To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Pako - 26 Lutego 2007, 16:55

NURS napisał/a
A ja myslałem, że wierzysz w Boga.

Wierzę. Ale to tenże Bóg założył Kościół właśnie. Ustanowił kapłanów. Małzeństwo. I wszsytkie inne sakramenty. A razem ustanowił Kościół ze swoich wiernych.

Miria - no tak, racja, masz prawo się wkurzać :) Chociaż to jest akurat normalna kolej rzeczy - nauka NPR, czy jak to tam jest, Naturalne Planowanie Rodziny. No cóż, uczą tego, to muszą mieć podstawy, samą teorią to podobno nie da sie wiele zdziałać.I chociaż kobietą nie jestem i miesięcznych trudności nie przeżywam, to jakoś tam cząstkowo wyobrażam sobie, jak to jest, jak ktoś ci się wpycha z butami w takie sprawy i też mi się by to nie podobało. No ale... nic nie poradzisz ;)

Pako - 26 Lutego 2007, 16:59

Hjeniu - jak najbardziej się z tobą zgadzam. Jak najbardziej można, powinno się uczynić hałas, sprzeciwić się i tym podobne. Ale nie zawsze jednak. Osobiście uważam, że krzyk w sprawie RM i innych takich dawno powinien być podniesiony. Ale był, ucichło. Więc osobiście pogodziem się z decyzją. bo to też nie jest tak, że RM nie robi nic dobrego, chociaż wiele złęgo dla wizerunku kościoła też zrobiło (jak tam z innymi sprawami,, o które sie oskarża to nei wiem).
Piech - 26 Lutego 2007, 17:01

NURS napisał/a
Piechu, ale sam przyznasz, że to nie argument. to, że ty nie trafiłeś na biurwę, nie znaczy, że ich tu nie ma.

Jasne. A dzięki mediom błyskawicznie się dowiadujemy o różnych "sprawach dla reportera". Kogoś gdzieś oszukano, ktoś miał złe doświadczenie z księdzem, a ktoś nie mógł ścierpieć głupoty instruktora od nauk przedmałżeńskich. Tylko czy takie przypadki mają kształtować nam światopogląd? Nauczycielka głupio i niesprawiedliwie potraktowała moje dziecko - czy to znaczy, że cała szkoła jest do d*? A może całe szkolnictwo? Pół życia szlajałem się po świecie, mam co porównywać i wiem, że ten kraj, tu, to jedno z najsympatyczniejszych miejsc na ziemi. Żyć, nie umierać, pod warunkiem, że jest co do gara włożyć. Tylko ludzie strasznie skwaszeni. Utuskiwacze tacy.

NURS - 26 Lutego 2007, 17:09

Pako napisał/a
NURS napisał/a
A ja myslałem, że wierzysz w Boga.

Wierzę. Ale to tenże Bóg założył Kościół właśnie. Ustanowił kapłanów. Małzeństwo. I wszsytkie inne sakramenty. A razem ustanowił Kościół ze swoich wiernych.

Ten sam Bóg ustanowił także prawa spisane w Koranie, a nawet, choc wczesniej, zasady którymi kieruja się Żydzi.
Kosciół katolicki nie jest tożsamy z Bogiem. W pewnych aspektach, chyba mylisz Boga z Jezusem.

NURS - 26 Lutego 2007, 17:12

Piech napisał/a
NURS napisał/a
Piechu, ale sam przyznasz, że to nie argument. to, że ty nie trafiłeś na biurwę, nie znaczy, że ich tu nie ma.

Jasne. A dzięki mediom błyskawicznie się dowiadujemy o różnych sprawach dla reportera. Kogoś gdzieś oszukano, ktoś miał złe doświadczenie z księdzem, a ktoś nie mógł ścierpieć głupoty instruktora od nauk przedmałżeńskich. Tylko czy takie przypadki mają kształtować nam światopogląd? Nauczycielka głupio i niesprawiedliwie potraktowała moje dziecko - czy to znaczy, że cała szkoła jest do d*? A może całe szkolnictwo? Pół życia szlajałem się po świecie, mam co porównywać i wiem, że ten kraj, tu, to jedno z najsympatyczniejszych miejsc na ziemi. Żyć, nie umierać, pod warunkiem, że jest co do gara włożyć. Tylko ludzie strasznie skwaszeni. Utuskiwacze tacy.

IMO sygnały o nieprawidłowościach powinny wpływac na nasz światopogląd. Jesli usłyszysz o jednym przypadku jakiegos zachowania, to moze byc przypadek, ale np. 1600 spraw o pedofilię, to juz cos czego nie mozna omijać.
Nie rozmawiamy tutaj o tym, że wszędzie dobrze a w domu najlepiej, do to nawet mieszkaniec Grenlandii powie :-) tu jestes u siebie. A media działają wszędzie tak samo, Piechu, też trochę po świecie jeździłem, też troche widziałem i tez uważam, że tu mi najlepiej. ale to nie znaczy, że mam sie godzic na to, żeby rządzili tym ktrajem głupcy i maniacy.

