To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Sprzęt, soft, info ze świata

ketyow - 23 Grudnia 2014, 11:33

Wracając do dysków twardych. Kolega połamał gniazdo swojego świeżo kupionego WD Black, a oni dali mu nową sztukę.

http://www.wykop.pl/artyk...przez-firme-wd/

Swoją drogą, mam jeszcze w domu Caviara 700 MB z 1994 roku. Chodził z Amigą regularnie aż do 2006 roku, teraz jest na przerwie, ale od czasu do czasu jak jestem w domu to Amigę odpalam i chodzi nadal. To chyba on jest powodem tego, że kupuję wyłącznie dyski WD. Mam jeszcze z 2006 r. WD 200 GB, chodził do 2013 (działa, bez bad blocków, leży w szafce na backupy), a także z 2008 r. WD 500 GB, chodzi w kompie do teraz, z 2010 r. WD 2 TB, chodzi do teraz, no i od tego roku mam jeszcze WD MyCloud 3 TB.

Z trupów zaliczonych w historii był Conner 300 MB, Quantum 3 GB przy Amidze, a z historii PC padł Maxtor 20 GB, Samsung i Seagate - nie pamiętam pojemności, jeden miał chyba 80 GB, a jeden jeszcze większy trochę - ale na szczęście mojemu ojcu. Co też wpłynęło na fakt, że ja sobie kupowałem tylko WD ;P:

Dunadan - 23 Grudnia 2014, 11:54

ketyow, mało to miarodajne. Kiedyś thinkpady były nie do zajechania i pancerne... a kamienie twardsze :mrgreen: no ale mimo wszystko ciekawe historie. Jaką Amigę miałeś?
ilcattivo13 - 23 Grudnia 2014, 12:02

5-go przyjechała dostawa 200 szt cienkich WD 500GB 2.5" do lapków. Zostało jeszcze jakieś 70 szt. Plus 6, które pojechały na reklamację ;P:
Z ostatniej dostawy HGST pojechał na reklamację mniej więcej 1 dysk na 14.
Niniejszym stwierdzam, że od wakacji WD wyprzedziło pod tym względem Tocibidę ;P:

Dunadan - 23 Grudnia 2014, 12:06

Mam wrażenie że z tymi dyskami to jest tak że im wyjdą to wyjdą jak nie - to seria idzie do kosz po pół roku. Taka loteria.
ketyow - 23 Grudnia 2014, 12:10

ilcattivo13, rozumiem, że nikt nie jest takim masochistą, żeby Seagate'y w ogóle zamawiać? ;P:

Dunadan, to nie ma być miarodajne, podaję tylko swój przypadek, no i ciekawy przypadek kumpla, który jeszcze kilka dni temu pytał mnie, czy jestem w stanie mu załatwić gniazdo do jego Blacka ;P:

Mam Amigę 1200, z kartą turbo Apollo 040/40 MHz i 32 MB RAMu. Za tę kartę dałem chyba w 2002-2003 roku, albo jakoś tak, 280 zł (cały rok kieszonkowe zbierałem). Obecnie kupienie jej na allegro etc. graniczy niemal z cudem, a ceny licytacji sięgają 2000 zł ;P: Amiga jest w pełni sprawna, tylko że nie mam jej gdzie trzymać, także czeka na lepsze czasy. W końcu zostało jeszcze parę starych RPGów do przejścia, a gra na emulatorze to nie to samo.

Dunadan - 23 Grudnia 2014, 12:19

ketyow, też miałem 1200... potem 500. To był dobry sprzęt.
ketyow - 23 Grudnia 2014, 12:21

Najpierw 1200 a potem 500? A dlaczego tak?

Tak swoją drogą, Seagate kiedyś był dobrą marką, a potem wykupił te wszystkie firmy produkujące dyski-padaczki, no i teraz mamy co mamy.

Dunadan - 23 Grudnia 2014, 12:42

ketyow napisał/a
Najpierw 1200 a potem 500? A dlaczego tak?

To był początek lat 90' byłem szkrabem rodzice mi kupili, potem sprzedali i kupili mi za to amigę 500 i rower :) w sumei dobrze zrobili :D

konopia - 23 Grudnia 2014, 13:03

:mrgreen: A ja miałem 500 rozszerzoną do jednego, z takim przełącznikiem sterczącym na cieniutkich kabelkach :omg:
Dunadan - 23 Grudnia 2014, 13:12

konopia, miałęm to samo :D ale chyba na 1200.
ilcattivo13 - 23 Grudnia 2014, 13:56

ketyow - zamawiam to, co w danym momencie najtańsze ;) Teraz akurat 500GB najtaniej wychodzi od WD, ale już 750GB kupuję Samsunga. 1TB mamy mieszane - Samsung i WD, pół na pół.
Gdyby Twoje teorie się sprawdzały, to miałbym dużo więcej Seagate'ów i Samsungów do wymiany, niż WD i HGST. A jest odwrotnie :) I mnie to cieszy, bo ja całe życie na Seagate jadę :)

Homer - 28 Stycznia 2015, 16:01

Ohohohohoho....

