Park marzeń [gry] - Co robić? Czyli w co grać?
mesiash - 18 Marca 2014, 14:15
ze dwa tygodnie postanowiłem kupić za piątaka Wiedźmina pierwszego - edycję rozszerzoną, i o ile jestem w stanie zrozumieć że odniósł sukces, bo grywalność jest fajna, to jednak wiem że nie jestem targetem tego typu gier, i po dwóch godzinach odpuściłem
Gosia - 18 Marca 2014, 14:51
Melfka napisał/a | Pewnym rozwiązaniem może być kupno wersji z GoG.com lub innego tego typu miejsca. Tam zazwyczaj dostosowują stare gry do obecnego sprzętu (niedawno grałam w Settlers III i IV oraz Might and Magic IX).
Wiadomo, że to niejako płacenie podwójnie, ale często są promocje, wyprzedaże itd. i dobrą grę można dostać za grosze. |
O kurczę dzięki i NwN mają, i Icewind Dale
Jedynka Wiedźmina była wspaniała, to był Sapkowski i ten klimat. Ale dwójka, nie wiem, do mnie w ogóle nie przemówiła i wstyd się przyznać ale nie przeszłam.
Ja to chyba bardziej jestem graczem BioWare ale po ME 3 jakoś mnie odrzuciło
Melfka - 18 Marca 2014, 15:30
Gosia napisał/a | O kurczę dzięki i NwN mają, i Icewind Dale |
I mnóstwo innych cudności .
Ja próbowałam grać w Wiedźmina, ale przy pierwszej walce mnie odrzuciło: tego typu mechanikę wolę na konsoli, z padem w ręku. Czytałam, że w dwójce jest możliwość podłączenia pada do PC, ale jakoś się jeszcze nie zebrałam. Zbyt wiele nieukończonych gier, zarówno na laptopie, jak i PS3.
Hubert - 18 Marca 2014, 15:32
Gog.com jest świetnym sklepem, sam mam kilka gier stamtąd.
Co do W1 - mnie jakoś zawiódł. Miał swoje momenty i może graficznie trzymał klimat, ale dialogi pasujące do książek - to były tylko te żywcem ściągnięte z nich.
W dwójce było sporo tekstów autorskich, ale zarazem takich, które można by było spokojnie wrzucić do książek, jako rozwinięcie myśli Sapkowskiego. Były bardziej autentyczne i lepiej wyreżyserowane.
Fakt, momentami jechały Pasikowskim.
Gosia - 18 Marca 2014, 21:01
Szczerze (zakłada torbę na głowę) nie czytałam Pasikowskiego, tak właściwie to ja polskiej fantasy nie mogę jakoś strawić (zakłada drugą torbę na głowę) aaaale najlepsza rzecz w Wiedźminie to..... Kościany Poker, jejku jak to wciąga i Zoltan oczywiście
Agi - 18 Marca 2014, 21:14
Gosia napisał/a | nie czytałam Pasikowskiego, |
Pasikowski napisał jedna książkę "Ja, Gelerth", nie masz dużo do nadrabiania.
Zresztą, podobno kiepska.
Adon - 18 Marca 2014, 22:18
Zacząłem grać w Thiefa 4 i bluzgałem, jak swego czasu ketyow. Czy ja zostałem ukarany za to, że uczciwie kupiłem oryginał? Nie dość, że rozszerzona pudełkowa edycja wymaga klienta steama, to jeszcze odpala się raz na dziesięć prób! No chyba nie za to płacę niemałe pieniądze? Wkur... mocno zdenerwowany ściągnąłem do mojego oryginału szczepionkę i co? Nie dość, że nie ma już nic wspólnego ze steamem, uruchamia się szybciej (niż oryginał się uruchamiał, kiedy się uruchamiał), to jeszcze startuje ZAWSZE. No i co, panowie producenci, hę?
