To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Co robić? Czyli w co grać?

mesiash - 18 Kwietnia 2014, 13:37

zagrywam się ostatnio w Blood Bowl. Dla osoby lubiącej uniwersum Games Wokrshop oraz Football, to zdecydowanie godne polecenia gierczydło. Aż zapragnąłem sobie "planszową" wersję sprawić, chociaż małżonka może mieć obiekcje :)
Fidel-F2 - 18 Kwietnia 2014, 16:56

Kupiłem kiedyś ale nie dało rady zainstalować. Nie pamiętam już czemu. A w planszówkę bym chętnie pograł.
Radomir - 18 Kwietnia 2014, 20:34

mesiash napisał/a
zagrywam się ostatnio w Blood Bowl

Kiedyś spędziłem nad tym mnóstwo czasu. A którą masz wersję - bo nowsza miała kilka drużyn więcej, a ja grałem tylko w pierwszą edycję?

mesiash - 19 Kwietnia 2014, 21:53

Radomir, chyba najnowszą, bo z 2012 roku. Zaczynam dostrzegać pewne schematy myślenia komputera, ale i tak mam radochę :)
Dunadan - 28 Maj 2014, 09:47

Własnie skończyłem Dead Space 3 czyli ostatnia część serii. Jedynka zrobiła na mnie olbrzymie wrażenie - cudowny powiew świeżości. Dwójka to w sumie kopia jedynki a trójka... no mam niesamowicie mieszane uczucia. Przestarzała nieco grafika, miejscami okrutna powtarzalność rozgrywki. Z drugiej - świetna gra aktorska (jedna z lepszych jakie widziałem chyba), ciekawa w sumie fabuła, świetna rozrywka w kosmosie no i epicka końcówka dająca też sporo frajdy.

EDIT: dodam jeszcze że kolejne części padły nieco ofiarą syndromu sequela... nie ma już tej kameralności, zaskoczenia i motywu odkrywania o co tu w ogóle chodzi - choć parę zwrotów akcji jest.

Ogólnie - fajna seria, choć powatarzalność rozgrywki jest ciut męcząca. Ale chętnie zobaczyłbym wiecej takich ciekawych pomysłów.

mesiash - 30 Maj 2014, 10:16

Battlefield 3 za darmo. Całkiem darmo! Od producenta.
Ściągnąłem wczoraj, pograłem, wyszło na to że jestem noobem. Pierwsza gra FPS, w której nie daję sobie kompletnie rady, a to oznacza że jest albo za prosta - w kampanii zginąłem dotychczas tylko dlatego, że scenariusz zakładał, że mam siedzieć schowany co mi nie pasowało, albo z kolei wrzuca na losowe gry ludzi na kompletnie różnych poziomach.

Homer - 8 Czerwca 2014, 23:00

Polska kultura grami stoi...

http://www.youtube.com/watch?v=GJ3tNndb-io

Hubert - 11 Czerwca 2014, 20:59

Hej, ogarniacie może temat smartfonów, androidów itp? Chcę sobie bowiem kupić Baldura na komórkę <a co, jakaś porządna giera musi być), tylko że mam mniej niż 2 GB pamięci, a telefon (HTC Desire 310) nie ma opcji przenoszenia aplikacji na kartę sd. Rootowanie też ciężko wykonać, internety jeszcze tego modelu nie rozgryzły. Więc pytam się, jak to jest z tego typu za dużymi aplikacjami? Same przenoszą aplikację na inny dysk czy o baldurze EE mogę sobie tylko pomarzyć?
hrabek - 12 Czerwca 2014, 07:32

Po pierwsze to developer odpowiada za kompatybilność swojej gry z danym modelem telefonu. Jeśli widzisz grę w sklepie Play ze swojego telefonu, to znaczy, że da się ją zainstalować na tym konkretnym modelu, a przecież developer wie, ile który model ma pamięci.
Po drugie, ale tu już nie mam całkowitej pewności, gry instalują się na karcie pamięci, o ile taką wykryją i w konfiguracji przewidzianej przez developera. Wiadomo, że część plików musi być w telefonie, ale spora część gier potrafi sama zainstalować się na zewnętrznej karcie, żeby oszczędzać miejsce. Tylko nie wiem czy za to odpowiada wyłącznie developer czy jest to funkcja Androida, a jeśli tak to która wersja systemu obsługuje to lepiej od innych i kiedy w ogóle zostało to wprowadzone.

W przypadku tej konkretnej gry jest napisane "rozmiar zależy od urządzenia", więc może też być tak, że na twój model telefonu wgrane zostaną tekstury gorszej jakości, aby zajmowały mniej miejsca. Czy coś w tym guście.

W dodatku, jak wejdziesz na stronę gry w sklepie Play, a jesteś tam zalogowany, również widać od razu czy gra jest kompatybilna z twoim telefonem. Dodatkowo możesz poczytać opinie tylko ze swojego urządzenia (jak zjedziesz na opinie to tam jedną z opcji jest wybranie tylko swojego modelu telefonu), co także może być przydatną informacją (generalnie, jeśli opinie są pozytywne, to znaczy, że gra się na tym modelu bez problemu uruchamia).

