To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

LadyBlack - 19 Czerwca 2013, 19:24

aniol, z tego co wiem, to uczniowie dysfunkcyjni nie są klasyfikowani jako "upośledzeni", tylko jako "uczniowie ze specyficznymi trudnościami w nauce", a to nie to samo. Ich inteligencja rozwija się normalnie i tylko nie potrafią "normalnie" przyswoić niektórych zagadnień. Nikt ich nie zakwalifikuje jako "nienormalnych" i nie stworzy dla nich osobnej klasy.
Gdyby taka informacja była na świadectwie, prawdopodobnie byłoby sporo ozdrowień.
Bo tak, jak wspomniała Godzilla, zaświadczenie o "dys" można przedstawić w każdej kolejnej szkole, ale się nie musi. Obiło mi się o uszy, że te zaświadczenia nie są bezterminowe i badania trzeba "odświeżać", żeby szkoły mogły je spokojnie uznać.

Starscreem - 20 Czerwca 2013, 08:00

Znam też cudownie uleczonego dysortografa :twisted: I znam też dziewczynę, która wstydzi się swojej głębokiej dysleksji i z nią walczy. Bardzo zawzięta i pracowita osoba :)

LadyBlack, jeszcze jakiś czas temu np. przed maturą było konieczne odnowienie testów, żeby uzyskać na egzaminach dodatkowy czas na rozwiązywanie zadań.

Godzilla - 20 Czerwca 2013, 09:58

Próbuję dodać nowe słowo do słownika w Tradosie. Program mi kwiczy:

Name: Edit Controller
From: File:/C:/Program Files/.....
Your security settings have blocked an application from running with insecure or expired jre.

O co do ciężkiej choroby chodzi z tym expired jre?

Witchma - 20 Czerwca 2013, 10:23

Chyba tutaj jest coś na ten temat.
Godzilla - 20 Czerwca 2013, 10:34

Witchma, dzięki :)
ketyow - 24 Czerwca 2013, 13:33

Ma ktoś w domu jakieś nawilżacze/filtry powietrza i mógły coś o nich powiedzieć? Mamy spore łóżko, nie składane i bez miejsca na pościel, do tego obok od razu garderobę z ciuchami i ilość kurzu jest tak zastraszająca, że ścierać kurze można by codziennie. Trzepanie pościeli co parę dni też nic nie daje. No i zastanawiam się czy takie urządzonko co chociaż będzie ściągać to wszystko co lata w powietrzu, przynajmniej w jakimś stopniu nie pomoże. Tylko pytanie, czy do powiedzmy 150 zł to jest w ogóle sens na coś wydawać pieniądze. Czy może starczy coś za 60 zł, a może trzeba wydać kilka stów, żeby to miało ręce i nogi?
ilcattivo13 - 25 Czerwca 2013, 20:08

hmmm... 150 to trochę za mało na porządną ukraińską gosposię :/
Fidel-F2 - 25 Czerwca 2013, 21:10

ketyow, ożeń się, kurz będzie sam znikał.
ketyow - 26 Czerwca 2013, 08:25

Fidel-F2, nie zawyżaj ceny.
merula - 26 Czerwca 2013, 09:00

nie malkontenć ketyow, ze ślubem, zwłaszcza cywilnym, w 150 zeta powinieneś się zmieścić.
ketyow - 26 Czerwca 2013, 09:19

merula, a to nie jest na zasadzie abonamentu? Nie obchodzi mnie opłata samej instalacji.
Godzilla - 13 Lipca 2013, 13:28

Znacie jakieś sensowne miejsce do umieszczania zdjęć? Goopia Picassa domaga się, abym koniecznie dołączyła do Google+. Nie chcę, bo wtedy wszystko się tak wolno ładuje, a poza tym w ogóle mi się to nie podoba. Nie dają mi opcji, żebym weszła w swój profil taki jak zawsze był.
nimfa bagienna - 13 Lipca 2013, 18:45

fotosik.pl
Mam tam konto od lat, ale nie wrzucam jakiejś porażającej liczby zdjęć, nie zakładam albumów itp. Ale jako podręczny kącik na niewielkie zasoby jest OK.