A to co? G-Synca sobie można za friko odblokować?

http://www.purepc.pl/audi...bez_tego_modulu

Dunadan - 28 Stycznia 2015, 16:03

Homer, nvidia ostatnio ma ciężki okres...
Homer - 28 Stycznia 2015, 16:15

Świetnie...
Małe trzęsienie ziemi nie zaszkodzi... w marcu AMD wypuści nową grafę i kto wie, może do maja ceny kart i zasady standardu g-sync ulegną zmianie :)

Dunadan - 28 Stycznia 2015, 16:31

Homer, też prawda, przyda się jakaś mała konkurencja. Może za rok kupię jakiegos używanego GTXa 760 albo coś w tym stylu ;)
ketyow - 28 Stycznia 2015, 18:35

Z jednej strony nVidia kolejny raz wyjdzie na manipulanta (ostatnio okazało się, że 970 ma 56 ROPów, a nie 64, ma problemy z obsługą czwartego GB RAM), a z drugiej będzie można z czystym sumieniem kupić coś od nich jeśli nie będzie trzeba od cholery dopłacać do monitora. Nie kupiłem grafy w ubiegłym roku właśnie dlatego, że czekam na free sync od AMD, bo ceny GSync to jakieś śmiechu warte.

BTW. Jak ktoś ma laptopa z matrycą eDP i to faktycznie działa, to można w zasadzie od ręki testować. hrabek, Twój Asus pewnie ma? Zazdroszczę, muszę się powczytywać, ale wątpię, że u mnie siedzi. A szkoda, bo to nowe życie dla lapka.

Homer - 28 Stycznia 2015, 19:23

Ja chyba nie mam Display Portu 1.2 w monitorze...

Próbowałem jakieś specyfikacje znaleźć, ale nie jest to w nich wyszczególnione.

ketyow - 30 Stycznia 2015, 11:33

Jak na razie wygląda na to, że gsync bez modułu gsync działa tylko na laptopach gamingowych (które nie posiadają technologii Optimus, tzn. nie korzystają z intelowskiej karty graficznej) z matrycami eDP. Czyli Asusy ROG czy inne MSI z GF970 czy 980. Z monitorami chyba nici, to jednak ciut inna technologia niż w matrycach laptopów, więcej zmiennych. Co nie zmienia faktu, że wygląda na to, że jednak cały GSync da się zrobić softowo, a nVidia wprowadziła kolejne wielkie oszustwo. Ciekawe jak się sytuacja rozwinie.
ketyow - 30 Stycznia 2015, 13:07

A z innej beczki - jakby ktoś jeszcze nie widział, nowy silnik Unreal.

https://www.youtube.com/watch?v=Y6PQ19BEE24

Homer - 30 Stycznia 2015, 14:47

ketyow napisał/a
Co nie zmienia faktu, że wygląda na to, że jednak cały GSync da się zrobić softowo, a nVidia wprowadziła kolejne wielkie oszustwo

I o to chodzi. Okazuje się, że płytka wlutowana w monitor to token, który blokuje/umożliwia coś co poradzi sama karta dzięki otwartej specyfikacji DisplayPort. A różnica w cenie to przecież kilka stówek. Jak lubię karty nVidii, tak poważnie zacząłem rozważać zmianę configa na AMD/FreeSync jeśli do maja coś takiego będzie dostępne.

Ale nie będzie bo AMD przesunął premierę na maj. Nie wykopią krzesła spod nóg nVidii, a Ci z kolei wykorzystają dany czas na ściągnięcie pętli, którą sobie sami założyli.

Szkoda, szkoda :) . A marzyła mi się bitwa na noże, jak półtora roku temu przy obniżce jeszcze świeżej 770.

edit:
Ok, coś próbują... obniżają R9 290 o 30$. Ale taki ruch skrzydeł motyla po drugiej stronie oceanu jakiejś specjalnej różnicy nam tutaj nie zrobi.

ketyow - 30 Stycznia 2015, 16:30

Ja w tym roku kupuję nową grafę (mam nadzieję) i czekam z tym do premiery FreeSync. Wielkie pieniądze, które się zaoszczędzi na monitorze, można po prostu władować w mocniejszą kartę. Przynajmniej tak się zapowiada - więc raczej skończę z Radeonem. Niemniej kwestia pozostaje otwarta, po sytuacji w ostatnich dniach może się nagle okazać, że tuż po premierze FreeSync nagle okaże się, że GSync jest równie tanie. Szkoda tylko tych frajerów, co wyładowali tyle kasy na GSync w ostatnich miesiącach. Oni pewnie od zielonych już nic nie kupią.

