To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

GAndrel - 4 Listopada 2008, 06:38

Wiem, że jest możliwy. :) Obok 6 letniego Debiana miałem tak samo wiekowego Win XP, którego nie mogłem przeorać, bo i Debiana bym stracił. Nie dbałem jakoś szczególnie ani o Win XP, ani o Debiana.
ihan - 4 Listopada 2008, 23:04

Czy nowy Ford Ka będzie tylko w wersji 3 drzwiowej, czy będą dostępne też modele 5 drzwiowe?
Fearfol - 5 Listopada 2008, 06:41

Ka ? http://www.motofakty.pl/t...a=775&model=215

na razie produkowane są tylko 3 drzwiowe wersje. A co do przyszłości to :
http://www.v10.pl/Nowy,Fo...czne,18928.html

wszystkie znaki na niebie wskazują że też taka będzie.

Piech - 6 Listopada 2008, 10:12

To ja też zadam głupie pytanie. Głupie, bo kiedyś już sobie poradziłem z problemem i wszystko działało, a teraz nie chce.
Chodzi o sprawdzanie pisowni (np. w momencie, gdy to piszę) w Firefoxie (v.3.0.1).
Mam zainstalowane rozszerzenie: Polski Słownik Poprawnej Polszczyzny 1.0.20080402
W językach mam zainstalowane: Polish Language Pack 3.0.2 oraz angielskie pakiety GB i US; pozostałe języki odinstalowane.
W Preferences -> Content: w językach polski na pierwszym miejscu.
System Fedora 9, preferowany język systemowy: angielski

Jak już nadmieniłem powyżej, na starszym komputerze z wcześniejszą wersją Fedory sprawdzanie pisowni działało. Nie mam pojęcia, co się zmieniło.

GAndrel - 6 Listopada 2008, 18:22

W about:config jaką wartość ma zmienna spellchecker.dictionary ?
Piech - 6 Listopada 2008, 18:56

GAndrel, nie wiem gdzie tego szukać.
Pako - 6 Listopada 2008, 19:05

W operze po prostu w pasek adresu wpisujesz about:config. Domyślam się, zę w FF robisz to samo i masz dostęp do wszelakich zmiennych i ustawień programu.
Piech - 6 Listopada 2008, 21:32

Aha! Dobre. W domu mam pl, a w pracy zobaczę jutro.
GAndrel - 7 Listopada 2008, 00:05

Masz pl i nie działa, tak?
Piech - 7 Listopada 2008, 00:08

W domu działa. W pracy nie działa. Jutro zobaczę, co tam mam.

Edit: W pracy spellchecker.dictionary ustawiony był na en_HK (angielski, Hong-Kong!?).
Zmieniłem na pl i teraz działa.
Dzięki, GAndrel. Twoja rada była "spot on".

ilcattivo13 - 7 Listopada 2008, 20:24

Ktoś wie, co to autarkizacja. W goglach wyszło 9 wyników, ale każdy bez formułki. W encyklopedii tego nie mam. Kopaliński też chyba tego słowa nie znał, bo nie mogę się go doszukać...
Agi - 7 Listopada 2008, 21:32

ilcattivo13, a jakim kontekście to występuje?
Prawdopodobnie autarkizacja pochodzi od słowa autarkia, to pojęcie ma dwa odniesienia:
1/ Autarkia (gr. autarkeia - przestawanie na swoim)- zalecane w starożytnej etyce greckiej (m.in. przez Sokratesa, cyników, stoików) wewnętrzne uniezależnienie się człowieka od świata zewnętrznego, tj. od innych ludzi i od rzeczy; poleganie na samym sobie.
2/ Autarkia, samowystarczalność gospodarcza to cecha gospodarki lub cel polityki gospodarczej, prowadzonej przez państwo lub grupę państw, dążące do zaspokojenia wszelkich potrzeb gospodarki, zarówno konsumpcyjnych jak i produkcyjnych, w ramach własnych możliwości. Występuje w okresach kryzysów ekonomicznych,

Prawdopodobnie chodzi o ekonomię.

ilcattivo13 - 7 Listopada 2008, 21:55

Agi, tutaj ten kwiatek znalazłem. W czwartym wersie od góry.
Ja rozumiem, że można tworzyć jakieś słowa. Ale wtedy powinno się je pisać w cudzysłowie.
Chyba, że się przepisuje...

