To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Marcin Przybyłek

mawete - 16 Grudnia 2009, 23:00

M. Przybyłek: z Wami zawsze :mrgreen:
Jedenastka - 16 Grudnia 2009, 23:04

I tak oto mamy Mistrzostwo w nurkowaniu :wink: .
Ja pływać nie umiem, głębiny i otchłanie mnie przerażają, dna nie widzę...
Za to miewam odloty :mrgreen: .

magda2em - 9 Stycznia 2010, 14:09

Przeczytałam. Znaczy się Granice rzeczywistości przeczytałam. I właściwie teraz, z perspektywy dwóch dni po przekręceniu ostatniej strony, żałuję, że nie robiłam notatek do każdego opowiadania oddzielnie. Albo jeśli nie jakichś porządnych notatek, to przynajmniej paru słów na krzyż, zapisując to, co mi się kłębiło w łepetynce po przeczytaniu każdego tekstu. Może wtedy bardziej wiedziałabym, co napisać... I może to by miało trochę większy sens.

W planach była jedna notka, ogólna, całościowa, ale jak się okazało - nie umiem tak jej napisać, bo wychodził jeden wielki bełkot. Będzie po kawałku, o. Kolejność opowiadań (prawie) przypadkowa. I w ogóle, to w planach jest przeczytanie całego zbiorku przynajmniej jeszcze raz.

Małpia pułapka
- Czym jest odczuwane przez nas piękno? - spytałem. - Zbiorem subtelnych wrażeń wynikłych z obserwacji kolorów, kształtów, proporcji i... czegoś jeszcze. Czegoś nieuchwytnego.

Właśnie to coś nieuchwytne przyciągnęło mnie niczym magnes. Na pierwszy rzut oka ten świat jest straszny - zwłaszcza te setne piętra (mój lekki lęk wysokości czuje się zaniepokojony). Ale wystarczy drobiazg - odpowiednie łoże i ten cały osprzęt, żeby się przenieść w inny świat. Inny - ale czy piękniejszy? Lepszy? Skoro potrzeba aż gamedeca, żeby wyjść z gry? Trochę przerażająca perspektywa.
A już co do samej pułapki - to Henry nie jedyny się na nią złapał, jak często w takie same pułapki wpadamy my sami... a zwłaszcza zabieraniem się za pracę wtedy, kiedy czuje się oddech deadline'u na karku, bo przecież tyle błyskotek jest, które by się w tym samym czasie chciało mieć i robić, tyle cudeniek i absolutnie nie chce się przerywać zabawy, dopóki tylko można... A tu nie da się mieć ciastka i zjeść ciastka. Niestety.

Na dziś tyle, ciąg dalszy niebawem nastąpi ;)
Magd.

Jedenastka - 20 Stycznia 2010, 10:12

Gamedec Zabaweczki. Sztorm będzie w marcu, nie w lutym.

Marcin wspomniał o wersjach beta ale mam wrażenie, że już ich nie ma...
http://www.gamedec.home.p...13&p=9926#p9926

M. Przybyłek - 20 Stycznia 2010, 14:29

Magda2em, bardzo się cieszę, że przeczytałaś i że Ci się podobało. To jest, jak mawiam, największy prezent dla autora. Podeślij mi na priwa swój mail, prześlę Ci skan (PDF) opowiadania nr 13, które zostało opublikowane w WS NF. To propozycja do wszystkich chętnych zresztą :) . Ono jest ważne (to opowiadanie).

Jedenastka ma zdaje się rację, tom IV będzie w marcu. I tak, mam jeszcze jeden egzemplarz w białych okładkach, "betę" :) . Jeśli ktoś się zgłosi na forum Gamedec Zone, wyślę jemu / jej, jeśli tu ktoś się zgłosi - wyślę tej osobie. Decydować będzie godzina przy poście :) .

