To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Jacek L. Komuda

Jacek L. Komuda - 13 Listopada 2007, 13:13

Miria napisał/a
A nie myślałeś o jakims wznowieniu w takim razie?

Nie mam szczerze mówiąc wydawcy - Fabryka nie jest zainteresowana dodrukiem, bo nie pasuje jej do serii fantastycznej. Z innych wydawnictw żadne nie było zainteresowane tym tytułem, więc chyba odpuszczę sobie dalsza działalność w tym względzie :(

Wilson napisał/a
Mnie sie podobało.Tez nie lubięwicekróla Stasia.Swoją droga jest to chyba jedyne twoje opowiadanie w którym Boruta jest przedstawiony jednoznacznie negatywnie.

Bo ono generalnie nie jest oparte na złym pomyśle, ale po prostu kiepsko napisane. Ale pomyślę o tym, aby je przerobić tzn. napisać na nowo i wydać przy okazji jakiejś kolejnej antologii Fabryki.

EDIT: Cholera, coś mi się pokićkało w kompie :)

Anonymous - 13 Listopada 2007, 13:21

Znowu ktoś mi przypisuje slowa, których nie powiedziałam. :wink:
Adon - 13 Listopada 2007, 13:25

Jacku, nie puszczaj takich rzeczy gdzieś po antologiach czy czasopismach. Ja tutaj takich rzeczy nie bardzo mam jak dorwać. :P
Jacek L. Komuda - 13 Listopada 2007, 13:51

Adon napisał/a
Jacku, nie puszczaj takich rzeczy gdzieś po antologiach czy czasopismach. Ja tutaj takich rzeczy nie bardzo mam jak dorwać. :P

Na pewno będzie jeszcze okazja wydac jakiś zbiorek, bo - mówiąc o czasopismach, to polskiemu autorowi, który ma już jakiś dorobek nie bardzo opłaca się w nich publikować :(
Zobacz, że od kilku lat prawie wszystkie nominacje do Zajdla to utwory publikowane w antologiach, albo zbiorach opowiadań. Jedynie w nominacjach do Nautilusa jest sporo tekstów ze Science Fiction. Natomiast Nowa Fantastyka nie liczy się w tym wyścigu w ogóle.
Powodów jest kilka:
Długi czas oczekiwania na publikację (to akurat Science Fiction nie dotyczy), ale w NF czekam czasem i pół roku na druk tekstu. Poza tym dłuższe teksty redakcja woli wyrzucić do dodatku, a nie publikować w głównym czasopiśmie. W związku z czym tekst dany do NF pojawi się wolniej, niż gdybym miał dodać go do zbioru opowiadań. Miałem taką sytuację z Biesami Polskimi - czekały pół roku na druk w dodatku do NF, a ukazały się dosłownie na miesiąc przed premierą Czarnej Szabli.
A poza tym wydawnictwa od razu płacą za zamówione teksty - zarówno Runa, jak i Fabryka, a w takiej NF trzeba czekać bardzo dłuuuugo na wypłatę :evil:

eta - 21 Listopada 2007, 13:44

Jacek L. Komuda napisał/a
Cytat
Ponoć jeszcze 200-300 lat temu był to ciąg wysp więc w czasach bitwy oliwskiej to chyba jednak wyspy.

Tak mi też właśnie mówili Rodion i Last Viking. Potwierdza to przewodnik Pascala, który pisze, że na szwedzkich mapach Hel pod koniec XVI wieku tworzyło 6 wysp.
Pytanie tylko, czy można było przepłynąć między nimi?
Niestety nie ma prawie żadnych książek o dawnej geografii Mierzei helskiej (albo ja nie znalazłem :( )

Nie wiem pewnie juz nieaktualne, ale w ostatniej Pomeranii był list na temat wyspiarskości Helu i wniosek był taki, że w czasach historycznych Hel był tylko i wyłącznie półwyspem, a mapy pokazujące go jako wyspę były błędnie opisane pokazując przelewy sztormowe jako cieśniny
Jako autorka pracy została wymieniona dr Anna Nowak (jak nie pomyliłem)
Jeśli nie jest to musztarda po obiedzie to mogę podać tytuł pracy

