To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Szara opończa - 30 Kwietnia 2007, 10:34

Mo Yan - kraina wódki...
hmm... fantastyka to na pewno, choc wcale tak nie prezentowana... jesli do czegos mialbym to porownac do do Carolla ktorego kiedys tam cos czytalem..
a generalnie to jest o wódzie:) ale nie do konca i w tym caly sek

Hubert - 2 Maj 2007, 11:29

"Ostatnia bitwa templariusza" autorstwa mistrza Reverte. Znakomita książka. Może nie tak dynamiczna, jak choćby mój ukochany "Klub Dumas", ale i tak trzyma w napięciu do ostatniej strony. :bravo
Kirasz - 2 Maj 2007, 23:37

Dukaj – Perfekcyjna niedoskonałość – uważam ze niesamowicie się czyta cos, jak dla mnie, nad czym się głowię żeby wymyślić…hmm coś innego ze tak powiem.

Lovecraft – Dagon i Reanimator – wedle przypomnienia sobie przeczytałem, opowiadanka zawarte w tych dwóch książkach.

Pani Magdalena Kozak – Nocarz – nie powiem książkę pochłonąłem, ale
gdzieś przeczytałem nie pamiętam gdzie coś w stylu „ze kobiety nie umieją pisać męskiej fantastyki czym zaprzecza Pani Magdalena Kozak”. Na wszystkich bogów nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, klimat wampiryzmu jako takiego 0 w porównaniu z Panią Rice, przekleństw w tej książce było może z cztery, „Okruszek” z textami „jaki kotlet”… bez komentarza.
Wyjaśnienie Lorda Ultora żywiącego się normalna krwia przez 1000+ lat i przechodzącego na sztuczna…na poziomie zerowym…niby sami zamykali się w bunkrze aż do odwyku ?? Czemu to pytanie nie padło z ust wampira w jaki sposób zachowywały się wampiry przedtem, przed sztuczną krwią i w jaki sposób przeszły na drogę pokoju co się pierwsze chyba nasuwa ? Ultor o tym wspomina pod koniec książki. . Ja sobie to tłumacze że pan „Uśpiony” w jakis sposób doprowadził do tego, albo „przekabacił” niektóre wampiry ale jak…może trzeci tom to wyjaśni.
Vasper…co krok by płakał takie odniosłem wrażenie.
Samo zachowanie Ultora mnie dziwiło...zwłaszcza to co zrobił z kulami przed Vasperem w czasie przemiany oraz jego ni to groźne ni to przyjacielskie zachowanie.
I motyw winorośli na samym początku z tym co zrobiła mnie rozwalił.
I na samym końcu świat po przemianie…z człowieka na wampira pół strony…
Na szczęście zakończenie bardzo dobre, takie na które liczyłem, może ciut przesadzone, bo krew jako narkotyk, narkotyki nie zmieniają ludzi w taki sposób, ale ok. wampiry tak.
Może i sie znudził Dracula w cylindrze i czarnej pelerynie...ale wampiry w takim wydaniu...kude no :(

I tak zamierzam kupic dalsze części, jak sie nie myle dwa tomy i przeczytać.

P.S. Nie znak ktos autora dostepnego piszacego z klimatem Lovecraft'a i żeby to nie był Poe ?

NURS - 3 Maj 2007, 19:23

Bezwzględnie Lovecraft. :twisted:
mBiko - 3 Maj 2007, 20:28

Zaległości z Dysku :
Wiedźmikołaj i Ciekawe czasy.

Dabliu - 3 Maj 2007, 23:15

Kirasz napisał/a
Nie znak ktos autora dostepnego piszacego z klimatem Lovecraft'a i żeby to nie był Poe ?

Grabiński?

Fidel-F2 - 5 Maj 2007, 16:28

Czarny Anioł Waltari, takie sobie ale można przeczytać,
Anonymous - 5 Maj 2007, 18:40

Pratchett: Pomniejsze bóstwa. Jedna z lepszych opowieści o Świecie Dysku.
Selithira - 5 Maj 2007, 21:02

"Pomniejsze bóstwa" to była pierwsza książka Pratchetta, którą czytałam, mam do niej sentyment :D
A sama ostatnio przeczytałam "Tracę ciepło" (skończyłam dziś rano). Zachwyciło. Zaskoczyło. Zatkało. Klimatyczne, trochę mroczne. Aż szkoda, że już skończyłam czytać :cry:

Sergent - 6 Maj 2007, 18:22

A może mi ktoś powiedzieć dlaczego "Warstwy Wszechświata" nie zaliczane są do Świata Dysku?
zielony951 - 6 Maj 2007, 18:28

Pochłonąłem w tempie ekspresowym Baniewicza - przyznam że zdarzało mi się kończyć o 2 w nocy, wiedząc że o 4 trza wstawać do pracy.
mBiko - 6 Maj 2007, 18:28

Bo to zupełnie inna stylistyka Sergent.
Sergent - 6 Maj 2007, 19:43

Ale w niej po raz pierwszy spotykamy się ze Światem Dysku. Nie mógłby to być początek, zaliczany do sagi?
Anonymous - 6 Maj 2007, 19:49

Na wikipedii masz pełen przegląd twórczości Pratchetta. Pozdro krisu
Piech - 6 Maj 2007, 19:53

Lux Perpetua. Sapkowskiego czytałem, czytam i będę czytał. Lubię ten styl, humor i realia. Nie żałuję jednak, że to już koniec trylogii. Ciekawe, co Autor teraz wymyśli?

