Konwenty dawno minione - Maszerują chłopcy... czyli rekonstrukcje historyczne
Pucek - 14 Kwietnia 2012, 10:02
Tedy niech czeka na stosowne okoliczności
fealoce - 15 Kwietnia 2012, 22:14
Pucek napisał/a | Ojojoj... Ceny biletów na Bitwę Narodów od 40 do 140 zł.
Chyba się nie wybierzemy... |
No, to przesadzili...coś czuję, że im się te bilety nie sprzedadzą
mBiko - 16 Kwietnia 2012, 19:23
Pucek, dzięki, ale niestety w najbliższym czasie raczej stolicy nie odwiedzę.
Pucek - 16 Kwietnia 2012, 20:05
Co się odwlecze, to nie uciecze
mBiko - 16 Kwietnia 2012, 21:58
Zgaga - 27 Kwietnia 2012, 15:07
Sporo ludzi się zapewne na Bitwę Narodów wybierze.
A ktoś do Czerska się wybiera:
http://www.zamekczersk.pl/?NR=110
?
aniol - 27 Kwietnia 2012, 19:10
a moze bysmy tak do Tomaszowa?
np na wysadzanie mostu przez Szare Szeregi?
http://www.skansenpilicy.pl/
dalambert - 29 Kwietnia 2012, 19:07
mBiko a na rekonstrukcji "Operacji Łódzkiej 1914" dzisiaj w Rogowie to Cie czasem nie było ? Bo na Forum to Cię nie widać !
mBiko - 30 Kwietnia 2012, 21:28
Nie było dalambercie.
Weekendy mam coraz bardziej zawalone treningami, a dochodzą do tego jeszcze zobowiązania rodzinne i towarzyskie.
Pucek - 2 Maj 2012, 09:46
Wyprawiłam się wczoraj na "Bitwę", oj nieźle się działo
Kramów z różnościami masa, przebierańców gęsto - niewiast, kmieci, ludeczków wszelkiej maści. Rycerstwo walące po oczach słonecznymi zajączkami (blachy odpucowane na najwyższy połysk). Dziesiątki scenek rodzajowych, w kramach chleby jak młyńskie koła. Broń, sterty skór rozmaitych, garnki gliniane i cudne szkła. I masa plastikowego baziewia.
Kurz i upał. Piwo i kwas chlebowy. Zapach smażonej cebuli do 'pajdy chleba' i grilów różnistych dziesiątki.
Igrce bawią, grajki grają - nawet zespół gocki z balecikiem typu taniec brzucha, ale grali
żywiołowo - 2 x dudy i współczesna perkusja.
W szrankach rycerstwo pokazywało co ma najlepszego - rundy bardzo krótkie, nagłośnienie takie że na kilometr wkoło słychać było.
No i jedna przykrość - dźwięk mieczy taki cholernie blaszany... Zupełnie nie jak w filmach, gdzie co się łupną - to jakoby dzwony grały
W obozowiskach życie wrzało, a nad hameryckim sztandar Stanów wielki jak dwa prześcieradła powiewał. Rycerstwo nadal pokazywało co ma najlepszego, już bez zbroi.
A, długo by jeszcze pisać. I też wszystkiego się nie da opowiedzieć. Trzeba wleźć w to i poddać się nawale wrażeń.
Zdjęć parę będzie,może jutro, ale raczej z tej jarmarcznej otoczki
mBiko - 2 Maj 2012, 19:24
Pucek napisał/a | No i jedna przykrość - dźwięk mieczy taki cholernie blaszany... Zupełnie nie jak w filmach, gdzie co się łupną - to jakoby dzwony grały |
No nie wiem, jak ja w Krakowie w potylicę oberwałem, to dzwony grały. Przez chwilę.
dalambert - 2 Maj 2012, 21:00
No cóż mBiko, punkt słyszenia zależy od punktu siedzenia
fealoce - 3 Maj 2012, 20:04
Zdjęcia Pucka
Pucek - 3 Maj 2012, 21:52
Zdaje się, że część rycerstwa przemyka szybciutko do grodu w Biskupicach pod Byczyną. Tam popisy wszelakie, a na koniec - cytuję:
"... oraz oryginalny i mrożący krew w żyłach pokaz katowski nabijania czarownic na pal, wieszania na hakach i przypalania. "
Szaleją chłopaki, no, no...
