To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Kruk Siwy - 14 Stycznia 2010, 19:04

Ale zacząłem w Krakau. Sam autor (Sebastian) mi dali do poczytania. Po czym bach! W czasie jak się wybierałem do Warszawy zrewidował mi bagaże i książkę zabrał. Srebrne łyżeczki co leżały bezpańskie na stole w jadalni też. No, co za obyczaje.
illianna - 14 Stycznia 2010, 19:22

Kruk Siwy napisał/a
Srebrne łyżeczki co leżały bezpańskie na stole w jadalni też. No, co za obyczaje.
nie zapominaj o kossaku ;P: :wink:
Kruk Siwy - 14 Stycznia 2010, 19:32

No nie. To nie ja.
A nawet jak ja to nic nie wiem bo spałem.

A opinie o ww książkach już wyraziłem w stosownych wątkach.
Teraz zaś czytam po raz enty zbiór grotesek wydanych w 1974 roku "Duchy na dachu".
Znakomite! Co za zestaw autorów! Dla fantasty lektura obowiązkowa. I przyjemna.

ilcattivo13 - 14 Stycznia 2010, 19:32

Tak sobie w pracy podczytywałem "Hurra. Niech żyje Polska" tom 2. I tak, na plus jest A. Pilipiuk ("Bunt szewców" to idealny wstęp do większej całości, np. do jakiejś fajnej militarystycznej fantastyki), Kruk Siwy ze swym romansidłem (a fuj, jak normalny, zdrowy facet, mógł coś takiego napisać ;P: ,
Spoiler:
), P. Schmidtke (za kolejną, ale ciekawą odmianę Geralta), Ł.M. Wiśniewski (po prostu porządne rozrywkowe opowiadanie, czyli "wczesny Matrix w realiach Radia Maryja") i J. Piekara (podobnie jak poprzednik, popełnił porządne rozrywkowe opowiadanie).
Pozostałe wcale nie są słabsze, po prostu w tym momencie do mnie nie trafiły. Cały zbiorek oceniam na 7,5/10

Fidel-F2 - 14 Stycznia 2010, 21:23

nureczka napisał/a
Na własnych plecach przytargałam z biblioteki.
fe, jak Ci nie wstyd pożyczać książki?
nureczka - 15 Stycznia 2010, 09:49

Fidel-F2, bo ja zdemoralizowana do szpiku kości jestem. I dobrze mi z tym :twisted:
Fidel-F2 - 15 Stycznia 2010, 10:15

bad girl

(gorat daj nureczce taki status na stałe)

xan4 - 15 Stycznia 2010, 19:04

Złe małpy Matt Ruff

Do jego poprzednich książek, wydanych przez Prószyńskiego nie umiałem się przekonać i przeczytać. O tej tyle się nasłuchałem, że sięgnąłem i jest ok.
Dobrze napisane, pomysł bardzo zwariowany, no i pięciokrotna puenta. Takie 6,5/10.

Virgo C. - 16 Stycznia 2010, 12:38

Przynieście mi głowę wiedźmy Harrison
Rachel Morgan moją ulubioną wiedźmą. Koniec i kropka. W lutym kolejny tom, z pewnością kupię. Co prawda drażnił mnie z początku styl narracji, ale z czasem przywykłem. Kawał dobrej urban fantasy.

Za garść czerwońców Forysia
Nawet dobry zbiorek. Co prawda szału nie ma, ale na podróż pociągiem jak znalazł. Plusem są doskonale przedstawione realia, minusem - brak umiejętności zainteresowania czytelnika (nawet w czasie finałowej bitwy kartki przewraca się bez większych emocji).

A to mistyka! Babuli
Bardzo dobry zbiorek opowiadań. Co prawda ich ułożenie trochę dziwne, ale nie zmienia to faktu że bardzo przyjemnie się czytało. Humorystycznego podejścia do fantastyki nigdy za wiele :)

Dżihad Butleriański Herbert/Anderson
Palcem, kijem nie tykać. Jak dają za darmo brać, ładnie na półce wygląda. Ale broń boże nie czytać. Drewniany język, wymiana monologów zamiast dialogu między postaciami najczęściej, kupa powtórzeń (w pewnym momencie chciałem wywalić książkę za okno czytając po raz n-ty jak to biedny Xavier marzył o zatonięciu w ramionach Sereny). A najbardziej ludzkim bohaterem jest robot, który za pomocą skalpela i tortur próbuje zrozumieć naturę ludzi. Innymi słowy - ordynarny skok na kasę, nic więcej.

