To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Sprzęt, soft, info ze świata

Dunadan - 31 Stycznia 2015, 11:40

ketyow napisał/a
Były kłamliwie podane dane reklamowe przed zakupem?

Jaki dane były kłamiliwe? ilość ROP. I to wszystko. Nie jestem pewien czy jest to podstawa do zwrotu, o tym musieliby zdecydować specjaliści, prawnicy i sąd.

Ilość RAM jest taka jaką podał producent. A że bezpośrednio wykorzystywane jest ok 500Mb mniej to inna rzecz.

Nie bronię nVidii, wprost przeciwnie ale obawiam się że gracze będą musieli się zderzyć z rzeczywistością. Najbliższych kilka miesięcy pokaże jak ta rzeczywistość będzie wyglądała. Osobiście to chciałbym żeby nVidia dostałą po tyłku bo może dzięki temu pojawi się mrowie tanich 970-tek i coś się mocniej ruszy na tym rynku, zwłaszcza jak AMD doleje oliwy do tego ognia, choć na razie się nie palą do tego. Ale nie ma to jak niezdrowa konkurencja z trupami po drodze :twisted:

ketyow - 31 Stycznia 2015, 11:46

No nie wiem czy w przypadku takiej technologii jak karta graficzna, nieskuteczne wykorzystanie jakiegoś segmentu pamięci już nie będzie podstawą do zwrotu.

Dunadan napisał/a
Najbliższych kilka miesięcy pokarze jak ta rzeczywistość będzie wyglądała.

Przypuszczam, że nVidię pokarze i to solidnie :twisted:

Anyway, czekam na zadomowienie się FreeSync i chyba zmienię wreszcie monitor i kartę. No i po obronie i rejsie w końcu powinienem mieć czas na granie :)

Dunadan - 31 Stycznia 2015, 13:15

ketyow napisał/a
Przypuszczam, że nVidię pokarze i to solidnie

Eh ta siła sugestii...

ketyow - 4 Lutego 2015, 14:17

Generalnie sprzedawcy i producenci przyjmują GTXy 970. Ale nVidia jak dotąd nie podała stanowiska w tej sprawe.
http://pclab.pl/news61814.html

Magnis - 10 Lutego 2015, 17:54

Amazon sprzedawał stare procesory nawet z 2007 roku jako nowsze :

Amazon

ketyow - 11 Lutego 2015, 22:26

Bawię się szyfrowaniem dysków, ale nie jest tak kolorowo jak sądziłem. Zaszyfrowanie dysku "w locie", już z danymi, spowodowało, że jego wydajność była niemal dwukrotnie niższa niż niepofragmentowanego dysku po formacie, bez szyfrowania. Teraz szyfruję pustą partycję i zobaczymy jaka będzie wydajność, jak ona wewnętrznie nie będzie pofragmentowana.

Teoretycznie problem ten nie powinien dotykać dysków SSD. Tylko kurde, w jaki sposób działa wtedy TRIM? Pusta przestrzeń na dysku też chyba jest zaszyfrowana, więc nie będzie fizycznie zerował komórek dysku, bo wszystkie będzie uważał za zapisane. Z kolei czy będzie wtedy zerował komórki widziane przez zaszyfrowaną partycję?

Kurde, skomplikowane zagadnienie. Nie wiem jak programy szyfrujące przedstawiają partycję systemowi.

No i jeszcze ciekaw jestem czy będę mógł sensownie zaszyfrować NASa. W ostateczności można na nim posadzić po prostu wielki kontener, więc da się zrobić, ale ciekawe jak z szyfrowaniem całego dysku.

hrabek - 12 Lutego 2015, 10:01

A czym szyfrujesz? Zastanawia mnie zagadkowe zamknięcie projektu TrueCrypta. Niby można szyfrować BitLockerem, ale zdaje mi się, że wbudowany przez MS soft może mieć wbudowane specjalne hasło do używania przez służby państwowe. Ktoś się orientuje w temacie, jak to wygląda?
ketyow - 12 Lutego 2015, 10:41

