Park marzeń [gry] - Co robić? Czyli w co grać?
Dunadan - 11 Listopada 2013, 16:31
ketyow, a, to git... Black Mesa ma paradoksalnie lepszą grafe niż HL2... ale i tak najlepszy jest Episode 2
Tak o wilku mowa... ktoś coś wie n/t kontynuacji? cisza okrutna od wielu lat...
Magnis - 11 Listopada 2013, 18:27
ketyow napisał/a | A Arma ma singla? Myślałem, że to typowy multiplayer. Szukałem w realu, bo promocja na którąś po 10 zł z tego co pisał Magnis, ale niestety u mnie nie ostał się ani jeden egzemplarz. |
W Saturnie obadaj . U mnie widziałem około 10 sztuk jedynki w Złotych Tarasach w wersji gold z dodatkiem.
Operation Flashpoint : Dragon Rising był dodany do CDA nr 10/2013 .
konopia - 11 Listopada 2013, 18:35
Dunadan napisał/a | Tak o wilku mowa... ktoś coś wie n/t kontynuacji? cisza okrutna od wielu lat... |
HL3 ma być i to niedługo, to się ma zbiec z premiera konso-puterów firmowanych przez STEAM i ich własnego systemu operacyjnego (linux, tyle, że strasznie okrojony ma być, ma podobno służyć tylko do odpalania gier ze steam) Onie nie lubią się z windows i wcale tego nie ukrywają, już na steam można znaleźć gry na linuxa, na razie bida, ale ma być lepiej. Jest klient steam na linuxa, sprawdziłem działa, w portal trochę pograłem.
Jako praktykujący linuxi'arz zwracam uwagę na te informacje.
Dunadan - 11 Listopada 2013, 19:00
konopia napisał/a | Onie nie lubią się z windows i wcale tego nie ukrywają |
Z Microsoftem to moga się i nienawidzić ale na pewno kochają się z Dolarem ;] cudów nie ma...
ketyow - 11 Listopada 2013, 19:43
konopia napisał/a |
HL3 ma być i to niedługo, to się ma zbiec z premiera konso-puterów firmowanych przez STEAM |
konopia, ale że Valve gdzieś podało taką informację? Bo z tego co słyszałem, to Valve nie podawało żadnych oficjalnych konkretów, za to plotek pojawiło się już o HL3 miliony.
CzterySilnia - 11 Listopada 2013, 20:16
Ja ostatnio grałem w Fallouta 3, którego gorąco polecam. Znawcy serii wiedzą o co chodzi. Ponadto, gram w Cantr II - gra przeglądarkowa, w której odgrywasz wymyślone role swoich postaci. No i War Thunder, latanie i nawalanie się samolotami, ale to raczej tak z doskoku, nie hardokorowo.
Pako - 11 Listopada 2013, 20:49
ketyow napisał/a | konopia napisał/a |
HL3 ma być i to niedługo, to się ma zbiec z premiera konso-puterów firmowanych przez STEAM |
konopia, ale że Valve gdzieś podało taką informację? Bo z tego co słyszałem, to Valve nie podawało żadnych oficjalnych konkretów, za to plotek pojawiło się już o HL3 miliony. |
+1
Też nie zdarzyło mi się zauważyć żadnego hype'u na HL3, a jeśli pojawi sie jakiekolwiek info to na pewno pół internetu się zatrzęsie.
Bardziej tu przez ludzi i serwisy przemawiało myślenie życzeniowe, że HL3 to byłby świetny rozrusznik dla maszyny Stamowej, ale nikt nie powiedział nic na pewno.
No ale jeśli jest inaczej - z chęcią się dowiem :)
ketyow - 11 Listopada 2013, 21:06
CzterySilnia, a w New Vegas grałeś? F3 to tylko próba przeniesienia Fallouta w "dzisiejsze realia", nie do końca udana, i o ile New Vegas nadal nie jest dziełem skończonym, bo w 3D po prostu pewne rzeczy się nie sprawdzają, o tyle jest z pewnością o rząd wielkości lepszą produkcją. Mam za sobą 200 godzin rozgrywki i nadal nie zapowiada się na koniec, a skończyłem tylko linię fabularną NCR, przede mną jeszcze Legion, House, dwa dodatki. A te trzeba przyznać stoją na bardzo wysokim poziomie fabularnie. Dobra rzecz.
CzterySilnia - 11 Listopada 2013, 22:12
Na podstawki jeszcze nie ukończyłem, bo kapryśny los nie znajduje dla mnie odpowiedniej ilości czasu. Nie ma się co załamywać, stopniowo ogarnę i FO3 jak i dodatki. Jednakże, dzięki za sugestie, co do dalszych tytułów. Ja w ogóle przygodę z Falloutem zacząłem od trójki. Wiem, wstyd, ale tak wyszło .
konopia - 12 Listopada 2013, 08:26
Fakt. Wiecie,że macie rację, coś pokręciłem z tym HL3
New Vegas i 3, świetne produkcje, długie godziny przy tym spędziłem.
