Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)
marekz - 16 Września 2011, 19:00
A ja sobie zamówiłem w bibliotece "Stal i śnieg" oraz "Krew i złoto" i jestem drugi w kolejce.
Serial był dla mnie wybitnie mierny, zobaczymy jak mi pójdzie z czytaniem.
To są we w miarę w dobrej kolejności cegły do czytania po serialu, czy jakaś inna kolejność byłaby właściwsza, aby uniknąć nadmiernych dziur i odstępów? No bo jest jeszcze po drodze jakieś "Starcie królów", pytanie tylko czy tam się coś istotnego wydarza (uwzględniając to, że znacznie bardziej kręciłyby mnie jakiś wydarzenia związane z Murem i tym co za Murem, a nie to kto z kim spał albo kto z kim się pobił oraz w jaki sposób wygrał)?
Martva - 16 Września 2011, 19:13
Zdecydowanie należy czytać po kolei, Grę też bym na Twoim miejscu przeczytała, bo jest w niej więcej niż w serialu.
A w Starciu tak, coś się tam dzieje za Murem
Stormbringer - 16 Września 2011, 19:21
Znajomość "Starcia królów" jest niestety niezbędna do pełnego zrozumienia dalszego rozwoju fabuły, ale trudno się dziwić, skoro to wszystko jedna, długa historia. Powyższe dotyczy także wątku za Murem.
marekz - 16 Września 2011, 19:29
"Gra o Tron" - stron około 670.
Ciekawe jak to zniosę.
Martva - 16 Września 2011, 19:42
Będę trzymać kciuki
Iscariote - 16 Września 2011, 23:23
Cytat | Gra o Tron - stron około 670. | W dzień pochłonąłem. Tak dobrze się czytało. Ze Starciem szło gorzej, bo dwa dni. I zatrzymałem się. Aktualnie jestem obrażony na cały świat i system, bo aktualnie nie uśmiecha mi się wydać 2 x po ok 40 zł na coś, co właściwie jest jedną książką podzielona na dwie. No ale kiedyś trzeba będzie się zebrać.
merula - 26 Września 2011, 17:36
takie coś znalazłam
dalambert - 27 Września 2011, 10:39
Podobna po sieci już sie pęta zwiastun drugiego sezonu Gry o tron - znalazł to ktoś?
Może bu tu wrzucił
Matrim - 27 Września 2011, 10:53
Ja obejrzałem wczoraj pierwszy odcinek pierwszego. Póki co przeczytałem jakąś jedną trzecią książki i do serialu mi się wracać nie chce, nie ta klasa. Serial wydaje się płytki, uładzony. Dzieci Starka zbyt wyrośnięte, relacje grzeczne, Viserys kieeeepski, wilków prawie nie ma. Fantasy jakoś HBO nie leży chyba. Myślałem, że klimatem będzie trochę jak Deadwood - ciężki, brudny, bezlitosna gra o władzę. I się zawiodłem, no. Wolę książkę, jak zawsze
Homer - 29 Września 2011, 22:37
dalambert napisał/a | zwiastun drugiego sezonu Gry o tron |
Ta zwiastun i co jeszcze....
Mogę Ci go w formie tekstowej przytoczyć
"Noc jest ciemna i pełna strachów"
marekz - 14 Stycznia 2012, 00:07
Sezon drugi od 1 kwietnia do 3 czerwca.
Dziesięć odcinków.
Eee, i w ogóle widzę, że nikt nawet teasera nie wrzucił, choć już z miesiąc jest. Ale faktycznie - serial słabiutki to i zainteresowanie mierne.
t1
t2
przypominajka
Arya
mjuzik
Dunadan - 14 Stycznia 2012, 16:12
marekz napisał/a | Ale faktycznie - serial słabiutki to i zainteresowanie mierne. |
To z przekorą tak?
Matrim - 25 Stycznia 2012, 19:01
Przemogłem się i obejrzałem pierwszy sezon.
Próbuję się postawić w miejscu amerykańskiego nastolatka, który ogląda serial nie znając książki. I pod tym względem mogę przyjąć, że serial jest dobry. Pod każdym innym pojąć nie mogę, że jest tak popularny Pierwsza połowa sezonu, to właściwie zlepek epizodów i obrazków przedstawiający kolejne postaci i świat. Druga połowa ma już należyte tempo, akcje i reakcje, emocje. Ta nierównowaga razi i jeśli ktoś się na pierwszych odcinkach zrazi, to koniec.
Aktorsko najlepiej wygląda drugi plan: Catelyn i Arya, Jamie, obaj Mormonci, Benjen, później Tywin i Syrio. Boromir i Tyrion w miarę dają radę, ale reszta strasznie pretensjonalna (szczególnie Jon, łoranyboskie).
Dalej... Mój pies czasem wygląda groźniej niż te filmowe wilczki. Mam nadzieję, że w kolejnym sezonie zobaczymy coś na miarę truchła z pilota... Choć to i tak będzie śmieszne, że z takich słodkich szczeniaczków wyrosną groźne bestie.
