To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Rafał - 29 Listopada 2012, 13:49

Zgłupiałem do szczętu. Word 2010 "shift + enter" w jednych plikach działa w innych nie. Ta sama wersja pliku. Jak zrobić, żeby działał?
hrabek - 29 Listopada 2012, 14:14

A co miałby robić Shift+Enter? Pojedynczy odstęp?
A w zakładce Home jaki masz styl ustawiony przy każdym z plików? Zwykły Normal czy jakiś inny? Podejrzewam, że ustawienia akapitu są różne dla różnych plików i tu bym szukał przyczyny. Jak nie w stylu, to w ustawieniach akapitu właśnie.

Rafał - 30 Listopada 2012, 08:46

hrabek, shift + enter używam przy przenoszeniu spójników kończących linię do nowej linii tekstu, takie coś zachowuje obustronne justowanie. Co to jest zakładka home? Sprawdziłem style w obu "normalny", akapity ustawienia takie same, bękarty i wdowy na miejscu itd. Zaczynam podejrzewać, że ten "gorszy" plik jest dlatego gorszy, że konwertowany ze starszej wersji .doc
ketyow - 30 Listopada 2012, 08:48

Gdzie i czy dostanę w ogóle raty bez wykazywania dochodu? Tzn. moje stypendium pewnie nie zostanie wzięte pod uwagę, a chcę kupić laptopa. Mój bank udzieli mi kredytu od ręki, ale oni mi dadzą ładną prowizję i oprocentowanie, a ja zastanawiam się nad jakimś sklepem co ma oprocentowanie 0%, ewentualnie jakieś ubezpieczenie kredytu na 8%, nie chcę dorzucać 1/4 ceny.

hrabek, to jest twardy enter, przerzucasz tym do następnego wiersza bez tworzenia akapitów itd. np. żeby nie zostawiać na końcu wiersza "i", "w", itd.

Rafał, to spróbuj zaznaczyć cały tekst, skopiować i wkleić do nowego pliku.

dzejes - 30 Listopada 2012, 08:58

ketyow napisał/a
ja zastanawiam się nad jakimś sklepem co ma oprocentowanie 0%,

Kupiliśmy telewizor na raty, robiłem research w temacie i powiem ci, że nie ma rat 0%. Zdarzają się od wielkiego święta takie promocje, ale zasadniczo takiego dziwu to nie ma. Wybrałem konkretny model telewizora i szukałem po cenach - różnice dochodziły do 500 zł przy kupnie za gotówkę. Gdy liczyłem przy kupnie na raty - różnice całkowitego kosztu zakupu wynosiły ok. 50 zł. Prawdziwe 0% było w sklepie, gdzie telewizor na wejście był zdecydowanie najdroższy. A jeśli sprzęt był najtańszy, to przy ratach doliczano najwięcej opłat.

hijo - 30 Listopada 2012, 09:06

ketyow, w euro rtv agd mają opcje ratalną, w której sam naliczasz sobie wysokość raty i jeśli spłacisz w terminie do 6 miesięcy nie policzą ci kosztów kredytu..Ale co z dochodami to nie wiem. Bo o to pytali.
Matrim - 30 Listopada 2012, 10:24

ketyow, raty 0% w sklepie nie dla idiotów łączą się z wydaniem karty kredytowej z określonym limitem. Jedyny dokument związany z dochodem, to wydruk z konta z ostatnią wpłatą wynagrodzenia - czy comiesięczne stypendium zakwalifikują podobnie musiałbyś sprawdzić. Potem w każdej chwili możesz iść i po zakupie przy kasie dzielą Ci kwotę na równe części (czasem nawet i pięćdziesiąt, ale zwykle dziesięć i trzydzieści). Pamiętać tylko trzeba o ewentualnej rezygnacji z wszelkich "ubezpieczeń", bo to dodatkowe koszty oraz o sprawdzeniu możliwości nienaliczania opłaty rocznej za kartę (w przypadku MM to niby trzy transakcje w ciągu dwóch pierwszych miesięcy). Ale najlepiej dowiedzieć się w punkcie w sklepie. Korzystamy z takich opcji już od kilku lat i sprawdza się nieźle.
hrabek - 30 Listopada 2012, 10:47

