Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2006, 12:12
No to kolejna podpowiedź. To był pojazd.
Hauer - 2 Czerwca 2006, 12:14
To moze prom kursujący miedzy wyspepkami?
Czarny - 2 Czerwca 2006, 12:23
Rower
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2006, 12:34
pudło, pudło
elam - 2 Czerwca 2006, 12:36
pociag ???
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2006, 12:37
bingo Wysadzili w Indochinach desant który z kolei wysadził pociąg.
elam zadajesz
elam - 2 Czerwca 2006, 12:45
hehe
no dobra, to pytanie, ktore zadalam w knajpie ale na razie nie ma wiekszego odzewu;
kto wymyslil picie piwa przez slomke?
Czarny - 2 Czerwca 2006, 12:46
Powtarzam strzał - wikingowie?
elam - 2 Czerwca 2006, 12:48
powtarzam odpowiedz - nie
Pako - 2 Czerwca 2006, 12:57
Hmm.. Słowianie na pewno nie Wikingowie też odpadają.
Sumeryjczycy może? (mieli oni piwo o.O ) ?
elam - 2 Czerwca 2006, 12:59
Pako - zgadles!
w starozytnym sumerze juz 5 tys lat p n e warzyli piwo z jeczmienia. a ze im w kadzi plywaly szumowiny, luski zbozowe, to pili to piwo przez slomki, wszyscy razem wokol gara
i tak Dimoon sie opil pierwszy raz
zadajesz
Pako - 2 Czerwca 2006, 13:06
w a tak se strzeliłem
Hmm... musze pomyśleć nad pytaniem chwilkę, także dajcie mi trochę czasu
Pako - 2 Czerwca 2006, 13:15
Dam dwa pytania, ale tak banalne, że aż mi głupio. Ale mam czarną dziurę w głowie akurat, także nie mogę nic innego rzucić, a blokować nie chcę.
1. W programowaniu są dwie funkcje tworzace pętlę: do while, a także repeat until (wiem, ze funkcji jest więcej, ale chodzi mi o te dwie). Czym się one różnią? (poza zapisem )
2. W języku c++ (w c zresztą chyba też) funkcja iteracyjna "for" jest zbudowana specyficznie. Na czym polega różnica między pętlą for w c, a w pascalu chociażby?
elam - 2 Czerwca 2006, 13:22
ojojoj....
na takich jezykach to ja sie nie znam...
joe_cool - 2 Czerwca 2006, 13:28
na pierwsze pytanie odpowiedz znam - nazwy fukcji mówią same za siebie , czyli pierwsza pętla "leci" tak długo, dopóki dany warunek występuje, a druga pętla leci do momentu, aż dany warunek wystąpi. no chyba, że jest jeszcze jakaś różnica...
dugie pytanie - nie wiem... w c++ nigdy się nie zgłębiałam...
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2006, 13:35
nie mam pojęcia o programowaniu ale może coś z logiką?
1. repeat until znaczy powtarzaj aż do [jakiegoś zadanego warunku]
2. do while znaczy rób coś w czasiegdy/podczas
Wnioski z tego są takie (o ile nazwy funkcji odzwierciedlaą ich znaczenie)
1. to co w pętli wykonywane jest do momentu spełnienia warunku
2. to co w pętli wykonywane jest wtedy zajdzie jakaś sytuacja (np. spełni się zadany warunek)
no i
co do drugiego pytania to logika nie pomoże tylko specjalistyczna wiedza
Pako - 2 Czerwca 2006, 13:43
No dobra.. an pierwsze pytanie odpowiedź niby jest. Chodziło mi o coś innego, ale gdybym bardziej uściślił w pytaniu, to pewnie byście odpowiedzieli.
No a drugie może i zbyt specjalistyczne faktycznie, więc odpuśćmy je sobie.
