Spodenki - Szortal
Nina Wum - 6 Czerwca 2011, 00:31
HA! Nareszcie!
Baranku, ja również się cieszę, iż Idea Szczytna pozyskała Ciało - i gratuluję!
Kruk Siwy - 6 Czerwca 2011, 00:36
A jak ci się to ciało podobuje?
Nina Wum - 6 Czerwca 2011, 00:56
Całkiem, całkiem do rzeczy ono. Układ strony jest przejrzysty. Co prawda, ciężko mi się
czyta drobne czerwone literki. Wolałabym też jakąś czcionkę z szeryfami.
Typowy degustibus.
Ziemniak - 6 Czerwca 2011, 09:04
Daty już są - podziękowania dla baranka i całej ekipy
baranek - 6 Czerwca 2011, 09:42
Albowiem Czytelnik dobrem największym.
xan4 - 6 Czerwca 2011, 09:50
Tak swoją drogą, jak macie jakieś uwagi, to piszcie, strona ma być przyjazna, bo jest dla nas, do czytania dobrych rzeczy, a nie po to, aby tylko była.
brajt - 6 Czerwca 2011, 17:43
uwaga nr 1 - blagam, wywalcie te punkty na forum w kosmos, nie mamy po 13 lat.
baranek - 6 Czerwca 2011, 20:54
czasami trudno mi w to uwierzyć. okres całkowitej negacji wszystkiego...
Ziemniak - 6 Czerwca 2011, 21:40
Ktoś wam ukradł kolorki
shenra - 7 Czerwca 2011, 10:46
brajt napisał/a | uwaga nr 1 - blagam, wywalcie te punkty na forum w kosmos, nie mamy po 13 lat. | Możesz to potraktować jako fun(coś zabawnego), a nie zaniżanie metryczki. Nie przesadzaj.
brajt - 7 Czerwca 2011, 12:21
Wiesz, z okolo stu uwag dotyczacych warstwy technicznej i merytorycznej, jakie mam do serwisu, a ktorych nie ma sensu wypisywac publicznie, na forum na szybko podzielilem sie ta jedna pierd olka, bo wydala mi sie bardzo prosta do usuniecia, biorac pod uwage, ze strona bazuje na ogolnodostepnych skryptach i wiekszosc poszczegolnych opcji po prostu sie wlacza lub wylacza. Byc moze sie myle, nie bawilem sie nigdy Drupalem.
Oczywiscie, moge potraktowac te opcje jako cos smiesznego, jesli chcecie jej bronic. Jesli juz teraz uwazasz, ze przesadzam, to moge tak potraktowac nawet caly serwis - jako cos z zalozenia niepowaznego, przecietnego, zamiast jako ambitny projekt, ktory powinien dazyc do perfekcji. Takim wlasnie chcialbym go widziec. Nie wiem, moze po prostu zle zrozumialem "jesli macie jakies uwagi, to piszcie" i reszte sugestii powinienem zachowac dla siebie. Rozumiem ogromny pospiech, z jakim serwis byl uruchamiany (to widac golym okiem), ale poki co strona ma wylacznie cztery zalety - poziom szortow, czestotliwosc aktualizacji, sympatycznego rednacza i oryginalny pomysl. Owszem, to bardzo duze zalety i bez nich ani rusz, ale nad cala reszta trzeba jeszcze dlugo pracowac, bo poki co to wybacz, ale Szortal jest jak brzydka dziewczyna, ktora wprawdzie darzy sie ogromna sympatia, ale troche wstyd pokazac sie z nia przed znajomymi. Serwis literacki, w ktorym np miesza sie jezyk polski z angielskim w funkcjach, w ktorym brakuje stopki, to mimo wszystko obciach. Pozwolilabys sobie na cos takiego w swojej pracy magisterskiej? Raczej nie. Zostalem poproszony o sygnowanie tekstow wlasnym nazwiskiem, wlasnie po to, aby bylo powaznie. Wiec nic dziwnego, ze chce, aby tak bylo. Potencjalni wspolpracownicy (wydawnictwa etc) pewnie tez by chcieli.
Moze z czasem polubie tez kolekcjonowanie punkcikow, jak juz rozgryze, za jakie wpisy (lub do jakich tematow) dostaje sie jeden punkcik, za jakie dwa, kto je przydziela, kto zatwierdza i dlaczego. Kto wie, moze za sto punkcikow bede mogl sobie dokupic balonik przy nicku, albo chociaz punkowa agrafke. To dopiero bedzie fun.
baranek - 7 Czerwca 2011, 15:42
brajt, i to jest właśnie wypowiedź jakiej oczekiwałem, kiedy pisałem 'jeśli macie jakieś uwago, to piszcie'. wiem co Ci się podoba, wiem co nie i wiem, że potrafisz być uroczo złośliwy. do samo 'skasujcie punkty, nie mamy 13 lat' - wybacz...
jak być może zauważyłeś staramy się dostosowywać do próśb i sugestii użytkowników. portal działa dopiero tydzień. daliśmy sobie miesiąc na ustalenie jego ostatecznego kształtu. I choć mamy świadomość, że i tak nie uda nam się wszystkich zadowolić - będziemy się starali.
