Ludzie z tamtej strony świata - Robert J. Szmidt aka PP NURS.
andre - 15 Lutego 2007, 12:12
no i koniecznie muszą bohaterowie śpiewać w koncowej scenie...
Arlon - 15 Lutego 2007, 13:19
A mi się kolejność podoba
NURS - 15 Lutego 2007, 22:43
No i coś w SyFku puszczę bez dwóch zdań
W sumie pochwalę się, bo niby czemu nie...
BTW, własnie pojawiła się na rynku książka Dary Horn, Lepszy swiat, do której robiłem tłumaczenia wierszy
W Zastapić Carlę, Joanny Hines są też tłumaczenia poezji, moje i Barańczaka
Kruk Siwy - 15 Lutego 2007, 22:47
Hem hem ta skromność: "moje i Barańczaka..."
NURS - 15 Lutego 2007, 22:53
Jestem skromnym sługą pańskim, jak każdy biskup.
Kruk Siwy - 15 Lutego 2007, 22:56
Tja... a pamiętam stresa jakiego załapała nureczka gdy się okazało ze do tekstów tłumaczonych przez nią dołożono tłumaczony przez Goska.
Ale nic to dała radę...
NURS - 15 Lutego 2007, 22:58
Próbujesz mi umniejszyć sukces
Kruk Siwy - 15 Lutego 2007, 22:59
Żadne takie! I stosujesz dobrą taktykę, nikt tak dobrze się o Tobie nie wypowie jak Ty sam!
NURS - 15 Lutego 2007, 23:03
Mamo chwalą nas.
Kto?
Wy mnie, a ja was
A w Norze to z Ficowskim jestem.
Kurcze zawsze się jakiś zazdrosnik znajdywuje. A widziałeś Kruku te perły słów moich spływające przed wieprze? Może one lepsze? Od tego, no, jak mu tam, Baranowskiego..?
Kruk Siwy - 15 Lutego 2007, 23:06
Wieprze przypomniały mi o zakąsce a zakąska o jakimś piwie coś waćpan obiecywał. Jakieś dalsze info na temat NURSconu? Bo czasu wcale nie ma za wiele. A wtedy przy piwie pogadamy o tłomaczeniach, Baranowszczakach i drodze na nieśmiertelny Parnas.
Kruk Siwy - 15 Lutego 2007, 23:11
He, he....
przechwyciłam komputer Kruka i mogę teraz co chcę wypisywać na jego konto
1. I tak wiadomo, że najlepsze tłumaczenia wyszły spod mojej klawiatury (fałszywa skromność nie jest zaletą)
2. Pifko mniam... mniam....
nurczka (pozostająca pod lekkim wpływem płynu musującego)
NURS - 15 Lutego 2007, 23:17
Ale jest watek o NURSconie, a wy mi tu wyraźnie temat zmienicie, Kruk
Ja w sumie nie cierpie poezji, ale jakoś tak mi dają takie kawałki do roboty
NURS - 19 Lutego 2007, 22:42
No tak, Kruk wypłoszyl mi klientów, no to zaczne z innej beczki
Potrzebuje pomocy przy postawieniu strony autorskiej. Skoro juz ywkupilem domene, to warto cos tam pokazać
Pako - 20 Lutego 2007, 13:28
Hmm... jakby co pomocą służę, ale jak zawswze zastrzegam - nijak się do grafiki nie tykam, bo zepsuję Ale co do kodu strony - Orbitowa zrobiona, trzeba poprawić, ale nie umiem się na serwer dostać, bo hasla nie mam Teraz zajmuję się też trochu innym projektem, też w dużej mierze zrobiony, powoli się zbiera portfolio jakieś Jakby co - nie ma sprawy.
NURS - 20 Lutego 2007, 13:55
Dzięki Pako, jak się do tego zabiorę to cię porwie UFO
Pako - 20 Lutego 2007, 13:57
Nie ma sprawy, jakby co - wiesz gdzie mnie zastać ^_^
MrMorgenstern - 28 Lutego 2007, 16:13
NURS, mam pytanko odnośnie Twojego konkursowego opka: czy będzie to klasyczne HF? I czy dobrze Cię zrozumiałem: to nie będzie opko w Erze Hyboryjskiej, ale innym świecie, lecz na takich samych zasadach? Czy może chcesz wpleść jakieś elementy "nowoczesne", typu używanie prochu?
andre - 28 Lutego 2007, 16:18
tabaki?