Jacek L. Komuda - 21 Listopada 2007, 14:47

eta napisał/a

Nie wiem pewnie juz nieaktualne, ale w ostatniej Pomeranii był list na temat wyspiarskości Helu i wniosek był taki, że w czasach historycznych Hel był tylko i wyłącznie półwyspem, a mapy pokazujące go jako wyspę były błędnie opisane pokazując przelewy sztormowe jako cieśniny
Jako autorka pracy została wymieniona dr Anna Nowak (jak nie pomyliłem)
Jeśli nie jest to musztarda po obiedzie to mogę podać tytuł pracy

Tak też właśnie Hel opisałem - że to mierzeja będąca w istocie ciągiem wysepek - tak jak to jest zaznaczone na mapie Dahlberga z 1655 roku, gdzie widoczne jest kilka płycizn pomiędzy poszczególnymi częściami półwyspu. Na każdej z nich jest poniżej 4 stóp wody, więc żaden większy statek by tamtędy nie przepłynął.

dalambert - 4 Grudnia 2007, 08:12

Jacek L. Komuda,
Panie Jacku Szanowny widziałem animacyjkę na stronie Fabrykantów "Galeonów" się odnoszącą znakomita, pędzę do księgarni zakupić, kiedy drugi tom?
Ukłony

magic - 4 Grudnia 2007, 18:07

Panie Jacku, gorące podziękowania za Galeony Wojny. Na to drugi czekam za niecierpliwością.
Jacek L. Komuda - 4 Grudnia 2007, 22:46

dalambert napisał/a
Panie Jacku Szanowny widziałem animacyjkę na stronie Fabrykantów Galeonów się odnoszącą znakomita, pędzę do księgarni zakupić, kiedy drugi tom?

Fakt, animacja fajna, tyle, że węzły, które tam są na linach, wyglądają jak te z obwarzanków :D

magic napisał/a
Panie Jacku, gorące podziękowania za Galeony Wojny. Na to drugi czekam za niecierpliwością.

Miło czytać, że mój wysiłek nie poszedł na marne. Drugi tom już dawno złożony i poszedł właśnie do drukarni - ukaże się zapewne w styczniu, być może nawet zaraz po nowym roku.

A przy okazji zapraszam na premierę Galeonów w Gdańsku - 9 grudnia, godz. 16.00, EMPiK w Galerii Bałtyckiej, ul. Grunwaldzka 141

Anonymous - 4 Grudnia 2007, 22:58

A w Warszawie nie będzie imprezki? :wink:

Napisałam list do Mikołaja z prośba o Galeony. :)

Jacek L. Komuda - 4 Grudnia 2007, 23:05

Miria napisał/a
A w Warszawie nie będzie imprezki? :wink:

Bęzie, będzie. Myślę, że mógłbym ją zrobić np. w przyszły czwartek w Paradoxie. O ile wrócę cało z Nordconu.
Niestety nie wyrobiłem się na ostatnią SKOF-ę, bo miałem promocję Galeonów w Bydgoszczy, a jutro z rana jadę na Nordcon :D
Tak więc przyszły czwartek wydaje mi się OK. ;P:

Anonymous - 4 Grudnia 2007, 23:10

O, i to jest bardzo dobry pomysł. :D

Baw się dobrze na Nordconie!

mawete - 5 Grudnia 2007, 08:57

Jacek L. Komuda: to i w Lublinie musisz zrobić :D
Iwan - 5 Grudnia 2007, 18:28

szkoda że ja mieszkam na takim zadupiu :? nawet nie licze na takie spotkania z autorami
Anonymous - 5 Grudnia 2007, 21:02

To spakuj parę książek i przyjedż na SKOFĘ. Prawdopodobnie za jednym zamachem spotkasz kilku autorów. 8)
Iwan - 5 Grudnia 2007, 21:06

oj żeby to było takie proste :D
Anonymous - 5 Grudnia 2007, 21:12

A co w tym skomplikowanego? :twisted:
Iwan - 5 Grudnia 2007, 21:26

obowiązki niestety droga koleżanko :?
hrabek - 6 Grudnia 2007, 08:54

Nie wymiguj sie. Obowiazki w sobotni wieczor? Umawiasz sie z zona, ze teraz ty jedziesz na SKOFe, a za tydzien zona jedzie do SPA i problem z glowy :)
Iwan - 6 Grudnia 2007, 16:50

hrabek napisał/a
Nie wymiguj sie
, gdzież bym śmiał :D poprostu taka praca że praktycznie każdy weekend w robocie :?
Fidel-F2 - 6 Grudnia 2007, 17:07