Możliwe, dlatego z BitLockera nie korzystam. Słyszałem coś o VeraCrypt jako godnym następcy TrueCrypta, ale nie sprawdzałem - korzystam z ostatniej dobrej wersji TrueCrypta 7.1a, której pełno w internecie, a której niczego nie brakuje. Tajemnicze zamknięcie tego projektu miało trochę różnych wersji - że amerykańskie służby dobrały się do autorów, chcąc stworzenia backdoora, że autorzy chcieli komuś sprzedać kod czy coś takiego i dlatego sami postanowili zabić wersję darmową, ale jaka jest najtrafniejsza wersja to nie wiem, przestałem się interesować.
hrabek - 12 Lutego 2015, 10:49

No właśnie, też słyszałem takie pogłoski, stąd moje podejrzenia, że BitLocker, wspominany na stronie zamkniętego TrueCrypta może być wyposażony w backdoora.
Jednocześnie, ponieważ projekt został zamknięty tuż po wypuszczeniu wersji 7.1a, nie jestem pewien czy ta wersja takiego backdoora też nie zawiera. Nie chce mi się trochę wierzyć w jakiś wielki błąd występujący we wszystkich wersjach oprogramowania, który dopiero ta wersja 7.1a poprawiła. Prędzej uwierzę, że do tej pory wszystko było w porządku, a dopiero w tej wersji wprowadzono to, czego żądały służby.

ketyow - 12 Lutego 2015, 10:58

No nie wiem, dopiero z pojawieniem się kolejnej wersji podali komunikat, że nie jest ona bezpieczna. Internet wierzy, że 7.1a i wszystko wstecz są bezpieczne. Może od początku był taki zamysł, żeby w taką wiarę wprowadzić? Ale gdyby to chodziło o służby i 7.1a też byłaby skażona, to autorzy by o tym też raczej powiedzieli.

Dysk czysty, po szybkim formacie, nie szyfrowany

Dysk jednocześnie zaszyfrowany i sformatowany przez TC, ale nadal pusty

Brakuje screena dysku, który miał na sobie dane i już z nimi został zaszyfrowany. Nie pomyślałem, żeby go wtedy zrobić, ale na pewno był sekwencyjny odczyt 53 MB i sekwencyjny zapis 19 MB, więc jeszcze znacznie gorzej.

Za jakiś czas dorzucę screena do dysku zaszyfrowanego, na który dopiero później zostają wrzucone dane, czyli tak że nie powinny być pofragmentowane.

Dodam, że test robię na procku Phenom II, który nie ma sprzętowego szyfrowania, ale z benchmarków i tak wychodzi kilkaset MB/s, a procek nie jest obciążony w czasie kopiowania/odczytu, więc winę za powolność zrzucam na fizyczną konieczność machania głowicą przy szyfrowaniu (dysk zaczął głośniej pracować, słychać jak pyka).

ketyow - 12 Lutego 2015, 14:05

Odnośnie SSD jest chyba tak jak pomyślałem na początku - nie działa ani TRIM, ani wear-levelling, bo dla dysku cała przestrzeń jest zajęta. Zatem spadek żywotności, a jednocześnie także odczuwalny jest duży spadek wydajności, a w przypadku dysków na kontrolerach sandforce, które bazują przyspieszaniu transferu danych skompresowanych, ten spadek wydajności jest w ogóle wielki, bo dane zaszyfrowane są niekompresowalne dla kontrolera.

