To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Gry o tron - EURO 2012

jewgienij - 20 Czerwca 2012, 09:52

A mnie wczoraj, w godzinach wieczornych kasjerka Lewiatana zrobiła na dwa złote z groszami. Było to przed meczem Ukrainy, kiedy nabywałem dwa piwa butelkowe. Skasowała mnie za trzy, o czym przekonałem się w domu, bo w trakcie transakcji myślałem o Euro. To ciemna strona tych mistrzostw. :mrgreen:
Alatar - 20 Czerwca 2012, 10:26

merula napisał/a
a co do tych okradzionych reporterów, to nie wiemy, gdzie się plątali i co robili

Jednym rozbili szybę w samochodzie, drugich okradli w pokoju hotelowym zamykanym i otwieranym na jakieś karty (nie wiadomo jak złodzieje tego dokonali). Szkoda po prostu bo wyobrażam jak mi by to popsuło przyjemność z całego pobytu gdzieś. Tym bardziej, że Ci pierwsi stracili bilety na mecze, nie zdążyli na samolot na Ukrainę i tym samym nie byli na meczu.
Dobrze, że chociaż o Ukrainie się nie słyszy. Przyda się i im pozytywna zmiana wizerunkowa.

ketyow - 20 Czerwca 2012, 10:44

Czemu ciągle słyszę opinie, że Anglia słabo grała i nic już dalej nie ugra? Czemu nikt nie wpadł na to, że to był element taktyki? Parker ze Szwedami wybiegał chyba 14 km, a wczoraj niemal spacerowali po boisku - skoro nie byli niczym zagrożeni, to mogli sobie pozwolić na to, żeby się nie przemęczać. Pokazali, że Ukraina walcząca do ostatnich sił, nie jest w stanie ich ograć, kiedy oni sobie wyszli na spacer. Jednocześnie Włochom po tym meczu ciężko będzie wyciągnąć jakieś wnioski odnośnie gry Anglików, a może nawet zbagatelizują siłę przeciwnika, sądząc tak wszyscy, że nie było ich na więcej stać. Nie było w tym meczu żadnych emocji, kibice tym zawiedzeni, ale po przemyśleniu same z tego plusy dla Anglii.
jewgienij - 20 Czerwca 2012, 10:56

Alatar napisał/a
merula napisał/a
a co do tych okradzionych reporterów, to nie wiemy, gdzie się plątali i co robili

Jednym rozbili szybę w samochodzie, drugich okradli w pokoju hotelowym zamykanym i otwieranym na jakieś karty (nie wiadomo jak złodzieje tego dokonali). Szkoda po prostu bo wyobrażam jak mi by to popsuło przyjemność z całego pobytu gdzieś. Tym bardziej, że Ci pierwsi stracili bilety na mecze, nie zdążyli na samolot na Ukrainę i tym samym nie byli na meczu.
Dobrze, że chociaż o Ukrainie się nie słyszy. Przyda się i im pozytywna zmiana wizerunkowa.

To się zdarza wszędzie i na Ukrainie na pewno teraz też, tyle że tak ochoczo się tego nie nagłaśnia, IMHO słusznie. Ile się słyszy o okradzionych turystach w Hiszpanii, we Włoszech itp. ? Tam to już prawdziwy przemysł.

Do Polski przyjechały setki tysięcy ludzi na raz. Jakiś nikły procent zawsze ucierpi. Nie udawajmy, że to kraj bez złodziei ani chuliganów, jakiś raj.

Witchma - 20 Czerwca 2012, 12:21

ketyow, aaaaaaa... to ja już rozumiem. Nasi w meczu z Czechami mieli taktykę, żeby zdobyć gola w ostatniej minucie i nie zostawiać czasu na odrobienie strat.
ketyow - 20 Czerwca 2012, 12:27

Nasi byli z góry na przegranej pozycji, Anglicy z góry na wygranej. Anglia była całkowicie pewna siebie i właściwie nie ryzykowali zbyt wiele, bo nawet gdyby oberwali gola, to po większości meczu "na spacerze" nie powinni mieć problemu z wpakowaniem bramki zmęczonym Ukraińcom. Czego dowiedli. Nie wyciskali z siebie siódmych potów, nie denerwowali, a wyglądali jakby bramkę mieli zamiar strzelić, jeśli gdzieś tam po drodze nawinie się okazja, ale nie starając się usilnie. Bo nie musieli. Jak możesz w ogóle porównywać grę Polski do Anglii?
Witchma - 20 Czerwca 2012, 12:33

Ja słowem o grze nie wspomniałam, tylko o bzdurach, jakie piszesz w kwestii taktyki :roll: Nie wyobrażam sobie założenia: "chłopaki, nie przemęczajcie się, a jak jakimś cudem te łamagi strzelą nam gola, to zdążycie spokojnie wyrównać i będzie git"... ogarnij się ;P:
mesiash - 20 Czerwca 2012, 12:48