Cytat | Z Microsoftem to moga się i nienawidzić ale na pewno kochają się z Dolarem ;] cudów nie ma... |
Oczywiście dalej gry będę wydawać na wszystkie dotychczasowe platformy, ale wydaje mi się, że wszyscy wielcy z zazdrością spoglądają na to co robi apple w sensie powiązania sprzętu z oprogramowaniem, podobno microsoft myśli o pójściu tą samą drogą, więc czemu nie Valve, jakby tak HL3 przez kilka pierwszych tygodni był dostępny tylko w wersji na steam (linux), to trochę zestawów by sprzedali i pobrań darmowego systemu operacyjnego by było, (bo samych grających na "zwykłym" linuxie nie ma za dużo).
Jeśli ktoś ktoś chce pograć na linuxie w starsze tytuły, to chyba najwygodniejszym rozwiązaniem jest aplikacja "play on linux", trzeba odpalić i sprawdzić z jaką wersją danej gry to działa, jaką wersję kupić, często są to instalatory do gier z gog'a.
Dunadan - 12 Listopada 2013, 08:29
konopia napisał/a | więc czemu nie Valve |
Bo to za mały gracz by mógł sobie pozwolić na taki eksklusive... jeśli HL3 jest w produkcji to pewnie pochłonie ąłdnych parę milionów doalrów które ma się SZYBKO zwrócić. A żeby tak się stało muszą uderzyć w jak największą publiczność.
ketyow - 12 Listopada 2013, 10:26
Jakby HL3 był kilka tygodni tylko na linuxa, to fani pożarliby żywcem Valve, a kilku cwaniaków siadłoby i w parę dni (godzin?) przeportowało grę na Windowsa i Valve mogłoby tylko płakać nad swoją decyzją. Za to na pewno jakąś formą takiej walki byłoby wydanie HL3 jedynie na własną konsolę steam i nie wydanie jej na XBOXa i PS4, tutaj zapewne tak to zostanie rozwiązane. Ale to też nie gwarancja sukcesu, bo HL3 to strzelanka dla fanów PC, a nie konsol, więc wątpię by gracze chowani na PS3 i X360 nagle porzucili swoje konsole i dedykowane im ulubione tytuły, dla jednej typowo pecetowej strzelanki. Jednocześnie tracąc wiele innych gier stricte dla PS4 i X1. Więc dla samych dolarów, to może jednak lepiej wydać dla PS4 i X1. Na szczęście to nie moje zmartwienie.
Dunadan - 12 Listopada 2013, 10:54
ketyow, tym bardziej że rozmiawiamy o czymś co jeszcze nie istnieje (oficjalnie)
konopia - 12 Listopada 2013, 11:56
Wydanie na własną konsolę to jednoczesne wydanie tego na linuxa, i ile dobrze zrozumiałem ich plan, to pecetoonsola od nich ma być zwykłym PC o zamkniętej konfiguracji działającą pod linuxem z ich nakładką na ten system.
Chodziła plotka, ze dlatego wypuścili klienta steam na linux by testować te rozwiązanie. Z konsolami od sony i M$ się raczej nie pokłócą, tam to się kasę trzepie równo.
Patrząc na rynek tutaj (UK, na to co leży po sklepach i komisach) to raczej nieduży procent graczy gra na PC. Podobno odwrotne proporcje są w Polsce i np. w Niemczech, gdzie granie na PC ma się dobrze.
Ja sam w chwili obecnej mam się za gracza konsolowego.
Nie wiem czy widzieliście projekt padu od Valve, ciekawie to się zapowiada.
IMO wystarczy dobrze zrobić obsługę pada w grze, przystosować interfejs itp. i jest to dużo wygodniejsze niż mysz i klawiatura. Ja wiem oczywiście, że mysz szybka i dokładna, i najlepiej headshooty myszą wchodzą, ale wolę pada.
O co chodzi z tym WOG do homm3, bo właśnie zainstalowałem sobie homm3 pod ubuntu (na GOG'u kupiłem kompletne wydanie), zarzuciłem tego patcha do hd, fajnie, może sobie pogram wieczorami, z 10 lat w to nie grałem, i nie miałem styczności z tą przeróbką, warto tym się zainteresować?
ketyow - 12 Listopada 2013, 12:49
konopia napisał/a | Wydanie na własną konsolę to jednoczesne wydanie tego na linuxa, i ile dobrze zrozumiałem ich plan, to pecetoonsola od nich ma być zwykłym PC o zamkniętej konfiguracji działającą pod linuxem z ich nakładką na ten system. |
Ja o tym wiem i wydaje mi się, że to co nijak nie koliduje z tym co napisałem. Pad od Valve jest ciekawy, ale i tak wolę mysz i klawiaturę, odpowiednie sterowniki do touchpada i mam tego ich pada w laptopie. Nie, dla mnie mysz to mysz - liczy się precyzja.
