To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2007, 17:48

wygooglałem, ciekawa sprawa, nigdy o czyms takim nie słyszałem
mawete - 10 Wrześ¶nia 2007, 11:24

feralny por.: :mrgreen: dziękuję - rozbawiłe¶ mnie troszkę... sorki za offtop :D
Tequilla - 10 Wrześ¶nia 2007, 12:04

Yyy gatunek pier¶cieniowy?

Odp a) hobbity, ewentualnie wszelkie inne paskudniki zanosz±ce pier¶cienie i inn± biżuterię do Mordoru, ewentualnie innych mordowni, czy Paserni. Niekoniecznie, należy dodac, swoj± biżuterię.

b) robale z gatunku pier¶cienic - trochę większe od zwykłych dżdżownic - takie powiedzmy ¶rednica ze dwa metry. Często występuj± w różnych horrorach klasy C.

c) gatunek ludzi z rozwianymi włosami, długa brod± i niechęci± do wszystkiego co namacalne zajmuj±cy się na co dzień matematyczn± teori± pier¶cieni i ciał ( najcze¶ciej jest to ciało liczb zespolonych). Dobrze orientuj± się także w teorii grup permutacji. Dodatkowo potrafi± też zrobić sobie herbatę i ubrac skarpetki ( ale niekoniecznie w tym samym kolorze).

Co¶ się zgadza elam? :D

Haletha - 10 Wrześ¶nia 2007, 12:37

d) pary małżeńskie:)))
Tequilla - 10 Wrześ¶nia 2007, 12:52

Haletha napisał/a
d) pary małżeńskie:)))

Tylko niech elam doprecyzuje, bo to może chodzi o gatunek pier¶cieniowy żyj±cy na wolno¶ci :D

feralny por. - 10 Wrześ¶nia 2007, 19:04

mawete napisał/a
rozbawiłe¶ mnie troszkę
Fajnie, ale to jeszcze nic. Skoro tamto Cię rozbawiło tylko trochę, to przy tej stronce u¶miejesz się jak norka
http://www.resal.pl/
Ta też jest bardzo zabawna
http://www.moratex.lodz.pl/
A przy lekturze tego dokumentu w±sy Ci się ze ¶miechu wyprostuj±
http://www.ojp.usdoj.gov/nij/pubs-sum/183651.htm
Ale co tam pewnie i tak wiesz lepiej, że nie ma takich kamizelek, których TT nie przebija.
Z mojej strony EOT, gratuluję poczucia humoru.

A co do tych gatunków pier¶cieniowych to co¶ mi się widzi, że wcale nie chodzi o żadne żyj±tka.

elam - 10 Wrześ¶nia 2007, 19:40

ojej, to jest powazne pytanie....
jak najbardziej chodzi o zyjatka. i to nawet calkiem duze.
np wikipedia podaje jako przyklad - mewy ....
ale dlaczego? :D

Tequilla - 10 Wrześ¶nia 2007, 20:02

Ja już wygulgałem niestety. Ale to bardzo ciekawe. tylko zdaje mi się elam znowu wszystkich zabiła¶ tym pytaniem. Może jakby było co¶ o broni to by się znalazło paru chętnych żeby odpow :)
Haletha - 10 Wrześ¶nia 2007, 20:05

Po podpowiedzi Elam naszła mnie pewna my¶l, ale wstydziłam się j± upublicznić. Wyguglałam. I, niech to, my¶lałam dobrze;P
elam - 10 Wrześ¶nia 2007, 20:08

no ja mam juz dosc pytan o broni, szukam roznych innych dziedzin, rownie ciekawych...
noooo moze ktos zacznie zgadywac, zamiast guglac? ciom? :)

feralny por. - 10 Wrześ¶nia 2007, 20:10

A niech to, czyżby chodziło kształt?
Tequilla - 10 Wrześ¶nia 2007, 20:25

feralny por. napisał/a
A niech to, czyżby chodziło kształt?

