Powrót z gwiazd - Maturalnie, licencjacko itp.
Martva - 22 Stycznia 2011, 19:16
pawelloczek napisał/a | porównaj ekranizację literatury fantasty |
W temacie jest o jedno t za dużo
Agi - 22 Stycznia 2011, 19:18
Scaliłam posty do właściwego tematu.
shenra - 22 Stycznia 2011, 19:35
Albo mi się w oczach mieni, albo znów są te same dwa tematy.
Kasiek - 22 Stycznia 2011, 19:47
Jeśli sądzisz, że ktoś Ci tak o napisze za Ciebie plan, poda bibliografię i jeszcze wskaże najważniejsze i pomniejsze rzeczy, na które należy zwrócić uwagę, to wybacz, ale to nie ściąga.pl Jako polonistka mogę Ci poradzić wizytę w bibliotece (najlepiej uniwersyteckiej, jeśli taką masz u siebie), a jeśli nie to:
http://www.nukat.edu.pl/
http://www.bg.umcs.lublin.pl/nowa/katalpl.php
http://karo.umk.pl/Karo/
ja to mam w stałej zakładce, bo nie wiadomo, co się kiedy może przydać
Powodzenia. Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz na PW
Kai - 22 Stycznia 2011, 20:02
pawelloczek, już się popisałeś na Labie, gdzie jeszcze szukasz pomocy?
dalambert - 22 Stycznia 2011, 23:05
Młody - to co podałeś jako "bibliografia" to się w porządnej bibliografii nazywa "Źródła" , a nie literatura przedmiotu. Tam powinny być opracowania krytyczne, pogóglaj sobie
ketyow - 23 Stycznia 2011, 13:22
Ten temat powinien być dostępny dla ludzi powyżej 100 postów, pojawiają się, znikają, ani dziękuję ani pocałuj mnie w rzyć.
shenra - 23 Stycznia 2011, 13:23
ketyow, kolega dostał ostrzeżenie i siłą rzeczy nie może Ci odpisać
ketyow - 23 Stycznia 2011, 13:27
Uogólniam już, przed nim była cała masa takich ludzi i który jest jeszcze na forum, albo choć podziękował za pomoc?
Matrim - 23 Stycznia 2011, 13:27
Może nie zdali matury, to za co wtedy dziękować?
shenra - 23 Stycznia 2011, 13:36
Może traktowali to jak skróconą wersję Googla. Co poradzisz?
Korn - 4 Lutego 2011, 21:39
Do mojej prezentacji maturalnej potrzebuję jednej książki science fiction i jednej fantasy na podstawie których omówię w skrócie cechy tych gatunków. Jeśli chodzi o fantasy to zdecydowałam się na Hobbita jako jedną z bardziej znanych pozycji. Jednak z sf pojawia się dylemat bo trudno wybrać wśród wielu. Zastanawiałam się nad:
- „Limes Inferior” Zajdla
- "Autostopem przez galaktyke" Adamsa
- "Bajki robotów" Lema
- "200 mil podmorskiej żeglugi" Verne'a
Jak myślicie co wybrać?
Mały Olaf - 4 Lutego 2011, 21:45
A "Rój" Lema? Druga, obok "Solaris" wizja obcej formy... życia?
Matrim - 4 Lutego 2011, 23:30
Korn napisał/a | - 200 mil podmorskiej żeglugi Verne'a |
Ja bym wybrał tę, bo sam tytuł to czyste science fiction
ketyow - 5 Lutego 2011, 00:22
Nie można porównywać sf i fantasy na przykładzie pojedynczych książek. O ile w fantasy różnorodności jeszcze tak bardzo wiele nie ma, o tyle SF to gigantyczne drzewo rozgałęzione na wiele dalszych sfer. Podgatunki SF są porównywane między sobą w całych grubych tomiszczach, nie będzie można postawić żadnej sensownej hipotezy w takim temacie, niczego on nie odzwierciedli. Tu zamiast samemu wyciągać cechy gatunku na podstawie pojedynczej powieści, należałoby chwycić po książki, które już porównują te gatunki i na ich podstawie trzepać temat.