Agi - 7 Listopada 2008, 22:02

ilcattivo13, masz rację, wyszedł potworek językowy, ale niewątpliwie pochodzący od autarkii.
ihan - 28 Listopada 2008, 19:16

Coś ostatnio mam takie automobilowe problemy, ale: jeśli L-ka jedzie bez świateł, to kto dostaje punkty i mandat - kursant czy instruktor?
mistique - 28 Listopada 2008, 19:18

Instruktor. Przynajmniej tak twierdził mój instruktor jak prawko robiłam.
ihan - 28 Listopada 2008, 19:30

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
Pako - 28 Listopada 2008, 19:43

Instruktor. On odpowiada za auto, jak je kursant rozwali, jak na czerwonym przejedzie, jak przepis jakikolwiek złamie - to na głowie instruktora, po to ma sprzęgło i hamulec, a także dwie nogi i oczu takoż dwoje ;)
Virgo C. - 3 Grudnia 2008, 23:41

Objawił się u mnie problem z drukarką (HP Deskjet F380). Pod linkiem znajduje się scan przykładowego wydruku dokonanego dosłownie przed chwilką. Jakieś pomysły co z tym fantem zrobić ? :)
>>Klik<<

Sandman - 4 Grudnia 2008, 00:17

Wygląda na zatkane dysze w głowicy. Jeśli nic się nie zmieniło, to HP zawsze miało głowicę na kartridżu, więc wymiana powinna pomóc. Epsony chyba tylko miały osobne głowice i tam z poziomu oprogramowania czyściło się dysze.
Ziemniak - 4 Grudnia 2008, 07:41

W nawigatorze hp w ustawieniach jest zakładka ustawienia drukowania->konserwacja drukarki. Spróbuj użyć opcji "czyszczenie pojemników z atramentem", powinno pomóc.
Rafał - 4 Grudnia 2008, 08:21

A jak nie, to są specjalne płyny do namaczania na noc, pomaga w 100%. Ale to pikuś. Nie do przejścia dla mnie okazał się komunikat o błędzie nr jakimś tam, który oznaczał przepełniony pojemnik na zużyty toner. W atramentówce! W serwisie zaczęli strasznie kręcić, dopiero na warsztacie powiedzieli "Panie, licznik dobił do końca i szlus, trzeba nowa kupić, albo kość pamięci na płycie wymienić. 2 stówki bez gwarancji, udaje się w 50%". Powkuwiałem się, powkuwiałem i kupiłem ... nowego HP K5400 - jest super.
joe_cool - 9 Grudnia 2008, 23:30

kurczę, musiałam ostatnio ciasteczka wyczyścić i mnie wylogowało z imageshacka... i niestety, nie pamiętam ani loginu, ani hasła. droga redakcjo, co robić? :(
Pako - 9 Grudnia 2008, 23:39

Hmm, jak patrzę na imageshack.us, to w formularzyku do zapomnianego hasła trzeba wpisać albo login, albo adres mailowy. Adresów tak wiele znowu chyba nie masz, zeby nie można było wszystkich spróbować i w koncu trafić na włąściwy, prawda?
joe_cool - 9 Grudnia 2008, 23:41

w końcu trafiłam na właściwy :D a mam ich sporo ;)
Virgo C. - 10 Grudnia 2008, 12:31

@Sandman, Ziemniak, Rafał
Dzięki wielkie, pomogło. Co prawda jeszcze przy niektórych literach (np. Q) ogonki nie drukuje do końca dobrze ale jest zdecydowanie lepiej :D

dzejes - 16 Grudnia 2008, 18:38

Mam dziwny problem z ruterem. Wygląda na to, że gdy próbuję podłączyć jednocześnie do sieci dwa komputery - sypie się połączenie. Gdy jedynie jeden komp działa - wszystko jest ok. Ktoś podsunie pomysł od czego zacząć sprawdzanie? Dzięki from the mountain.
Piech - 16 Grudnia 2008, 18:47

Szukam odpowiednika Reference Manager lub EndNote na linuksa i OpenOffice. Kiepsko mi idzie.
Ziemniak - 16 Grudnia 2008, 19:22

dzejes, nie nakładają ci się adresy? Sprawdź czy w obu kompach nie masz takiego samego IP albo ustaw sobie DHCP.
NURS - 16 Grudnia 2008, 20:01

dzejes napisał/a
Mam dziwny problem z ruterem. Wygląda na to, że gdy próbuję podłączyć jednocześnie do sieci dwa komputery - sypie się połączenie. Gdy jedynie jeden komp działa - wszystko jest ok. Ktoś podsunie pomysł od czego zacząć sprawdzanie? Dzięki from the mountain.

jeśli to UPC to raczej po ich stronie jest wina. u mnie też kilka kompow się wysypuje.

Partner forum