Najnowszy numer - Kiedy nowy/kolejny numer SF?
Godzilla - 28 Marca 2011, 13:25
Inny częsty błąd z tej działki, chociaż nikogo nieobrażający, to "Allach" przez "ch". Obraża raczej moje poczucie poprawności ortograficznej. Mianowicie w arabskim są trzy odmiany głoski "h", każdą się inaczej wymawia, i żadna nie jest identyczna z polskim "h/ch". Tylko jedna z tych głosek jest pisana w naszej uproszczonej transkrypcji jako "ch", pozostałe dwie jako "h", a w słowie "Allah" akurat występuje jedna z tych pozostałych.
rybieudka - 28 Marca 2011, 13:32
Godzilla, a które "ch" pisze sie po polsku przez "CH" - to z kropką na górze, czy to bez kropek? Bo ja szczerze mówiac oba z nich bym pisał przez "CH", ale jestem w temacie raczej lajkonikiem...
Kwestia "H" bezdźwiecznego (bo to chyba tak należałoby określić) jest tu dla mnie w miarę jasna
Ozzborn - 28 Marca 2011, 16:51
rybieudka, cieszę się, że ktoś z poza "branży" to zauważył, też mnie dźgnęło w oko, ale przeglądałem w nocy i zapomniałem o tym napisać. Autor krzyżówki zasłużył na karnego jeżyka
ch to jest to z kropką - charczące (Ty zdaje się uczysz się arabskiego nie?)
Pisanie tego bez kropki przez h jest o tyle uzasadnione, że miejsce artykulacji jest zbliżone do dźwięcznego.
Natomiast polskie ch też jest "wyżej" artykułowane choć nie tak wysoko i bez języczka.
We współczesnym języku może tego już tak nie słuchać ale kiedyś różnica między ch i h w polskim była bardzo wyraźna - jak się wsłuchać to można czasem wyłapać.
Ciekawostka: niektórzy Arabowie mówiący po polsku używają w zależności od ortografii swojego ch lub dźwięcznego h
Witchma - 28 Marca 2011, 17:53
Z kąd konkretnie?
rybieudka - 28 Marca 2011, 18:04
Ozzborn napisał/a | rybieudka, cieszę się, że ktoś z poza branży to zauważył, też mnie dźgnęło w oko, ale przeglądałem w nocy i zapomniałem o tym napisać. Autor krzyżówki zasłużył na karnego jeżyka |
A jaki ja spoza branży jak ja piszę doktorat o muzułmańskich imigrantach we Wrocławiu?
Cytat | (Ty zdaje się uczysz się arabskiego nie?) |
No jakoś tak wyszło
Cytat | Ciekawostka: niektórzy Arabowie mówiący po polsku używają w zależności od ortografii swojego ch lub dźwięcznego h |
mój nauczyciel/lektor tak ma. A przynajmniej próbuje Np. "charczy" jak mówi "chmura" Ale też to zauważyłem, zupełnie przypadkiem.
Ozzborn - 28 Marca 2011, 18:06
Witchma, a może miało być "z pozą branży" hę?
To na pewno dlatego, że pół życia pisałem "spowrotem"
rybieudka, no faktycznie tak mi się coś kojarzyło, ale trzeba było cicho siedzieć, niekształconych zawstydzać
RedActor - 28 Marca 2011, 18:35
Krzyżówka wypasiona, w następnym numerze będzie pewnie horoskop
Fidel-F2 - 28 Marca 2011, 19:26
rybieudka napisał/a | słowo mahometanie jest chyba niepoprawne | Godzilla napisał/a | Mahometanie to takie nasze uproszczenie wynikające z niewiedzy | skąd ten pomysł?
za miesiąc horoskop, potem przepisy na babkę świąteczną, program telewizyjny i na koniec kącik porad 'jak wywabić plamy z dyni i nie zajść w ciążę jednocześnie'
może i ryzykuję ale inaczej nie mogę, RD, chyba Cię pogięło
rybieudka - 28 Marca 2011, 19:29
Fidel-F2 napisał/a | rybieudka napisał/a:
słowo mahometanie jest chyba niepoprawne
Godzilla napisał/a:
Mahometanie to takie nasze uproszczenie wynikające z niewiedzy
skąd ten pomysł? |
stąd
rybieudka napisał/a | (generalnie chodzi tu o problem z nazywaniem ściśle monoteistycznej religii od imienia proroka) |
Fidel-F2 - 28 Marca 2011, 19:30
Cytat | stąd
rybieudka napisał/a:
(generalnie chodzi tu o problem z nazywaniem ściśle monoteistycznej religii od imienia proroka)
_________________ | znaczy, że co, bo nie kumam?
RD - 28 Marca 2011, 19:35
Fidel-F2 napisał/a | RD, chyba Cię pogięło |
Pełna kultura, jak zwykle.
