To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Hubert - 7 Stycznia 2010, 20:56

ilcattivo13, a, to nie dość, że rozgrzeszyć, to i pobłogosławić trzeba. Ciężko się oderwać, jak się w ten świat wkręcić...
nimfa bagienna - 7 Stycznia 2010, 21:00

xan4 napisał/a
Październikowa kraina Ray Bradbury

Właśnie się zastanawiam, czy kupić. A w Merlinie nie ma. :mrgreen:

xan4 - 7 Stycznia 2010, 21:16

nimfa bagienna, w księgarniawarszawa.pl kupiłem z tego co pamiętam,
chciałbym uzupełnić całą serię z wydawnictwa C&T, ale ciężko dostać ich książki.

ilcattivo13 - 7 Stycznia 2010, 22:16

Sosnechristo napisał/a
...Ciężko się oderwać, jak się w ten świat wkręcić...

prawie gadasz, trza dać Ci wódki!

Hubert - 7 Stycznia 2010, 22:25

Dobra czysta nie jest zła :D
Fidel-F2 - 8 Stycznia 2010, 10:25

bo pita nawet w największych ilościach lecz z umiarem, nie szkodzi
Hubert - 8 Stycznia 2010, 18:00

:mrgreen:
NasirWizz - 8 Stycznia 2010, 21:51

W końcu skończyłem Grę Anioła, czytałem ją bardzo długo powód ? Nauka... Wiadomo jak jest przed końcem półrocza.
Zafón mógłby w tej książce poruszyć trochę motyw Cmentarza Zap. Ks. Jednak nie doczekałem się tego.
Wiele ciekawych rozwiązań, do końca nie kapnąłem się w końcu czy żyje ten Salvador czy nie ? :) :mrgreen:

Co tu więcej mówić POLECAM.
A teraz zabieram się za lekturę najnowszego SFFiHa + jutro jadę kupić Białą gorączkę.

Taselchof - 8 Stycznia 2010, 23:27

biała gorączka świetna :) aczkolwiek lepiej się to czytało w wyborczej :)
ihan - 9 Stycznia 2010, 11:13

PLO tom I i II powtórzone. Rrradetzky, :mrgreen: tzn. Nevermore wyrasta na mojego idola. Tak czy siak kawał dobrej roboty i chyba jednak przejdę do frakcji stawiającej PLO nad Demonami Jesiennymi, pomimo kilku marudzogennych fragmentów.
NasirWizz - 9 Stycznia 2010, 16:49

Taselchof, ja w wyborczej nie czytałem więc pewnie będzie mi się teraz świetnie czytać ;) ,

Zaczynam właśnie Białą Gorączkę...

Zgaga - 10 Stycznia 2010, 08:20

Smokobójca Pacyńskiego i Żarna niebios Kossakowskiej - miłe i nie obciążające.
xan4 - 10 Stycznia 2010, 17:53

Marina Zafona

Gdybym mógł wybierać, to zakończyłbym znajomość twórczości Zafona na dwóch poprzednich książkach. Czytadło, kierowane raczej do innego czytelnika niż ja. Jednak to nie wina autora, ale wydawnictwa, które na fali popularności autora wydaje jego wcześniejsze książki.

Agi - 10 Stycznia 2010, 21:25

"Od nowiu do pełni" Hanny Fronczak. Szczegóły w wątku Autorki.
Polecam, interesująca lektura.

corpse bride - 11 Stycznia 2010, 12:23

od kilku miesięcy w książkach, które dostaję na rózne okazje można wyróżnić sporą grupę tematyczną, a mianowicie ksiązki o wampirach. to jakoś od kiedy skończyłam serię zmierzchów.

potem nadeszły patrole łukanienki (na razie przeczytałam nocny).

następnie dead until dark ch. harris, czytadło, na podstawie którego powstał pierwszy sezon serialu true blood. są spore różnice pomiędzy serialem a książką, ale chyba wolę poczytać.