Danse Macabre
Średnie toto, ale czego się spodziewać po tekstach debiutantów (chociaż akurat Foester czy Galczak mają już pewien dorobek)?. O ile short stories czy opowiadania są słabe, tak książka ratuje się doskonałymi wierszami oraz jednym scenariuszem filmowym, który z przyjemnością bym obejrzał po zrealizowaniu.

Strefa Mroku
A tutaj już znacznie lepiej, chociaż i nie bez potknięć. Świetny Sapkowski (Złote popołudnie), Dukaj (Gotyk) i Piekara (Piękna i bestia), dobry Kucharski (Zielone pola Avalonu), Rzymkowski (Gdzie diabeł mówi dobranoc) i Ziemkiewicz (Akwizytor). Reszta średnia lub zła (ze wskazaniem na Pilipiuka i Lasoń-Kochańską)

Martva - 16 Stycznia 2010, 15:28

Virgo C. napisał/a
dobry Kucharski (Zielone pola Avalonu),

To jest to z figurką?
A zbiorek wydany kilka lat temu i raczej nieduży?

Zaczęłam trzeci tom cyklu o Millenium, fajne jest. Tylko ciężko się oderwać. i chodzę spać strasznie późno ;)

corpse bride - 16 Stycznia 2010, 15:34

martva, ten kryminał? byłam ciekawa właśnie.
Martva - 16 Stycznia 2010, 15:36

Mnie się podoba, ale jak mama zapytała czy jej polecam, to miałam wątpliwości.
corpse bride - 16 Stycznia 2010, 15:41

hm, pewnie i tak spróbuję. tylko mam ambicję dokończyć wszystkie zaczęte książki, a przynajmniej ich 80%.
Martva - 16 Stycznia 2010, 15:43

Jak Ci się bardzo nie spieszy, to mogę pożyczyć (w kolejce jest rodzina i Virgo ;) )
corpse bride - 16 Stycznia 2010, 15:59

o, to się zapiszę do tej kolejki. będzie w sam raz.
Stormbringer - 16 Stycznia 2010, 18:28

Kirinyaga - Mike Resnick. Świetny zbiór opowiadań, przede wszystkim wielki szacunek za pomysł i jego rozwijanie w obrębie poszczególnych tekstów. Niby jest to science fiction, ale tak naprawdę dostajemy zbiór bardzo uniwersalnych historii na ogół rozgrywających się w niefantastycznych realiach. Niezwykła, mądra książka.
Rafał - 16 Stycznia 2010, 23:03

Naszło i mnie na Ślepowidzenie. Raz to zdecydowanie za mało aby książeczkę sobie przyswoić, IMO jest to bardzo dobry, ale średniaczek, pojęcia nie mam dlaczego w trakcie ciążyło mi to ku Snergowemu Robotowi, wszak nic wspólnego te książki ze sobą nie mają. Chyba w trakcie lektury poczułem zawód spowodowany kolizją moich oczekiwań z przebłyskami jednak pewnej nowości niestety niespełnionej do końca. Chociaż możliwe, że za głupi jestem do tej książki. Tak czy siak, muszę sobie Robota odświeżyć, to jest geniusz najwyższa półka.
Virgo C. - 16 Stycznia 2010, 23:09

Martva napisał/a
To jest to z figurką?
A zbiorek wydany kilka lat temu i raczej nieduży?

