To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?

Martva - 26 Marca 2007, 12:50

O, właśnie miałam o to zapytać.
Straszna rzecz, męczyła mnie przy czytaniu potwornie. Kojarzyło mi się z nachalnie edukacyjnymi kreskówkami dla dzieci.
A Gaiman uroczy, jak zwykle :)

Anko - 27 Marca 2007, 14:18

He, he, w NF dalsze repliki na artykuł Dukaja! To lubię! :mrgreen: (Tak się na dworcu zaczytałam, że mi pociąg uciekł i musiałam potem iść parę km w butach na obcasach, ech, masz, babo, za swoje.)
Zimniak mniej interesujący od Szostaka, bo ileż można czytać o tym, że to wszystko przez PRL i transformację do kapitalizmu... :roll:
Szostak za to bardzo ciekawie sprawę ujął. Zwłaszcza w pierwszej połowie (o recenzjach) wyraził dokładnie to, co dotąd czułam, ale nie umiałam udowodnić. Że fantastyka ma w sobie coś, jeżeli nie z disco-polo, to z muzyki pop. Gdyby jakiś muzyczny Dukaj przyłożył miarkę do radia Zet czy RMF FM, to też by pewnie wieścił upadek muzyki i kręcił nosem, że te wszystkie gwiazdki i zespoły to na jedno kopyto grają. Są, co prawda, inne gatunki muzyki, ale chyba nie mają takiej "słuchalności", zatem nie są tak lansowane w najpopularniejszych radiach, nie są też takie widoczne, nie istnieją w takim stopniu w publicznej świadomości. Tylko skala trochę inna, bo iluż ludzi słucha muzyki, choćby w samochodzie, barze czy u fryzjera, a iluż czyta fantastykę? - może jakiś ułamek procenta społeczeństwa.
To chyba kiedyś Last Viking napisał, że dobrze byłoby uczciwie informować klienta, która książka nadaje się do zabicia czasu w pociągu, a która jest ambitniejsza... Szkoda tylko, że - jeżeli Szostak ma rację - czytadła wagonowe można rozpoznać po ochach i achach pod niebiosa w recenzjach, a znowuż nie-czytadło po recenzjach ciężko czasem odróżnić od książki po prostu nieudanej... :|

Tomcich - 5 Czerwca 2007, 19:32

Zakupiłem Magazyn Fantastyczny, na razie przeczytałem opko Dębskiego o Stirlitzu. Kapitalne. :lol: Jak ktoś lubi kawały o nim to lektura obowiązkowa. :mrgreen:
Agi - 5 Czerwca 2007, 22:03

Mam i owszem, ale na razie przeczytałam Oczy po tatusiu naszego Forumowego kolegi Azirafala, nawet niezłe i Całą prawdę o ufoludkach Andrzeja Pilipiuka - ciekawa teoria :wink: , ale w warstwie językowej miejscami niedopracowane.
Fidel-F2 - 30 Wrzeœśnia 2007, 09:02

ostatni MF kupiłem jakoś tak na jesieni ubiegłego roku, potem mnie trochę w kraju nie było
może ktoś powiedzieć co bylo dalej?
i co bedzie prawdopodobnie?

Agi - 30 Wrzeœśnia 2007, 15:03

Ostatni, jaki mam jest 1(10)2007, nie pamiętam kiedy dokładnie go kupiłam.
Słyszałam, że na dniach ma wyjść. Ale słyszałam to już miesiąc temu. Na razie nie ma.

Edit: post wyżej o tym piszę.