Godzilla - 13 Lipca 2013, 20:29

Powyżej setki chyba jest płatny, a ja mam ponad 50. Dlatego przeniosłam się na Picassę, ale teraz za dużo sobie chcą informacji.
joe_cool - 13 Lipca 2013, 20:40

Godzilla, mi się na razie udaje uskuteczniać workaround wejścia na Picassę bezpośrednio przez link do albumu, wtedy nie każe mi się zapisywać do G+. Możesz też spróbować flickr, dawno tam nie byłam, ale czytałam, że jest niezły.
Godzilla - 13 Lipca 2013, 20:48

Spróbuję przez ten link, dzięki. Google+ raz że wypytuje o durne szczegóły, dwa że diabelnie wolno działa. Wszystko się ładuje a ładuje. Paskudztwo.
ketyow - 14 Lipca 2013, 19:40

imageshack.us
Dunadan - 15 Lipca 2013, 10:14

imageshack.us jest płatny też. G(ówno)+ można omijać, picasa nadal istnieje ale nie wiadomo jak długo :-/
Do flickr'a jakoś nie mogę się przekonać... pozostaje własny serwer i stronka ;]

ketyow - 15 Lipca 2013, 12:43

Dunadan, zależy co kto chce robić, ja tam wszystko co wrzucam m.in. na to forum, wrzucam ze swojego imageshacka. I wyświetla linki bezpośrednie, ani też nie każe nikomu zakładać konta (ja czasami zalinkowanego albumu na picasie nie mogę w ogóle obejrzeć, dopóki konta nie założę).
ketyow - 16 Lipca 2013, 13:48

Mam modemo-router (adresy 192.168.1.x) od UPC do którego jest przypięty komputer A oraz router X (adresy 192.168.10.x). Do routera X mam przypiętą całą infrastrukturę sieciową w domu, w tym drukarki. Z racji ograniczeń okablowania komputera A nie mam jak podpiąć do routera X. Ale chciałbym drukować. Czy da się coś zrobić, żeby modemo-router widział te drukarki, które oddziela od niego router X, żeby można było drukować z komputera A? Wpisanie samego adresu IP drukarki oczywiście nic nie daje, nie wykrywa jej.
Lowenna - 21 Lipca 2013, 22:38

Jak zablokować przychodzące wiadomości i rozmowy na telefonie HTC Desire? :|
Kruk Siwy - 23 Lipca 2013, 21:55

Miał ktoś jakieś doświadczenia z Chryslerem Pt Cruiserem?
ihan - 23 Lipca 2013, 22:13

Czy odpowiedź: "nie" cię satysfakcjonuje?
Kruk Siwy - 23 Lipca 2013, 22:18

Jak zawsze dowciapna.
ihan - 23 Lipca 2013, 22:22

Ależ, gdybyś napisał, proszę o wypowiedź osoby, które miały jakiś kontakt z XYZ siedziałabym cicho, a tak pomyślałam, że grzeczność wymaga by odpowiedzieć na grzeczne pytanie :wink:
Kruk Siwy - 23 Lipca 2013, 22:25

Nie mam dziś humoru dlatego powiem ci: idź czepnij się jakiegoś trupa.
Martva - 23 Lipca 2013, 22:25

Pfff.
thinspoon - 23 Lipca 2013, 22:54

Ja też nie miałem. Cieszę się, że mogłem pomóc.
Lowenna - 24 Lipca 2013, 08:30

Kruku Siwy, na czym polega problem? Mogę popytać odpowiednich osób
Kruk Siwy - 24 Lipca 2013, 08:45

Samochodzik jest bardzo oryginalny. Niestety już go nie produkują. Ciekaw jestem jak z trwałością i na co zwracać w tym konkretnym przypadku przy zakupie używanego.

Dla niezorientowanych:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrysler_PT_Cruiser

Partner forum