Natomiast WoG to najlepsze co się trafiło Heroesom w ich historii. Dochodzi do wyboru kilkaset dodatkowych opcji, z których wiele całkowicie zmienia dotychczasowy sens rozgrywki i taktykę gry, można kombinować nimi na wiele sposobów i wielokrotnie odkrywać grę na nowo. Granie w "gołe" HoMM 3 to dla mnie teraz jak jazda Porsche, które nie ma radia, klimy, wspomagania, ma ręcznie otwierane szyby, drewniane fotele, prędkościomierz z dużego fiata, wajchę zmiany biegów z trabanta etc.
konopia - 12 Listopada 2013, 14:38
Dzięĸi, czyli najpierw muszę zainstalować WOGa
ketyow - 12 Listopada 2013, 14:53
WoGa wrzucasz jako nakładkę na Shadow of Death. Jakby co. Odniosę się jeszcze do tego, że z 10 lat nie grałeś: to lepiej 2 tygodnie pograj bez WoGa, jak sobie przypomnisz to będziesz wiedział do czego większość opcji służy.
Memphis - 12 Listopada 2013, 14:54
FPSy nuda
Ja teraz znowu zagrywam się w Zeus Pan Olimpu i tak już od 12 lat przypominam sobie o niej raz na jakiś czas. Teraz już takich nie robią...
ketyow - 12 Listopada 2013, 15:03
Memphis napisał/a | FPSy nuda
|
Generalnie się zgadzam, ale jest kilka odstępstw zaprzeczających tej regule.
Borsuk - 19 Listopada 2013, 10:54
LEGO Marvel Super Heroes
Świetna rozrywka dla każdego, kto lubi kolekcjonerki. Fabuła jest boleśnie idiotyczna, ale to taka konwencja.
ketyow - 19 Listopada 2013, 19:49
Myślałem, że mody do New Vegas będą czymś pięknym, tymczasem jest w nich kompletny burdel, pół gry się wykrzacza i nawet kompatybilne ze sobą mody nie działają razem tak jak powinny. Doinstalowuję moda X, to moda A, B, G, H, J, M i U muszę przeinstalować, żeby działały. Jak je reinstaluję, to się okazuje, że mod C i D muszą być instalowane po modzie B i G, ale przed H i A. Doprowadzenie do tego, żeby kilka modów działało razem wymaga cudów.
Dunadan - 15 Grudnia 2013, 13:07
Przekozacka gierka:
http://www.rippledotzero.com/
Klasyczna platformówka - ładna grafika, świetna muzyka i niezła grywalność, polecam
Matrim - 15 Grudnia 2013, 23:16
Skyrim na sterydach. Czad. Dwa tygodnie z przerwami zajęło mi ustalenie satysfakcjonującej paczki modyfikacji. I, rany, jak ta gra wciąga...
Dunadan - 16 Grudnia 2013, 11:55
Matrim, który to zestaw?
Matrim - 16 Grudnia 2013, 19:51
Dunadan, autorski, eksperymentalny
Po pierwsze, zmiany w interfejsie, więc SKSE i SkyUI oraz Better Quest Objectives, bardziej szczegółowo opisujące wszelkie zadania i Achieve That!, śmieszny mod, który za pewne osiągnięcia daje stałe bonusy (coś w stylu: zebrałeś milion sztuk złota, damy Ci lepsze ceny w sklepach) i Face to face conversations.
Potem grafika, czyli Climates of Tamriel (z dodatkiem dla mgieł i deszczu) + Enhanced Lights & Effects (niektórzy polecają Realistic Lightning Overhaul, ale moim zdaniem EL&E jest dużo bardziej klimatyczny). Do tego: Static Mesh Improvement Mod (dla poprawy modeli przeróżnych śmieci), DYNAVISION (dla głębi ostrości, bo ustawienia ENB u mnie jakoś działać nie chciały), Skyrim Flora Overhaul (dla bujniejszej przyrody) i dwa malutkie: Footprints i Get Snowy (nazwy mówią za siebie) oraz SkyFalls (animowane, odległe wodospady). A jak przy wodzie jesteśmy, to jeszcze W.A.T.E.R. czyli kompleksowy mod dla wszelkich wód powierzchniowych.