Mi się zdarzało w MM i Saturnie brać raty 0% bez żadnych kart kredytowych. Jak raz mnie Pani zapytała o zaświadczenie o zarobkach z zupełnie nowego banku, w którym jeszcze nigdy nic na raty nie brałem, więc nie mieli mnie w bazie, to spytałem czy nie da się bez niego (na oświadczenie). Prawie się dało, choć koniec końców musiałem po wydruk ostatniego przelewu lecieć do domu.
Matrim - 30 Listopada 2012, 10:57

Fakt, też tak mieliśmy na początku roku. Ale karta w sumie wygodniejsza, nawet drobniejsze rzeczy można sobie podzielić na dziesięć rat, a i przy większych nie ma potrzeby każdorazowego wnioskowania.
hrabek - 30 Listopada 2012, 11:00

A w jaki sposób się dzieli n raty przy pomocy karty? Mówisz w kasie ile chcesz mieć na to rat i już?
Matrim - 30 Listopada 2012, 11:16

Tak. Ale tylko w zakresie 10, 20, 30 (lub 50, które czasem się pojawia). Tak przynajmniej nas poinformowała pani z punktu bankowego, choć radziła i tak przy okazji każdej promocji podejść najpierw do nich i spytać. Wszystko sprowadza się do jakiegoś kodu odpowiedniego, który transakcję księguje jako dzieloną na raty.
Fidel-F2 - 30 Listopada 2012, 11:45

Jest możliwość wrzucania na Kindla dodatkowych grafik do wygaszacza? Jesli tak to gdzie i w jakim formacie? Dzięki
hrabek - 30 Listopada 2012, 12:01

Generalnie nie ma. Musiałbyś shakować urządzenie. W końcu to reklamy Amazona, a nie przypadkowe tapety.
Fidel-F2 - 30 Listopada 2012, 12:59

ok, dzięki,

nie mam reklam tylko neutralne obrazki

gorbash - 30 Listopada 2012, 13:03

Fidel-F2, to tak jak w moim. Szukałem kiedyś sposobu, ale jedyny jaki znalazłem, tak jak pisze hrabek, wymagał hakowania urządzenia - odpuściłem.
dzejes - 30 Listopada 2012, 15:24

hrabek napisał/a
Mi się zdarzało w MM i Saturnie

To ten najdroższy sprzedawca, o którym pisałem ja.

hrabek - 30 Listopada 2012, 15:36

Wiem, ale ma tę zaletę, że daje raty 0% bez zaświadczeń (no prawie, wedle poniżej), w związku z czym niekoniecznie atrakcyjne ceny sprzętu stają się o wiele atrakcyjniejsze.
dzejes - 30 Listopada 2012, 15:46

Dokładnie tak. W Saturnie jako jedynym miejscu zaproponowano mi raty rzeczywiście 0% na oświadczenie, że zarabiamy cośtam cośtam. Ostatecznie kupuliśmy gdzie indziej, gdzie lepiej ułożyłem spłatę rat, ale cena łaczna wyszła niemal identyczna do Saturnowej. W MM nie pytałem, bo nie było poszukiwanego modelu, ale że właściciel ten sam, więc i zapewne politykę ratalną mają identyczną.
hrabek - 30 Listopada 2012, 16:07

Tak jak mówisz, polityka ratalna identyczna tu i tu.
No i jest jeszcze Euro RTV Agd, gdzie też są raty 0%, do tego mają całkiem fajne ubezpieczenio-gwarancje (chociaż drogie, ale za to ich działanie jest bardzo dobre) i też z tego co się orientuję, można brać na oświadczenie.

dzejes - 30 Listopada 2012, 16:22

Od nas chcieli zaświadczenia i dodatkowo czekaliśmy na pozywytne rozpatrzenie wniosku o kredyt. A raty 0% mają jedynie w wypadku wcześniejszej spłaty całej kwoty kredytu - bierzesz sprzęt na minimum 12 miesięcy i przed upływem 6 spłacasz wszystko.
hrabek - 30 Listopada 2012, 16:26

Tak? To musieli coś zmienić w ostatnim czasie. Przez wiele lat mieli raty 0% do 30 rat nawet. Przepraszam za zamieszanie w takim razie.