Fidel-F2 - 28 Marca 2011, 19:39
a fundować nam coś takiego to grzecznie jest?
rybieudka - 28 Marca 2011, 19:40
Fidel-F2, ujmijmy to tak (choć akurat Ty się pewnie tym nie przejmiesz w ogóle). Nazwa mahometanie odnosi sie do proroka Muhammada, zwanego u nas Mahometem, tak? Osoba tego proroka jest dla nas jedną z najbardziej charakterystycznych cech islamu, tak? Problem w tym, że muzułmanie mają bardzo radykalne podejście w kwestii monoteizmu. chodzi o "nie dodawanie Bogu towarzyszy". Zatem nazywanie ich religii nie od bóstwa, ale od proroka, który jedynie przekazał objawienie jest dla nich obraxliwe, gdyż godzi w podejście monoteistyczne. Obraźliwosc taka jest niepotrzebna, gdyż można użyć neutralnych terminów jak "muzułmanie" lub "wyznawcy islamu". Pomijając juz to, ze nazwa "mahometanie" moze sugerować znaczenie "wyznawcy Mahometa", które jest błędne, prawda?
Teraz jasne?
Fidel-F2 - 28 Marca 2011, 19:42
teraz siur, dzięki
RD - 28 Marca 2011, 19:43
Gdyby krzyżówka miała wpływ na objętość opowiadań czy publicystyki, czepiaj się do woli. Nikt ci nie każe jej rozwiązywać. Jednemu się spodoba, drugiemu nie, jak zawsze, wszędzie i wszystko.
shenra - 28 Marca 2011, 19:50
Jeeej, ludzie, to tylko krzyżówka. To tak jakby czasopismo fantastyczne nie mogło sobie zafundować krzyżówki, bo ma na to ochotę. Mnie to rozbawiło, mimo że jeszcze do niej nie zaglądałam. Krzyżówka wzięła mnie z zaskoczenia i to jest fun.
rybieudka - 28 Marca 2011, 19:51
Ależ nie ma za co
shenra napisał/a | Krzyżówka wzięła mnie z zaskoczenia i to jest fun. |
No wiesz? Tak przy ludziach...
shenra - 28 Marca 2011, 19:59
rybieudka napisał/a | No wiesz? Tak przy ludziach... | Przepraszam, już się strasznie kryguję, po końcówki wąsów
Fidel-F2 - 28 Marca 2011, 20:11
RD napisał/a | Nikt ci nie każe jej rozwiązywać. Jednemu się spodoba, drugiemu nie, jak zawsze, wszędzie i wszystko. | Jasne, tylko, że to postępuje. Czemu nie horoskopy? Itd? zawsze jakis fan sie znajdzie. A do czytania coraz mniej. Powiesz, nie pasuje to nie kupuj. Naturalnie, że tak. I pewnie któregoś dnia, jeśli trend się nie zmieni, stwierdzę, że nie warto. Tylko mi przykro.
RD - 28 Marca 2011, 20:14
Co masz na myśli pisząc, że do czytania coraz mniej? Możesz sprecyzować?
Fidel-F2 - 28 Marca 2011, 20:18
x stron do czytania + krzyżówka < x+1 stron do czytania
RD - 28 Marca 2011, 20:21
Bzdurzysz. Najpierw przyjrzyj się temum, co krytykujesz, policz, potem mirmiłuj. Objętość tekstów ulega pewnym fluktuacjom z oczywistych względów. Raz jest nieco więcej miejsca na coś innego, raz mniej albo i wcale.
Fidel-F2 - 28 Marca 2011, 20:31
pomirmiłować nie zaszkodzi, mirmiłowanie to jedna z głównych sił rządząca społeczeństwem
jeśli to efekt fluktuacji to pół biedy, ale krzyżówka w SF to jak dłubanie w nosie podczas antraktu, jest wolna chwila to ją spożytkujemy
Matrim - 28 Marca 2011, 20:48
Fidel-F2 napisał/a | Czemu nie horoskopy? |
Gdyby, na przykład, Kruk Siwy taki horoskop zredagował, to ja bym z przyjemnością poczytał.
Fidel-F2 - 28 Marca 2011, 20:56
Matrim, gdyby Kruk napisał horoskop to włączyłbym go w ciemno do działu literackiego
Matrim - 28 Marca 2011, 21:00
No to nie uprzedzajmy faktów
Kruk Siwy - 28 Marca 2011, 22:37
Wkręcacie mnie.
Ale na próżno bo nikt nie wymyślił lepszego horoskopu niż ten:
http://staszek.blox.pl/2007/02/Horoskop-Tyma.html
Agi - 28 Marca 2011, 22:41
Cudny! Spłakałam się ze śmiechu.
Fidel-F2 - 28 Marca 2011, 22:49
niom, taki horoskop byłby ozdobą
Ozzborn - 28 Marca 2011, 22:52
niach niach i na dodatek sama prawda!