Operacja Dzień Wskrzeszenia. To jest to! Przyjemna lektura w konwencji klasycznej science fiction. Znając tempo Andrzeja Pilipiuka, można pytać, czy Autor nie poleciał po łebkach. Nie poleciał. Realia dawnych czasów oddane przekonująco i interesująco. Autor myślał też o paradoksach wynikających z podróży w czasie i starał się jakoś z nich wybrnąć. Miejscami przebłyskuje humor Jakuba Wędrowycza, jednocześnie widać panasamochodzikową konwencję powieści - ale to dobre jest. Zaraz po mnie, powieść "łyknęła" moja 13-letnia córka, i też jej się podobało.

edit: styl

Anonymous - 6 Maj 2007, 20:00

Piechu, :D :bravo :bravo kurteczka, nie wiem co Sapkowski napisze i kiedy, ale wiem, że warto poczekać następne dwa, trzy lata.
mBiko - 6 Maj 2007, 22:04

Sergent z elfem spotkałem się po raz pierwszy w "Calinecze" i czy to znaczy, że to zajawka do Tolkiena. Po prostu "Warstwy" podchodzą do Dysku z zupełnie innej strony.
Sergent - 6 Maj 2007, 23:16

Nie wiem mBiko czy to dobry przykład. W końcu autor "Warstw" i Świata Dysku jest ten sam, więc moje pytanie nasuwa się samo.
mawete - 7 Maj 2007, 08:04

Piech napisał/a
Operacja Dzień Wskrzeszenia. To jest to! Przyjemna lektura w konwencji klasycznej science fiction.

A "drobnych" nielogiczności nie zauważyłeś? :mrgreen:

Czarny - 7 Maj 2007, 13:50

Patykiewicz - Zły brzeg i Odmieniec - dobre, przaśne, słowiańskie fantasy.
Fritz Leiber - pięć tomów przygód Fafryda i Szarego Kocura - bardzo dobre fantasy, stara klasyka, ale czyta się nadal dobrze.
Legendy - zbiór minipowieści z różnych znanych światów fantasy, najlepsze Martina i LeGuin.

Trochę się tego uzbierało od ostatniego mego wpisu. Teraz sięgnąłem po Czarny Pergamin R.Dębskiego.

Piech - 7 Maj 2007, 15:18

mawete napisał/a
Piech napisał/a
Operacja Dzień Wskrzeszenia. To jest to! Przyjemna lektura w konwencji klasycznej science fiction.

A drobnych nielogiczności nie zauważyłeś? :mrgreen:

Podróże w czasie są nielogiczne.

Adashi - 7 Maj 2007, 17:20

Sergent, "Warstwy Wszechświata" to taki jakby prolog do właściwego cyklu :wink:
Sergent - 7 Maj 2007, 18:40

Wiem o tym Adashi, tylko dlaczego nie chcą tej pozycji zaliczyć do cyklu. Aż tak bardzo odstaje od serii (nie czytałem jeszcze nic ze Świata Dysku, tylko "Warstwy")?
Adashi - 7 Maj 2007, 18:56

Nie czytałem niczego ze świata dysku, nawet owych "Warstw" (przyznaję się bez bicia ;P: ), ale coś tam kojarze, to historia kosmicznej ekspedycji co trafia na planetę w kształcie dysku, prawda? Ta książka miała u nas chyba kilka wydań, nie było edycji w tonacji całego cyklu czasem?

No i odstaje, bo generalnie reszta to humorystyczne fantasy :wink:

mBiko - 7 Maj 2007, 21:33

Sergent napisał/a
Wiem o tym Adashi, tylko dlaczego nie chcą tej pozycji zaliczyć do cyklu. Aż tak bardzo odstaje od serii (nie czytałem jeszcze nic ze Świata Dysku, tylko Warstwy)?

Trzeba było mówić na początku, to bym bardziej rozwinął temat. Przede wszystkim "Warstwy" to klimaty raczej sf, a "Świat dysku" raczej zmierza w stronę fantasy i po prostu napisany jest zupełnie innym językiem.

Hubert - 8 Maj 2007, 13:30

Maurice Druon "Lew i Lilie" - ostatni tom "Królów przeklętych" (a przynajmniej ostatni z udziałem hrabiego d'Artois). Znakomita. Książkę czyta się lekko, jest ciekawa, bohaterowie świetnie opisani, realia historyczne oddane bardzo ciekawie. Tylko Roberta szkoda :(
Haletha - 8 Maj 2007, 19:55

Jeżeli chodzi o realia, to miejscami istotnie są bardzo ciekawe;-> Ale książka fajna, fakt. I szkoda paskudnego skurczybyka.
Kaxi - 10 Maj 2007, 20:21

Jestem w połowie drugiego tomu Zakonu Krańca Świata Mai Lidii Kossakowskiej.
Angelus - 11 Maj 2007, 10:25

Kończę czytać Mistrza Piesni O.S.Carda. :mrgreen: Lubie tego autora odkąd lata temu przeczytałam Glizdawce a potem cykl o Enderze. :bravo Taka literaturę lubię, oj nawet bardzo lubię! :D
aqulka - 11 Maj 2007, 12:51

Mistrz pieśni jest świetny. W moim rankingu Carda zaraz po "Grze i Cieniu Endera".

Partner forum