Powróćmy do pierwszego: chodzi mi o ilość przebiegów funkcji, minimalną ilość przebiegów przez taką pętlę. Coś o tym powiedzcie, bo to w programowaniu ważne jest
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2006, 13:47
to dalej logika pomaga
w do while może nigdy nie być wykonane zadanie w petli jesli warunek nie bedzie spelniony
a repeat until bedzie powtarzany az do spelnienia warunku czyli przynajmniej raz
Pako - 2 Czerwca 2006, 13:48
No i oczywista musiałem coś pochrzanić
Zapytałbym jeszcze o błąd, jaki zrobiłem, ale programistów tu mało. A więc uściślę:
różnice w przebiegu while do i repeat until.
Ale teraz to banalne pytanie jest
Pako - 2 Czerwca 2006, 13:50
Fidel odpowiedział, mimo, mojego błędnego zapisu :0 Tym bardziej zaśługuje na następne pytanie.
Następnym razem lepiej się przygotuję
gorat - 2 Czerwca 2006, 13:53
1. do while wykonuje zawartość pętli i sprawdza warunek. repeat until ...? Chyba to samo?
2. Pascal: for i:=x to {downto} y
C: for(i=x;y;z)
Różnica jest taka, że w Pascalu akcja jest dokładnie określona (można przechodzić do następników lub poprzedników i jest to zdefiniowane przez użycie to lub downto), a w C poza przypisaniem początkowej wartości zmiennej iterowanej (może nawet niekoniecznie, ale nie znam innej możliwości) jest całkiem inaczej - po wykonaniu instrokcji wykonywane jest z i sprawdzane y - oba mogą brzmieć dowolnie, nawet chyba niekoniecznie muszą mieć związek ze zmienną iterowaną
Edit: A drugi punkt to co? Po co było zadawać?
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2006, 13:59
cudaczysz Pako cudaczysz
co by dać odpocząć marynarce, coś z zupełnie innej beczki
czym różni się burbon od whisky
spodziewam się błyskawicznej odpowiedzi?
gorat - 2 Czerwca 2006, 14:01
Burbon to członek rodu królewskiego, a whisky to napój wysokoprocentowy wytwarzany w Szkocji.
FTSL
Pako - 2 Czerwca 2006, 14:02
Gorat - toż powiedziałem, że za skomplikowany i ty dałeś radę, bo w tym siedziałeś zapewne. A takich specjalistycznych zagadek, co logiką dojść się nie da, to chyba nie warto rzucać
Ale racja, fora bardzo dobrze wyjaśniłeś, a przy pierwszym pkt źle sformułowałem pytanie. Powinno być while .... do i repeat ... until i rację ma Fidel w takim wypadku.
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2006, 14:05
gorat chodziło mi o alkohol zwany burbon i alkohol zwany whisky
więc pudło
Hauer - 2 Czerwca 2006, 14:10
Jeden jest a Angli, a drugi z Francji ?
(szkoda, ze mnie nie było przy pytaniu o piwo bo wiedziałem bez pudła , akurat na tym alkoholu to się znam : ) )
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2006, 14:14
no niestety nie. Jakie jest zasadniicza różnica między tymi trunkami pomijając pochodzenie, odcienie barwy i inne duperele.
elam - 2 Czerwca 2006, 14:19
sposob produkcji? whisky sie robi z jeczmienia, nie? a burbon moze z czegos innego ? (nie wiem, nie pijam)
no i whisky im starsza, tym lepsza...
eee nie wiem, strzelam na slepo. w dobrym kierunku?
Sasori - 2 Czerwca 2006, 14:23
Burbon jest ze Stanów a nie z Francji.
A różnica? Burbon leżakuje w świeżych dębowych beczkach a whiskey w starych, używanych.
edit:
elam - do burbona dodają sporo kukurydzy (ponad połowa składu), a whiskey rzeczywiście jest ino na jęczmieniu.
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2006, 14:24
odpowiedź niepełna ale uznaję, burbona robi się z mieszanki jęczmienia i kukurydzy
osobiście uważam, że burbon jest lepszy
elem zadajesz
|
|
|