To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Rafał - 22 Maj 2013, 09:35

ketyow, jest sens, dzwonisz na 112, łączy cię z najbliższym komisariatem i tam ewentualnie przekierują. Ewentualnie zgłaszasz się u siebie i zgłaszasz sprawę. Świadek mile widziany, ale niekoniecznie.
ilcattivo13 - 22 Maj 2013, 20:26

ketyow - nie musi być żadnego filmu. Tyle, że musisz się liczyć z tym, że spiszą Twoje dane jako świadka. Poszkodowany powinien sam coś takiego na Policję zgłosić, najlepiej "na gorąco". To, co zrobił ten tirowiec, podpada pod:
- spowodowanie innego niż kolizja drogowa zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego: 10 punktów + kasa
- Wyprzedzanie z niewłaściwej strony lub bez zachowania bezpiecznego odstępu (nie pamiętam, ile to punktów) + kasa
- Niezastosowanie się do znaków: P-4 „linia podwójna ciągła": 5 punktów + kasa
- Przekroczenie dopuszczalnej prędkości - trudniej udowodnić, ale możliwe.

Rafał - 24 Maj 2013, 08:10

Czy jest w Wordzie jakiś myk, który pozwoli zamienić tekst pisany samymi dużymi literami na litery małe? Muszę zedytować duży plik tekstowy, a autorowi chyba capslock się zaciął przy pisaniu :evil:
Nocturn - 24 Maj 2013, 08:11

Rafał,
tak
W którym wordzie?

Kruk Siwy - 24 Maj 2013, 08:17

Jest. W narzędziach głównych. Obok pogrubiania ostatnie bodaj w rządku.

Edit. W Wordzie 2007

Rafał - 24 Maj 2013, 08:22

Word 2010. Nie ma nic,

chwila...

znaczy się nie było :D . Już odgadłem jak. Trzeba zrobić na górnym menu grupę niestandardową i przez edycję pasków dodać do niej formant "zmień wielkość liter". Dzięki!

Ziemniak - 24 Maj 2013, 08:37

Rafał, zmień wielkość liter masz w Narzędziach głównych w sekcji Czcionka ;P:
Rafał - 24 Maj 2013, 12:50

Ziemniak, chciałbyś, nie miałem, nawet nie dało się wstawić. Kazało zrobić "nowa grupa" i dopiero tam można było przycisk wstawić. Może wersje płatne tak mają :wink:
Ziemniak - 24 Maj 2013, 21:25

Rafał, zacznij od ściągnięcia poprawek, może mu się poprawi ;P:
ketyow - 25 Maj 2013, 12:22

Albo pogorszy ;P:
Fidel-F2 - 26 Maj 2013, 22:46

jakiś sensowny konwerter audio?
ketyow - 27 Maj 2013, 10:23

Ja używam dBpowerAMP, z tymże starsze wersje były darmowe (ja mam 10.1), a obecne mają licencję shareware, więc musiałbyś szukać którejś ze starszych. Prosta obsługa, wtyczki rozbudowujące o mnóstwo formatów. Nie ma tylko chyba wtyczki do wyciągania muzyki z flasha. Jak nie znajdziesz to powiedz, wyślę Ci paczkę z instalerem i paroma wtyczkami (raptem 10 MB).
Dunadan - 27 Maj 2013, 10:54

Fidel-F2, ja używam AudioGrabber.
ketyow - 27 Maj 2013, 11:17

W FAQ AudioGrabbera do konwersji polecają... dBpowerAMP ;P:

Cytat
Here is a good freeware program that converts between wav, WMA and MP3 (in either direction, MP3 to wav, WMA to MP3 etc). dBPowerAmp. (Homepage for dBPowerAmp).

Dunadan - 27 Maj 2013, 11:36

ketyow, no racja, AudioGrabber jest chyba do Audio->MP3/itp.
ketyow - 27 Maj 2013, 11:47

Tak czy siak, dB sobie chwalę, bo jako jeden z nielicznych umożliwia konwertowanie wma do innych plików (to chyba licencja MS tego zabrania, bo żadne programy tej opcji nie mają za bardzo, ale tu załatwiono to fanowską wtyczką). Szybki, jakość pliku ustawimy jaką chcemy - dobre kiedy na przykład robimy płytkę do auta, można poobniżać jakość mp3 (np. z 320 do 160) i wejdzie od groma więcej kawałków.
Memento - 27 Maj 2013, 19:53

Ktoś z Was kupował coś, co leciało do was przesyłką biznesową (nowa usługa Poczty Polskiej)? Zastanawiam się, czy kupić przedmiot, który przyleciałby taką przesyłką. Jednakowoż sama przesyłka kosztuje 500zł. Teoretycznie zgadzałoby się to z regulaminem przesyłki, ale i tak mam jakieś takieś wrażenie, że ktoś chce mnie oskubać.
LadyBlack - 28 Maj 2013, 14:02

A to musiałoby być coś wyjątkowo cennego, żebym za samą przesyłkę chciała zapłacić 500 zł :shock: . Jakiś rok temu wysyłałam paczkę priorytetową lotniczą, jakieś 15 kg za ok. 200 zł. I to mi się wydało dużo. Aktualnych cen nie sprawdzałam :wink:
hrabek - 28 Maj 2013, 14:12