Pozdrawiam :)

No, zgłosiła się Jedenastka na forum GZ... :)

Jedenastka - 25 Stycznia 2010, 09:53

Marcin Przybyłek: Z czytanych przeze mnie dzieł polskich autorów pasują mi utwory tylko jednego człowieka – moje.

Wywiad z Marcinem:
http://www.fahrenheit.net.pl/archiwum/f68/10.html

M. Przybyłek napisał/a
prześlę Ci skan (PDF) opowiadania nr 13, które zostało opublikowane w WS NF. To propozycja do wszystkich chętnych zresztą :) . Ono jest ważne (to opowiadanie).

Prześlij i do mnie. Proszę.

:mrgreen:

Zielony, spadaj.

M. Przybyłek - 26 Stycznia 2010, 22:52

A, tak, jest wywiad, nawet sympatyczny. Tylko cytat, który powinien być tytułem, jest zamieszczony tak, jakby był początkiem wywiadu. Ale to nic :) .

Jedenastka, wysłałem :) .

merula - 26 Stycznia 2010, 22:53

A do mnie?
M. Przybyłek - 27 Stycznia 2010, 09:25

Też wysłałem :) . Co do "Białego Kruka", czyli bety bez okładki, wejdź, Merula na forum Gamedec Zone, w dział Gamedec, w topik o "Sztormie". Na pewno Ci ktoś wyśle.
merula - 27 Stycznia 2010, 22:48

Dzięki.
Opowiadanie przeczytam jutro.
A na kolejny tom zawsze mogę poczekać. Za to należałoby zajrzeć, bo dawno mnie tam nie było :wink:

Jedenastka - 3 Lutego 2010, 20:41

Dziękuję za "Prośbę" w wersji "e". Łatwiej będzie pożyczać... to znaczy przesyłać zainteresowanym :D .
M. Przybyłek napisał/a
Co do Białego Kruka, czyli bety bez okładki, wejdź, Merula na forum Gamedec Zone, w dział Gamedec, w topik o Sztormie. Na pewno Ci ktoś wyśle.

To już nie jest pewne. Jest kolejka... Białe Kruki krążą po Polsce.

M. Przybyłek - 5 Lutego 2010, 18:52

Prawda. Jest kolejka i krążą :) .
Lu - 16 Lutego 2010, 02:24

Minęło stanowczo zbyt dużo czasu od wydania pierwszego tomu trzeciej części - czytając ten wątek (nie zaglądałam tu czas jakiś) natknęłam się na fragmenty "Błysków" i uświadomiłam sobie że są całe sceny których prawie nie pamiętam. Ale przyczyną takiego stanu rzeczy jest nie tylko czas, ale jeszcze coś : Gamedec jest wielopłaszczyznowy a fabuła zdaje się być zaledwie jedną z tych płaszczyzn. Począwszy od drugiego tomu coraz więcej jest fragmentów (i to wcale nie małych fragmentów) w których autor pzremyca swoje poglądy, dzieli się z czytelnikiem przemyśleniami, uwagami... ot, choćby rozmowa z Lamą w "Błyskach". Zrobiła na mnie piorunujące wrażenie. Musiałam przerwać lekturę żeby wszystko przemysleć, ułozyć to sobie, odnieść się jakoś do tego i przedyskutować sama ze soba. I takich fragmentów jest co niemiara. Jednocześnie jednak fabuła sobie leci, więc gdy wciągnęłam się juz w akcję, to choć czułam potrzebę odłożenia ksiązki i przemyślenia czegoś tam, odkładałam to na potem bo z wypiekami na policzkach czytałam co będzie dalej. Doskonale rozumiem merulę która pisze że musi ksiażkę przeczytać jeszcze raz. Ja też muszę czytać je po raz drugi, bo przy pierwszym czytaniu pozbawiam się przyjemności kontemplacji na rzecz poznania nazwiska mordercy :wink: Jak już będę wiedziała co się stało i kto zabił, przyjdzie czas na słodkie delektowanie sie kolejnymi płaszczyznami powieści 8)

