
Słowik - 15 Stycznia 2009, 10:52

Jeśli przesiadł się z 2 na 3, to pasek adresu się zmienił, i też uważam, że na gorsze. W FF 3 jest chyba stała długość adresów w pasku, które są zapamiętywane, ale cholera wie według jakiego klucza...
Ziemniak - 15 Stycznia 2009, 11:23

w FF3 masz inteligentne wyszukiwanie, jak zaczynasz pisać adres, FF próbuje dopasować jakiś adres z bazy zapamiętanych i ci proponuje
Słowik - 15 Stycznia 2009, 11:30

Ok, ale mogliby zostawić prostą, rozwijaną listę, tak ja pisał gorat. Teraz jak rozwijam pasek, mam na nim jakieś adresy, których nie używałem od paru miesięcy, trochę bez sensu.
Dunadan - 15 Stycznia 2009, 11:30

No ja tez uwazam ze pasek adresu w FF3 pracuje wprost swietnie. Szybko sie uczy na podstawie czestosci odwiedzanej witryny - wiec trzeba uwazac :mrgreen:
Iwan - 23 Stycznia 2009, 12:23

mam film rmvb z napisami , ale napisów nie odtwarza, możne mi ktoś powie czemu, bo rmvb raczej zawsze z lektorem miałem i teraz nie wiem co z tym zrobić
hrabek - 23 Stycznia 2009, 12:42

A czym odtwarzasz ten rmvb?
Ziemniak - 23 Stycznia 2009, 12:42

A czym go odtwarzasz?
Iwan - 23 Stycznia 2009, 12:50

realem
Ziemniak - 23 Stycznia 2009, 13:03

Odinstaluj real playera, ściągnij sobie kodek Real Alternative stąd i możesz sobie odtwarzać czym chcesz (moim zdaniem najlepszy jest SubEdit Player)
Iwan - 23 Stycznia 2009, 13:06

dzięki :D
hrabek - 23 Stycznia 2009, 13:09

Dokladnie, moja porada jest taka sama jak Ziemniaka.
Ziuta - 21 Marca 2009, 12:30

Przepraszam, że w tym temacie, ale:
]czy ma ktoś wyniki starej matury z matematyki za 2003 rok?. Bardzo pilne.

Słowik - 26 Marca 2009, 11:08

Sytuacja wygląda następująco:
Laptop Acer Aspire 5920G
karta dźwiękowa Realtek ALC888
podpinam głośniki 5.1.
a, no i Vista...

W ustawieniach karty dźwiękowej jest tylko opcja głośniki Stereo, nie ma wyboru głośników 5.1.
Zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony realteka Vista_219 i nic.
Zainstalowałem kilka dziwnych starszych wersji i też nic.

Ma ktoś jakieś pomysły? Na razie nie chciałbym zmieniać systemu.

hrabek - 26 Marca 2009, 11:36

A masz cyfrowe wyjscie dzwieku z laptopa? Bo masz tylko wyjscie stereo (sluchawkowe, to jak chcesz miec dzwiek 5.1?
Pako - 26 Marca 2009, 12:09

Ogólnie właśnie na tym polega problem z wiekszością laptopó, posiadają tylko dwa we/wy na słuchawki i mikrofon, do 5,1 potrzeba jeszcze co najmniej jednego, albo kupić głośniki na usb.
Słowik - 26 Marca 2009, 12:13

Mam wyjście cyfrowe.
Oprócz tego są trzy wyjścia na mini jacki - słuchawki, mikrofon i...to trzecie.

hrabek - 26 Marca 2009, 12:48

A, to jak masz wyjscie cyfrowe to zupelnie inna sprawa. To ja mam komp stacjonarny, wyjscie optyczne, Windows 7 i tez nie dziala. Stery od dzwieku nie chodza, oryginalne windowsowe tez nie do konca. Po normalnym wyjsciu wszystko dziala jak trzeba, ale cyfrowe milczy.

A wracajac to twojego problemu - czy glosniki uzywaja wyjscia cyfrowego (i pozniej same sobie dziela dzwiek), czy masz kilka kabelkow do podlaczenia (najpewniej trzy albo 4: 1-fronty, 2-tyl, 3-centralny, 4-subwoofer)?

Słowik - 26 Marca 2009, 12:51

Ok, z cyfrowym wyjściem się nawet nie bawiłem.

Głośniki mają na końcu trzy mini jacki.

Partner forum