a teraz dostałam coś o wampirach, ale zupełnie z innej beczki: empire v pielewina. i jest to książka, która mnie wchłonęła i która daje mi wiele radości. jest bardzo intelektualna i cieszę się, że w końcu ktoś mówi moim językiem. tego mi brakowało po zakończeniu studiów. poza tym ma mnóstwo nawiązań do literatury i kultury popularnej (od nabokova po blade 3). poza tym pokazuje wampira od środka, wyjaśnia mechanizmy, na podstawie których działa, co jest fajne, bo w poprzednich wymienionych książkach nikt bardzo w to nie wnikał. i - co kluczowe - książka jest zabawna. zabawna w bardzo mily sposób. no i w przeciwieństwie do wymienionych powyżej, napisana bardzo ładnym językiem. podsumowując: bardzo dobra książka!

hardgirl123 - 11 Stycznia 2010, 13:34

Kir Bułyczow "Trzęsienie ziemi"
zaciekawiło mnie :>
sięgnę po inne pozycje autora :mrgreen:

dalambert - 11 Stycznia 2010, 13:44

hardgirl123, a opowieści z Wielkiego Guslaru czytałaś ? - Magia i Sf w Sowieckiej Rosji - warto !
nureczka - 11 Stycznia 2010, 13:48

hardgirl123, przeczytaj "Carskie źródło". Powinna spodobać Ci się zamieszczona tam mikropowieść "Śmierć piętro niżej".
Uwaga: tekst mocno dołujący.

hardgirl123 - 11 Stycznia 2010, 13:48

dalambert, jeszcze nie czytałam :>
nureczka, skoro jest dołujacy to mi się spodoba :>

pozatym dopiero zaczynam przygodę z Bułyczowem :>

nureczka - 11 Stycznia 2010, 13:59

hardgirl123, nadmienię jeszcze, że Bułyczow napisał drugą część "Trzęsienia ziemi" (dość luźno związaną z pierwszą) - "Nadzy ludzie".
hardgirl123 - 11 Stycznia 2010, 14:02

wiem, czytałam o tej zacnej pozycji, zamierzam się w nią zaopatrzyć :>
Hubert - 11 Stycznia 2010, 21:34

Kroniki Czarnej Kompanii Glena Cooka. Widać, że to prekursor takiego dark/heroic fantasy, jakie znamy, a autor poruszał się po grząskim gruncie i czasem popełniał błędy (te zmodyfikowane latające dywany to hm...). Pierwsza część niezła, ale jakoś nie porywa, natomiast już dwie następne zasysają jak cholera, czytałem, czytałem, kiedy tylko mogłem. Styl się rozwijał na przestrzeni trzech pierwszych tomów, takoż psychologizacja postaci. I w końcówce naprawdę była moc, choć wszystko przebiegało kameralniej niż np. u Eriksona albo tego niewydarzeńca Bakkera.
xan4 - 12 Stycznia 2010, 18:15

Agi napisał/a
Od nowiu do pełni Hanny Fronczak. Szczegóły w wątku Autorki.

Tak, tak :D

NasirWizz - 13 Stycznia 2010, 21:27

Witam!
SPOJLER TYLKO DLA TYCH CO CZYTALI Olgę Tokarczuk "Prowadź swój pług przez kości umarłych"

Spoiler:

// już uzyskałem informację (znalazłem w książce :mrgreen: ) grzybiarz i komendant to ta sama osoba :lol:

mBiko - 14 Stycznia 2010, 18:06

Podczas przymusowej nieobecności na forum przeczytałem "Żałując za jutro" Sebastiana Uznańskiego i "Od nowiu do pełni" Hanny Fronczak. Komentarze w stosownych wątkach, w stosownym czasie.
Kruk Siwy - 14 Stycznia 2010, 18:34

No ciekawe. W sensie relatywnym i ja całkiem niedawno czytałem.
mBiko - 14 Stycznia 2010, 18:37

Obie?
nureczka - 14 Stycznia 2010, 18:39

mBiko, obie. Na własnych plecach przytargałam z biblioteki.
mBiko - 14 Stycznia 2010, 18:44

No to faktycznie będzie okazja porównać wrażenia.

A swoją drogą to Kruczysko ma dobrze, zdecydowaną większość książek sam musiałem przytargać do domu.

nureczka - 14 Stycznia 2010, 18:46

mBiko napisał/a
A swoją drogą to Kruczysko ma dobrze,

I to jak! :mrgreen:

Partner forum