Allegro także wprowadziło raty, ale chyba nie są 0%. Trochę czytałem o tym, w zależności od tego jak tanio uda się sprzęt znaleźć, być może nawet oprocentowane raty mogą się okazać atrakcyjne.

dzejes - 30 Listopada 2012, 16:39

Teraz 0% jest tylko czasami i to na wybrany sprzęt, więc się chyba nie liczy, zwłaszcza, że gdy my kupowaliśmy telewizor, to te dostepne na 0% były... no cóż, nie najlepsze IMHO.
ketyow - 30 Listopada 2012, 16:42

W Euro to jest zupełnie inna bajka. Bank teoretycznie może udzielić kredytu na 0%, ale pani która siedzi przy kasie, będzie miała obniżoną pensję przez sprzedaż na takich warunkach, zatem widząc na ekranie, że bank zgadza się na kredyt mówi: niestety, w pana przypadku bank nie udzieli kredytu, jeżeli go pan nie zabezpieczy ubezpieczeniem. No i ciach, albo płacimy, albo do widzenia. Natomiast tam jakbym się dogadał z dziewczynami z którymi pracowałem, to może któraś puściłaby mi raty 0%, ale niestety wymagane jest zaświadczenie o dochodach i trzeba minimum 3 miesiące pracować. Więc odpada. Pomyślałem, że może ktoś ma podobnie z tymi 0%, ale bez zaświadczenia o zarobkach. Wychodzi na to, że nic z tego nie będzie. Swoją drogą to absurd, mam stypendium wyższe nawet niż najniższa krajowa, zagwarantowane na 9 miesięcy, a nie mogę wziąć sobie nic na raty. Jestem bardziej wiarygodnym płatnikiem niż typowy Kowalski, co pracuje na byle jakich warunkach i nie wiadomo kiedy go z roboty wywalą.

Zobaczę jeszcze jak z tymi ratami na 6 miesięcy, to też by mi odpowiadało w sumie.

aniol - 30 Listopada 2012, 19:41

czy ktos z forumowiczow zetknal sie z klockami "dromader"? jak wyglada ich "kompatybilnosc" z lego?
hijo - 2 Grudnia 2012, 10:22

ketyow, ten kredyt jest na oświadczenie o dochodach. Właśnie taki zaczęliśmy. Odgrażają się przy tym, że mogą cię poczęstować kartą kredytowa, ale nie muszą. Poza tym wystarczy ja przeciąć i odesłać z pisemną rezygnacją. Czekam na ich korespondencje. Aha jeszcze jedna uwaga do tego kredytu. W dokumentach podają datę wpłaty pierwszej raty najpoźniejszą możliwą ustawowo, czyli 45 dni od daty podpisania umowy. Paragraf mówiący o nie ponoszeniu kosztów jest ważny jeśli spłacisz się do pół roku od najkrótszego terminu wpłaty pierwszej raty. Czyli jeśli wypłacisz pierwszą ratę zgodnie z tym co masz na umowie masz 5 miesięcy na spłatę bez kosztów.
nureczka - 2 Grudnia 2012, 12:33

hijo napisał/a
Poza tym wystarczy ja przeciąć i odesłać z pisemną rezygnacją.

Żebyś się nie zdziwił. Nawet zniszczenie karty w obecności pracownika banku niewiele pomaga, bo to de facto nie ejst kredyt gotówkowy, tylko kredyt "na karcie".
Wiem, bo mam za sobą dwuletnią epopeję z bankiem.

ketyow - 2 Grudnia 2012, 13:15

Ok, dzięki. Mam nadzieję, że w Euro nie będą mi robić problemu o 10 rat 0%, ale w razie czego zarządam rozmowy z kierownikiem czy coś, prawda jest taka, że nie mają prawa mi nie przyznać (tzn. wezmę na mamę chyba), a że klienci dają się naciągać na ubezpieczenie, to wynika z ich niewiedzy.
nureczka - 2 Grudnia 2012, 14:03

ketyow, pamiętaj jedno - jeśli przyślą Ci kartę kredytową nigdy i pod żadnym pozorem nie aktywuj jej, nawet jakby Cię sam arachanioł Gabriel wymachujac mieczem ognistym zapewniał, że to za darmo.
ketyow - 2 Grudnia 2012, 14:15

Wiem, wiem, nie dam sobie nic wcisnąć, ale dzięki za ostrzeżenia.
ilcattivo13 - 2 Grudnia 2012, 22:26

Pilnie potrzebuję najnowszego (albo przynajmniej z zrobionego po 2010 roku) instalatora openal z creative'a, ale ichnia strona leży. Może ktoś ma go na dysku i mógłby mi na maila podrzucić? Plizzzzz :)

Partner forum