To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Blogowanie na ekranie - Z ogródka

Martva - 24 Lutego 2008, 21:21

May napisał/a
Poza tym zaczynaja kwitnac rozne krzewy, nie wiem jakie bo sie nie znam - biale i rozowe.

Zrób fotkę, całość plus zbliżenie kwiatu. Pliiiiiz. To może się dowiesz:)

May - 24 Lutego 2008, 23:07

Duzo fotek musialabym zrobic. Srednia ma jakies pojedyncze fotki to poogladasz moze...
Martva - 25 Lutego 2008, 09:44

No to zrób dużo fotek zamiast smęcić, nie?
Martva - 25 Lutego 2008, 14:24

Cytat
Srednia ma jakies pojedyncze fotki to poogladasz moze...

Wypatrzyłam jedną kalinę i coś co może być kamelią, ale nie jestem pewna na 100%.

A u mnie:

Właściwie to jest bardzo sprytne, że najpierw kwitną żółte, bo są chyba najbardziej optymistyczne. Nie przepadam za żółtym kolorem, z wyjątkiem żółtych kwiatów. Takich bardzo żółtych, właśnie jak krokusy. Albo narcyzy trąbkowe, zwłaszcza miniaturowe. Albo tulipany.

Martva - 3 Marca 2008, 11:55

Wywlokłam się do ogrodu na 10 minut porobić zdjęcia i większość do wyrzucenia - pewnie mi się łapy trzęsą, nie bez znaczenia jest też zapewne fakt że aparat był ustawiony na portret, nie na auto i trochę zeszło zanim sie zorientowałam ;P:
Generalnie wszędzie jest pełno błota, wylazły moje ukochane kremowe krokusy 'Cream Beauty', pokazują się fioletowe, śnieżyce kwitną, śnieżyczki chyba się kończą, stokrotki jak zwykle bez przerwy, a cebulice już mają te śmieszne niebieskie zgrubienia, chociaż do kwiatków jeszcze trochę ;)

Agi - 3 Marca 2008, 12:16

Pozwoliłam sobie to wkleić, bo urzekła mnie uroda tego rzadkiego, chronionego kwiatuszka

Cytat
Starczanowo, wieś w gminie Murowana Goślina, zaczyna przeżywać prawdziwe oblężenie. Przyczyną, która ściąga do Starczanowa tysiące osób jest rozpoczynająca właśnie kwitnienie ŚNIEŻYCA WIOSENNA.

Godzilla - 3 Marca 2008, 12:17

Jaka ładna, przypomina konwalię.
Martva - 3 Marca 2008, 12:24

O, jak fajnie ze im dziko rośnie, ja widziałam tylko w ogrodach ;)
Agi - 3 Marca 2008, 12:34

Martva, u tych, którzy nie bacząc na zakaz wykopali z lasu i przynieśli do ogrodu?

Cytuję za źródłem:
Cytat
W Polsce śnieżyca wiosenna występuje w Sudetach i w Karpatach wschodnich oraz rzadko w południowej części niżu. W tej części Polski jest ewenementem.

Podlega ścisłej ochronie gatunkowej i jest narażona na wyginięcie. W związku z powyższym 1 maja 1975 roku miejsce jednego z dwóch terenów występowania śnieżycy na niżu zostało objęte całkowitą ochroną poprzez utworzenie Rezerwatu zajmującego powierzchnię 9,46 ha.

Martva - 3 Marca 2008, 12:46

No ja ją mam w ogrodzie, a nie sądzę żeby została wykopana z lasu... Jedna kępka się chyba wysiała sama, o ta:

bo na pewno jej tam nikt nie sadził. A ta z posta wyżej sobie rosła parę lat w jednym miejscu a potem została przesadzona, bo okazało się że przez kępę przebiega trasa psa.
To że gatunek jest chroniony nie musi oznaczać że ludzie go nie mają w ogrodach, wiele gatunków jest uprawianych i rozmnażanych w szkółkach i można je kupić.

Agi - 3 Marca 2008, 13:03

W porządku, przesadziłam, jak to w wątku ogrodniczym bywa.

Jestem zawzięta, jeśli idzie o uszczuplanie dziko rosnących chronionych roślin, celem ozdobienia własnego ogródka, stąd pewnie taka reakcja.

Martva - 3 Marca 2008, 13:18

:)
Przyznaję się do ukradnięcia z lasu małej kępki kopytnika, regularnym podkradaniu co roku kilku egzemplarzy kokoryczy tudzież przywrotnika z pobliskiej łąki, oraz przywiezieniu pewnej ilości cebulek krokusów z gór (takie co zostały po dziczej uczcie, miały raczej mizerne szanse na przeżycie).

