Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Rafał - 24 Lipca 2007, 09:52
No co, skoro Siwa podrózował na ptaku (Garuda) to jakaś Kali mogła galopowac na krasuli
agnieszka_ask - 24 Lipca 2007, 09:53
Rafał napisał/a | jakaś Kali mogła galopowac na krasuli |
starczy, bo mi juz polskie literki nie chca dzialac
Gwynhwar - 24 Lipca 2007, 10:14
Rafał, był stosunkowo najbliżej. Przeciętna hinduska rodzina ma jedną krowę, i kawał pola który dzięki niej orze (zatem koncepcja Rafała, nie była taka kosmiczna jak się wydaje...). Załóżmy, że panuje okres suszy: hindus wolałby zjeść swoją krowę, żeby nie umrzeć, ale jeśli ją zabije, gdy spadnie deszcz nie będzie miał czym zaorać pola... i... i tak umrze... Dodatkowo Rafał, znów miał rację z nawozem- krowie łajno jest zużywane przez rodzinę hinduską w 100%, do ogrzewania gotowania i nawożenia. Stąd lepiej, żeby były święte, inaczej się nie opłaca...
Rafał zadaje.
Rafał - 24 Lipca 2007, 10:29
Acha, z tym polem to nie pomyślałem, krowa zawsze w zatłoczonym mieście mi się widziała, takim slizgiem chyba mi się udało
Pytanko: Pomiędzy Turbaczem, a Pieninami znajduje się pasmo górskie zwane od nazwy najwyższego wzniesienia czyli ....? Fenomenalnie stamtąd widać Tatry, najpiękniejsze widoki jakie w życiu mogłem podziwiać, kiedyś było tam schronisko, ale się spaliło. Niedaleko znajduje się najdłuższa (albo jedna z najdłuższych) wieś w Polsce. W poblizu mieszkał Tetmajer, bywał też i Lenin.
Agi - 24 Lipca 2007, 10:39
Chodzi Ci o Gorce?
Rafał - 24 Lipca 2007, 10:53
Turbacz to Gorce, a odrębną grupą górską jest właśnie pasmo ......, chociaż kiedyś dawno temu klasyfikowano je jako część Gorców.
Agi - 24 Lipca 2007, 10:54
no to nie wiem
Rafał - 24 Lipca 2007, 10:56
Wiesz, na pewno wiesz, pasmo to odstaje wyraźnie od Gorców, a właściwie to wystrzela z lekko pofałdowanego wyżu, widać tę górę z daleka, właściwie to chyba z każdego miejsca na podhalu, no moze nie z każdego, ale rzuca się w oczy
Agi - 24 Lipca 2007, 11:09
Wiem, że chodzi Ci o Obidowiec i wieś Obidowa, ale nie wiem jaką odrębną nazwę nosi to pasmo. Dla mnie to zawsze były Gorce, po których zresztą chodziłam.
Rafał - 24 Lipca 2007, 11:18
W regulaminie GOT jest (kurcze zwątpiłem, lapiej napiszę chyba) to ogrąbna grupa górska. Na mapach też. Zaraz zobaczę w wiki
....... - wydrębniony grzbiet górski w południowo-zachodniej części Gorców, między dolinami Ochotnicy, Dunajca i Krośnicy, oddzielony od głównego rozrogu Przełęczą Knurowską. Długość ok. 20 km, szerokość do 10 km. Partie grzbietowe zbudowane z piaskowców magurskich, zbocza porośnięte lasami iglastymi i mieszanymi. Na zboczu dwie niewielkie jaskinie osuwiskowe - Zbójnickie Dziury. Najważniejsze wzniesienia - ......... 1225 m n.p.m., Jaworzyna 1050 m n.p.m., Runek 1005 m n.p.m., Bukowinka 937 m n.p.m., Kotelnica 946 m n.p.m. Przez niektórych geografów uznawany za część Beskidu Sądeckiego.
To juz wiem skąd róznice w kwestii ewentualnej przynalezności ..... do Gorców
Rafał - 24 Lipca 2007, 11:39
Wydaje się że bezkrytycznie odniosłem się do własnej wiedzy, a własciwie dawno jej nie odświerzałem, większosć źródeł trektuje LUBAŃ o który pytałem jako część Gorców, a tylko nieliczne podają inaczej.
Lubań - wspaniałe widoki na Podhale, Spisz, Pieniny, Tatry i południową część Gorców
Lubań (1211 m), jedna z głównych i najbardziej znanych kulminacji Gorców, to potężny szczyt, przez miejscowych górali zwany też czasem Patryją, dominujący w grzbiecie pomiędzy dolinami Ochotnicy i Dunajca. Jego dwugarbny wierzchołek, wieńczący rozłożysty masyw, widać z różnych miejsc nie tylko w Gorcach.
Wyższy wierzchołek zachodni jest częściowo bezleśny i stąd też roztaczają się wspaniałe widoki na Podhale, Spisz, Pieniny, Tatry i południową część Gorców. Latem uczestnicy obozów naukowych (m.in. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika z Torunia) prowadzą tu czasami obserwacje astronomiczne. Od wschodniego, zalesionego wierzchołka, oddziela szczyt płaska grzbietowa hala, na której jeszcze 20 lat temu istniała młaka (a nawet okresowe jeziorko) - obecnie już zarośnięta i właściwie wyschnięta. Zachodnie i południowe stoki są strome, a na tych ostatnich można zobaczyć malownicze wypiętrzenie skalne zwane Samorodami. Na ich skraju, powyżej podszczytowej polany znajdują się resztki ruin starego schroniska.