Sama gra, póki co, mi się podoba. Jak dla mnie, niedzielnego gracza, poziom trudności w sam raz, grafika i muzyka naprawdę rewelacyjne i budujące nastrój. Fabularnie jeszcze ciężko powiedzieć, choć fani strasznie narzekali. Ale pamiętam też jak fani narzekali na trzecią część, a z perspektywy czasu właśnie trzecią część wspominam najlepiej.
thinspoon - 18 Marca 2014, 22:31
Gosia napisał/a | Szczerze (zakłada torbę na głowę) nie czytałam Pasikowskiego, tak właściwie to ja polskiej fantasy nie mogę jakoś strawić |
Wygrałaś dzisiaj internety
Gosia - 19 Marca 2014, 10:44
thinspoon napisał/a | Gosia napisał/a | Szczerze (zakłada torbę na głowę) nie czytałam Pasikowskiego, tak właściwie to ja polskiej fantasy nie mogę jakoś strawić |
Wygrałaś dzisiaj internety |
Jedyna polska fantasy jaką czytałam to Sapkowski, fajny styl itp. dlatego jedynka Wiedźmina mi się tak podobała.
Adon - 19 Marca 2014, 10:55
Mówiąc krótko nie możesz strawić czegoś, czego nie znasz, bo nie czytałaś.
thinspoon - 19 Marca 2014, 11:00
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale mnie rozbawiło zdanie, z którego mogło wynikać, że Pasikowski jest pisarzem fantasy.
Adon - 19 Marca 2014, 11:20
Mnie oba.
Agi - 19 Marca 2014, 12:17
thinspoon napisał/a | Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale mnie rozbawiło zdanie, z którego mogło wynikać, że Pasikowski jest pisarzem fantasy. |
Koleżanka nie wie w jakim gatunku pisze Pasikowski, bo nie czytała. A fantasy nie podoba się jej z tego samego powodu.
Gosia - 19 Marca 2014, 12:51
Adon napisał/a | Mówiąc krótko nie możesz strawić czegoś, czego nie znasz, bo nie czytałaś. |
Nie nie, ja za nie czytane uznaję coś czego nie skończyłam czytać. Zaczynałam wiele, i na prawdę chciałam skończyć ale no po prostu nie mogłam. Może też dlatego, że głównie czytałam zagraniczną Fantasy i SF z racji wykształcenia. Więc nie zaliczam się do tych, co to 'Fantasy, nie nie, nie lubię. A czytałaś coś? Nie ale nie lubię."
Gosia - 19 Marca 2014, 13:01
Agi napisał/a | thinspoon napisał/a | Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale mnie rozbawiło zdanie, z którego mogło wynikać, że Pasikowski jest pisarzem fantasy. |
Koleżanka nie wie w jakim gatunku pisze Pasikowski, bo nie czytała. A fantasy nie podoba się jej z tego samego powodu. |
Dzięki Agi. Choć przyznam, że dołączyłam do tego forum, żeby się troszkę dowiedzieć o polskiej fantasy ale jak widzę sami eksperci, którzy zakładają, że każdy wszystko wie. Trudno i z takimi się gadało. Krótko bo krótko ale zawsze.
thinspoon - 19 Marca 2014, 13:07
Gosieńko, ale ja to z sympatii, nie ma co się obrażać.
Jeśli chodzi o Pasikowskiego, to może fantastyki za dobrej nie pisze, ale zasłużył się na innym polu
Luc du Lac - 19 Marca 2014, 13:09
Co ty wiesz o Fantasy...