Punkty usuniemy. Chciałem premiować najaktywniejszych użytkowników książkami, ale masz chyba rację, to dziecinne.
Selena - 7 Czerwca 2011, 15:54
To tylko drobiazg, ale skoro już zaczęliście...
... lepiej będzie bez punktów. Po pierwsze rozpraszają, po drugie unikniemy sytuacji, kiedy ktoś klepie milion bzdurnych postów.
Przyznam, że nie mam zielonego pojęcia o tworzeniu witryn, więc jeszcze głupio zapytam: czy ewentualnie mogłoby być trochę szerzej?
brajt - 7 Czerwca 2011, 15:57
baranku, lista skarg i wnioskow na serwis pojdzie prywatnie jak znajde na nia czas, bo nie ma sensu jej tu wypisywac calej. o punktach napisalem na szybko, na dobry poczatek litanii.
nagrody ksiazkowe nagrodami ksiazkowymi, ale jesli te punkty sa przyznawane za "czesc, witaj wsrod nas", to nie nazwalbym tego aktywnoscia. dostalem punkty m.in. za to, ze przyznalem sie, ze ja to ja. jak wypracujecie sensowna strategie ich przyznawania, to ok, ale niech to bedzie np. za caloksztalt komentarzy. nie za ich ilosc, tak samo jak nie za ilosc ewentualnych tekstow w serwisie. poza tym po jakims czasie kazdy z uzytkownikow osiagnie konkretna ilosc punktow, a liczba nagrod ksiazkowych na pewno bylaby ograniczona. i co wtedy? natomiast w przypadku ewentualnych nagrod cyklicznych, system punktow trzeba byloby napisac tak, aby uwzglednial tylko punkty przyznane w danym okresie. tak czy siak jesli juz nagrody, to lepiej to robic uznaniowo.
a "jak macie uwagi, to piszcie" pisal xan
baranek - 7 Czerwca 2011, 16:04
Cytat | a jak macie uwagi, to piszcie pisal xan |
jest nas dwóch w jednej osobie. jeszcze nie trójca, ale już jakby coś koło tego. nie twierdzę, że święta.
brajt - 7 Czerwca 2011, 16:09
Selena, da sie. Skorka standardowo ustawiona jest tak, aby szerokosc strony zawsze wynosila 80% ekranu, co wyglada elegancko przy blogu, ale nie sprawdza sie w serwisie literackim, tym bardziej przy nizszych rozdzielczosciach horyzontalnych. Do 90-95 spokojnie da sie dociagnac.
Kruger - 7 Czerwca 2011, 18:01
Baranek zaszczycił mnie zaproszeniem do ekipy czytającej Szortalu.
Zdaję sobie sprawę, że moja ostatnia działalność mogła działac paru osobom na nerwy i pewnie dalej działa. Ale liczę na to, że poznamy się lepiej i z czasem przekonacie się, że fajny ze mnie gość. Że to co robię uważam za słuszne i ciekawe a nie trolluję czy wymądrzam się dla przyjemności olśnienia maluczkich. I że zawsze gotów jestem przyznać się do błędu gdy go popełnię.
Trochę dziwny post, ale taką miałem potrzebę.
Z pozdrowieniami dla wszystkich userów forum, w szczególności zaangażowanych we wszelką forumową i pozaforumową działalność szortową.
Martva - 7 Czerwca 2011, 18:27
Ups, już się boję
Kruger - 7 Czerwca 2011, 18:31
Nie, nie nie - to ja się boję!
Chociaż... moja żona uważa, że wykazuję zachowania autystyczne.
Ale zawsze to lepsze niż schizofrenik z zespołem paranoidalnym. Znaczy, mniej groźne.
Selena - 7 Czerwca 2011, 18:31
Kruger, oj tam, zaraz na nerwy. Fajnie, że Ci się chciało tak długie komentarze produkować
Aczkolwiek na temat komentarza dotyczącego mojego DZIEŁA, będę jeszcze dyskutować
Kruger - 7 Czerwca 2011, 18:41
Z przyjemnością.
Długość komentarzy jest odwrotnie proporcjonalna do chęci pracy w miejscu... pracy. Wychodzi więc na to, że za długie komentarze ktoś mi płaci. Czyli nie jest źle.
baranek - 7 Czerwca 2011, 18:50
bardzo się cieszę, ze ktoś Ci płaci za komentarze. ktoś inny, znaczy.
merula - 8 Czerwca 2011, 09:31
informacja o szortalu się niesie
http://www.joemonster.org...p?f=3&t=1086310
eLAN - 10 Czerwca 2011, 21:05
Widzę, że szortal rozszerza swoją działalność. Szorty. Drabble. Recenzje. Jest progres
J.Tanar - 10 Czerwca 2011, 22:56
Idea piękna, teksty zacne, i w ogóle ruch obywatelskoszortowy się rodzi. Dzięki Barankowi, że tak powiem, będzie co, treściwie, poczytać. :)
Tylko, zlitujcie się, bez akapitów, co linia, bo szału dostanę. Już większość portali to przerobiła.