Właśnie czekam na przesyłkę z pierwszymi galeonami i niezmiernie cieszy mnie fakt, że drugie pojawia sie tak szybko.
dalambert - 7 Grudnia 2007, 14:33

. w przyszły czwartek w Paradoxie
Jestem ZA , a jaka decyzja jest ? :?:
Agi - 7 Grudnia 2007, 23:19

I tom "Galeonów wojny" zakupiony i lektura rozpoczęta. Świetnie się zapowiada :bravo
mBiko - 9 Grudnia 2007, 23:02

I tom "Galeonów wojny" przeczytany" :mrgreen: . Na razie nie chce chwalić dnia przed zachodem słońca, ale wszystko wskazuje na to, że będę bardzo zadowolony. Niecierpliwie czekam na ciąg dalszy.
mawete - 10 Grudnia 2007, 11:55

veni, vidi, nabyłem.
cooger - 10 Grudnia 2007, 12:41

Galeony wchłonąłem w ciągu jednego popołudnia połaczonego z wieczorem... Chyba sobie kupię jakiś model do sklejania i pooznaczam karteczkami te wszystkie foki, groty itd ;)

I co i teraz jak długo mam czekać na cz.2 :>

Jacek L. Komuda - 10 Grudnia 2007, 23:19

mawete napisał/a
Jacek L. Komuda: to i w Lublinie musisz zrobić :D

Muszę najpierw wytrzeźwieć. Na Nordconie było picie jak u Karola Panie Kochanku w Nieświeżu :o Albo jakbyśmy mieli znowu przepić I RP.

mBiko napisał/a

I tom Galeonów wojny przeczytany . Na razie nie chce chwalić dnia przed zachodem słońca, ale wszystko wskazuje na to, że będę bardzo zadowolony. Niecierpliwie czekam na ciąg dalszy.

cooger napisał/a

Galeony wchłonąłem w ciągu jednego popołudnia połaczonego z wieczorem... Chyba sobie kupię jakiś model do sklejania i pooznaczam karteczkami te wszystkie foki, groty itd

Niestety model Wodnika (z którego sam brałem Prinzessin von Polen), znaczy się z planów modelarskich jest trudno dostępny.
Natomiast tom drugi Galeonów już chyba poszedł do drukarni - będzie po Nowym Roku w księgarniach.

Agi napisał/a

I tom Galeonów wojny zakupiony i lektura rozpoczęta. Świetnie się zapowiada

Niezmiernie się cieszę, mam tylko nadzieję, ze się sprzedaje? Ale chyba tak, bo w gdańsku w Empiku zabrakło egzemplarzy na spotkanie ze mną. Żeby Fabryka nie podesłała, to by nic nie zostało na konkurs :D

cooger - 11 Grudnia 2007, 09:49

cooger napisał/a

Galeony wchłonąłem w ciągu jednego popołudnia połaczonego z wieczorem... Chyba sobie kupię jakiś model do sklejania i pooznaczam karteczkami te wszystkie foki, groty itd

Niestety model Wodnika (z którego sam brałem Prinzessin von Polen), znaczy się z planów modelarskich jest trudno dostępny.
Natomiast tom drugi Galeonów już chyba poszedł do drukarni - będzie po Nowym Roku w księgarniach.

Dziękuje za informacje (wszystkie ;) ) i z niecierpliwością czekam na tom drugi :)

Niezmiernie się cieszę, mam tylko nadzieję, ze się sprzedaje? Ale chyba tak, bo w gdańsku w Empiku zabrakło egzemplarzy na spotkanie ze mną. Żeby Fabryka nie podesłała, to by nic nie zostało na konkurs

Gdyby jeszcze Empik postarał się o jakąś lepszą ekspozycję to byłoby jeszcze lepiej ;)

Hubert - 11 Grudnia 2007, 19:20

Od 6 grudnia (Mikołajki to genialny wynalazek) mam na półce Galeony Wojny i nie mogę napocząć, bo straszydła zrodzone w trzewiach edukacji spać mi nie dają. Nawet sprawdzian z biologii trzeba pisać jeszcze raz, bo klasa za dobrze napisała. :evil: :evil:
Ale jak już się za Twoją książkę wezmę... :twisted:

Adon - 12 Grudnia 2007, 16:34

Tak z ciekawości, Jacku, widziałeś film "1612 Chroniki smutnogo vremeni"? Jeśli tak, co o nim sądzisz?

Partner forum