To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Matrim - 31 Sierpnia 2012, 11:59

ilcattivo13, wydaje mi się, że skuteczniejszą metodą byłoby użycie czegoś a'la Roundup, ale przed ścięciem. Spryskujesz liście, środek wnika do środka, idzie do korzeni i niszczy całość, roślina schnie i się kruszy, po roku pewnie korzeń sam zgnije, albo rozdziobią go larwy i robale.
Witchma - 31 Sierpnia 2012, 12:24

Godzilla, też o tym słyszałam, ale nie sprawdziłam nigdy na sobie. Mama twierdzi, że to pomaga, ale ile w tym faktycznej zasługi złota, a ile autosugestii, nie mam pojęcia ;)
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2012, 12:42

Może chodzi o sam fakt masowania, bo oczywiście i u mnie w domu stosowano z dobrym skutkiem.
mesiash - 31 Sierpnia 2012, 13:04

Godzilla, Kruk Siwy, to jest zasługa tego że złoto szybko się nagrzewa przy pocieraniu, a na jęczmień działa ciepło, czyli np. ugotowane jajko lub torebkę po herbacie można sobie położyć, i efekt będzie podobny

ilcattivo13, i tak będziesz musiał kupić to w sklepie ogrodowym, a tam pewnie będzie ktoś mądrzejszy, żeby go spytać, nie?

ilcattivo13 - 31 Sierpnia 2012, 13:27

Dzięki za rady, ale się okazało, że nie musiałem nic kupować. Zieleń miejska przyszła dziś przed 14-tą i sama wykarczowała :mrgreen:

Edit: Matrim - "randap" nie działa na krzewy, które trzeba rąbać siekierką, tylko na drobną roślinność :wink:

gorat - 1 Wrzeœśnia 2012, 20:34

Czy MP4 może wymagać obecności końca pliku? Przy ściąganiu filmów przez HTTP podglądam je w trakcie transferu MPC, żeby się upewnić, czy na pewno tego szukam, ale ostatnio parę plików stawiło opór (nawet nie chcą się buforować), co mnie zmartwiło. Na razie przerwalem transfer i się głowię, czy nie jestem zazbyt ostrożny - istnieją kodeki, które mogą wymagać, ale żeby opakowane w MP4?..
Kai - 2 Wrzeœśnia 2012, 15:55

Godzilla, mnie jęczmień przechodził (znikał albo pękał) po jednej nocy spędzonej z ciepłym woreczkiem lekko zaparzonego rumianku, przykrytym woreczkiem foliowym i zabandażowanym. To samo dotyczyło wybitnie tłustych wyprysków w czasach dojrzewania.
nureczka - 11 Wrzeœśnia 2012, 20:43

Potrzebuję pilnie kupić przejściówkę z USB 1.0 na 2.0.
Wiem, że to głupio brzmi, ale bardzo potrzebuję. Podono takie cudo występuje w przyrodzie, ale jakoś moje poszukiwania nie dały rezultatu. Ktoś wie, gdzie można takie coś kupić? Będę wdzięczna.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Witchma - 11 Wrzeœśnia 2012, 20:47

nureczka, ale wejście jest zdaje się takie samo, a jak podłączysz 2.0 do 1.0, to po prostu wolniej Ci będzie chodziło...? Albo nie rozumiem, czego szukasz.
Ziemniak - 11 Wrzeœśnia 2012, 20:48

A posiadasz urządzenie USB 1.0? Z tego co wiem Standard 1.0 i 2.0 mają takie same wtyki i gniazda. Może zrób fotkę i wrzuć.
nureczka - 11 Wrzeœśnia 2012, 21:10

Ziemniak, Witchma, w skrócie sprawa wygląda tak: moja Mama ma nowy modem do Internetu mobilnego (na USB). Komputer jest stary i w związku z tym ma tylko USB 1.0. Modem jest przystosowany do USB 2.0. Po wetknięciu w USB 1.0 (wejście pasuje, a jakże) system go po prostu nie wiedzi (podobno USB 1.0 za mało "prądu podaje" :) ).
Mądry pan z pomocy technicznej utrzymuje, że jest jakieś takie cudo, które z dwóch USB 1.0 zrobi mi jedno USB 2.0. To ma z grubsza wyglądać jak literka "Y" - dwa końce wtykasz w komputer, a jeden "udaje gniazdko". I w ten koniec mam wetknąć modem.
Aha, Mama ma Windows XP.

Modem wygląda mniej więcej tak:
TAK

UWAGA: to nie ten model, ale chciałam pokazać końcówkę, tak jak prosił Ziemniak.

Ziemniak - 11 Wrzeœśnia 2012, 21:14

Aaaa, coś takiego jak do dysków przenośnych. To może poszukaj czegoś takiego
Witchma - 11 Wrzeœśnia 2012, 21:18

Takie coś?
Fidel-F2 - 11 Wrzeœśnia 2012, 21:23

Nie, nureczce, chodzi o coś takiego http://www.google.pl/imgr...:69&tx=82&ty=70

edit to było do Ziemniaka

kropek - 11 Wrzeœśnia 2012, 22:57

nureczka napisał/a
Ziemniak, Witchma, w skrócie sprawa wygląda tak: moja Mama ma nowy modem do Internetu mobilnego (na USB). Komputer jest stary i w związku z tym ma tylko USB 1.0. Modem jest przystosowany do USB 2.0. Po wetknięciu w USB 1.0 (wejście pasuje, a jakże) system go po prostu nie wiedzi (podobno USB 1.0 za mało prądu podaje :) ).
Mądry pan z pomocy technicznej utrzymuje, że jest jakieś takie cudo, które z dwóch USB 1.0 zrobi mi jedno USB 2.0. To ma z grubsza wyglądać jak literka Y - dwa końce wtykasz w komputer, a jeden udaje gniazdko. I w ten koniec mam wetknąć modem.
Aha, Mama ma Windows XP.