Witchma, niestety, ale ketyow ma rację - jest coś takiego jak kontrolowanie spotkania, i jeżeli nie masz z tym problemu to trener właśnie coś takiego powie Ci przed meczem - oszczędzaj się na następne spotkanie. Zobacz jaka była różnica w grze Czechów po tym jak w połowie dowiedzieli się że remis im nic nie daje.
dalambert - 20 Czerwca 2012, 12:58

A wie już ktoś jak nam typowanie ostatnie grupowej kolejki wypadło ? I jak typujemy dalej ?
ketyow - 20 Czerwca 2012, 13:02

Bosh, strach coś napisać w tym wątku, bo jak tylko nie zgadza się to z czyjąś opinią, to zaraz pisze się bzdury, a do tego jeszcze najlepiej jest tępym frajerem. Może zablokujcie jak polityczny, żeby się Bogu ducha winny nowy user nie nawinął?
dalambert - 20 Czerwca 2012, 13:07

Chal dzięki za wyniki Typera :D
Cały ćwierćfinał typujemy razem ? Czy mecze po koleji ?

Witchma - 20 Czerwca 2012, 13:09

Idąc tym tropem, to każde spotkanie jest kontrolowane. A skoro już o naszym meczu z Czechami mowa, to śmiem twierdzić, że Ukraina ma drużynę, do której nikt by tak lekceważąco nie podszedł jak do nas.
Wracając do tematu zasadniczego - Anglicy grali źle od samego początku turnieju, mieli mnóstwo szczęścia, że zremisowali z Francją, która grała równie kiepsko, w meczu ze Szwedami cudem wyszarpnęli te trzy punkty, a wczoraj nie widziałam drużyny, która wszystko kontroluje, tylko zbieraninę chwilowo całkowicie bezradną wobec zdeterminowanych Ukraińców, która dopiero w drugiej połowie się nieco ogarnęła (chyba że skubańcy postanowili się maskować całą fazę grupową, w takim razie wielki szacun dla trenera, bo świetnie im idzie).

ketyow, jeśli poczułeś się urażony, to przepraszam, nie podchodzę do tematu tak poważnie jak Ty, nawet taką specjalną ikonkę na końcu umieściłam, żeby to zaakcentować.

Chal-Chenet - 20 Czerwca 2012, 13:11

dalambert, najlepiej zbiorczo.
jewgienij - 20 Czerwca 2012, 17:07

ketyow napisał/a
Bosh, strach coś napisać w tym wątku, bo jak tylko nie zgadza się to z czyjąś opinią, to zaraz pisze się bzdury, a do tego jeszcze najlepiej jest tępym frajerem. Może zablokujcie jak polityczny, żeby się Bogu ducha winny nowy user nie nawinął?

Masz funkcję ignoruj. Nie zawracaj tu głowy.

Witchma ma rację. Żadna taktyka nie polega na tym, że dajemy sobie wjeżdżać w pole karne, ośmieszać obrońców, cudem unikać bramek, bo potem to my strzelimy w 48 minucie i będzie po meczu. Jeśli Anglia założyła sobie przeczekać Ukrainę, to robiła to poniżej założeń i tylko szczęśliwie uniknęła kłopotów. To nie było oddanie i kontrolowanie gry. To było oddanie bez kontroli, aczkolwiek ze szczęściem.

Witchma - 20 Czerwca 2012, 19:01

Coś tak smutno dzisiaj bez meczu. Nie mam wymówki, żeby nie pracować...
jewgienij - 20 Czerwca 2012, 19:02

Chal-Chenet napisał/a

Hiszpania - Francja 1:1
Anglia - Włochy 1:1

Nie ma takich wyników. Mecz w ćwierćfinale kończy się wygraną jednej czy drugiej drużyny, po zakończeniu meczu, nie w 90 czy 120 minucie. Jako organizator konkursu powinieneś to wiedzieć.

Tym samym remis w meczu finałowym Francja -Włochy, kiedy Włosi zdobyli tytuł, byłoby wygraną w obstawianiu

Nie znasz przepisów? Rób to porządnie :wink:

Remis w finale też obstawiamy? W jakiej punktacji takie remisy się liczą jako remisy?