Generalnie więc te superszybkie szyfrowanie procesora to tylko ciekawostka, bo dzisiejszy typowy sprzęt w postaci zarówno dysków HDD jak i SSD nie jest fizycznie przystosowany do szyfrowania. Dla SSD może mieć spore znaczenie pozostawienie ok. 25% powierzchni dysku niesformatowanej, żeby dysk jakoś tam sobie mógł ją wykorzystywać do wear levellingu, ale i tak nie jest jasne (przynajmniej póki co dla mnie) czy to faktycznie zadziała dokładnie tak jak powinno. Są jeszcze dyski niby dedykowane dla FDE i jeszcze o nich nie doczytałem, ale to mi nie robi różnicy, bo moje nie są.

http://media-addicted.de/...nce-issues/744/

http://security.stackexch...rmance-problems

Także trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie - na ile bezpieczeństwo danych jest ważniejsze od wydajności?

BTW. Ciekawostka - cały czas kopiują mi się dane w tle (ok. 20 MB/s), procesor w ogóle nie wykazuje oznak zajęcia szyfrowaniem. Opera działa mi bezporoblemowo i płynnie. Chrome przycina jak cholera, zakładki wczytują się z dużym opóźnieniem, jak otwieram nowy adres, to potrafi mulić i mulić, zanim w ogóle zacznie go ładować. Dziwne. Obie przeglądarki na nieszyfrowanym dysku SSD, obie mają cache w wirtualnej partycji w pamięci RAM. Nie kumam tego. Jeszcze kopiowanie 100 MB/s zwykle przymula całego kompa, ale tutaj oznaki zamulenia wykazuje jedynie Chrome.

ketyow - 12 Lutego 2015, 16:20

I jeszcze dysk zaszyfrowany po wypełnieniu danymi w 2/3. Spowolnienie wynika chyba głównie z faktu, że na obrzeżach talerza jest wolniej. Przy formatowaniu i szyfrowaniu im dalej, tym było wolniej i pod koniec miał mniej więcej 63 MB/s, a zaczynał mniej więcej od 90 - to by się zgadzało.

Spadek wydajności jest ogromny, 2- a nawet 4-krotny. Słabo.

konopia - 12 Lutego 2015, 18:31

że tak zapytam, po co szyfrujecie te dyski?
ketyow - 12 Lutego 2015, 19:41

Bo mieszkamy w Polsce.
konopia - 12 Lutego 2015, 19:57

nie rozumiem co ma mieć miejsce zamieszkania do szyfrowania,
jakie ważne dane można mieć by potrzebować je szyfrować,
w firmie to rozumiem, ale użytkownik domowy

ketyow - 12 Lutego 2015, 20:35

Testuję z ciekawości, bo lubię takie rzeczy robić.

Inny dysk mocno zapełniony i niezaszyfrowany

A tutaj zrobiony na tym dysku kontener 20 GB i test na nim

Tutaj widać, że osiągi dysku słabsze, choć dysk nowszy, pewnie wynikają z zapełnienia i jakiejś już fragmentacji, ale to też budżetowy dysk, więc może nie jest za specjalny.

Natomiast po zaszyfrowaniu... Tragedia, z dysku robi się pendrive.

ketyow - 10 Kwietnia 2015, 13:25

Pewnie za wiele osób sobie samodzielnie kompa nie składa, ale to nie jest tak, że tam się nic nie da źle podłączyć. Brat miał taką głupią obudowę, że piny od przedniego panelu USB się podłączało oddzielnie (też kilka takich miałem) i chyba piny power przypiął odwrotnie, w każdym razie podłączenie pendrive'a i telefonu do przednich USB spowodowało, że spalił sobie pendrive'a i telefon ;P:

Tak tylko piszę, że naprawdę warto dwa razy spojrzeć na takie "pierdoły".