Modem wygląda mniej więcej tak:
TAK

UWAGA: to nie ten model, ale chciałam pokazać końcówkę, tak jak prosił Ziemniak.

Pan z serwisu może mieć rację i Witchma z Fidelem też, ale jest jeszcze problem męskich i żeńskich gniazd; Kabelki które pokazuje Witchma i Fidel są standardem przy niektórych starszych dyskach (od nas możesz taki pożyczyć dla sprawdzenia, daleko nie masz). Osobna kwestia to jak to zestawić, żeby działało ale myślę, że powinno dać radę. Innym wyjściem jest zakup routera gdzie wtyka się modem a zwykłym kablem sieciowym albo wifi podłącza się net, myślę że cena powinna być nie wyższa niż 300 pln...

nureczka - 12 Wrzeœśnia 2012, 17:45

Ziemniak, Witchma, Fidel-F2, dzięki za radę.
kropek, chętnie pożyczę.

kropek - 13 Wrzeœśnia 2012, 07:37

To zapraszam. Proponuję abyś się z merulą umówiła, ja ostatnio gościem w domu jestem :evil: .
ilcattivo13 - 13 Wrzeœśnia 2012, 08:54

kropek - na Twoim miejscu bym uważał, bo jak to mówią - "gość w dom, woda do zupy" :mrgreen:
kropek - 13 Wrzeœśnia 2012, 14:28

No nie wiem zupy teraz broni Fado :lol:
Kruk Siwy - 13 Wrzeœśnia 2012, 19:04

Mamy dwa wiejskie stróżujące... mopsy. Poradzą sobie.
ketyow - 14 Wrzeœśnia 2012, 12:02

Ja bym kupił śledzia na PCI z portami USB2.0.

http://allegro.pl/karta-p...2621138765.html

Kai - 15 Wrzeœśnia 2012, 14:25

Mam takiego i świetnie się sprawdza.
ilcattivo13 - 15 Wrzeœśnia 2012, 18:07

Poszukuję sokowirówki, głównie do jabłek. Może ktoś mi poleci jakiś model z tych, co są teraz dostępne w sklepach.
charande - 17 Wrzeœśnia 2012, 15:55

Nie jestem pewna, czy to odpowiedni temat, więc z góry przepraszam, jeśli zadaję pytanie nie tam gdzie trzeba.

Ludzie, którzy znacie się na broni palnej - czy ZARDZEWIAŁA kula do pistoletu (w książce post-apo) ma sens, czy też jest to bzdura? Ja wiem tylko tyle, że kule mogą być pokrywane płaszczem z różnych stopów, m.in. ze stali. Ale czy rdzewienie wchodzi w grę?

Matrim - 17 Wrzeœśnia 2012, 18:16

charande napisał/a
czy ZARDZEWIAŁA kula do pistoletu (w książce post-apo) ma sens

Jeśli jako kulę rozumiemy okrągły pocisk wykonany z ołowiu, to chyba nie, bo ołów zdaje się nie rdzewieje. A jeśli chodzi o nabój, to niech się mądrzejsi wypowiadają :)

Sauron - 17 Wrzeœśnia 2012, 18:34

Mam problem natury informatycznej.
Próbowałam zainstalować Mass Effecta 3. Origin domagał się aktualizacji. Ściągnęły się, otworzył ekran logowania, ale po wpisaniu maila i hasła wyświetlało, że potrzebuje połączenia z siecią.
Próbowałam parę razy, bez skutku, w końcu skasowałam Origina i ściągnęłam jeszcze raz. Tylko że teraz nie chce się zainstalować z powrotem. Za każdym razem wyświetla przygotowanie do instalacji albo coś, po czym okno znika i nic więcej się nie dzieje. Otwierałam jako administrator.
Ktoś miał podobny problem? Albo ma pomysł, co można by zrobić? :|

Fidel-F2 - 17 Wrzeœśnia 2012, 18:36

rdzewieje wyłącznie żelazo/stal, więc jeśli kula/pocisk (pojmowany szerzej cały nabój) jest z żelaza lub stali to sformułowanie jest uprawnione ale jeśli na ten przykład z mosiądzu to już nie
feralny por. - 17 Wrzeœśnia 2012, 20:25

Łuski stalowe są dość powszechne, i tak one rdzewieją. Pociski w płaszczu z miękkiej stali też rdzewieją. Dla przykładu Naboje do Mannlicherów miały pociska w płaszczu wyjątkowo podatne na korozję.

W sumie elementy mosiężne też potrafią skorodować na swój sposób (korozja to bardzo szerokie pojęcia) i jeżeli amunicja jest przechowywana w złych warunkach, to po pewnym czasie do niczego się nie nadaje.

ketyow - 18 Wrzeœśnia 2012, 10:48

Sauron, jest w grach temat mass deffect, tam lepiej pytaj, albo od razu uderz do ilcattivo :wink:
ilcattivo13 - 18 Wrzeœśnia 2012, 11:01

Sauron - nie słuchaj go, on zawalił misję na Szpicbergenie :wink: A Mass Defekta 3 nawet nie próbowałem instalować, więc w niczym pewnie bym nie pomógł :wink:

Partner forum