Sporo nadziei miała nieść premiera GTX960. Tymczasem nie jest to ten segment średniej półki, który miał być, luki nadal nie wypełnia, a w dodatku kosztuje tyle, że nikt normalny go nie kupi.

Dunadan - 30 Stycznia 2015, 16:37

ketyow, sparwdzałem sobie ceny 960tek - wychodzi na to że są droższe o ok 100-200zł od 760tek więc dopłata wielka nie jest a w wielu grach są szybsze.
Homer - 30 Stycznia 2015, 19:27

A pytanie do Was... jak bardzo szyna 2.0/3.0 może wpływać na osiągi?
Jak się to przekłada?

ilcattivo13 - 30 Stycznia 2015, 19:49

ketyow napisał/a
Jak na razie wygląda na to, że gsync bez modułu gsync działa tylko na laptopach gamingowych (które nie posiadają technologii Optimus, tzn. nie korzystają z intelowskiej karty graficznej) z matrycami eDP. Czyli Asusy ROG czy inne MSI z GF970 czy 980. Z monitorami chyba nici...

eDP montuje się już chyba we wszystkich nowych, "nienajbardziejbudżetowych" lapkach od dobrych paru miesięcy. bo są tańsze w produkcji ;P: Trafić na zwykłą 40pinówkę można już tylko w jakimś lapku za 900-1500 pln brutto. Z od razu wgraną łindozą ;P: Choć przyznam, że zdarzają się wyjątki, bo w końcu trzeba się pozbyć tego, co zalega w magazynach :)

Co do monitorów, to te budżetowe, czyli takie do 2000pln, są jakiś rok w plecy za lapkami. Jeszcze z rok czy dwa temu robili monitory z matrycami CCFL :) Pewnie nie chcieli marnować wyprodukowanych matryc ;P:

Z innej beczki - czytałem prognozy na następne kilka lat. Wygląda na to, że to nie do końca jest tak, że to Microsoft sam z siebie robi taką Łindozę 9, znaczy, działającą jak Łindoza 7, zamiast ciągnąć temat Wielkiej Sraczkoburaczkowej Ósemki. Bardziej niż klienci, wymogli to na nim producenci lapków :) Teraz, gdzie się nie obejrzeć, większość producentów wciska za darmochę lapki z ekranami dotykowymi, przystosowanymi specjalnie do kafelków ósmej Łindozy, a tymczasem się okazuje, że to jeden wielki strzał w kolano, lewe jądro (to od robienia synów) i wątrobę. Ekrany dotykowe są tak wrażliwe, że, statystycznie, szlag je trafia w ciągu pierwszego roku użytkowania w co czwartym lapku. A że producenci nie odpowiadają za "uszkodzenia mechaniczne", to mało który klient chce zapłacić z własnej kieszeni 1500+ pln (SNSA) czy 2200+ pln (Lenivo) za skrzydło do lapka wartego 2000 - 3000 pln)... Przy takich kosztach naprawy następny lapek będzie innej marki ;)

W dodatku wyraźnie coraz mniej sprzedaje się tabletów - ludzie się przejedli tanim, jednorazowym shitem i jak już kupują takie zabawki, to tylko w stonce czy innym teskaczu, za nie więcej niż 300pln. Ot, na odczepnego, dla dzieci 3-7 lat. Z Androidem na pokładzie ;)

Bardzo fajne opracowanie czytałem też o ultrabookach :) Producenci walczyli jak szaleni o ten rynek, zmniejszali wagę i wymiary, jak się tylko dało, obniżali koszty, na czym się tylko dało, a teraz plują sobie w brodę, bo się okazało, że co drugi właściciel ultrasa to stracony klient ;P: I nagle się się jakoś tak mało się tych ultrasów w najnowszych ofertach i zapowiedziach na najbliższe miesiące zrobiło ;P:

Mój komentarz w firmie był taki - same głąby siedzą w tych ich radach nadzorczych. Ja to wiedziałem już dawno. Mogli się spytać - nawet dużo bym za konsultacje nie policzył ;P:

ketyow - 30 Stycznia 2015, 22:23

Dunadan napisał/a
ketyow, sparwdzałem sobie ceny 960tek - wychodzi na to że są droższe o ok 100-200zł od 760tek więc dopłata wielka nie jest a w wielu grach są szybsze.