Zdjęć jeszcze ciut będzie, a potem dalambert skomentuje
ilcattivo13 - 3 Maj 2012, 21:58
Fotki super, ale gdzie sama Bitwa? Żebym nie widział jej w tv, bo byłbym normalnie zdrowo niepocieszony
Pucek - 3 Maj 2012, 22:08
Bo bitwę to wiadomo, że wszyscy pokazywać będą. A ja trochę uzupełniam tzw. atmosferę. A w ogóle to się bój. Tej reszty
Zdjęcia w internecie w dużych ilościach są, bardzo dobre - sama z ciekawością pooglądałam. Byłam w sumie krótko, a szranki tak obstawione publiką, że ani się przepchać. Przy moim wzroście mam przechlapane...
Polska drużyna bardzo pięknie się przedstawiała.
I nie mieli żadnych wątpliwości, co mają mieć na "koszulkach".
ED: no dobra, fotki już w komplecie, fealoce DZIĘKI
Zrobienie zdjęcia super zbroi - złotówa (miseczka stała )
Pamiątka w monidle - też.
Zdjęcie z miśkiem - no nie... Ilkat w barwach ochronnych?
fealoce - 4 Maj 2012, 09:06
Pucek napisał/a | Zrobienie zdjęcia super zbroi - złotówa (miseczka stała ) |
No nie no, nie dość, że za wstęp chcieli tyle kasy, to jeszcze wprowadzili opłaty za robienie zdjęć? bezczelność...
ilcattivo13 - 4 Maj 2012, 15:06
Pucek - prawdziwy ilcattivo się nigdy nie maskuje
dalambert - 4 Maj 2012, 17:20
ilcattivo13, Niećwieć, a nie była to aby "wersja poweselna" czyli zzieleniały bohater
ilcattivo13 - 4 Maj 2012, 23:15
p
f
f
f
f
f
f
prawdziwy ilcattivo może tylko blednąć (jak ściana), nigdy - zielenieć Ostatni Jaćkon tego przykładem
mBiko - 31 Maj 2012, 19:37
Co prawda już trochę czasu minęło, ale jakby ktoś chciał zobaczyć jak Ród Dębowego Liścia pomagał spełniać dziecięce marzenia to zapraszam pod następujące linki:
ilcattivo13 - 1 Czerwca 2012, 14:49
Nieźle się ułożyły te zdjęcia. Plakat z "ekipa PKC się szykuje" idealnie pasuje do "poczęstunek gotowy"
Pucek - 3 Czerwca 2012, 18:35
No to napasłam oczy widoczkami z odpustu, kumę dawno nie widzianą spotkałam ( wypiłyśmy kulturalnie po piwku, oscypkiem z grila zagryzłyśmy), oczywiście wpierw obejrzawszy wszelkie atrakcje.
Grup mniej lub bardziej rekonstrukcyjnych sporo, od osady słowiańskiej po armię dwudziestolecia.
Rycerze machali mieczami, panowie szlachta szabelkami, z muszkietów strzelano, pokazu tańców dawnych nie doczekałam, opóźniony haniebnie
Zainteresowanie licznej publiki duże.
Jak więc widać - skoro Ministerstwo Oświaty kładzie lachę na nauce historii - to naród bierze sprawę w swoje ręce.
Powodzenie 'Rodu dębowego liścia' też potwierdza powyższe. mBiko,
mBiko - 4 Czerwca 2012, 20:06
<Kłania się w pas> mode on
Szczególnie fajne jest to, że dzieciaki na takich imprezach zazwyczaj chętnie słuchają i przy odrobinie wysiłku z naszej strony daje się je czegoś nauczyć.
mBiko - 7 Czerwca 2012, 21:03
Już jutro zaczyna się VII Zlot Wojowników Słowian Wikingów i Bałtów Drohiczyn 2012. Jeżeli tylko przeżyję, postaram się zamieścić jakąś relację.
dalambert - 8 Czerwca 2012, 06:21
mBiko, DROHICZYN - przepiękna miejscowość zazdraszczam się z Panem
Anonymous - 8 Czerwca 2012, 06:47
mBiko, czekam na foto relację ze Zlotu Wojowników
Zgaga - 9 Czerwca 2012, 09:38
mBiko, nie lubię Cię.
Pucek - 11 Czerwca 2012, 15:03
Zgaga, wsiada się w cokolwiek i jedzie Drohiczyn niedaleko jest.
mBiko - 11 Czerwca 2012, 19:29
Zgaga, z powodu gdyż?
Relacja będzie, ale trochę to potrwa. Wróciłem wczoraj przed 22 i z miejsca padłem na potwarz.
|
|
|