Piech - 26 Lutego 2007, 17:16

NURS napisał/a
chyba mylisz Boga z Jezusem

Jak chrześcijanin może mylić Boga z Jezusem???

Pako - 26 Lutego 2007, 17:19

NURS napisał/a
W pewnych aspektach, chyba mylisz Boga z Jezusem.

Nie da się, po prostu nie da się pomylić Boga z Jezusem. To tak, jakby NURSa z NURSem pomylić. Jezus to Bóg. I amen ;)
A co mają spisane w Koranie... widzisz, po raz kolejny wiara. Ja wierzę, ze to, co jest w mojej wierze jest akurat tym prawdziwym - nie pytaj o dowody, wiara nie opiera sie na dowodach. To co mają w Koranie też jest w dużej mierze prawdziwe zapewne, ale jednak wiara w to, czego naucza Kościół katolicki po części wyklucza wiarę w to, co jest napisane w Koranie (nie czytałem Koranu, nie wiem, na ile do końca są to religie sobie odpowaidające, mimo, ze wyznają jednego i tego samego Boga).

Czarny - 26 Lutego 2007, 18:25

dzejes napisał/a
Czarny - jeśli używasz terminologii prawniczej - rób to poprawnie

Nie używałem terminologii prawniczej (a jeśli tak to przypadkiem). Napisałem jedynie, że prawo chyba rozróżnia wyłudzenie i kradzież jako dwa różne wykroczenia/przestępstwa. Jeśli się mylę, to sorry ja rozróżniam. Bo żeby coś wyłudzić potrzebny jest kontakt z ofiarą i pewne "dogadanie", a przy kradzieży niekoniecznie.

Rafał - 26 Lutego 2007, 19:28

Doprawdy wzrusza mnie ta troska niewiernych o Kościół :lol:
NURS - 26 Lutego 2007, 21:02

Mnie Rafale, kosciół, jako instytucja powiewa, Bóg nie mieszka w domu z kiamienia, jak było powiedziane. Martwi mnie upadek wiary, jako takiej.
Pako, to, że koran i nowy testament tak się róznią od starej wiary (koran pewnie mniej), to jednak dowód na to, że ktoś tu po prostu wciska kity, bo ten sam Bóg raczej nie podawał co chwile innych poleceń.

NURS - 26 Lutego 2007, 22:54

Wildsteina posunęli!
lokje - 26 Lutego 2007, 23:39

naprawdę? to chyba do nocnego skoczę :mrgreen:
z tym, że publicznej i tak to nie pomoże. za dużo spierdzielił, dyrektor czegoś tam jeden.

NURS - 26 Lutego 2007, 23:42

Spoko, przyjdzie lepszy, sam zobaczysz, tym razem w pelni zalezny od kaczek :-)
Anonymous - 26 Lutego 2007, 23:52

To w takim razie będzie to Urbański, pupil kaczuchów. Kto się zakłada??
NURS - 27 Lutego 2007, 00:01

Cała władza w ręce braci!
Jak telewizja się totalnie skiepści, ludzie zaczną znowu czytać :-)

merula - 27 Lutego 2007, 11:28

krisu wygrałeś
Jakie to zycie polityczne u nas nieskomplikowane i przewidywalne :mrgreen:

Anonymous - 27 Lutego 2007, 11:33

Wygrałem!! W nagrodę idę zdjąć antenę z dachu. :mrgreen:
Romek P. - 27 Lutego 2007, 11:39

NURS napisał/a
Cała władza w ręce braci!

Założenie jest takie, że cała, a nawet najcalejsza. Trzeba odzyskać Polskę, no nie?

NURS napisał/a
Jak telewizja się totalnie skiepści, ludzie zaczną znowu czytać :-)

Już uciekają do komercyjnych - na poziom czytelnictwa to nie wpłynie :(

Ale mnie się podoba, że Wildsteina wywalili. Bo to pokazuje, że nawet ci pozornie zaufani, jeżeli tylko zaczną krytykować - argumentem za odwołaniem Wildsteina jest przecież zbytnia krytyka raportu Macierewicza w TVP - no to won! Bo krytykować Braci Nieomylnych nie wolno, to zdrada.
Jakbym oglądał bolszewików w akcji. Tylko na razie nie rozstrzeliwują :)

hijo - 27 Lutego 2007, 11:53

Romek P. napisał/a
Tylko na razie nie rozstrzeliwują
To tylko kwestia czasu. Może nie będe rozstrzeliwać, ale znajdą inne sposoby żeby zniszczyć człowieka. Zaniedlugo braknie im ludzi do podmiany. To tylko kwestiaczasu kiedy zostaną tylko oni dwaj na wszystkich stanowiskach :mrgreen:
hijo - 27 Lutego 2007, 11:57