Fidel-F2 - 30 Wrzeœśnia 2007, 15:15

ja kiedyś szukałem MFa od września bo na dniach miał wyjść, a kupiłem w listopadzie

daj znac jak bedzie w kioskach

Agi - 30 Wrzeœśnia 2007, 15:29

Fidel-F2, nie ma sprawy, mam zamówiony, jak się pokaże to będę miała.
Fidel-F2 - 30 Wrzeœśnia 2007, 15:35

miodzio... z opieńkami
Agi - 30 Wrzeœśnia 2007, 15:37

Znaczy, mam Ci zapakować opieńki w MF? No prob...
Fidel-F2 - 30 Wrzeœśnia 2007, 15:40

:mrgreen:
Łukasz Śmigiel - 1 Października 2007, 12:42
Temat postu: groan
Jak podaje Nacz. MFa na forum, 11MF wyjdzie nieco spoźniony, w związku z drukiem trzeciego numeru Strefy Komisku na październikowe MFK w Łodzi.
Fidel-F2 - 1 Października 2007, 19:50

nihil novi...
mawete - 1 Października 2007, 19:52

...sub sole
Łukasz Śmigiel - 1 Października 2007, 21:55
Temat postu: bonzai
sursum corda!
gorat - 1 Października 2007, 21:58

Hm?
mawete - 1 Października 2007, 21:58

Deo exorcismo.. - z pamięci cytuję :mrgreen:

//edit: ups :mrgreen:

Fidel-F2 - 1 Października 2007, 22:02

ad rem

skoro spóźniony to musi być jakaś data względem której się spóźni? nieprawdaż?
i o ile sie spóźni? orientacyjnie?

Gustaw G.Garuga - 1 Października 2007, 22:15

Ktoś powinien za to oberwać po sempiternie :mrgreen:
NURS - 1 Października 2007, 22:58

qui penis aque turbant!
dość mącenia wody. koniec offtopu.

Łukasz Śmigiel - 4 Października 2007, 21:13
Temat postu: zamzam
MF# 11 powinien trafić do dystrybucji w połowie tego miecha 8)
lavojtek - 4 Października 2007, 21:45

NF wydrukowala fragment z nowego Dukaja - Lod! Mniam, mniam :bravo
ihan - 5 Października 2007, 09:58

lavojtek napisał/a
NF wydrukowala fragment z nowego Dukaja - Lod! Mniam, mniam :bravo

W zupełności się zgadzam, zapowiada się doskonale. Chcę więcej, wiem jaką książkę kupię w najbliższym czasie :) W tym samym numerze świetny McDonald i "Małżonka Dżina", natomiast Popik można sobie podarować. Lubię feministyczną literaturę, ale naprawdę co za dużo to niezdrowo.

Martva - 5 Października 2007, 10:14

A wiecie? Dukaj jest dla mnie organicznie niestrawialny, zajrzałam w spis treści, jęknęłam: 'o nieeee...', a tymczasem przebiłam sie przez tekst bez większego bólu i nawet mnie wciągnęło :shock:
Gwynhwar - 5 Października 2007, 10:16

Martva, mam z nim podobne problemy, może też spróbuję o.o
gorat - 5 Października 2007, 13:06

Jeszcze nie przeczytałem dokładnie, ale z fragmentów, które przelekturowałem wynika, że jak na tego autora język i styl jest prosty. Wręcz trywialny.
Martva - 5 Października 2007, 13:11

Może dlatego do mnie dociera, na 'normalnego' Dukaja to ja za głupia jestem :D
Agi - 20 Października 2007, 00:46

W najnowszym 60 numerze Fahrenheita Adanedhel kreśli alternatywną historię II wojny światowej. Wizja zaiste interesująca.
Adashi - 27 Października 2007, 21:17

Tak, :bravo dla Lucka. Przeczytałem z przyjemnością.

Natomiast w najnowszym nr NF (11/2007) są opowiadania:
- Joanny Maciejewskiej znanej jako Melfka alias dobry a wielce tajemniczy duch tego forum :wink:
- Jakuba Małeckiego, czyli naszego swojskiego kolegi Kuby :)

Twórcom gratulujemy! Poznań/WlkP górą!!! :bravo

Agi - 27 Października 2007, 21:37

Najnowszą NF mam, już się cieszę na lekturę :)

Partner forum