Raczej nie. Jako¶ mewa w kształcie pier¶cienia dziwna by taka była... :D

Ale sam mondrym jestem dopiero po wygulganiu :)

elam - 10 Wrześ¶nia 2007, 20:26

ksztalt? a co ma ksztaltem mewa do pierscienia??? :D

nie.

podpowiedz: chodzi o rozmnazanie ....

hjeniu - 10 Wrześ¶nia 2007, 22:38

Znaczy że co? Najpierw pier¶cionek, póĽniej rozmnażanie? ;P:
Tequilla - 10 Wrześ¶nia 2007, 23:59

:mrgreen:
darkest - 11 Wrześ¶nia 2007, 09:59

bzyka się w kółko (excuse le mot)? :)
elam - 11 Wrześ¶nia 2007, 17:30

aaaa... no wlasnie, w kolko - im nie wychodzi ...
zgadywac, a nie zartowac! :)

agnieszka_ask - 15 Wrześ¶nia 2007, 16:57

elam, w±tek zacz±ł się kurzem pokrywać ;)
elam - 15 Wrześ¶nia 2007, 21:00

skoro nikt nie chce zgadywac.... :(

no to z innej beczki:
co przedstawia ponizszy obrazek?

joe_cool - 15 Wrześ¶nia 2007, 21:11

jaki obrazek? :?:
Fidel-F2 - 15 Wrześ¶nia 2007, 21:34

kalafiora
Martva - 15 Wrześ¶nia 2007, 21:38

Romanesco zreszt±
Strasznie się musiałam nakombinować, żeby go obejrzeć ;)
EDIT: a mogłam poczekać 3 minuty :)

elam - 15 Wrześ¶nia 2007, 22:10

hmm, zaliczam Martvej, bo z tego co wiem, to romanesco jest krzyzowka kalafiora i brokula, wiec odpowiedz Fidela jest polowiczna :)
Martva - 15 Wrześ¶nia 2007, 22:13

Zalicz Fidelowi, bo ja nie wiem, jak to jest z krzyżówkami, a on był pierwszy i dopiero jego odpowiedĽ zaintrygowała mnie na tyle, że wykombinowałam jak obejrzeć to zdjęcie :)
Poza tym to wszystko jest Brassica oleracea varietas... i tu już bywa różnie :)

Fidel-F2 - 15 Wrześ¶nia 2007, 22:14

elam, czy to jet kalafior czy nie jest?
Martva - 15 Wrześ¶nia 2007, 22:21

Pogooglałam, wszędzie pisz± kalafior Romanesco, być może ma co¶ wspólnego z brokułem, ale zostaje kalafiorem. Na zajęciach na pewno go nie omawiali¶my jako osobnego gatunku, więc my¶lę że Fidel-F2 może zadawać.
ihan - 15 Wrześ¶nia 2007, 22:28

Martva napisał/a
Pogooglałam, wszędzie pisz± kalafior Romanesco, być może ma co¶ wspólnego z brokułem, ale zostaje kalafiorem. Na zajęciach na pewno go nie omawiali¶my jako osobnego gatunku, więc my¶lę że Fidel-F2 może zadawać.

Mnie tam ten "zielony kalafior" zawsze kojarzy się ze stron± abo. Wiem, że kilka lat temu nie był dopuszczony do uprawy w Polsce, ale nie znam szczegółów jak to z jego powstaniem było.

Martva - 15 Wrześ¶nia 2007, 22:37

O, jaka ładna strona.
Hmmm, w handlu jest od kilku lat, z upraw± nic nam nie mówili, ale nasiona można dostać bez problemu - tylko ze to do¶ć nowa odmiana, może o to chodziło? Nie była jeszcze zarejestrowana, albo co¶ takiego?
W każdym razie jest strasznie ładny. Bardzo mi sie tez podobaj± zwykłe odmiany kalafiora, znaczy nie-rozetkowe, w kolorach zielonym, fioletowym i pomarańczowym (morelowym?) szkoda że nikt tego na większ± skalę nie uprawia i s± nie do dostania. Chyba jedna z nielicznych zalet moich studiów - pokazywali nam rożne nietypowe warzywa i dawali je do spróbowania :)

Fidel-F2 - 15 Wrześ¶nia 2007, 22:43

który z kotó domowych nie posiada ogona?
elam - 15 Wrześ¶nia 2007, 22:44

w wikipedii pokazuja romanesco jako przyklad brokula,
a na francuskiej stronie jest opisany jako osobny gatunek z rodziny kapustowatych.
ja slyszalam, ze jest to krzyzowka brokula i kalafiora, a sama odpowiedz "kalafior" mnie nie zadawala :)
Martva, zadaj cos mniej kontrowersyjnego. a jak nie chcesz, to poczekamy na Fidela i pewnie kolejna zagadke o czolgach albo innych destroyer'ach ....

edit:
szybki staszek byl..
ale sie bede upierac, ze romanesco to nie kalafior....
aa zreszta, niech wam bedzie.... :)

Partner forum