Pako napisał/a
Mój Boże... jakiż przymus? Ktoś kazał iść na nauki?
Instytucja pt. Kościół kazała iść. Chcę wziąć ślub w obliczu boga, na jego warunkach, a nie na warunkach kościoła. Nie przypominam sobie, zeby gdzieś w piśmie było o tym, że Bóg nakazał księżom prowadzić nauki przedślubne, a przyszłym małżonkom na nie uczeszczać. Tak samo Bóg nie ustanowił przykazań kościelnych.
gorbash - 27 Lutego 2007, 12:05

Pozwole sobie zacytowac (od razu mowie ze nie sprawdzalem wiarygodnosci zrodla, takze ew. wrzuty nie do mnie ;-) ):
http://ocforum.pl/archive/index.php/t-4278.html

NURS - 27 Lutego 2007, 12:06

A przypomnijcie sobie za co POAU wyleciał z kancelarii (oficjalnie) i jak szybko wrócił (nieoficjalnie:-)
Ostatnia wypowiedź prezesa TK najlepszym przykładem, że kaczyńskim państwo myli się z więzieniem. IMO prezes TK to jest osoba, której zdanie winno byc nie tylko brane pod uwagę, ale i powaznie rozważane, a wypowiedzi jakiegoś niedorobionego prawniczyny, że profesor jeszcze sie nie aklimatyzował na stołku i dlatego pierdoły opowiada, to, wybaczcie, zasługuje na solidnego kopa w tłusty zad.
BTW chciałbym naprawdę usłyszec jeden sensowny argument, na wejście uzbrojonych komandosów do szpitala, gdzie leza ludzie z powaznymi wadami serca.

Rafał - 27 Lutego 2007, 12:12

Odgrzewam rozmowy religijne.
http://www.science-fictio...p=151939#151939
hijo, pako i inni chętni, wpadajcie!

NURS - 27 Lutego 2007, 12:14

Fakt, bruździmy politykom, a oni tego tak nie lubią :-)
Romek P. - 27 Lutego 2007, 16:29

Coś mało tych piekarzy do pieczenia... IV RP.

Zabawne jest to domino. Widać, jak bardzo krótka jest lista ludzi obdarzanych względnym zaufaniem przez Braci :)

NURS - 27 Lutego 2007, 16:45

Po wpadce z TK, chyba skoncza sie nominacje. Będziemy mieli poczwórnych ministrów, ambasadorow i prezesów megakoncernów :-)

BTW, to bardzo wygodne, nie można odwołać PO :-)
Kontrola nad TVP jest kompletna i przystawki moga naskoczyć, maja swoich w radzie, mają :-)

Romek P. - 27 Lutego 2007, 17:27

Racja, tyle że państwo pod rządami Kaczyńskich też zaczyna przypominać takie rządzone przez p.o.
gorbash - 1 Marca 2007, 15:50

Nie moglem sie powstrzymac:

http://wiadomosci.onet.pl/1495354,11,item.html

Poplakalem sie ze smiechu ze sposobu w jaki "Pan" "Minister" wyjasnil "skandal"... :D

EDIT: dobra, wcale nie smieszne, nie umiem czytac...
Bardziej mnie bawilo jak myslalem ze ten samochod byl z MEN...

Rafał - 2 Marca 2007, 08:24

Zmarł Salomon Morel, Żyd, komunistyczny kat ze Świętochłowic, odpowiedzialny za zamordowanie 1538 więźniów obozu dla Polaków - volksdeutshów, członków NSDAP i "sympatyków". Wielu własnoręcznie zakatował dla zabawy na śmierć. Za ludobójstwo jest ścigany od 1993 roku, uciekł do Izraela, skąd bezskutecznie próbowano go wyciągnąć poprzez instytucję ekstradycji. Odpowiedź Izraela niezmiennie brzmiała: "... takie zbrodnie ulegają przedawnieniu chyba, że ofiarami byli Żydzi". Nie jestem antysemitą, jest to nacja mi całkowicie obojętna, ale wyobrażacie sobie odwrócenie sytuacji?
hijo - 2 Marca 2007, 08:48

Rafał napisał/a
... takie zbrodnie ulegają przedawnieniu chyba, że ofiarami byli Żydzi.
Jak ja nie rozumię takiego wywyższania się ponad wszystkich. Może to zabrzmi dziwnie, ale wydaje mi sie, że Izrael (a wlaściwie politycy izraelscy i ludzie interesów pochodzenia żydowskiego) celowo wywołują takimi tekstami i akcjami nienawiść do siebie, by ciągle umacniać swój wizerunek narodu pokrzywdzonego przez antysemicki świat.

Partner forum