Yaya :)

Memento - 17 Stycznia 2010, 20:42

Pociąg Upiorów Bentley`a Little przeczytany. Był klimat trochę jak u Kinga i Barkera, było troszkę tandety a`la Masterton - ale naprawdę troszkę, co dodało książce sympatycznego specyficznego smaczku. ;o) Fajni, wyraziści i dający się lubić bohaterowie, i mnóstwo przeplatających się, niepozornych z początku detali oraz tyle samo przeplatających się i tak samo niepozornych zdarzeń prowadzonych tak, że całość po prostu nie ma prawa skończyć się dobrze. Aż tu nagle zonk. Po 260 stronach dobrego horroru ze świetnym historycznym tłem, autor serwuje mi happy end, poprawny politycznie aż do rzygu. Nie tego oczekiwałem. Oficjalnie tuptam i krzyczę iż jestem niezadowolony. Bentley, łaj? :? Ale ogólnie podobało misie, poczytałbym więcej tego Little`a.
NasirWizz - 17 Stycznia 2010, 21:21

Przeczytałem E.E. Olgi Tokarczuk - bardzo ciekawe choć krótkie.
Jak w książkach tego typu końcówka niedokończona.
Olga jest psychologiem więc niektóre momenty są na prawdę bardzo ekscytujące.

Zaczynam Ostatnie drzwi przed niebem Koontz'a.
Bardzo podobne do Kinga. Czasami mam wrażenie że niektóre żarty powinny mnie śmieszyć :twisted:

Ziuta - 18 Stycznia 2010, 09:51

Akwaforta pani K.J. Bishop – Ciekawa książka, polecam. Ciężko powiedzieć cokolwiek więcej, gdyż mieszają mi się partie realistyczne (krwawe i męskie) z fragmentami wybitnie symbolicznymi.
illianna - 18 Stycznia 2010, 12:04

Ziuta napisał/a
Akwaforta pani K.J. Bishop – Ciekawa książka, polecam. Ciężko powiedzieć cokolwiek więcej, gdyż mieszają mi się partie realistyczne (krwawe i męskie) z fragmentami wybitnie symbolicznymi.
a ja coś się nie umiem załapać na tą ucztę wyobraźni, to zaczęłam, rzuciłam w kąt, podobnie parę innych, podobało mi się w miarę Ślepowidzenie i Listy z Hadesu, Podziemia Venis przeczytałam, ale bez entuzjazmu, reszta niestrawna, chyba się starzeję :?

Gringo wśród dzikich plemion, Cejrowski, niby nie fantastyka, ale pewne sytuacje tak nierealne dla Europejczyka, że można podciągnąć pd kategorię literatury fantastycznej ;P: , bardzo dobrze się czyta, działa odstreswująco, nie lubię autora jako takiego, ale go szanuję za wyprawy i napisanie dobrej książki :D

Martva - 18 Stycznia 2010, 12:35

illianna napisał/a
reszta niestrawna, chyba się starzeję :?

E, za młoda jesteś, za mało przeczytałaś i nie umiesz się Delektować Wspaniałą Literaturą.

;)

ihan - 18 Stycznia 2010, 13:28

PLO III, uch, jak mnie autor zezłościł, wrrrrrrr. Kończyć w takim momencie i kazać czekać ludziom dwa lata. Grzędowicz, chłopie, nienawidzę cię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dalambert - 18 Stycznia 2010, 13:34

ihan, i dlatego ja się wezmę za to dzieło jak je łałtoru wreszcie skuńczy yyy ;P:
nureczka - 18 Stycznia 2010, 13:38

dalambert napisał/a
wezmę za to dzieło jak je łałtoru wreszcie skuńczy

Co oznacz mniej więcej tyle, że go nigdy nie przeczytasz :mrgreen:

dalambert - 18 Stycznia 2010, 13:57

nureczka, mówi się trudno i czyta co innego :twisted:
Zgaga - 18 Stycznia 2010, 14:13

ihan napisał/a
PLO III, uch, jak mnie autor zezłościł, wrrrrrrr. Kończyć w takim momencie i kazać czekać ludziom dwa lata. Grzędowicz, chłopie, nienawidzę cię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ihan, teraz się złościsz, ale za dwa lata będziesz mogła z czystym sumieniem tę rozrywkę powtórzyć, tak dla przypomnienia sobie bohaterów, wątków. I nie będziesz miała pretensji do siebie, że jednorazową lekturę kupiłaś.

Virgo C. - 18 Stycznia 2010, 15:48

@Martva
Apropo Wspaniałej Literatury - szykuj się na luty, Twój ulubiony autor będzie miał w Polsce nową premierę ;P:

Martva - 18 Stycznia 2010, 15:56

Ekhem, jakby to dyplomatycznie ująć... Ładna okładka, ale jakos nie mam ochoty zaglądać do środka.

Partner forum