MrMorgenstern - 28 Lutego 2007, 16:21
andre napisał/a | tabaki? |
z białego lotosu
NURS - 28 Lutego 2007, 16:59
Widzisz, zastanawiałem sie nad tym, bo w odróznieniu od romka, Orbita, czy Kruka nie mam żadnego cyklu, czy rozpoznawalnego stylu.
Szczegółów nie zdradzę, ale z pewnościa zaskoczenie czytelnika nie ominie.
co do świata, to, jak wspominałem, jesli ograniczyc się do nieuzywania znanych nazw, można poruszac sie po świecie hyboryjskopodobnym. REH skonstruował go z fragmentów istniejących kultur, więc odniesienie sie do nich nie bedzie grzechem ani nawiązaniem.
MrMorgenstern - 1 Marca 2007, 12:26
NURS napisał/a | Widzisz, zastanawiałem sie nad tym, bo w odróznieniu od romka, Orbita, czy Kruka nie mam żadnego cyklu, czy rozpoznawalnego stylu. |
Zastanawiam się, czy to może nawet nie lepiej...
NURS - 1 Marca 2007, 12:59
Z jednej strony lepiej, a z drugiej to problem
Ale jest jeszcze Zaklinacz, po którym mozna pojechać. Przecież jest tam imitacja conana pierwszej wody. Umrzec w Lea Monde było IMO całkiem udanym tekstem, i chyba w tym kierunku pójdę, tyle, że zmienię stylizacje zmniejszając ilośc pseudostaropolszczyzny.
Arlon - 1 Marca 2007, 20:08
Wiesz Nursie, chciałem Ci donieść, że mi chyba ktoś zachylił "Apokalipsę wg pana Jana". Dwie osoby podejrzewam, co im nieopacznie książki pożyczałem. Chcąc nie chcąc zgodzili się żebym im przeszukał mieszkania, ale "Apokalipsy" nie znalazłem. Tak szczerze to szkoda, że nie wzięli "Zaklinacza", śmieszny był imo tylko na początku.
Aha, btw, przypomniałem sobie coś. Dawno to było, więc zapomniałem, ale ja i moi znajomi... za ten fragment (UWAGA, spojler), gdzie zabijasz jakichś trzech zbrodniarzy i wszyscy mają myśleć, że to główni bohaterowie... Za ten fragment szczerze nienawidzi Cię kilka osób. Nigdy Ci tego nie zapomnimy.
NURS - 1 Marca 2007, 20:15
A to jacys znajomi byli? to przepraszam, jak juz poczuje krew to zabijam bez opamiętania
Arlon - 1 Marca 2007, 20:46
Znajomi. Twierdzą, że nie mają tej książki, ale tak się im podobała, że mam małe podejrzenia, co do ich prawdomówności. Przecież byśmy jej nie zgubili
NURS - 1 Marca 2007, 22:34
No, ale nie zyją juz, to w czym problem?
MrMorgenstern - 6 Marca 2007, 17:02
NURS napisał/a |
Ale jest jeszcze Zaklinacz, po którym mozna pojechać. Przecież jest tam imitacja conana pierwszej wody. Umrzec w Lea Monde było IMO całkiem udanym tekstem, i chyba w tym kierunku pójdę, tyle, że zmienię stylizacje zmniejszając ilośc pseudostaropolszczyzny. |
Nie znam tych utworów, alem fragment Zaklinacza zobaczył, zapowiada się nieźle
http://www.fahrenheit.net.pl/archiwum/f33/31.html
Jeśli możesz podać, gdzie w wawie można pójść i kupić tę książkę (nie lubię wysyłkowo), będę szczęśliwy
A poza tym: możesz dać parę rad, czego unikać w conanopodobnych opkach (chodzi rzecz jasna o konkurs)
NURS - 6 Marca 2007, 17:45
Nie wiem czy gdziekolwiek jeszcze trafisz Zaklinacza. Jakis czas temu wycofalismy resztki z księgarń i teraz praktycznie tylko w wysyłce egzystuje.
A co do rad, to przede wszystkim nie nalezy szarzować i pakowac tam wszystkiego, albo przenosić tematu w klimaty cyber punka, bo do tego trzeba mieć naprawdę duzy talent. Heroic fantasy to klasyczny gatunek i conanopodobnym wyjdzie na zdrowie, jesli pozostana na swoich terenach łowieckich.
A poza tym, to szpiegostwo przemysłowe.
Godzilla - 7 Marca 2007, 12:16
Zaklinacz jest do dostania w Merlinie.
http://www.merlin.com.pl/...t/1,373740.html
NURS - 7 Marca 2007, 12:46
Ale to też sprzedaż wysyłkowa
|
|
|