Edit: Na wszelki wypadek, w newsach i na pierwszej stronie, te akapity.
xan4 - 12 Czerwca 2011, 13:23
Wampir Mieć jest znany na całym świecie. Od dobrych paru lat przestał być naszym dobrem narodowych, stał się bowiem dobrem ogólnoświatowym. Fotografują się z nim największe postaci tego świata, przecież dobrze wiemy, po co Obama przyleciał do Warszawy oraz dlaczego Euro 2012 odbędzie w końcu w Polsce.
Wokół niego, jak wokół każdej znanej postaci ludzie robią biznes. Sam ostatnio widziałem figurki Miecia na wielkim targu w Stambule. To wokół nich kłębił się wiekszy tłum niż przed Błękitnym Meczetem. Stałem z boku i uśmiechałem się, cieszyło mnie, że nasz następny wielki rodak zdobywa świat.
Po wpisaniu Miecia w google, wyskakują tysiące stron w najróżniejszych językach świata. 1/10 aukcji na allegro ma coś z wspólnego z Mieciem.
Prawa do Miecia zostały przekazane Fundacji Pomocy Fantastom.
Całe szczęście, że nie sprzedano praw do ekranizacji Disneyowi, mówiło się, że chcieli przenieść akcję do Nowego Jorku, a Miecia miał grać Justin Bieber. Obecnie Prezes Fundacji negocjuje z Jamesem Cameronem sprzedaż praw do filmu, wstępnie budżet filmu na być większy niż Titanica i Avatara razem wziętych (jest to spowodowane tym, że producenci filmu wzięli na siebie wybudowanie dróg dojazdowych do stolicy, żeby dojechać na plan filmowy).
No, ale dość ciekawostek i dygresji. Przechodzę do rzeczy:
I Wy możecie mieć wkład w Miecia.
szortal.com ogłosił konkurs na szorta o Mieciu, nagrody i chwała czekają na zwycięzców.
Termin nadsyłania prac upływa 20 czerwca o godzinie 20:00, więc następny tydzień macie zawalony, odwołajcie wszystkie imprezy i spotkania, ale cóż to jest, jeden tydzień pracy, wobec nieśmiertelnej chwały.
Zapraszamy.
xan4 - 14 Czerwca 2011, 17:18
Tak post pod postem, ale mam Ważne Wiadomości z Ostatniej Chwili.
Po ostatnich dokonaniach przy serialu HBO, casting na scenarzystę filmu o Mieciu wygrał George R.R. Martin. Przed chwilą był u niego nasz specjalny wysłannik, oto co powiedział:
Ojej, nie wiem co powiedzieć, tak się cieszę, tak się cieszę. Wiem, że było tysiące chętnych do napisania scenariusza o wampirze Mieciu. Bardzo wam wszystkim dziękuję, nawet nie wiecie jakie to wyróżnienie dla mnie, znaczy się, oczywiście, że wiecie, przecież wy znacie tych wszystkich sławnych ludzi, którzy zgłosili się, aby napisać ten scenariusz. Ojej, jak fajnie, jestem oszołomiony, nie wiem co powiedzieć. Przepraszam, że mówię tak nieskładnie, ale..., ale naprawdę nie spodziewałem się.
Jeszcze dzisiaj kończę wszystkie prace, które tutaj wykonywałem, odkładam pisanie ostatniego tomu, HBO też może przecież poczekać. Wsiadam w samolot i lecę do Warszawy, muszę pooglądać dokładnie plenery, aby natychmiast wziąść się do pracy nad Mieciem.
baranek - 14 Czerwca 2011, 17:37
a zupełnie z ostatniej chwili, to przybędzie do Warszawy z opóźnieniem. coś się z przelotem przez Stany popieprzyło.
Ziemniak - 23 Czerwca 2011, 19:28
Nie da się kliknąć Lubię to pod szortem, po chwili kontrolka się resetuje i wraca do stanu poprzedniego.
xan4 - 26 Czerwca 2011, 12:43
Nasza nagroda - książka Łukasza Śmigla, Mordercy, ustawiła nasz następny konkurs na szorta.
Jego temat to: Mordercy. Powiedzmy, że temat pojmujemy tak szeroko jak wygląda Amazonka przy ujściu do Atlantyku. Tematy wojenne, historyczne, space-opery są jak najbardziej pożądane. Będziemy przyjmować także dokładne opisy zabójców wampirów (ale nie Mieciów) czy komarów. Podsumowując: właściwie to będziemy przyjmować wszystko z mordercami w tle.
Termin: 9 lipca 2011 roku, godzina 20,00, wysyłamy na maila do baranka: baranek@szortal.com. Limit: 5 tysięcy znaków.
Do klawiatur Panie i Panowie!!!
Przypominan też o konkursie na nasze logo, pal licho świetne nagrody, ale sława, wielka sława czeka na zwycięzcę.
|
|
|