Teraz jestem na 139 stronie Białego kruka i wiem że muszę przyspieszyć czytanie bo kolejka już się ustawia (trzy dni przebijałam się przez wybór zbroi 8) ) Oczywiście za miesiąc przeczytam to jeszcze raz, tym razem powoli i w całości, rozpoczynajac od pierwszej strony pierwszej części trzeciego tomu i na ostatniej stronie drugiej części trzeciego tomu skończę. Porzadek musi być.

a teraz Edycja, ale mogę spojlować więc zastosowałam barwy ochronne:

Edit: i jeszcze coś - czytając historię watku dotarło do mnie gdzie był Marcin z Torkilem trzy lata temu, gdy na spotkaniach autorskich dyskutowaliśmy opowiadania pierwszej części :P Wtedy Torkil już dawno ujarzmiał Bestię na Gai, władał Aniołami i demonami, a Marcin nawet nie mógł sobie o tym z nami porozmawiać :) Ciekawa jestem gdzie teraz jest Torkil i jakie jest jego przeznaczenie :)

M. Przybyłek - 17 Lutego 2010, 14:29

Lu, bardzo ładna wypowiedź, nic dodać nic ująć. Czy to Eco napisał, czy raczej Coelho, ten drugi, jeśli się nie mylę, że "książka, której nie chce się przeczytać drugi raz nie jest w ogóle warta czytania". Jakoś tak.

I oczywiście zgadzam się, gamedec jest wielopłaszczyznowy.

Co do spoilera, tak było dokładnie i cierpiałem okropnie: jak mam rozmawiać o gamedeku z opowiadań, gdy dla mnie Torkil robi już a) i b) i c) i jego główne dylematy są "z" i "v"?

Teraz jest trochę podobnie. Ja już siedzę sto cykli po wydarzeniach z IV i rozważam zupełnie nowe drogi, czasami nawet się mylę i myślę, że o czymś już pisałem w III czy IV, a to zupełne nowości. Tymczasem tylko białe kruki krążą... Zawsze, niestety, będę przed Tobą, Lu, Wami, drodzy koledzy / koleżanki, czytający / czytające przygody gamedeka. Taki to już los.

M. Przybyłek - 17 Lutego 2010, 14:30

Aha, jest nowy wywiad ze mną. TU. Miłej lektury :) .
Ixolite - 17 Lutego 2010, 20:02

To nie wywiad, to powieść jest :shock:

Zbieram się od jakiegoś czasu do przeczytania, ale chyba będę musiał podzielić na rozdziały i wydrukować najpierw :roll:

Studnia - 17 Lutego 2010, 22:22

Ixolite, nie zapomnij o stosownej oprawie. Najlepiej skórzana ze stalowymi okuciami ;)
agrafek - 17 Lutego 2010, 23:20

Z wywiadu: "Jako chłopak czytałem książkę polskiego autora, niestety, nie pamiętam ani nazwiska ani tytułu (..)
Z dalszego opisu (nie chce mi się przepisywać całości, a na skopiowanie strona nie pozwala) wynika, że prawdopodobnie był to "Kontakt" Gabrieli Górskiej. Nie wiem jak oceniłbym powieść teraz, ale te naście lat temu bardzo mi się podobała.

Lu - 17 Lutego 2010, 23:45

Ixolite napisał/a
To nie wywiad, to powieść jest :shock:

Zbieram się od jakiegoś czasu do przeczytania, ale chyba będę musiał podzielić na rozdziały i wydrukować najpierw :roll:

też mam wrazenie że oni przez jakis tydzień rozmawiali ;)

joe_cool - 18 Lutego 2010, 14:32

Kurczę, czas wziąć się za tego białego kruka, bo pewnie kolejka się niecierpliwi. Ale mam niezłą wymówkę - jestem w Berlę, więc aż do mojego powrotu za 1,5 tygodnia i tak nie mogłabym podać go dalej ;P:
Jedenastka - 19 Lutego 2010, 08:25