Luc du Lac - 19 Marca 2014, 13:15
aha, odpaliłem sobie Civ4 (znowu) - chyba się stęskniłem
Adon - 19 Marca 2014, 13:16
Gosia, napisz co czytalas i nie doczytalas, bo sie nie podobalo, pociagniemy dyskusje (w innym watku). Moze po prostu mialas wyjatkowego pecha? Bo ja generalnie uwazam, ze poziomem polska fantasy nie odbiega od zachodniej, a czestokroc przewyzsza. A zagranicznej fantasy, kiepskiej, ze placze za lasami, ktore przerobiono na papier, by ja wydrukowac, publikowalo sie u nas tez na peczki. Gdybym ja zaczal czytanie fantasy od takiego Salvatore, albo Cavanan czy innego Drake'a, tez bym pewnie twierdzil, ze anglosaska fantasy to dno.
Fidel-F2 - 19 Marca 2014, 13:25
Adon napisał/a | czy innego Drake'a | e tam, Belizariusz był przyjemny, żadne arcydzieło ale przyjemny, szkoda, że nie dokończyli
Adon - 19 Marca 2014, 13:51
Fidel-F2, spróbuj "Wladce wysp" i minie Ci wszelka sympatia do tworczosci tego pana. A swoja droga ow pan to straszny, za przeproszeniem, dupek - kolejny powod dla mnie, zeby nic spod jego reki nie kupowac i nie czytac.
Matrim - 19 Marca 2014, 13:52
Adon napisał/a | Gdybym ja zaczal czytanie fantasy od takiego Salvatore |
Ja zaczynałem Ale mnie to nie powstrzymało
Gosia - 19 Marca 2014, 15:53
Nie myślałam, że to TEN Pasikowski. Jeśli chodzi o książki to nie będę tu już off topa robić, poczytam coś na wątkach książkowych może czegoś się dowiem.
Ja się nie obrażam, to już nie ten wiek
Fidel-F2 - 19 Marca 2014, 16:09
Co innego gdyby był XIX.
Gosia - 19 Marca 2014, 17:53
Fidel-F2 napisał/a | Co innego gdyby był XIX. |
Mówisz, że bardziej obrażalski był?
Hubert - 19 Marca 2014, 18:20
Gosia napisał/a | Nie myślałam, że to TEN Pasikowski. |
Jak ktoś zaczyna od mylenia Pasikowskich, to gdzie skończy?...
Z drugiej strony, jego Słodko-gorzki to rzeczywiście było niezłe fantasy.
A poza tym, spoko-oko, nie takie pomyłki się robiło, zdejmij już tę torbę czy inny karton z głowy, nie masz powodu się wstydzić, a to forum to nie Metal Gear Solid.
Sam rozpracowuję ostatnio Thiefa 3. Nie wiem, jak 4, ale jej poprzedniczka jest rewelacyjna. Skrzywiony absosmerfnie smerfastycznym Human Revolution odczuwałem brak kilku świetnych rozwiązań uprzyjemniających skradanie, oraz elementy RPGa, no ale... ; )
Luc du Lac - 20 Marca 2014, 09:18
Adon napisał/a | A swoja droga ow pan to straszny, za przeproszeniem, dupek - kolejny powod dla mnie, zeby nic spod jego reki nie kupowac i nie czytac. |
znam kilku poczytnych rodzimych autorów, których takoż można tym określeniem potraktować, a nikt nie nawołuje do bojkotów
Fidel-F2 - 20 Marca 2014, 09:25
Luc du Lac, masz jakiś problem z tym, że Adon, sam decyduje co kupować?
Luc du Lac - 20 Marca 2014, 09:35
Fidel-F2 napisał/a | Luc du Lac, masz jakiś problem z tym, że Adon, sam decyduje co kupować? |
oj tam, oj tam, Adon może kupować co zechce
skomentowałem tekst Adona, bo na tym mniej więcej polega aktywność na forum
gdyby było inaczej, to pisalibyśmy pamiętniki
ale żeby nie odbiegać... poziomem
to Fidelu, czy masz jakiś problem z tym że ja, komentuję publiczne wypowiedzi Adona ?:)
Matrim - 20 Marca 2014, 09:38
Ja mam problem, że zbaczacie z tematu wątku... Tu o grach jest. I gierkach, ale nie osobistych
|
|
|