Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
mBiko - 31 Sierpnia 2007, 09:59
hjeniu
Saijin to miecz ponownie hartowany, a przez to uważany za znacznie gorszej jakości.
Zadajesz.
Rafał - 31 Sierpnia 2007, 10:01
Tak na poważnie to jest dużo rzeczy które mogą zmienić właściwości ostrza nie niszcząc go przy tym. Wpłyną albo na sprężystość, albo na twardość. Hartowanie rzuca się na plan pierwszy, ostrzenie i polerowanie na drugi. A w trakcie użytkowania to chyba tylko naostrzenie
edit: za późno
hjeniu - 31 Sierpnia 2007, 10:48
Niech ktoś zadaje, bo mam taki zap... w pracy, że nawet pomyśleć nie mam czasu.
Rafał - 31 Sierpnia 2007, 11:02
Zapytam o miasto:
jest tam odlany z brązu pomnik "srającego chłopka"
Tequilla - 31 Sierpnia 2007, 11:57
Srajaco sikające klimaty to pewnie jakiś Benelux. W Brukseli jest sikający? To ten może w Bruggi?
Rafał - 31 Sierpnia 2007, 12:03
Pudło
Mieszkał tam niejaki Manfred Richtchoffen, bardziej znany jako Czerwony Baron, miał tam nawet swoje muzeum. Mimo, że się tam nie urodził, podaje się, że pochodzi z tego miasta.
Tequilla - 31 Sierpnia 2007, 12:32
Baron von Richtchoffen? Umpa umpa, a gdzie on mieszkał? Chyba nie w swoim czerwonym trójpłatowcu?
Dortmund? Ostrzegam, ze to jedynie szalony strzał, choć do czerwonego Barona lepiej nie strzelać, bo odda z nawiązką
edit: wygulgałem łobuzie jeden no tak, faktycznie, ale kto by pomyslał?? Niech zgadują inni mi czasem cięzko idzie kojarzenie faktów
Słowik - 31 Sierpnia 2007, 12:39
Tries Kirchen - wybaczcie, nie wiem jak się to dokładnie pisze. Kilka kilometrów od Wiednia.
Rafał - 31 Sierpnia 2007, 13:06
Dwie podpowiedzi co by było szybciej:
- jest tam jedyne w Polsce prywatne muzeum broni i militariów
- był tam browar słynny na całą środniowieczną Europę, o to piwo były nawet dwie wojny (nazwane piwnymi, dziwne nie )
Teraz chyba wszystko jasne, nie?
Edit: przepraszam, pomnik "srającego chłopka" ma już co prawda jakieś 80 lat, ale nie jest z brązu, a ponoć z betonu pokrytego czymś tam.
darkest - 31 Sierpnia 2007, 13:14
No to będzie miasto na Dolnym Śląsku. Ktoś się wykaże? :)
(ja z tych okolic, więc milczę :))
Słowik - 31 Sierpnia 2007, 13:25
Rafał napisał/a | jest tam jedyne w Polsce |
A widzisz, pytanie niejednoznaczne, bo w Traiskirchen na pewno też jest taki pomnik tylko cholera nie mogę nigdzie znaleźć zdjęcia na sieci
W Polsce niestety nie wiem gdzie to.
Słowik - 31 Sierpnia 2007, 13:30
Haha!
A jednak, kumpel wyszperał gdzieś na dysku
Wybaczcie podwójny post.
Rafał - 31 Sierpnia 2007, 13:31
Słowiku, ale to Dreikirchen to w Polsce?
No nie wiem jak mam podpowiadać, pierwsza rakieta tenisowa w Europie tam powstała.
Sapkowski w trylogii husyckiej Reynewana przegonił przez to miasto.
Ale to nie ten Słowiku, ten z miasta x jest kolorowy i siedzi przed siedzibą Wodociągów i Kanalizacji
Słowik - 31 Sierpnia 2007, 13:35
Oczywiście, że nie, ale nie pytałeś od razu o kraj a ja nie odświeżyłem stronki
Rafał - 31 Sierpnia 2007, 13:46
Spróbuj strzelić nazwę miasta, podpowiem jeszcze, że gdyby nie Gierek ze swoim hołubieniem górników to woj.wałbrzyskie, wcale wałbrzyskim by się nie nazywało ...
Agi - 31 Sierpnia 2007, 13:59
Rafał, czy Ty o Świdnicę pytasz? To jedyne miasto, które mi pasuje do ostatniej podpowiedzi.
Rafał - 31 Sierpnia 2007, 14:00
Brawo Agi, tak to była Świdnica, ufff...
Agi - 31 Sierpnia 2007, 14:13
Świdnicą byłam swego czasu zafascynowana, w okresie lektury Rapsodii świdnickiej Grabskiego.
Za chwilę coś wstawię do zgadywania
Kto wchodził w skład Zespołu Reprezentacyjnego, ( wystarczy podać dwa nazwiska), który wydał kilka płyt z utworami mi in. Brassensa i Brela.
merula - 31 Sierpnia 2007, 14:30
Filip Łobodziński i Jarosław Gugała
Z pieśniami Llacha też
Agi - 31 Sierpnia 2007, 14:35
merula, oczywiście!
Dlatego napisałam m. in. Przypomniała mi o nich Gwyn wstawiając do podpisu fragment z Króla
merula - 31 Sierpnia 2007, 15:29
Idąc tym tropem.
Kto z Polaków zmodyfikował i wykonywał pieśń LLacha. Bardzo znaną ona jest i kultową nieomal.
gorbash - 31 Sierpnia 2007, 15:37
kult?
mBiko - 31 Sierpnia 2007, 21:33
Chodzi o "Mury" Jacka Kaczmarskiego.
merula - 1 Września 2007, 14:56
mBiko, masz rację, zadajesz
mBiko - 1 Września 2007, 23:10
Co to takiego podkrzyże?
Rodion - 1 Września 2007, 23:17
inaczej ricasso, czyli obszar pod jelcem broni białej na którym najczęściej nie występuje jeszcze ostrze i który pełni np. funkcje uszczelnienia oraz blokady głowni w pochwie
mBiko - 1 Września 2007, 23:55
Zadajesz Rodionie.
Chociaż mógłbym podyskutować na temat funkcji tego elementu.
Rodion - 2 Września 2007, 00:15
A większość współforumowiczów włączyła by wtedy funkcje ziewania
I typowe pytanie: Jak nazwał sie czołg przystosowany do transportu szybowcem i w jakiej operacji został użyty?
Tequilla - 2 Września 2007, 08:30
Szybowce to mi się kojarzą z odbiciem Mussoliniego przez Otto Skorzennego, ale nawet jeśli trafiłem z akcją to nie wiem o jaki czołg chodzi - nie znam się na czołgach pewnie coś lekkiego. Pz I? ( chyba inaczje się piszę ten skrót )
darkest - 2 Września 2007, 08:34
Ale zadał... Ja słyszałem tylko o Antonowie A-40KT, czyli czołgu T-60 z doczepionymi skrzydłami i ogonem. Czy to jest to?
|
|
|