Gustaw G.Garuga - 20 Czerwca 2012, 19:03

Meczu z Czechami nie oglądałem - doszedłem do wniosku, że jeśli przegramy, to po co się frustrować, a jeśli wygramy, to będą kolejne mecze. I ok.
Witchma - 20 Czerwca 2012, 19:07

jewgienij, znaczy się zgłaszasz zastrzeżenia do poniższej zasady:

Chal-Chenet napisał/a
Typujemy wynik w pełnych 90 minutach, bez typowania ewentualnych dogrywek, gdy ktoś poda remis.

którą Chal przyjął nie dlatego, że nie zna przepisów, tylko dlatego, że tak przyjął, a nie inaczej?
I jak w Twojej wersji zdarzeń przyznawać trzy punkty? Powiedzmy, że dwie osoby typują remis, jedna 1:1, druga 2:2, przy czym obydwie obstawiają zwycięstwo w dogrywce drużyny A, a jedna osoba typuje 1:1, ale zwycięstwo ostateczne drużyny B. Mecz kończy się wynikiem 1:1, to kto ile punktów dostaje?

jewgienij - 20 Czerwca 2012, 19:11

Ale cóż to za dziwny przepis? Mecze remisowe mają swój dalszy ciąg, nie kończą się remisem. To nie jest typowanie wyników meczów, bo to nie są wyniki

Jak Chalowi za trudno, to liczmy wyniki do przerwy

Witchma - 20 Czerwca 2012, 19:12

jewgienij, to jest typowanie wyniku po 90 minutach :) Ale jeszcze jest czas na wprowadzenie zmian w regulaminie.
jewgienij - 20 Czerwca 2012, 19:13

Sama wiesz, że od ćwierćfinału rzadko który mecz trwa 90 minut
Chal-Chenet - 20 Czerwca 2012, 19:13

jewgienij napisał/a
Chal-Chenet napisał/a

Hiszpania - Francja 1:1
Anglia - Włochy 1:1

Nie ma takich wyników. Mecz w ćwierćfinale kończy się wygraną jednej czy drugiej drużyny, po zakończeniu meczu, nie w 90 czy 120 minucie. Jako organizator konkursu powinieneś to wiedzieć.

Tym samym postawić remis w meczu finałowym Francja -Włochy, kiedy Włosi zdobyli tytuł, byłoby się wygranym.

Nie znasz przepisów? Rób to porządnie :wink:

Remis w finale też obstawiamy?

Typujesz na forum SFFH, to dostosuj się do reguł organizatora. ;P: Być może gdzie indziej jest inaczej. ;)
Pisałem wyraźnie, że
"Typujemy wynik w pełnych 90 minutach, bez typowania ewentualnych dogrywek, gdy ktoś poda remis."

;)

Amen

Ps. Odpisuję jeszcze tu, ale jeśli miałaby się wywiązać dalsza dyskusja, to jak można prosić, niech to będzie w wątku obok...

Chal-Chenet - 20 Czerwca 2012, 19:17

Jako, że są kontrowersje:
Mogę zrobić tak, że ci, którzy wytypowali remisy w meczach 1/4 mogą edytować posty i dodać swój typ kto awansuje (tutaj już tylko to, nieważne czy po dogrywce, czy po karnych). Wtedy za poprawny wynik po 90 minutach byłyby tradycyjnie 3 punkty (a w innych rozmiarach 1 punkt) a za poprawne wytypowanie awansującego dodatkowo 1 punkt.

Pasuje?

jewgienij - 20 Czerwca 2012, 19:19

Chal-Chenet napisał/a

Typujemy wynik w pełnych 90 minutach, bez typowania ewentualnych dogrywek, gdy ktoś poda remis.

Masz nie tylko dogrywki, ale i karne. Ale spoko. Pierwszy raz słyszę, że mecz "pucharowy" kończy się przed dogrywką i karnymi. Nie mój cyrk, nie moje małpy.

jewgienij - 20 Czerwca 2012, 19:23

Pasuje

Dzięki

Witchma - 20 Czerwca 2012, 19:30

jewgienij, u bukmacherów można i do przerwy, wszystko jest kwestią do ustalenia :) A skoro już ustaliliśmy, to idę doprecyzować wynik Anglii (to się chyba pobożne życzenia nazywa...).
jewgienij - 20 Czerwca 2012, 19:36

U buków to można kombinować. Ale nie chcę już mulić tutaj. Chal dobrze wie, jak działać, zna się pewnie lepiej niż wszyscy. Bawmy się dalej
Chal-Chenet - 20 Czerwca 2012, 19:46

Się bawmy. :)
ketyow - 20 Czerwca 2012, 19:49

jewgienij napisał/a

Masz funkcję ignoruj. Nie zawracaj tu głowy.

Z niecierpliwością czekam na funkcję "ignoruj użytkownika", bo się rzygać chce jak się ciebie czyta.

jewgienij - 20 Czerwca 2012, 19:51

Kto Ci broni? Rzygaj, skoro to Twoja najlepsza reakcja
Ty mnie w ogóle nic nie obchodzisz.

Partner forum