Mnie kiedyś firma wsadziła z dnia na dzień w samolot do Zurychu, żeby dostarczyć próbki materiałów. Poleciałem, pokręciłem się dwie godziny po centrum miasta i wróciłem.
gorat - 28 Maj 2013, 15:39

LadyBlack, z Gdańska do Gdyni? 200zł lotnicze to z około 4kg mi się kojarzą...
LadyBlack - 28 Maj 2013, 17:50

He, ani chybi wróż jakiś, prawie :wink: :mrgreen:
Z Gdyni na Islandię i było tak jak mówię, ponad rok temu. Albo się pani na poczcie "machła" albo ceny mocno się pozmieniały albo drogo Ci się kojarzy :wink: .

ketyow - 30 Maj 2013, 10:43

Da się zapłacić z paypal bez zakładania konta? Nie chcę, żeby sobie zapisywali numer i dane mojej karty. Mogę odznaczyć kwadracik "zapisz te dane na koncie paypal" i wtedy znika mi okienko do wpisania swojego hasła, bo wtedy konta nie tworzę. I po kliknięciu "wyrażam zgodę i chcę kontynuować" cofa mnie do strony z podawaniem danych i krzyczy, że nie podałem hasła. Więc albo założę konto, albo nie zapłacę tak? Kwadracik "zapisz te dane..." to tylko ściema i nie mogę z tego zrezygnować?
ilcattivo13 - 30 Maj 2013, 11:28

Mam problem z Net Frameworkiem w notebooku. Miałem zainstalowaną wersję 3.5. Niby się aktualizowała, ale nie mogę znaleźć żadnego śladu po aktualizacjach (w Programach i Funkcjach, w Aktualizacjach nie ma śladu po jakimkolwiek Frameworku). Mało tego, teraz w ogóle nie ma śladu po tym pakiecie w Programy i Funkcje, choć dll-e z tego pakietu walają się po System32. Ja na pewno tego nie odinstalowywałem (bo mi potrzebny do Borderlanda), a mama potrafi tylko mozillę włączyć (więc to też nie ona).
Każda próba zainstalowania pakietu od nowa (3,5, 4.0, 4.5) kończy się failem. Może mi ktoś doradzić, co mam w tym przypadku zrobić? Bo mnie już się pomysły skończyły :/

gorat - 30 Maj 2013, 12:18

http://social.msdn.micros...6c-dc2e77e14122
Czy to jest problem tego rodzaju?

ilcattivo13 - 30 Maj 2013, 12:37

No niby tak, ale ja instalowałem NF oddzielnie, zanim jeszcze ściągnąłem SP1.

Enyłej, dokopałem się, co za błąd mi wyskakuje: 0xC8000222 (w dyby na szczudłach należałoby zakuć tego, kto wymyślił nowy sposób powiadamiania o błędach :evil: )

I wygląda na to, że wina leżała po stronie Windows Update, który blokował instalacje. W sieci znalazłem taki sposób "naprawy":

Click Start
Type: cmd
Right click on cmd in start menu and select 'Run as Administrator'
Type: net stop wuauserv
Hit Enter
Type: ren c:\windows\SoftwareDistribution softwaredistribution.old
Hit Enter
Type: net start wuauserv
Hit Enter
Type: exit
Hit Enter

I to wystarczyło - instalacja wreszcie poszła bezproblemowo :)

ketyow - 30 Maj 2013, 13:28

I co, Win 7 i jego aktualizacje nie sprawiają wymyślnych i bzdurnych problemów? :wink:
ilcattivo13 - 30 Maj 2013, 16:44

Sprawiają. Ale to tylko i wyłącznie moja wina, bo zachciało mi się zainstalować nową grę na kompie, który ostatnio był aktualizowany gdzieś tak na jesieni ;P:

Kompik jest aktualizowany ile wlezie i na nim takich problemów nie miewam.

hrabek - 11 Czerwca 2013, 10:09

Ile czasu trzeba trzymać dokumenty po zakończeniu jednoosobowej działalności? 5 lat? Czy dłużej?
ketyow - 11 Czerwca 2013, 10:16

hrabek, najlepiej na zawsze. Nie pamiętam już dokładnie sytuacji, ale niedawno do znajomego się o coś tam przywalił chyba ZUS, wyskakując z czymś do zapłaty z 2001 czy 2002, a od całego burdelu z tym związanego i tłumaczenia uratowało go to, że po prostu wszystkie dokumenty trzyma. Nigdy nie wiesz kiedy i jak się pozmieniają przepisy, albo będą od Ciebie próbowali wyłudzić pieniądze, a nawet jak racja jest po Twojej stronie, a oni mają zwyczajny burdel - szkoda zdrowia. Lepiej wygospodarować trochę miejsca w piwnicy. W tamtej sprawie okazało się, że ponad 10 lat temu czegoś nie zaksięgowali, plus jeszcze zgubili dokumenty od wpłaty czy coś w tym stylu.
hrabek - 11 Czerwca 2013, 12:30

No nie, bo jest przedawnienie i nie mogą cię ganiać za przedawnione sprawy, choćbyś miał nagrabione w księgach gorzej niż Al Capone.

Partner forum