Przykładowo Twoje Limes Inferior ma w zasadzie powłoczkę SF, ale jest ona czysto umowna, bliżej temu do Orwellowskiego '84 niż do typowych kosmicznych walk z najeźdźcami i inne były jej zamierzenia.
Memento - 5 Lutego 2011, 10:16
Słusznie prawisz. Jakby się uprzeć, Pod Kopułą Stefka Króla to też SF.
Martva - 5 Lutego 2011, 20:10
Korn napisał/a | Jak myślicie co wybrać? |
Na pewno nie pierwsze, na pewno nie ostatnie.
ketyow - 5 Lutego 2011, 22:38
Bajki robotów na upartego można by IMO i pod fantasy podpiąć, królestwa, rycerze... To tylko uwydatnia sensowność (jej brak) tematu. Nie można porównywać marki fiat i opel wybierając po jednym samochodzie. A w przypadku literatury, nawet biorąc pod uwagę występowanie dużej wtórności, to i po paręnaście tytułów może okazać się mało. Gdybym ja podjął się takiego tematu na maturze, to tylko po to, żeby obalić jego sensowność. Niewątpliwie da się oczywiście wyciągnąć pewne typowe cechy dla gatunku jednego i drugiego, ale do tego trzeba analizy wielu tytułów. Tutaj ważna jest literatura przedmiotu, bo żeby wyciągnąć wnioski z literatury podmiotu, musiałaby być ona diablo bogata w różnorodne pozycje, a na maturze zwykle nie umieszcza się 30 książek.
Korn - 6 Lutego 2011, 19:26
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Mam już wybraną literaturę przedmiotu (6 książek) i zdaję sobie sprawę że głównie na podstawie analizy tych książek przygotuję moją prezentację. Jednak chciałam omawiając typowe cechy gatunków oprzeć się na konkretnych utworach. Nie wiem czy mogę na przykład nie umieszczać wogóle literatury podmiotu? Ograniczyłam ich ilość ze względu na to, że prezentacja ma trwac 15 minut. A wbrew pozorom to jest mało czasu.
ketyow - 6 Lutego 2011, 20:37
Raczej nie można wywalić, ale jeżeli dobrze znasz książki, to możesz dać kilka a po prostu bardzo mało o nich powiedzieć na samej prezentacji. Ja z tych swoich 15 minut o samych książkach z podmiotu mówiłem może 2-3, podawałem jakiś przykład z książki, a potem długo nawijałem (jak na czas do tego wyznaczony) co JA o tym sądzę. Co uniemożliwia negatywne ocenienie pracy Grunt to wiedzieć, co się chce powiedzieć.
Korn - 7 Lutego 2011, 22:11
Ketyow dziękuję za rady. Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ mój temat w pełni brzmi "Kłótnia literackiego rodzeństwa - o fantasy i science fiction." zastanawiam się jak ułożyć sensownie plan wypowiedzi aby zawrzeć w nim wszystko co chce przekazać i żeby nie było to zbyt chaotyczne. Zaczynając od przedstawienia typowych cech fantasy i sf (na przykładach książek wybranych z lit. podmiotu jak i innych o których będę już wspominać w samej prezentacji) przedstawiłabym różnice, ale i też podobieństwa które powodują, że te dwa gatunki są ciągle porównywane i oceniane. A później wspomniałabym o utworach na styku obu gatunków („Świat czarownic” Norton czy „Pan Lodowego Ogrodu” Grzędowicza), jako podsumowanie i pokazanie, że próba połączenia gatunków może okazać się słusznym wyborem. Mam nadzieję, że tworząc prezentację, a zamierzam przysiąść do tego na ferie, zmieszczę się w czasie.
ketyow - 10 Lutego 2011, 13:25
Maila sprawdź
Baqu - 1 Marca 2011, 19:20 Temat postu: Prezentacja maturalna - science-fiction Witam!