Hubert - 12 Czerwca 2014, 11:49

Dzięki za wprowadzenie w nowy dla mnie świat. :D
Hubert - 12 Czerwca 2014, 19:01

Przy okazji <wybaczcie post po poście> - Polecicie jakieś zacne gry, prócza Baldura? Najlepiej RPGi, nie muszą być ogromne, ale fajnie, jakby miały fabułę nie o ratowaniu świata <a większość, łącznie z tymi kieszonkowymi gigantami, jak Ravensword, na tym się skupia> i najlepiej 2D.
Homer - 12 Czerwca 2014, 19:36

Quest for Glory
Hubert - 13 Czerwca 2014, 19:38

No i się BG nie zmieściło na karcie, nie było opcji przerzucenia tego, ani instalowania na karcie zewnętrznej. Wkurzyłem się. :evil: Dobrze, że zwrot pieniędzy będzie.
morham - 16 Czerwca 2014, 09:25

Tomb Raider męczę. Lara Croft ver 2013 kupiła mnie całkowicie.

Pierwsze odpalenie - testowe pt: "Zobaczę czy w ogóle mój komp ogarnie" skończyło się tak: "O urwwaaaaa... już 2 w nocy?"...

Filmowo, można olać wątek szukania różnych gadżetów i podążać tylko za fabułą a można się bawić w poszukiwacza skarbów... zagadki logiczne nawet dla takiego noobka jak ja są do ogarnięcia...

No i przyjemnie się kombinuje - jak się tam dostać... a tam się da wejść... pierwszy raz coś takiego sprawia mi frajdę...

No i grafika wyborna :) Piękne widoczki, piękna Lara mimo tego z jakim sadyzmem traktują ja twórcy gry... :) Jestem zachwycony... na razie jestem w jakiś 60% fabuły...

ketyow - 16 Czerwca 2014, 11:05

Mozliwosc instalowana apek na karcie lezy w gestii producenta telefonu. Moze developer moglby zmusic do zrzucenia czesci duzych plikow na karte gdyby chcial, ale nie daje glowy ze Andek by mu na to pozwolil jesli w ogole nie pozwala instalowac na karcie. W kazdym razie chyba zwykle wszystko idzie wtedy na pamiec telefonu, bo ludzie narzekaja mocno na takie telefony, e po wrzuceniu nawigacji to juz nic nie idzie zmiescic.
thinspoon - 26 Czerwca 2014, 07:54

Rock Simulator 2014

Zapowiada się kawał dobrej gry.

ketyow - 16 Lipca 2014, 11:54

Omal mi nie umknęło - o ja pierdyle turowe cRPG!
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=18461

Gorm - 26 Lipca 2014, 11:29

A ja prawie przegapiłem kolejną (niespodziewaną) część z mojej ulubionej serii M&M
Też RPG turowe....i to RPG takie jak lubię :) Dużo statystyk, dużo przedmiotów i dużo zadań :)

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=20631

Migh and Magic X Legacy :)

9tki nie zmogłem ale 10 zapowiada się nieźle. Niestety na razie tylko zapowiada bo co prawda kupiłem ale niestety mój sprzęt nie pozwala cieszyć się grą (za bardzo klatkuje)

Na szczęście do gry dostałem dodatkowo M&M 6 - czyli jedną z najlepszych wersji i po kilkunastu latach znowu się wciągnąłem :)

Homer - 19 Wrzeœśnia 2014, 14:20

No i jak tam ten Wasteland 2 ?
Chal-Chenet - 2 Października 2014, 09:18

Grywa ktoś w FIFĘ? Jak ostatnia edycja, z którą miałem styczność to FIFA 10, to ogarnę 14-tkę?
Fidel-F2 - 2 Października 2014, 09:20

mój syn ogarnia, powinieneś dać radę :mrgreen:
hrabek - 2 Października 2014, 09:24

Ogarniesz, w końcu to taka sama piłka nożna. Sterowanie jest takie samo. Mi się akurat Fifa 14 niespecjalnie podoba, bo w porównaniu do 13, mocno ją spowolnili, praktycznie nie da się zrobić rajdu po skrzydle (no chyba, że weźmiesz Real, gdzie z jednej strony Ronaldo, z drugiej Bale), obrońcy dużo więcej grają na kontakt i zostawiają mniej miejsca. Ale to tylko silnik gry, całe sterowanie jest takie jak zawsze, a menu jak zwykle proste w obsłudze i bardzo intuicyjne.
Chal-Chenet - 2 Października 2014, 09:52

hrabek, Fidel-F2, dzięki za info. Trochę się uspokoiłem. :)

Co do wolniejszego tempa, o tym właśnie czytałem w recenzjach, przed grą brzmi to akurat całkiem dobrze, szaleńcze napie...dalanie od bramki do brami jest imo mniej realne. Ale zobaczę jak to będzie wyglądało w praktyce.

Homer - 10 Października 2014, 12:13

Alien: Isolation
- jeszcze xenomorf nie wyskoczył a ja już się boję... Skusiłem się, bo co recenzja - to laurka. Oczywiście hard. I coś czuję będzie strasznie...

