Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
NURS - 7 Marca 2007, 15:34
Nie
Fidel-F2 - 7 Marca 2007, 15:35
e tam, nie znasz sie
Agi - 7 Marca 2007, 16:08
stawiam na a/
Rafał - 7 Marca 2007, 16:10
C jak Celyna
NURS - 7 Marca 2007, 16:33
Trafia Rafał! Aplauz.
Zaplandeczony star full of wojaki!
Rafał - 7 Marca 2007, 16:38
Kompleks małego członka PiSu (rzecz jasna). Chociaż wczoraj Premier stwierdził, że unika występowania wspólnie z Romanem G. i nie chodzi o poglądy tylko centymetry. Zatem tak właściwie to ten centymetrowy kompleks tak się może objawiać.
NURS - 7 Marca 2007, 17:03
Poprzez dodanie sobie ciężarówki rekrutów?
Rafał - 7 Marca 2007, 17:28
Dokładnie. Taka ... proteza.
dzejes - 7 Marca 2007, 20:29
Czarny napisał/a | dzejes napisał/a | Oj Rafał, nie chciałbyś tego. |
Ja bym chciał. |
Tak, z Tobą jako dyktatorem?
hjeniu - 7 Marca 2007, 21:25
Potrenuje trochę na forum i będzie słońce narodu jak ta lala
NURS - 7 Marca 2007, 22:39
Niech rzyje ojciec dyktator!
Czarny - 8 Marca 2007, 07:11
dzejes napisał/a | Tak, z Tobą jako dyktatorem? |
Nie. Nie mam zapędów władczych. Ale jestem za jedynowładztwem świeckim: monarchią albo baaaardzo silną prezydenturą (nie dyktaturą). Demokracja jest bani.
Rafał - 8 Marca 2007, 12:07
dzejesie, w kontekście naszej niedawnej rozmowy, co ty na to ?
Cytat | prokuratorzy uznali wpisy na forum za materiały prasowe i oskarżyli Szymczaka jako redaktora naczelnego. - Dopuścił się nieumyślnego przestępstwa. Przez blisko trzy miesiące nie usunął tych wypowiedzi, choć był do tego zobowiązany prawem prasowym - uważa Jan Zborowski, prokurator rejonowy w Bytowie. Oskarżenie domagało się dla Szymczaka grzywny w wysokości 1,6 tys. zł. Sprawą zajął się sąd. |
NURS - 8 Marca 2007, 12:14
Sa jakies rezerwacje cel? możemy mieć dłuuuugi końwent
Rafał - 8 Marca 2007, 12:20
Iiii tam, jak na razie redaktorów sadzają
NURS - 8 Marca 2007, 12:23
I puscicie mnie samego???
Rafał - 8 Marca 2007, 12:27
Chcesz Parowskiego? Albo Zarębę?
Mała dopiska:
Cytat |
Ustawa lustracyjna obejmuje blogerów. Oczywiście, nie wszystkich. Tylko tych urodzonych przed 1 sierpnia 1972.
(cholera, łapię się )
Wszystko przez to, że lustrowani mają być dziennikarze. Polskie prawo nie definiuje ściśle, kim właściwie jest dziennikarz.
Nad brakiem definicji dziennikarza dumałem niedawno w Piątej Władzy. Wywodziłem, że obowiązujące w Polsce prawo prasowe ma następujące konsekwencje:
Jeśli partia polityczna, albo - dajmy na to - parafia kościelna założy i zarejestruje swojego fanzina, w którym pisać będą działacze lub księża, to w rozumieniu prawa prasowego są oni dziennikarzami. To samo, gdy gazetkę założy sobie hipermarket.
Każda taka redakcja może wystawić swoim dziennikarzom legitymacje prasowe.
Innymi słowy, dziennikarzem może być każdy, kto tylko zechce.
Krzysztof Urbanowicz idzie jeszcze dalej:
Jak ktoś sie uprze, to udowodni, że bloger też jest dziennikarzem. Jest bowiem dziennikarzem ten, kto publikuje w prasie, a nie tylko ten kto publikuje w imieniu jakiegoś wydawnictwa. Wcale nie musi być na etacie.
Wystarczy więc opublikować kilka tekstów w prasie - a internet to przecież też prasa, tylko online - i hop, już jest się dziennikarzem.
Urbanowicz wylicza, że lustracja obejmie nie tylko blogerów, ale i 4,5 tys. dziennikarzy obywatelskich piszących dla Wiadomości24.pl czy tych kilkuset piszących dla iThink.pl. Tragikomiczna jest sankcja. Bo jeśli Instytut Pamięci Narodowej uzna dziennikarza za kłamcę lustracyjnego, to takiemu delikwentowi grozi kara 10 lat zakazu wykonywania zawodu. Co to oznacza dla blogerów? 10 lat bez bloga. Strach się bać! - słusznie dowodzi Urbanowicz.
