To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Blogowanie na ekranie - Wnimanje! Gawra wirtualnego suwalskiego niedźwiedzia!

Lynx - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:14

ilcattivo13, fajny pomysł z tym sylwestrem :)
ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:16

pisać na listę? :)
Lynx - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:29

Chyba, że z Juniorem... Nie mam pojęcia, co będzie. Ale pomysł super. No chyba, że uda mi się młodego ojcu wżenić na ten czas.
Kai - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:43

O do licha... w sumie nie mam planów
ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:43

właśnie przeglądam oferty wynajmu domów na Suwalszczyźnie. Podstawowy obszar zainteresowania - Suwalski Park Krajobrazowy (najlepsze miejsce na Suwalszczyźnie, wszędzie blisko, atrakcji przyrodniczo-historyczno-rekraacyjnych od groma i ciut-ciut). Zapasowy obszar zainteresowania - Sejneńszczyzna.
Z tego co widzę, duża część domów wynajmowana jest tylko od maja do września. Ale i znalazłem takie, gdzie open season jest przez cały rok, mają konie pod siodło i do zaprzęgów (bryczka albo sanie), organizują ogniska, prawdziwe żarcie z pogranicza (kuchnia polsko-litewsko-ukraińsko-żydowska) - w tym również wegetariańskie. Ceny nie są tragiczne, bo od 26 pln/doboosobę - więc trzy-, czterodniowy pobyt nie wydaje się taki strasznie kosztowny. Jutro podzwonię i będę znał więcej szczegółów.

ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:44

Kai napisał/a
O do licha... w sumie nie mam planów

czyli jak widzę, te 10 - 15 osób powinno się nazbierać :D

Kai - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:45

jeśli Młody się nie spiknie do końca ze swoją Olą, może być jeszcze muzyka.
feralny por. - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:47

Kusi mnie co by odwiedzić stare kąty, ale na razie nie chcę się deklarować.
ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:49

feralny ja już Cię zadeklarowałem :D

Kai
- w sumie to przydałby się jakiś el mariachi :wink:

Kai - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:51

Keyboard, gitara elektryczna, basowa, harmonijka - coś się wybierze, jeśli nie będzie miał własnych planów.
ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:56

jak dla mnie, wystarczy zwykła gitara :D
Kai - 17 Wrzeœśnia 2010, 21:58

też jest :) Oby miał kto śpiewać, bo ja się niestety... nie nadaję :D
merula - 17 Wrzeœśnia 2010, 22:25

brzmi kusząco, ale jak zwykle poczekamy,co w finansach będzie słychać i jak ciężkie tyłki będą po świętach.
ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2010, 22:32

znalazłem jedną bardzo bardzo kuszącą ofertę, z możliwością zakwaterowania nawet ponad 25 osób! Mają duży dom, a w nim kilka oddzielnych mieszkań. Do tego organizują kuligi i inne takie. Mają własną pasiekę i przepiórki... Jutro z samego rana zadzwonię. Może jeszcze nie zarezerwowane.
nimfa bagienna - 18 Wrzeœśnia 2010, 10:12

A bagno dla nimf mają? ;)
Tak sobie pytam. Niezobowiązująco.

ilcattivo13 - 18 Wrzeœśnia 2010, 11:35

niezobowiązująco odpowiadam - a "bania" nie wystarczy? :wink:
ilcattivo13 - 18 Wrzeœśnia 2010, 12:05

no dobra. Zadzwoniłem do człowieka, który ma IMHO najciekawszą ofertę (i największy dom). Jutro ma przysłać na maila szczegółową ofertę. Co prawda nie ma bani, ale w okolicy jest tylu agro-turystyko-dawców, że na pewno by się coś znalazło.

Teraz trza dzwonić do innych.

EDIT:

druga oferta już nie tak słodka. Dom duży, własna sauna, kulig itp. ale za wszystko trzeba dopłacać (kulig 25/os, ognisko 15/os, sauna 200 za rozpalenie, żarcie tylko miejscowe - 40 pln za śniadanie i obiadokolację). Ale trzeba zaczekać na szczegółową ofertę.

EDIT 2:

całkiem ciekawie zapowiada się to: dom na 24 osoby, sauna duża (10 - 12 osób wędzi się na raz) 60 - 100 zł rozpalenie, ognisko bez jedzenia (we własnym zakresie) gratis, nocleg 40pln/os. jest kuchnia (a nawet 3), ew. można wykupić jedzenie regionalne za 15 - 16 (śniadanie, obiadokolacja). Do kuligu wynajmuje się zaprzęgi u sąsiadów. Maja dużą salę z kominkiem.

Ozzborn - 19 Wrzeœśnia 2010, 20:34

a bendom tańce? :mrgreen: bo ja na sylwka bez tańców to się nie piszę... śpiewać mogę, a im więcej wypiję tym bardziej mi się repertuar rozszerza :lol:

a tak na serio na razie nie mogę się zdeklarować, ale brzmi kusząco, zapiszę w kajeciku :wink:

ilcattivo13 - 20 Wrzeœśnia 2010, 10:31

Ozzborn. No jak nie jak tak. A im bardziej będziemy pijani, tym lepiej nam się będzie tańczyło :mrgreen:

dostałem ofertę z pierwszego domu:

Cytat
Oferta jest przygotowana dla 20 os. w terminie 30.12-03.01

Cena wynajmu całego domku: 1000zł./db tj. 50zl od osoby.

Przygotowanie ogniska: 400zl tj. 20zł od osoby. (kiełbaski, grzaniec,
gorąca herbata itp.)

Kulig: 15zł/os

Sauna wraz z dojazdem: 120zł.