Bardzo mnie też razi brak epickości, czy choćby szerszych planów Książka zakreśla monumentalny obraz świata, w którym ścierają się wielkie armie. A tu? Khal Drogo snuje się noga za nogą przed kilkunastoma jeźdźcami symbolizującymi "największą armię, jaką widział świat". Maszerujące wojska w ogóle składają się z podejrzanie małej liczby wojaków. Dlaczego nie ma jakichś ujęć z lotu ptaka? Dynamicznego pokazania miast? Wychodzi z tego taki trochę bogatszy teatr telewizji.
Mogę narzekać dalej, mógłbym też niektóre rzeczy pochwalić, bo zdarzają się. Ogólnie poziom średni. Może drugi sezon nadgoni?
marekz - 26 Stycznia 2012, 17:54
Te filmowe wilczurki to jedna z większych godnych wyszydzenia porażek tego serialu. To już w Willow lepiej wyglądały te niby-psy.
Wroniego trzeciego oka się już nie czepiam, bo trudno je chyba tak zrobić, aby to jakoś z choćby śladem anatomicznego sensu wyglądało.
merula - 26 Stycznia 2012, 18:11
tak z ciekawostek, to Peter Dinklage dostał Złotego Globa za rolę Tyriona.
Kalep - 26 Stycznia 2012, 18:19
Bardzo dobrze, jego rola była chyba najlepsza (ogólnie postać Tyriona w książkowym pierwowzorze też). Brawa dla Krasnala
Ps. Dlaczego nie ma ujęcia z Tyrionem na Żelaznym Tronie, przecież nawet Jon na nim siedział?
Ice - 26 Stycznia 2012, 18:41
Z nogami wiszącymi w powietrzu nie wyglądałby zbyt godnie.
shenra - 26 Stycznia 2012, 19:06
Ice, ojtam ojtam, ale za to jaką minę by miał.
Dunadan - 27 Stycznia 2012, 08:30
Matrim napisał/a | pojąć nie mogę, że jest tak popularny |
To proste - cycki:
http://www.southparkstudi...3-major-boobage
Matrim - 27 Stycznia 2012, 20:26
Dunadan, fakt, mogła mi ta prosta zależność umknąć
Dunadan - 30 Stycznia 2012, 10:18
Matrim, swoją drogą to jeden z lepszych odcinków South Park - strasznie lubiłem Heavy Metal
Homer - 30 Stycznia 2012, 13:40
No to mamy w końcu zwiastun.
http://www.youtube.com/wa...1e7FOAAAAAAAAAA
Co do wilczków to podobno im większe tym mają być bardziej wilkorowe.
Dunadan - 30 Stycznia 2012, 18:32
Homer, o, zapowiadają się też ładne widoczki.Muszę się zapoznać z książką do kwietnia
Homer - 20 Lutego 2012, 14:25
Oficjalnie. W polskim HBO - 2 sezon od razu po premierze. 1 odcinek 2 kwietnia o 22.00. W weekend poprzedzający maraton 1 serii na HBO2 (w piątek i sobotę po 5 odcinków od 22.00).
9 marca wyjdzie również 1 sezon na płytach.
Tyle ważnych dat .
Homer - 25 Lutego 2012, 13:07
Fajny zwiastun się ukazał...
Dużo pokazują.
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
Nawet za dużo... 2 sezon zahaczy wydarzeniami o trzeci tom... Chronologia czasem jest poprzerzucana w tomach... może i tak było tutaj.
czterdziescidwa - 25 Lutego 2012, 16:06
Homer napisał/a | Fajny zwiastun się ukazał...
Dużo pokazują.
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
Nawet za dużo... 2 sezon zahaczy wydarzeniami o trzeci tom... Chronologia czasem jest poprzerzucana w tomach... może i tak było tutaj. |
Dla mnie to trochę jak seans spirytystyczny... Raz dwa trzy nie przeżyjesz ty!
Homer - 25 Lutego 2012, 18:54
Wszyscy ludzie są śmiertelni .
Homer - 17 Marca 2012, 19:11
Podobno 1 odcinek nowego sezonu ma być odkodowany na HBO GO. Czyli masz łącze - oglądasz od rana za darmo i z czystym sumieniem. Ciekawe... czy to tak z wejścia czy trzeba będzie konto zakładać. Mimo wszystko będzie okazja na test tej usługi. O ile oczywiście ktoś notki prasowej nie przekręcił i nie chodziło o to, że odkodowane w paśmie! (bo to swoją drogą).
Azirafal - 22 Marca 2012, 13:13
Odliczamy, odliczamy, odliczamy...
Sandman - 22 Marca 2012, 16:07
Ze względu na młodego wszystko jakoś do mnie dociera z opóźnieniem. Kiedy zaczyna się 2 sezon?
|
|
|