BTW śmieszna historia z tymi krokusami, bo 10 lat później nagle wyrósł nam nieopodal storczyk, nie wiadomo jak i skąd. Przypuszczam że się nasionko na grudce ziemi musiało przypałętać, a one bardzo długi kiełkują. Niestety długo nie pociągnął, gleba chyba nie ta...

mBiko - 3 Marca 2008, 14:45

Agi napisał/a

Jestem zawzięta, jeśli idzie o uszczuplanie dziko rosnących chronionych roślin, celem ozdobienia własnego ogródka, stąd pewnie taka reakcja.

Brawa dla tej Pani, też jestem furiat jeżeli chodzi o ochronę przyrody.

Martva - 3 Marca 2008, 15:30

Roślinki to jest małe piwo, w Lasku Wolskim, czyli 'moim' lesie, był sobie kamień. Taki kawał wapienia, metr na metr na metr minimum a przypuszczam że i więcej; i pewnego dnia sobie zniknął. Mam pewne podejrzenia w związku z nim i równocześnie urządzanym ogródkiem nowych sąsiadów, ale kamień jak kamień, nie udowodnisz...
Godzilla - 3 Marca 2008, 16:30

W okolicach Ojcowa jest więcej takich tajemniczych zniknięć.

Edit:
Wyrosły mi pod oknem krokusy, a w nocy zapowiadają mróz, coś koło -5. Co robić, obłożyć je czymś, czy zostawić? Mają duże pączki kwiatowe.

May - 5 Marca 2008, 20:11

Krokusom podobno mrfoz nie szkodzi. Jak sie okazalo - zonkilom tez nie, bo wlasnie zima sobie o Somerset przypomniala i mamy przymrozki w nocy, a przedwczoraj to nawet snieg padal!!!
A kwiatki dalej rosna i maja sie dobrze...

Martva - 7 Marca 2008, 13:22

Plan na jesień: kupić dużo cebulek żółtych krokusów i zrobić łączkę. Na jednym kawałku są fioletowe, na drugim będą żółte, o.
Martva - 9 Marca 2008, 22:37

Nowe kwiatuszki:

Miodunka

Krokusy przywiezione dawno temu z Gorców

Krokusy odmiany "Cream Beauty', z zawartością ;)

A Wam coś kwitnie?

dzejes - 9 Marca 2008, 22:44

Martva napisał/a

A Wam coś kwitnie?

Palma. Nieustająco i całorocznie 8)

Martva - 9 Marca 2008, 22:46

Palma to myślałam że odbija ;)

Daktylowa, kokosowa...? ;)

dzejes - 9 Marca 2008, 22:50

Martva napisał/a
[...] kokosowa...? ;)

:oops: Dziękuję

Martva - 14 Marca 2008, 21:28

A w sumie to dlaczego tylko ja? Bo mi tak głupio :|

ihan - 14 Marca 2008, 22:04

Nie wiem jak inni, ale ja na przykład nie mam cyfrówki, to zdjęć nie wstawię.
Godzilla - 15 Marca 2008, 11:07

Chyba że zeskanujesz.
ihan - 15 Marca 2008, 11:26

Skanera także brak.
merula - 17 Marca 2008, 19:55

Nie chce mi sie zwalczyć lenistwa i nauczyć wstawiać.

A poza tym mam na razie tylko dwa krokusiki. Późno cebule wsadzałam, to teraz mam. A raczej nie mam :wink:

ihan - 17 Marca 2008, 20:19

jak późno wsadzałaś? Bo one w zasadzie muszą tylko zdążyć się zakorzenić przed zamarznięciem ziemi, a w tym roku nie zamarzała zbyt wcześnie.
merula - 17 Marca 2008, 20:49

No niby nie, ale ja je wkopywałam na początku grudnia chyba. A na pewno nie wcześniej niz w końcówce listopada.

Liście tulipanów, irysów, szafirków czy inszych różności widać, ale nie kwitną jeszcze, co robią na przykład "złośliwce" u mojej mamy w Gdańsku.

Martva - 18 Marca 2008, 08:50

Na tulipany to za wcześnie jeszcze - przynajmniej u mnie. I w ogóle nie wiem czy raczą zakwitnąć, bo chyba się cebulki strasznie rozdrobniły. Chyba je zakopię głęboko w jakimś kącie i niech siedzą.
A w ogóle to śnieg pada.

May - 19 Marca 2008, 20:24

U mnie zakwitl jeden. Jeszcze dwa maja paczki. I tak dobrze w porownaniu z zeszlym rokiem - wtedy utopilam pojemnik, w ktorym rosly i wszystkie cebulki mi zgnily.
Za to zonkili mnostwo i dzieki nowej trutce na slimaki - kwitna wszystkie!

Partner forum