Organizacja Sylwestra: 100zł/os

3 dania gorące:
-mielony tradycyjny
-schabowy z piersi kurczaka
-flaki

Przystawki:
-tależ wędliny
-ryba w occie
-ryba w sosie greckim

W tym oczywiście ziemniaki,chleb,surówki.
Menu można zmienić wg. państwa potrzeb.

ta oferta i ta druga, są prawie identyczne. Oba domy są w jednej wsi, więc coś mi oligopolem śmierdzi :wink:

Za to coraz bardziej mi się ta trzecia podoba (nie chcę robić nam konkurencji, więc jak ktoś chce obejrzeć zdjęcia, to niech pisze na PW)

ilcattivo13 - 20 Wrzeœśnia 2010, 10:32

A z tym Sylwestrem i pisaniem w kajecik...

Problem jest jeden - dużych domów (z więcej niż 15 łóżkami i salą rekreacyjną) na Suwalszczyźnie jest na dobrą sprawę z pięć. I w dwóch już mają rezerwacje.

Tak więc - mamy najwyżej dwa, może trzy tygodnie, żeby zarezerwować i płacić zaliczkę
.

Jak dla mnie, najsensowniejsza jest oferta nr 3. Pensjonat (bo tego agroturystyką nazwać już się nie da) jest położony na skarpie (jest gdzie pozjeżdżać na sankach czy workach z sianem) nad jeziorem Hańcza i powiem szczerze, że i same budynki i okolica zimą wygląda *beep*. Koszt: 4 dni pobytu (czwartek - poniedziałek) to 160 pln/os., jedzenie miejscowe ~120 pln/os., sauna max 10 pln/os. Kuligi wszyscy w regionie mają w okolicach 25 pln/os. Plus ew. wypad na narty/sanki do WOSIR Szelment. Jak ktoś lubi, to może sobie zażyć "osobliwości podlodowego wędkowania" ;P: (w końcu to Hańcza jest - jedne z najczystszych jezior w regionie)

Można by było obciąć koszty i gotować sobie samemu (mają trzy kuchnie), a produkty kupić w hurtowni (mogę się podjąć zakupów) czy u okolicznych gospodarzy.

Z Suwałk na miejsce mogę dowieźć we własnym zakresie, więc trzeba by było jedynie dojechać do mnie.

merula - 20 Wrzeœśnia 2010, 10:38

a czy w trzeciej opcji jest możliwość zapłacenia za całość, a nie od osoby? nie wprowadzało by to zamieszania, jakby pojawiło się więcej osób, gotowych na nocleg na podłodze. i opcja wspólnego kucharzenia ma swoje uroki.
Matrim - 20 Wrzeœśnia 2010, 10:50

ilcattivo13 napisał/a
Przystawki:
-tależ wędliny

To jakaś lokalna specjalność? :)

ilcattivo13 - 20 Wrzeœśnia 2010, 12:52

merula napisał/a
a czy w trzeciej opcji jest możliwość zapłacenia za całość, a nie od osoby?

właśnie tak to trzeba będzie zapłacić. "Teraz" zaliczka na konto, a po przyjeździe płacimy wspólnie resztę. Jedyna w tym komplikacja jest taka, że jedni mogą chcieć gotowe posiłki, a inni gotować sobie sami.

merula napisał/a
nie wprowadzało by to zamieszania, jakby pojawiło się więcej osób, gotowych na nocleg na podłodze.

z tym spaniem na podłodze, to trzeba by się było gospodarzy zapytać. Pensjonat to nie akademik i nie wszystko przejdzie.

merula napisał/a
i opcja wspólnego kucharzenia ma swoje uroki.

dlatego cały czas wspominam o tych trzech kuchniach. Taka wymiana doświadczeń kucharskich i możliwość pokazania swoich umiejętności byłaby całkiem fajna. Albo, żeby nie przestać całego pobytu w kuchni, można wykupić jedzenie w czwartek, sobotę i niedzielę, a w Sylwestrowy piątek zrobić żarcie samemu (bo to byłby najpoważniejszy "pożywieniowy" wydatek) + to co się przygotowywałoby samemu przy okazji ognisk (żarcie z kociołka to je to).

Matrim - morze i masz rację ;P: Bo to morze być litewski tależ litewskich wędlin ;P:

shenra - 20 Wrzeœśnia 2010, 14:44

Brzmi kusząco...(tylko czy będę w kraju?) ;P:
dalambert - 20 Wrzeœśnia 2010, 14:51

shenra, porządne Chomiki to na zimę w kraju siedzą :P
shenra - 20 Wrzeœśnia 2010, 15:00

dalambert, jeszcze nie wiem, może się uda. :wink: Poza tym, co to jest porządny Chomik? Hę?! :twisted:
ilcattivo13 - 20 Wrzeœśnia 2010, 15:19

shenra - jak Ciebie zabraknie, to z kim ja będę pił? Reszta się zachowuje, jakby ich w Fabryce Samochodów Małolitrażowych wyprodukowali :twisted:
Martva - 20 Wrzeœśnia 2010, 15:20

z mawete. Tylko że on jest mniej... tego, no... yyyy... rudy.
ilcattivo13 - 20 Wrzeœśnia 2010, 15:26

ano. A ja się farbowania jego włosów nie podejmę :wink:
shenra - 20 Wrzeœśnia 2010, 15:33

ilcattivo13, (głask). Bo ja z założenia długodystansowiec :mrgreen: Pomyślimy, kto wie, może jakiś cud się stanie(albo totalny kanał :mrgreen: )

Partner forum