Ale są w podobnej cenie n. do Radeona R9 280X. I nadal jest przepaść do 970 GTX, o to mi generalnie chodziło. Wszyscy liczyli, że 960-tka wskoczy jednak o segment wyżej, a tymczasem nie można powiedzieć, żeby zrobiła jakieś zamieszanie na rynku. Ot, solidny produkt, niekoniecznie nadzwyczaj opłacalny (może przesadziłem z tym, że nikt normalny nie kupi, ale przy pierwszych testach pisali o cenach mniej więcej 100 zł wyższych).

ilcattivo13 napisał/a
eDP montuje się już chyba we wszystkich nowych, nienajbardziejbudżetowych lapkach od dobrych paru miesięcy. bo są tańsze w produkcji

Pisałem o gamingowych, bo wszystkie lapki generalnie, nawet te z eDP, mają technologię Optimus. A Gamingowe niekoniecznie.

Homer napisał/a
A pytanie do Was... jak bardzo szyna 2.0/3.0 może wpływać na osiągi?

Szyna czego? PCI-E? Mniej więcej tak, jak zmiana opon w samochodzie z takich, które mogą jechać maksymalnie 200 km/h, na takie które mogą jechać 400 km/h.

ketyow - 31 Stycznia 2015, 09:50

A Samsung 840 znowu ma problemy, soft który naprawiał poprzednią usterkę w wydajności jednak jej nie naprawił.

http://www.benchmark.pl/a...ytu-powrot.html

W takim razie bez skazy z SSD pozostaje Crucial i (jego klon) Plextor. Szkoda, bo po 830-tkach Samsung zapowiadał się faworytem w konstrukcjach SSD. A ludzie masowo zwracają też GTXy 970.

http://www.purepc.pl/kart...geforce_gtx_970

Właściwie nie wiem czemu, ostatecznie oszustwo nVidii tak wiele nie zmienia, ale chyba robią to na zasadzie kary za ciągłe wciskanie kitu. Ciekawe tylko czy to nVidia za to beknie, czy tylko sprzedawcy.

Dunadan - 31 Stycznia 2015, 11:13

ketyow, jeśli już beknie to w USA nie w Polsce :roll: ludzie są ciut dziwni - mają kartę która wydajnościowo jest świetna i ma świetny stosunek wydajności do ceny, potem okazuje że dwie cyferki na pudełku nie są prawdziwe i od razu chcą zwracać :shock: rozumiem rozgoryczenie ale... no bez przesady. Zresztą niech zwracają, potem kupię sobie takiego "refurbish'a" za 1/2 ceny ;] tak kupiłem swoją GTX560 za 280zł z roczną gwarancją - rok temu ale wtedy używki bez gwarancji były po 350zł...
ketyow - 31 Stycznia 2015, 11:20

To raczej Europa jest dla nV głównym problemem, bo u nas na podstawie rękojmi możesz w ciągu dwóch lat zwrócić towar na podstawie niezgodności towaru z umową. No cóż, będą mieli nauczkę, żeby nie wciskać kitu, bo po prostu się nie da i prawda prędzej czy później wyjdzie na jaw.
Dunadan - 31 Stycznia 2015, 11:25

ketyow napisał/a
na podstawie niezgodności towaru z umową

Musisz to najpierw udowodnić.
ketyow napisał/a
No cóż, będą mieli nauczkę, żeby nie wciskać kitu

Kit wcisnęli z ilością ROP. Ilość RAMu się zgadza a że nie jest wykorzystywany tak jak zwykle to już inna rzecz - tu są kryci.

ketyow - 31 Stycznia 2015, 11:35

Dunadan napisał/a

Musisz to najpierw udowodnić.

Ale co tu udowadniać? Były kłamliwie podane dane reklamowe przed zakupem? No już są dowody, że były. A teraz są zwroty. Nie wiem tylko na jakiej zasadzie działa to na linii producent-sprzedawca i nie wiem, która strona to w rzeczywistości odczuje.

http://www.techpowerup.co...ontroversy.html

W tym newsie jest napisane, że nVidia planuje naprawić sterownikami niższą wydajność pamięci, ale była to plotka (pochodząca z samej nVidii), która została już zdementowana. Za to widziałem już test GTX 980 z podobnym problemem za 7,5 gigabajtem pamięci, ale ponieważ w sieci na ten temat cisza, to mógł to być fake.

Partner forum