Ale głowy do góry. Lustrowani będą tylko ci urodzeni przed 1 sierpnia 1972 r. Pecha ma Olgierd Rudak, który - jak sam pisze - urodził się na samiuśkim początku 1972 r.. Ten wrocławski bloger, z zawodu prawnik, interesująco komentuje konsekwencje nowej ustawy lustracyjnej, także w kontekście mediów internetowych.
|
ŹRÓDEŁKO
NURSie, to kiedy zaczniesz wystawiać legitymacje prasowe?
A tak na poażnie to groza bije po oczach. Duch cenzury śmieje się do rozpuku.
NURS - 8 Marca 2007, 13:06
Tak to jest, jak sie idiotów wybiera do rządzenia. Ide na bazar kupic sobie świadectwo urodzenia po 72-gim
Rafał - 8 Marca 2007, 13:11
NURSIE !!! Usuń powyższy wpis! Bez ciebie to forum padnie
GAndrel - 8 Marca 2007, 14:52
Mnie lustracja nie dotyczy bezpośrednio, ale może dotknąć pośrednio. Skoro blogerzy mogą podlegać lustracji to prawdopodobnie forumowicze taż. A skoro tak, to forum jest jak redakcja i NURS będzie musiał poprosić osoby urodzone przed 1.VII.1972 roku o zlustrowanie się. A jeżeli tego nie zrobi to chyba zamkną nam forum. I to by było niedobrze.
Ciekawie ta ustawa lustracyjna jest napisana.
Rafał - 8 Marca 2007, 14:55
NURS słyszał? Proś.
Kruk Siwy - 8 Marca 2007, 15:03
GAndrel, właśnie siedzę u siebie w pokoiku na ścianie mam ogromne lustro. Czy mogę czuć się zlustrowany? Bo urodziłem się zaraz potem jak minął czas chaosu i wyginęły dinozaury.
GAndrel - 8 Marca 2007, 15:12
Nie mi to sądzić. Trzeba by się spytać ustawodawcy. Może on rozumie ustawę lustracyjną.
Ale polecam Umorzenie to nie uniewinnienie - wyrok w sprawie redaktora serwisu gby.pl
NURS - 8 Marca 2007, 15:48
Ja tam miałem końtakt z SB za starej komuny, ale odmówiłem donoszenia. I nic mi nie zrobili, choc faktycznie jakis czas potem wała pokazali, jak był wyjazd z uczelni na zachód. ale rok później paszport dali bez nagabywania (w 85). Generalnie apolityczny byłem od dziecka.
no i tyle mojej lustracji
Ktos jeszcze?
GAndrel - 8 Marca 2007, 16:23
Chciałbyś żeby to było takie proste. ;> Teraz ktoś poszuka teczki. A później jeszcze powstanie lista, na której może Cię nie będzie.
NURS - 8 Marca 2007, 16:27
a może bedę Z tego co widzę, to nie wystarczy kapowac, żeby byc kapuchą. wystarczy miec znajomych, którzy pracuja gdzie trzeba, albo donoszą
Ba. wystarczy, że ktoś taki czyta forum
BTW przypomniała mi się afera z tym, no Pagajewem, czy jak mu tam, kiedy to prasówka z listy Fahrenheita krążyła po wydawcach i tuzach fandomu
GAndrel - 8 Marca 2007, 16:37
"Nie wystarczy" czy "nie trzeba"?
NURS - 8 Marca 2007, 17:06
nie trzeba, racja, tu mnie masz lingwistycznie.
Piech - 8 Marca 2007, 18:38
Nie mogę się doczekać na mój formularz lustracyjny.
Ciekaw też jestem, jak wypadną moi koledzy. Czy wyniki lustracji będą podawane do publicznej wiadomości?
GAndrel - 8 Marca 2007, 19:04
Oczywiście, że będą.
Cytat | Art. 11. 1. Tworzy się rejestr oświadczeń lustracyjnych, zwany dalej rejestrem, publikowany w Biuletynie Informacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej w formie elektronicznej. Dane osobowe udostępniane w rejestrze, z wyjątkiem danych adresowych i numeru PESEL, są jawne i nie podlegają ochronie danych osobowych.
2. Powszechny dostęp do danych zawartych w oświadczeniach lustracyjnych zapewnia się poprzez zamieszczenie w rejestrze elektronicznych (cyfrowych) kopii oświadczeń, katalogowanych alfabetycznie i zawierających imię i nazwisko (imiona i nazwiska), datę i miejsce urodzenia oraz imiona rodziców osoby, która złożyła oświadczenie.
3. W elektronicznych (cyfrowych) kopiach oświadczeń lustracyjnych zamieszczanych w rejestrze dane adresowe oraz numery PESEL powinny zostać zakryte lub usunięte tak, aby ich odczytanie nie było możliwe.;
|
A nawet jeżeli nie podlega się obowiązkowej lustracji, to można się znaleźć w katalogu współpracowników. Kategorie współpracowników są tu, na samym dole.
|
|
|