Dunadan - 10 Kwietnia 2015, 15:43

ketyow, to taki standard nieco... ja spaliłem w ten sposób dwie obudoway do zewnętrznych dysków (w pracy, nie ja składałem kompa).
ketyow - 25 Kwietnia 2015, 10:15

Steam wymyślił co zrobić, żeby obrzydzić do siebie modderów.
http://www.purepc.pl/rozr...ych_modyfikacji

Iscariote - 27 Kwietnia 2015, 12:52

ketyow, niekoniecznie. Jeśli zmniejszą absurdalną marżę i modderzy będą w wiekszości korzystać z opcji płać ile chcesz niż żądać jakieś absurdalne pieniądze za mody wątpliwej jakości, to będzie to jak najbardziej spoko forma wynagradzania ludzi za ich pracę. Tylko Steam niech tak nie zżera pieniędzy.
ketyow - 27 Kwietnia 2015, 13:11

No, ale właśnie do tego piję - "ktoś zapierdziela, a my zgarniemy większą część kasy za to". Jakby sobie zażyczyli 10% to nie byłoby o czym mówić.
Homer - 15 Czerwca 2015, 15:05

980 Ti już się powoli pojawia w ofertach sklepów. Jutro wreszcie premiera nowych Radków. Ciekawe czy zaowocuje to wojną cenową! :roll:
Homer - 11 Wrzeœśnia 2015, 14:13

Dunadan napisał/a
Dobra cena. Daj znać jak będziesz sprzedawał 770 ;P:

No to, tego.

Gigabyte GF 770 2GB do sprzedania. Ponad rok gwarancji. Nie kręcona.

Dunadan - 11 Wrzeœśnia 2015, 15:18

Homer, eh, zakup GPU mam odłożony na daaalszy plan, jest tyle innych rzeczy które musze ogarnąć: namiot, aparat, sprzęt wspinaczkowy... :roll:

A ile byś chciał? :mrgreen: choć nie wiem czy nie wejdę w nową architekturę, tj jakieś GTX960 albo jakieś 1060 jak już zdecyduję się na upgrade za rok czy dwa.

Homer - 11 Wrzeœśnia 2015, 21:18

No, tyle po ile stoją. To nie jest zła karta.
hrabek - 15 Wrzeœśnia 2015, 02:19

Ha, dzisiaj cały dzień szuflowałem tymi kartami pomiędzy trzema serwerami. Ale się śrubek nakręciłem. Najważniejsze, że problem udało się zlokalizować i (prawie) rozwiązać.
ketyow - 28 Wrzeœśnia 2015, 09:50

No, ja się właśnie zastanawiam czy kupić R 380 czy GF 960. Liczyłem, że Freesync będzie już w miarę zaklimatyzowany, muszę zaraz sobie pooglądać monitory, ale wygląda na to, że to jeszcze nie to czego oczekiwałem. Mam Phenoma II podkręconego do 4,2 GHz, GF robi mniejszy narzut na procesor, ale do GFa nie stać mnie na pewno na monitor z GSync. Z drugiej strony procek i tak mam zamiar wymienić za rok. Ech, żeby tak jakąś loterię człowiek wygrał ;P:
mesiash - 28 Wrzeœśnia 2015, 10:20

ketyow, a grasz? :)
ketyow - 28 Wrzeœśnia 2015, 10:40

Ciii... :wink: Przez ostatnie lata nie grałem za wiele, bo to studia, bo to coś tam. Ale teraz nareszcie między rejsami mam teoretycznie czas wolny, więc chyba nareszcie zacznę na dobre grać. Jak byłem w rejsie to przeszedłem Mass Effecta pierwszego (drugiego nie, bo kupiłem na Origin zamiast ściągnąć pirata i się nie udało odpalić) i pierwszego Wiedźmina. O ile internet nie będzie mi zbytnio w tym graniu przeszkadzał ;P:

EDIT
Znalazłem rozwiązanie problemu nie działającego oryginalnego ME2. Recepta:
1) In binaries directory:
Rename MassEffect2.exe as MassEffect2Launcher.exe
Rename ME2Game.exe as MassEffect2.exe

Hahaha... Żałosne, po prostu żałosne. Origin... :fp:

ketyow - 29 Wrzeœśnia 2015, 08:28

Ktoś z was używa monitora 144 Hz? Jakieś wrażenia? Najgorsze jest to, że potrzebuję monitora do gier i monitora do zdjęć. Czyli de facto dwóch monitorów, bo jedno drugie wyklucza :|

Partner forum