Potem wzięło mnie na pewną organizację świata, więc załadowałem: Lanterns of Skyrim (więcej świateł - przy modyfikacji światła przez EL&E dość pomocna rzecz ), wraz z dodatkiem Lantern Caretakers (w większych miastach pojawiają się osoby zapalające wybrane lampy pod wieczór). Touring Carriages, czyli połączenia dyliżansowe między większymi osadami i Hold Border Banners - na granicach prowincji pojawiają się sztandary pokazujące, jaką granicę przekraczasz. Przy okazji Point the Way, czyli bardziej czytelne drogowskazy. Znalazłem jeszcze jakieś mody dodające więcej niezależnych postaci w miastach, na drogach i w różnych fortach, ale jeszcze nie sprawdziłem.
Wczujka, czyli immersja Tu kierowałem się takim tam założeniem historii postaci - nordyjski myśliwy, który wbrew swojej woli zostaje wciągnięty w wojnę domową (a co! ). Więc głównym modem jest Hunterborn, zmieniający zasady obchodzenia się z upolowaną zdobyczą (nie otwiera po prostu jelenia, jak skrzyni, tylko każe przejść każdy etap po kolei: skórowanie, zbieranie szczególnie przydatnych ingrediencji, wykrawanie mięska. A im więcej się tego robi, tym lepsze efekty przynosi, czyli np. nie psuje się skóry przy oprawianiu, o). Do tego dołożyłem jakiś mod poprawiający celowanie z łuku, dłuższe modele strzał oraz jeden dodający ekwipunek biwakowy (Camping Kit Northern Ranger, ale w zanadrzu trzymam Gypsy Caravan, czyli domek na kółkach). Do tego zestawu dochodzi jeszcze 3DNPC dodający głębi postaciom, ich wypowiedziom itede i cała paczka wszelkich Immersive (Weapons, Armors, Patrols i w jakimś innym modzie zawarte Battles, Brigands, Factions, Mercenaries, Travelers, czyli dużo łażących po świecie postaci).
Wyposażenie. Oprócz wcześniejszych Immersive Armors i Weapons, dorzuciłem Cloaks (płaszcze), Telescope, Bandoliers, Dual Sheath i najfajniejszy, kompleksowy Convenient Horses. Trzeba uciułać na pierwszego konika, ale frajda z jazdy jest nieziemska, no i da się walczyć z siodła.
A na koniec (choć właściwie powinien być ładowany na początku) SkyRe - moduł zmieniający baaardzo dużo rzeczy, od drzewek rozwoju, po walkę i różne mniej istotne rzeczy. A, Unofficial Skyrim Patch też jest polecany, jako jeden z pierwszych.
Nie bawiłem się (i nie zamierzam, bo z tym sporo zachodu) w podmienianie modeli postaci na jakieś seksi-fleksi bohaterki z żurnala, z dwoma wyjątkami: Xenius Character Enhancement, który poprawia wygląd postaci w całej grze (normalne oczy!) i Bijin Warmaidens (bo to ładne wojownicze księżniczki są, a w podstawowej wersji, czyli bez tony dodatkowych modyfikacji dla spragnionych nagości małolatów, dobrze wpasowują się w scenografię gry).
No. Tyle Na razie żadnych grubszych modyfikacji nie będę dodawał, bo chcę sobie trochę połazić po Skyrim.
Dunadan - 17 Grudnia 2013, 01:27
Matrim, postaram się zapamiętać jak już zanabędę kompa który pozwoli na sensowną zabawę w tę grę ;]
Matrim - 18 Grudnia 2013, 09:20
To ja to wszystko pisałem "na zaś"? No to mnie w konia zrobiłeś
Modyfikacje walki dały o sobie znać. Polazłem zbyt daleko, wlazłem zbyt głęboko i mimo początkowych wygranych pojedynków (acz już unosiłem brew w niepokoju...), schodzę po jednym strzale od jakiegoś czarownika-amatora. No i musiałem szukać sławy w innych miejscach...
Magnis - 27 Grudnia 2013, 21:32
Turning Point : Liberty of fall
Historia prosta. Niemcy zaatakowali USA i jako jedni z wielu będziemy musieli załatwić niemieckich żołnierzy. Misje polegają na przejście po sznurku trasy i eksterminacje wrogów.
Niestety alternatywna historię, którą dostaliśmy jest ciekawa, ale ze względów niedoróbek wyszła przeciętna gra. Grafika nie powala, ponieważ pomieszczenia czy postacie nie zachwycają, są bugi (misja z profesorem) i długie wczytywania. Gdyby poprawili co trzeba i bardziej dopracowali mogła by wyjść całkiem dobra gra. Choć gra się nieźle i tak sobie włączyć na odprężenie to można, ale nie trzeba.
Adon - 29 Grudnia 2013, 22:44
Powiedzcie, bo jest w niezłej cenie na steamie - Mass Effect 1 i 2 - warto, czy też nie?
Ziuta - 29 Grudnia 2013, 23:00
Grałem trochę w jedynkę, ale nie mogłem się przekonać. Ale nie jestem dobrą osobą do porad, bo zwykle gry rozkminiam dopiero za drugim razem.
|
|
|