Chal-Chenet - 10 Października 2014, 12:17

Dajcie znać jak ktoś pogra w Zniknięcie Ethana Cartera. Ciekawy jestem opinii o tym tytule.
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=20446

hrabek - 10 Października 2014, 12:29

Po raz pierwszy od niepamiętnych czasów (więcej niż 10 lat) nie będzie nowego Need For Speeda w tym roku. Zamiast tego będzie zeszłoroczna gra w wersji "Complete Edition".
W sumie mam mieszane uczucia, bo z jednej strony w tę część akurat nie grałem (też jako pierwszą w historii), więc mam jeszcze cały rok, żeby nadrobić, a z drugiej strony Need For Speedów spodziewałem się co roku jak nowej części Fifa.

Dunadan - 10 Października 2014, 12:53

Homer napisał/a
jeszcze xenomorf nie wyskoczył a ja już się boję...

Mam podobnie zapowiada się super, wizualnie mnie trochę powaliło - nie wiedziałem że moje GPU jest w stanie generować takie obrazy w czasie rzeczywistym. Dźwięk jest fenomenalny!

Magnis - 10 Października 2014, 14:35

Grywam obecnie w Tropico 3 w podstawową kampanie na razie i gra wciąga :D choć nieraz jak zaczyna iść źle to trzeba się natrudzić, by wybrnąć z sytuacji lub zacząć od początku :wink: . Fajna gra ze sporą ilością humoru i przyjemnie się gra.
ilcattivo13 - 10 Października 2014, 20:34

Homer napisał/a
No i jak tam ten Wasteland 2 ?

na razie, po pierwszym patchu - *beep*, Panie Dziejku, *beep* :/

Dialogi jak w FOT - tylko klikasz po kolei kolejne słowa-klucze plus ew. od święta masz możliwość użycia słowa związanego z "gadanymi" skillami (mam je wszystkie u jednej postaci na maksa i taka możliwość pojawia się raz na 5 - 10 dialogów), co z reguły kończy się walką lub końcem rozmowy.

Walka fajna, ale mnie się FOT pod tym względem zawsze podobał :) Choć tu jest nieco okrojona - brak skradania, leżenia i takich tam. I ma jedną wkurzającą wadę - jak zrobisz krok za daleko, to włączy się fight encounter i walkę zaczniesz na gorszych zasadach. Szczególnie wkurzające, gdy musisz kogoś przed kimś ratować. Jedyne wyjście to olać wszystkie bronie poza snajperkami i wymuszać walkę z jak największego zasięgu.

Fabuła, jak na razie, jak w FOT - liniowa. Żadnych skoków w bok, żadnego "teraz pobawię się w złego, a w następnym mieście będę aniołkiem".

Sklepikarze mają przy każdej wizycie ten sam stuff i jedyne, co gra zapamiętuje, to poziom kasy na koniec poprzedniej wizyty.

Crafting? Minimalny i ździebko upierdliwy.

Grywalność? Jak masz starego kompa i 3GB RAMu, to dasz radę grać. Jak masz maszynę nowszą, z 64bitowym systemem, to jest spora szansa, że nie pograsz :/ U mnie gra "freezuje" prze przejściu do obozu Atchinsonoów w Rail Nomad Camp. Jedyna solucja, jaką inXile mi udzieliło, to "Twój problem jest typowy dla użytkowników 32-bitowych systemów ze zbyt małą ilością RAM". Tyle, że mój komp ma ROGową płytę Maximusa IV-Z, ROGową grafę GT 580OC, 32GB RAM, i7 i Win7 Pro 64bit (legalny, zupgradeowany na maxa) na pokładzie :D

I teraz puenta: tyle razy waliłem łbem w ścianę i mówiłem sobie "Nie kupię więcej świeżutkiej gry. Zaczekam minimum pół roku, gra stanieje, wyjdzie milion patchy i przynajmniej gra będzie grywalna". Tia... ;P:

Wniosek końcowy - jak nie musisz kupować, to nie kupuj. Chcesz dobrego cRPG? Kup Divinity: Original Sin, to przynajmniej sobie pograsz. Poziom fabularny podobny i równie liniowy, crafting bez porównania bardziej rozbudowany, ale za to ma dużo lepiej rozwiązaną walkę (kapitalny pomysł z wykorzystaniem i zmienianiem środowiska - najpierw strzelasz w gości wodną strzałą albo zsyłasz na głowy deszcz, a potem wszystkich stojących w kałużach zamrażasz lub razisz prądem - świetna zabawa ;P: ). Jedyna różnica jest w tym, że to fantasy a nie post-apo i że D:OS ma już kilka patchy na koncie i gra jest od początku do końca grywalna.

Ew. polecam M&M X. Prawdziwy powrót klasyki cRPG w takim wydaniu, które mnie do tej odmiany gier zachęciły :) Jesli lubiłeś wszelkiego typu Ishary, EoB'y, Wizardry, itp., to tu odnajdziesz się momentalnie. Dla mnie bomba :)

Matrim - 10 Października 2014, 20:45

O jak mi tego brakowało... ;P:

Partner forum