Lubań od dawna cieszył się wzięciem u turystów. Prowadzi tu aż siedem szlaków. Nie miał natomiast niestety szczęścia do schronisk. Pierwszy schron turystyczny wybudowano na Samorodach w 1934 r. Potem staraniem Tatrzańskiego Towarzystwa Narciarzy z Krakowa rozbudowano go do postaci przyzwoitego schroniska z widokową werandą. Były jednak kłopoty z wodą, której pod szczytem jest "jak na lekarstwo". Obiekt otwarto w 1939 r. i już wkrótce służył on nie turystom, lecz gorczańskim partyzantom. 25 IX 1944 r. Niemcy spalili schronisko, zabijając dwóch partyzantów (pamiątkowy krzyż nieopodal).
AGI55 - zwyciężyłaś zasłużenie
Agi - 24 Lipca 2007, 12:02
Nie wiem czy zasłużenie, ale niech Ci będzie
Zagadkę wymyślę za chwilę.
Editt: Cóż to takiego jest palimpsest?
Agi - 24 Lipca 2007, 15:51
Czy mam rozumieć, że moje pytanie jest trudne?
agnieszka_ask - 24 Lipca 2007, 16:09
No jasne, ze nie, ale tak to jest Agi55, jak się pisze w editach
palimpsest jest tekstem zapisanym na wykorzystanym już wcześniej podkładzie (deseczka, papirus, kartka). w sensie usunięto poprzedni tekst i nałożono nowy
nawiasem mówiąc był też film (bardzo dobry) z Cielecką i Chyrą więc nie wiem, o który dokładnie aspekt pytasz
hrabek - 24 Lipca 2007, 16:17
I jeszcze jest to zanik pamieci wywolany upojeniem alkoholowym.
Agi - 24 Lipca 2007, 16:45
agnieszka_ask, tak sobie pomyślałam, że editu nikt nie zauważy i dlatego dopisałam drugiego posta. To był niegodny prawdziwego spamera strach, że pomarańczowi będą krzyczeć o mnożenie postów
Oczywiście masz rację w obu aspektach. Pytałam o pierwszy, ale film widziałam i też mi się podobała.
Oddaję wątek w godne ręce.
agnieszka_ask - 24 Lipca 2007, 17:20
Ech i jak zwykle mam dylemat jakie pytanie zadać, żeby ktoś szybko odpowiedział.
To może zostanę w dziale "znaczenia słów":
Co oznacza słowo arche ?
dzejes - 24 Lipca 2007, 17:38
Przyczyna
agnieszka_ask - 24 Lipca 2007, 17:47
a dokładniej? bo to nie chodzi o jakąś tam przyczynę w sensie ogólnym.
dzejes - 24 Lipca 2007, 17:50
Praprzyczyna, zasada rządząca wszechrzeczą, źródło bytów - zgodnie z nauczaniem filozofów natury (oraz chyba? innych presokratejczyków).
EDIT: przyrody, filozofów przyrody, oczywiście.
agnieszka_ask - 24 Lipca 2007, 17:57
oki dzejes, zaliczone,
arche, to oczywiście pierwotna przyczyna (zasada) wszystkiego
zadajesz
dzejes - 24 Lipca 2007, 18:08
Kontynuując temat "słów znaczenie".
Co dosłownie oznacza Haile Selassie?
agnieszka_ask - 24 Lipca 2007, 18:14
Górny Śląsk?
dzejes - 24 Lipca 2007, 18:15
Mam ochotę uznać.
Rodion - 24 Lipca 2007, 18:18
Najwyższy Cesarz lub Cesarz Cesarzy?
Tequilla - 24 Lipca 2007, 18:19
Znaczy : "Uwaga śmiertelnicy,a teraz ujrzycie najznakomitszego z najznakomitszych, najmądrzejszego z najmądrzejszych, najwspanialszego z najwspanialszych naszego ukochanego cesarze Etiopii, niech Bóg zawsze prowadzi go do celu. Alleluja, a jego przodek król Salomon sprawuje pieczę nad jego sprawiedliwością. Dla turystów z zagranicy: Panie proszone o zdjęcie kapeluszy i położenie się twarzą do ziemi, panowie rownież. I proszę zgasić cygara, to nie jest audiencja u brytyjskiego premiera"
Jęzsyk Etiopski jest ponoć bardzo pojemny
agnieszka_ask - 24 Lipca 2007, 18:20
dzięki dzejes, za uznanie, bom strzelała i jak widać celnie
dobra, banał:
ile liter ma alfabet grecki?
edit: chyba się wcisnęłam, za długo się zastanawiałam nad zagadką i nie wiedziałam, że już tam ktoś coś nadrukował
dzejes - 24 Lipca 2007, 18:23
"Głupie pytania, głupie odpowiedzi" piętro wyżej.
Rodion - kombinujesz w złą stronę.
Agnieszka - no nie do końca poprawna Twa odpowiedź jest, a uznać chciałem ze względu na inne walory
agnieszka_ask - 24 Lipca 2007, 18:48
dzejes napisał/a | uznać chciałem ze względu na inne walory |
zechcesz uzasadnić?
Tequilla - 24 Lipca 2007, 18:57
Pewnie dlatego, że dzejes lubi Linuxa, a ty masz pingwina w avatarze
( szczerze to nie wiem, czy dzejes lubi Linuksa )
|
|
|