Spodobała mi się opowiastka o muzyce przemycona w wywiadzie. Chyba uniwersalna. Ileż to razy brałam udział w w trasach koncertowych kapel, które dawały czadu i nic poza tym? Nie pamiętam...
Wierzę, że kto słuchać umie (i chce) usłyszy w zgiełku bylejakości wspomnianą w wywiadzie piękną muzykę tak, jak dostrzega się tęczę po burzy.
A wtedy wszystko już będzie postrzegać inaczej :wink: .
Szkoda, że reszta będzie patrzeć na błoto po deszczu i nie podniesie oczu wyżej ...

Nawiązując do tytułu wywiadu... czy autor ujawni na forum jakiś swój wiersz?

M. Przybyłek - 21 Lutego 2010, 10:41

Tak, Ixi, to długi wywiad i chyba najlepszy w mojej historii :) . Studnia, koniecznie opraw ;) . Kiedyś może z Jakubem zrobimy książkę. Wywiad - rzekę :) . Agrafku, dzięki! Tak! Kontakt, Gabriela Górska, wreszcie. Lu, rozmawialiśmy z miesiąc. Joe, bierz się do lektury, ale... od początku. Nie czytaj Sztormu nie przeczytawszy jeszcze raz Błysków.

Jedenastka, pięknie powiedziane. The rest is silence.

Wrzucę wiersz. Może nie wiersz, tylko prozę liryczną.

joe_cool - 21 Lutego 2010, 12:09

Ej no, Błysków nie mam przy sobie... A w ogóle jak już przeczytam, to pomyślałam, że podam książkę dalej Generałowi - czy może już dostał innego białego kruka?
M. Przybyłek - 21 Lutego 2010, 21:41

Nie, Generał nie dostał...
M. Przybyłek - 28 Maj 2010, 08:34

Słuchajcie, już wszystko wiem, nic nie będzie takie samo ;) .

Po piersze - premiera IV tomu to już nieodwołalnie 7 czerwca. Można próbować 4-go dorwać gdzieś książkę, ale bezpieczniej poczekać do 7-go.

Po drugie - ruszyła nowa strona www.GamedecZone.com z silnikiem bloga "wszytym" w siebie. Przenoszę się z blogowaniem do siebie i gorąco Was zapraszam.

Po trzecie - uruchomiona została strona promocyjna www.GamedecVerse.com (autor - Ixolite!!!), gdzie można obejrzeć i ściągnąć spot promujący gamedeka.

ZACZĘŁO SIĘ :mrgreen: .

PS. Po czwarte spot można obejrzeć też na you tubie, po polsku i po angielsku :) . Wystarczy wstukać hasło "gamedec" :) .

Lu - 28 Maj 2010, 09:49

Nareszcie !
Z tą książką to chyba już naprawdę prawda, bo dostałam powiadomienie z Supernowej o premierze "Sztormu". Trochę się naczekaliśmy .... 8)

Jedenastka - 13 Lipca 2010, 06:51

Może Szanowny Mistrz nad mistrze zdradzi swoje oficjalne i nieoficjalne plany na tegoroczną Avangardę? Jakieś sposoby na zdobycie koszulek GAMEDECVERSE? 8)
M. Przybyłek - 13 Lipca 2010, 10:21

Cześć :) Będę na Avangardzie, będę, głównie w piątek. Oto, o czym będę mówił:

Filozofia Matrixa
Tao Gwiezdnych Wojen
Historia powstawania obrazów do świata gamedeka
Muzyka Gamedecverse

W sobotę będzie spotkanie autorskie, które, z tego, co wiem, poprowadzi Merula :)

merula - 13 Lipca 2010, 18:33

merula potwierdza, o ile wcześniej jej nerwy nie zeżrą :wink:
Martva - 13 Lipca 2010, 18:35

Nerwy albo zazdrosne fanki.

Partner forum