Chciałbym się zwrócić do was z prośbą o opinie.
Jako temat prezentacji maturalnej wybrałem sobie: "Przywołując przykłady literackie i filmowe, przedstaw poetykę gatunku science fiction oraz wskaż przyczyny jego popularności."
Literatura jaką się posłużę to:
Clarke Arthur C. , 2001: Odyseja Kosmiczna,
Gwiezdne Wojny: Część IV - Nowa nadzieja,
Lem Stanisław, Solaris
Matrix,
Watts Peter, Ślepowidzenie,
Jak waszym zdaniem można by podejść do poetyki tych utworów? Macie jakieś interesujące spostrzeżenia?
Będę wdzięczny za każdą uwagę
Agi - 1 Marca 2011, 19:29
Baqu, jest jeden wątek maturalny i tego się trzymajmy.
shenra - 1 Marca 2011, 19:40
Agi, byłaś szybsza
Agi - 1 Marca 2011, 20:13
shenra, kwestia wprawy.
Matrim - 1 Marca 2011, 20:19
Baqu napisał/a | Jak waszym zdaniem można by podejść do poetyki tych utworów? Macie jakieś interesujące spostrzeżenia? |
A może zacząłbyś od wyłożenia swoich spostrzeżeń i podejścia? To w końcu twój egzamin dojrzałości, prawda?
Deathless - 7 Marca 2011, 19:36 Temat postu: Proszę o pomoc w pracy licencjackiej dot. fantasy * Edytuj post
* Zgłoś ten post
* Odpowiedz z cytatem
Proszę o pomoc w pracy licencjackiej dot. fantasy
Postprzez Deathless » dzisiaj, 17:06
Drodzy forumowicze!
Chciałabym napisać pracę licencjacką na temat "Alienacji bohatera - jej przyczyn i skutków - w opowiadaniach fantasy".
W związku z moim kierunkiem studiów (Dziennikarstwo i komunikacja społeczna) muszę oprzeć się na opowiadaniach publikowanych w czasopismach takich jak np. "Fantastyka" czy "Feniks". I tutaj pojawia się moja prośba do Was:
Jeśli znacie jakieś opowiadanie, które było publikowane w wyżej wymienionych czasopismach (lub tym podobnych) i zawierało bohatera dotkniętego alienacją to bardzo proszę o podanie mi danym potrzebnych do wyszukania owego opowiadania (tytuł, nazwa i numer czasopisma, w którym się ukazało, rok publikacji itp.). A może macie numery, w których takie opowiadanie się znajduje i możecie je zeskanować?
Wszelka pomoc z Waszej strony przybliży mnie do zaliczenia i będę za nią bardzo wdzięczna. Oczywiście podzielę się również efektami swojej pracy i chętnie wysłucham Waszych uwag na ten temat.
Bardzo liczę na Waszą pomoc!
Milena "Deathless" Dutkiewicz
kot - 20 Marca 2011, 11:11
Witam!
Widzę, że tutaj nie dzieje się specjalnie dużo od jakiegoś czasu, ale zapragnęłam być konsekwentna i umieścić to w odpowiedniej szufladce. Czeka mnie maturka w tym roku i prezentacja do napisania. Tematem jest: Religia i filozofia źródłem inspiracji dla pisarzy science-fiction. Pomyślałam, że może ktoś będzie w stanie mi coś polecić. Oczywiście mam jakieś swoje pomysły, ale sensowna sugestia może mi odświeżyć mózg. Liczę, że mnie zauważycie i pomożecie.
Pozdrawiam!
Hubert - 20 Marca 2011, 11:35
Myślę, że Diuna Herberta jest dobrym pomysłem. Nie wiem wprawdzie, jak będzie z literaturą przedmiotu.
BTW, dopiero teraz macie zgłaszać swoje propozycje?
|
|
|